Master ti je kao prva godina magistrature, sa obzirom da mozes kasnije naknadno da se doskolujes. Imas privatnih fakulteta uz koje mozes da zavrsis i master obrazovanje, takodje online da studiras i polazes testove. To u inostranstvu odavno postoji.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To je tako zamisljeno. U praksi, bar na mom fakultetu, to nije tako ispalo. Na masteru smo uglavnom svi birali predmete iz 4. godine koji nas nisu interesovali u 4. pa smo ih preskocili. Razlog-nije bilo nekih novih zanimljivih predmeta na masteru. E sad, ja se nadam da ce buducim generacijama biti bolje posto se uvodi dosta novih predmeta koje smo mi propustili, jer su oni malo pozurili sa nastavnim programom. Prvi macici se u vodu bacaju, izgleda...Master studije bi trebalo da budu usavrsavanje iz oblasi koju se studirali na osnovnim studijama. Prostije receno, ako je znanje islo u sirinu na osnovnim studijama (bachelor), na master studijama bi trebalo da ide u dubinu, tako sto cete se opredeliti da se specijalizujete za neku od posebnih grana one nauke koju studirate (recimo, ako ste prve tri godine studirali psihologiju, na master studijama odlucite se za smer ,,klinicke psihologije'' ili ,,poslovne psihologije itd.). Master ne mozete uporedjivati sa magistraturom. Sta se danas desava sa onima koji imaju magistraturu, nisam bas siguran. Ono sto znam, jeste da je van svake pameti izjednacavati prethodnih 4 godina studiranja sa danasnjim masterom (sa kojim zajedno, studiranje traje 5 godina). U drugim drzavama to nije islo tako, ali...naravno...ovo je Srbija...
Ovo je sustina problema. Poslodavci idalje traze diplomirane i ne prave razliku izmedji diplomiranog i mastera. Ja sam se na svoje projekte potpisivala kao dipl. ing. i sad se potpisujem kao dipl. ing. Nikakva razlika. Doduse, ja sam bila poslednja prelazna generacija. Ovi posle mene nemaju zvanje diplomirani nego becelor, a jedina razlika je u tome sto su oni imali laksi diplomski od nas.Jedan moj drug je završio četvorogodišnje studije prava u NS. I prošle godine ipak upisao master, posle dugo premišljanja. I svo vreme im profesori govore "Sa završenim masterom, steći ćete zvanje diplomirani pravnik". ***, već ga je stekao posle četvorogodišnjih studija.Jel za to da plaća još godinu dana?
Bojim se da je ovo sto si napisao u praksi potpuno suprotno.Znaš kako, svako vreme nosi svoje breme! Reforme služe da poboljšaju školstvo i obrazovanje ali, kao i sve na ovom svetu, imaju svoje prednosti i svoje mane! Prosto, ljude koji su završili fakultet po Bolonji, trebalo bi smatrari stručnijima od onih koji su studirali po starom i to je to.
To je tako zamisljeno. U praksi, bar na mom fakultetu, to nije tako ispalo. Na masteru smo uglavnom svi birali predmete iz 4. godine koji nas nisu interesovali u 4. pa smo ih preskocili. Razlog-nije bilo nekih novih zanimljivih predmeta na masteru. E sad, ja se nadam da ce buducim generacijama biti bolje posto se uvodi dosta novih predmeta koje smo mi propustili, jer su oni malo pozurili sa nastavnim programom. Prvi macici se u vodu bacaju, izgleda...
Ovo je sustina problema. Poslodavci idalje traze diplomirane i ne prave razliku izmedji diplomiranog i mastera. Ja sam se na svoje projekte potpisivala kao dipl. ing. i sad se potpisujem kao dipl. ing. Nikakva razlika. Doduse, ja sam bila poslednja prelazna generacija. Ovi posle mene nemaju zvanje diplomirani nego becelor, a jedina razlika je u tome sto su oni imali laksi diplomski od nas.
Eto, nadamo se da ce jednoga dana i taj master zatrebati, pa zasto da ne... 5 ispita vise +master rad, nije neko veliko cimanje, a ipak se nesto jos nauci...
Bojim se da je ovo sto si napisao u praksi potpuno suprotno.
U pripremi su izmene zakona po kojima će se nakon 4-godišnjih studija opet dobijati "dipl.", a master izjednačiti sa dosadašnjom magistraturom.
Predlogom novih izmena zakona o visokom obrazovanju svi koji su diplomirali po starom bice izjednaceni sa Becler zvanjem koji ce imati dva stepena , becler i tzv . becler with honours koji ce biti izjednacen sa nekadanjim zvanjem Diplomirani , posto bolonja poznaje samo tri nivoa Becler ,Master i Doktor Nauka ,jasno je da svi sa starim zvanjem idu u prvu grupu .
Prakticno ce svi biti prisiljeni da upisuju master god i oni koji su vec te ispite polagali i oni koji cije su studije trajale 5 god
Postavlja se pitanje zasto je skupstina donosila pravno obavezujuce tumacenje i zakon o izjednacavanju mastera i diplomiranih u pravima ako vec posle dve god to bude prekrseno po principu ''puj pike ,ne vazi ''
Ocigledno je u pitanju zarada od upisa master god .
Mogu li pre blo svega da postavim jedno pitanje .
Nikada mi nije bila jasna ta razlika u zvanjima diplomirani, master, doktor , meni sve to isto , kao neko ko je zavrsio fakultet. Moze li neko da mi objasni
Pa cu onda sa ovim engleskim ekvivalentima da se pozabavim![]()
Odakle ti ove informacije?Zanima me da li ce strukovni becelor od tri godine biti izjednacen sa diplomiranim?
Diplomirani je zvanje po starom i ne postoji po bolonji ali su ga sada uvrstili medjutim u praksi on ce biti prepoznat kao Becler with honours dakle drugi stepen beclera ili visi stepen tog zvanja , Becler spada u prvi stepen tzv osnovne studije a Master u drugi stepen ,Doktor Nauka treci
Odakle ti ove informacije?Zanima me da li ce strukovni becelor od tri godine biti izjednacen sa diplomiranim?
Znam.Ali koliko sam ja obavesten becelor ce biti izjednacen sa visom skolom,a master sa fakultetom to jest VII stepenom.
Mogu li pre blo svega da postavim jedno pitanje .
Nikada mi nije bila jasna ta razlika u zvanjima diplomirani, master, doktor , meni sve to isto , kao neko ko je zavrsio fakultet. Moze li neko da mi objasni
Pa cu onda sa ovim engleskim ekvivalentima da se pozabavim![]()
Predlog Nacionalnog okvira kvalifikacija – maj 2009. g.
Nacionalni savet za visoko obrazovanje Republike Srbije u maju mesecu 2009. godine kreirao je nacrt predloga Nacionalnog okvira kvalifikacija u visokom školstvu, koji implicitno (ne taksativno) opisuje kako će izgleda biti napravljena paralela između stručne spreme po starom Zakonu o visokom školstvu i kvalifikacija po novom Zakonu.
Trogodišnje osnovne akademske i strukovne studije prema ovom predlogu se izjednačavaju sa stručnom spremom VI-2.
Master studije se izjednačavaju sa stručnom spremom VII-1 (sigurno neće biti VII-2).
Četvorogodišnje osnovne akademske studije se nalaze u domenu nečega što ima veze sa kvalifikacijom VII-1 (definitivno nisu u domenu VI-2), što znači da ovo nije dovoljno definisano područje.
Specijalističke strukovne studije se nalaze u domenu VII-1, na slici izgleda da imaju značajniji status od četvorogodišnjih akademskih studija, ali je zaključak isti kao i prethodno – nije dovoljno definisano područje.
Veoma je velika verovatnoća da će Magistri koji ne doktoriraju u predviđenom roku biti po kvalifikaciji srodni sa nivoom akademske specijalizacije.
Ostavlja se mogucnost i za strukovnog mastera.
--------------------------------------------------------------------------------
To je stari predlog ali u praksi ce biti drugacije , osnovni cilj svega je da se stari diplomirani 'nateraju' da upisu master kako bi fakulteti zaradili pare a Bolonja poznaje samo tri nivoa studija
To je stari predlog ali u praksi ce biti drugacije , osnovni cilj svega je da se stari diplomirani 'nateraju' da upisu master kako bi fakulteti zaradili pare a Bolonja poznaje samo tri nivoa studija
ovde gde ja studiram se pravi razlika izmedju strukovnog il kako ga zovu "profesionalnog" i akademskog mastera je u tome sto u prvom slucaju da bi ga kompletirao radis praksu koja traje odredjeno vreme i nosi utvrdjeni broj poena ili radis master rad. opet posle prvog ne mozes da ides direktno na doktorske jer nemas taj broj poena koji je potreban u vidu istrazivackog rada,a posle drugog mozes direktno na phd. u prvom slucaju ako oces da doktoriras,postoji mogucnost da se naknadno upise i radi istrazivacki rad da ti pokrije tu razliku koja je formalno potrebna.Ono sto se meni ne svidja u toj koncepciji je to sto je master inicijalno zamisljen kao STRUKOVNO a ne AKADEMSKO usavrsavanje (znaci kao specijalizacija a ne magistratura), a prakticno, bar kod nas, jedini trenutno vidljivi efekat mastera je taj da on moze da ti omoguci dalje akademsko usavrsavanje (doktorat). Mada opet, ja ovo pricam kao dojucerasnji student, a sta je njima bilo u glavi dok su osmisljavali visoko skolstvo, stvarno nemam pojma.![]()
ovde gde ja studiram se pravi razlika izmedju strukovnog il kako ga zovu "profesionalnog" i akademskog mastera je u tome sto u prvom slucaju da bi ga kompletirao radis praksu koja traje odredjeno vreme i nosi utvrdjeni broj poena ili radis master rad. opet posle prvog ne mozes da ides direktno na doktorske jer nemas taj broj poena koji je potreban u vidu istrazivackog rada,a posle drugog mozes direktno na phd. u prvom slucaju ako oces da doktoriras,postoji mogucnost da se naknadno upise i radi istrazivacki rad da ti pokrije tu razliku koja je formalno potrebna.