Diplomatija pri politickoj promeni

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.339
Evo malo uputstva sta je bitno prilikom politicke borbe studenata, ovo ne pokriva blokadere, za njih ne znam niti hocu da se mesam sa njima..

Dakle studenti , kod svakog pregovora vazno je pregovarati sa identitetom sagovornika, ne sa idejom...Studenti , kao i ja su cesto vodjeni idejom i kad razgovaraju , a narocito kad pregovaraju sa nekim, cine tu gresku sa balkancima, tj razgovaraju o ideji....

To je totalno pogresno , jer je put do ocekivanog cilja, ishoda, stalno gradjenje saglasnosti sa osobom sa kojom se pregovara ili sa vise njih.
To kod balkanaca sigurno obuhvata baratanje sa saglasnoscu sa njihovim identitetom...
Tako kad krene to sitno slaganje sa identitetom, osim sto osoba pocne da vass ozbiljnije shvata i prihvata , stvara se tendencija DA, tj prihvatanja, i bolje vas razume, jer je balkanac uvek JA pa JA....
Odatle mozete razvijati dalje razvoj dogadjaja.....ako uspostavite dobar kontakt sa JA, tj sa identitetom, krecete na prajming, znaci mala sitna semena ideja i saglasnosti , sta bi bilo dobro za obe osobe, pa sta za pregovore, pa sta za vas....ali ne kao pocetak pregovaranja, nego samo neke stvari koje su bez idejno slicne sa njihovim i vasim zeljama...a vode ka onom ishodu koji zelite...

Obicno postoji predrasuda ka odbijanju , ali se to ovakvim pristupom umanjuje....jer to stoji kao plitko zasecena rana u razgovoru i pregovorima...
Saglasje sa identitetom jaca znacaj, umanjuje napetost i ugrozenost pregovaraca , koja uvek postoji...

Nije nista pokvareno uvazavati pregovvaraca sa kojim pregovarate da ostvarite kompromis...
Ne radite sa idejom nego sa zivim ljudima..
To ne ide samo preko slaganja ideja, ideje idu kasnije, nego i sa slaganjem oko identiteta ali i oko toga da niste seljaci , primitivci , ili nesto drugo sto mislite da je zajednicko ali stvarno zajednicko sa pregovaracima...

Slaganje sa nekim oko onoga sta nije, ne obuhvata direktno obracanje i uvlacenje , tj tvrdjenje sta osoba sagovornik nije...
To se radi diskretno , tj iznosite ono misljenje sta vam smeta npr smeta vam kad neko pregovara a nikako ne zeli da uopste saslusa sagovornika... a pretpostavljate da vas sagovornik zeli da saslusa , bar toliko bez predrasuda, ako je to slucaj, svoje sagovornike..

tj ne kazete da je on konkretno takav, pozitivan, niti da je negativan, nego navodite nejasno druge koji su negativni , sa kojima on moze da se nadje na slicnom ali nije jos....zato sluzi prajming...niz reci koje stvaraju averziju prema takvom ponasanju...

Ako umete da nosite svoje reci i gestove, ovo ce da legne kao kec na deset....jer osim sto ste poznati kao strasni ili nepokolebljivi , odjednom ste neko ko itekako moze biti kafanski drugar sa onim sa kojim pregovarate, ali eto niste...ili niste jos..Slikovito receno jer sagovornik zna npr da niste kafanski tip , ali nema veze jer dugo ostaje taj utisak da ste normalna osoba...
Identitet pre svega..

Ubacene podsvesne komande,
Ubacivanje komande se postize pauzama izmedju pocetka i kraja recenice koja nije sastavni deo razgovora , ali ima snazan uticaj , npr deo recenice koja pominje , sad kad smo opusteni , da nam sekretarica donese kafu , pa cemo nastaviti sa ovim zanimljivim razgovorom..

Sad kad se razumemo......idemo na sledece, cak i kad niste nista dogovorili , jos, sve je putanja ka zeljenom ishodu....

Samopouzdanje ne dolazi ni od ugradjenih socio razlika niti od ugradjene hijararhije, a cesto je ugradjena....u Srbiji na dva nacina, srbin mora da se ponasa jednoumno , inace sledi socijalna kazna....

Samopouzdanje ne zavisi ni od kompetencija....snobovi cesto potezu kompetenciuje, najcesce zato sto nisu cisti sa sobom, imaju neresena pitanja i onda vas uvlace kao prica ko o cemu k o postenju u tu pricu, ali to ne treba prihvatiti .....
Dakle kompetenciuju najcesce potezu oni koji nisu bas najkompetentniji nego se kriju iza nekog svog dela ili okolnosti koje pokusavaju da iskoriste kao kompetenciju..

To znate takodje iz prakse...najmocniji ljudi imaju sve sto ostali sa naporom pokusavaju , u malom prstu..
Ja kad sam prvi put postao sef, iako mlad, sve sa postovanjem, nista sa kompetencijom, ali sam mogao da odradim milion zadataka, sve sa lakocom, dok su cak tri sefa to ranije sa mukom radila...jer su to radili jedan na hijararhijskom principu , pa je trosio mnogo vremena na uspostavljanje i odravanje hijararhije, drugi su imali podeljene sukobe, sef sebi ali ima sefa iznad i onda gomila sukoba pri donosenju odluka aliu u sebi a ne u realu..

Tu je vazan jedan detalj....osoba moze biti u kontroli svega, a da nije onaj koji zeli da kontrolise....jer onda se stvara atmosfera da ste onaj koji ima sve pod kontrolom a kontrolise vas saradnik, radnik, onaj sa kojium pricate....jacate licnu odgovornost radnika koji su vam podredjeni...oni su ti koji imaju kontrolu nad svojim radnim mestom..a ne vi...vi ste tu samo da pomognete da se odrzi kontrola....

Za one koji vole hipnozu , treba reci , da postoji deo neuro nauke koja se zove hranjenje peptidima, neuropeptidima....to je cest slucaj kod drustveno uslovljenih osoba, e to jeste cest slucaj kod Srba....bas zbog pretnje drustvenom kaznom sta ako nisi jednouman sa ostalim Srbima...

Ima nekih 6 ganjanja tih kreiranja mali ego potreba koje stvaraju mini pobede i hrane organizam tim neuropeptidima....Ali to su neke druge tehnike....zahtevaju malo vise vremena i nisu diplomatija u uzem smislu reci...

Back