Dipl. ing. = MASTER

Muka mi je vise od celog ovog stanja, i uopste ga ne razumem. Ako nam vec u drzavi vlada haos, zasto su univerziteti dozvolili da takav haos zavlada i na njima. Trebalo je makar oni da budu iznad cele ove konfuzije. Nije mi jasno, ko uopste daje za pravo ovima iz skupstine da donose takve odluke o izjednacavanju zvanja? Ko ce Evropi da prizna takav master? Trebalo je da univerziteti u zemlji zauzmu zajednicki stav po tom pitanju, i da ne dozvole nikome da se mesa u njihovu odluku.
Na mom fakultetu vec drugu godinu se ne organizuju postdiplomske studije, zbog cele ove situacije, i nije mi jasno sta ti ljudi tamo misle, da l su oni normalni, da izgube 2 generacije postdiplomaca. A s druge strane, nikad se vise diplome nisu kupovale nego sada
Ne treba meni niko da poklanja nikakvu titulu, ja samo hocu da se vratim u skolu i da ucim pod istim uslovima kao i svi drugi ljudi na svetu (streber sam, pa sta?! :) )

Ja sam znala, napisala sam ovde na forumu da ce se sigurno izjednaciti diplomirani i master i tako je i bilo. Sledece sta ce da se desi to je da ce se studentima koji su upisali po starom racunati bodovi i moci ce da dobiju onu drugu diplomu, ne master, nego ono drugo, nikako da naucim kako se zove to zvanje koje se dobija za nesto malo manje od 300 bodova. I za to ce doneti zakon. Tad cu ja da uzmem diplomu.

Zabuna je nastala oko toga jer ce se izjednaciti na nekim fakultetima. To su fakulteti kod kojih studiranje traje 5 godina. Medicina, stomatologija .. Cetvorogodisnje studije se ne mogu i nece se izjednaciti sa zvanjem mastera iz razloga razlike 60 bod., kao sto je Auron vec napisao. I to je pravilo koje ne moze niko da promeni i kraj! A to sto neko politicki pokusava da sakupi poene pricajuci ono sto vecina zeli da cuje je nesto drugo.

Broj godina studija ne igra gotovo nikakvu ulogu. Sta cemo sa studentima koji su, recimo, jedno vreme farmaceutski fakultet studirali 4 godine, ali sa istim brojem ispita kao i kada su kasnije presli na petogodisnje studije? Njima necemo dati master dok njihovim kolegama koji su kasnije, odnosno ranije studirali hocemo?
Zasto bih ja bio uskracen samo zato sto studiram po cetvorogodisnjim studijama u odnosu na nove mastere koji imaju ISTE te ispite, samo prepolovljene? Zaboga, na trecoj godini sam imao devet dvosemestralnih ispita i raspored predavanja i vezbi mi je bio takav da sam tri puta nedeljno na fakultetu bio od 8 do 20h, jedanput od 8 do 16h i jednom od 8 do 14h? Izracunajte samo koliko je to casova. Na cetvrtoj godini imam takodje 9 dvosemestralnih ispita i jedan jednosemestralni, i jednako gust raspored kao u trecoj? I sta sam ja sada, bachelor? Ma dajte...
Situacija nije takva samo kod mene na fakultetu, vec i na filozofskom, filoloskom i gomili drugih fakulteta. Moja najbolja drugarica na knjizevnosti ima sestosemestralni ispit, sa literaturom koju mozemo meriti desetinama kilograma zive mere, a koju je savesno procitala? I sada ce neko nju da zajebava tako sto joj nece dati master, dok ce recimo novi diplomci imati mogucnost da izborom ispita izbegnu one najteze, a da ne spominjem smanjeni obim gradiva i literature?
Jedno si u pravu: sakupljaju se politicki poeni. Dok se u pozadini sakupljaju novcani apoeni...

Broj godina studija igra ulogu. Ne zelim da se raspravljam sa tobom niti da ti namecem misljenje. Nije rec o tome da li si ti bio na predavanjima i vezbama od sedam do sedam, nego o sistemu bolonje! Na srecu mi ga nismo izmislili pa ne mozemo da menjamo pravila kako se nama prdne! Zna se koje je zvanje za tri godine studija, koje za cetiri a koje za pet! Svet tako funkcionise a mi naravno nismo deo sveta ili smo mozda u pokusaju da budemo. Ako hoces master diplomu a pohadjas cetvorogodisnje studije moras da ides na program 4+1. Ko je na fakultetu gde studije traju tri godine, ide se na program 3+2 za mastera. Postoji sistem bodovanja ... o tome se radi.

Pozdrav

Pa sama si rekla da postoji sistem bodovanja. Znaci ako je neko po starom programu za 4 godine studirao ono sto se po bolonji studira za 5 godina (a plus si imao i apsolventski staz koji ulazi u redovan rok studiranja) onda i predmeti iz starog plana studiranja treba da dobiju isti broj bodova tako da bi opet na kraju, prema bodovanju, 4 godine starog = 5 godina novog nastavnog plana. I ne vidim u cemu je tu problem, jos ce neko da kaze da na filozofiji imaju malo ispita, svega 10tak u odnosu na fon gde imaju 40tak i da to ne moze tako, bitan je broj? Od kad je bitna forma, a ne sustina?

@ silver-girl
Ne zelim ni ja da se raspravljam, samo uvek u argumentovanu diskusiju volim da udjem sa kontraprimerom: sto se tice godina studija, vec sam naveo kontraprimer za ranije studije farmacije. Isto tako mogu da te upitam da li znas nekoga ko je cetvorogodisnji fakultet zavrsio za isto toliko godina, a da nije makar zagazio u aposlventski staz koji ulazi u redovan tok studiranja, kao sto rece marbik. Zatim mogu da navedem primer nekih izuzetnih kolega sa mog fakulteta (a ima takvih na svakom fakultetu) koji studiraju po ubrzanom rezimu studija "dve godine za jednu" (sto je dozvoljeno statutom) i koji fakultet zavrse za dve godine. Dakle, njima ne treba dati ni diplomu bachelora ako bismo gledali broj godina studija? Obrazlozi mi ove kontraprimere, pa cemo zavrsiti diskusiju.

Kao sto je neko vec rekao, ili treba da bude automatskog izjednacavanja svih diplomiranih sa masterima (u smislu zamene diploma), ili izjednacavanja uopste ne treba biti. Pravilo koje pokusavaju da nametnu sadrzi toliko izuzetaka, da svaka buduca primena moze dovesti do zabune i nejasnoca, sto ostavlja prostor za razne mahinacije.

Svako ko je studirao i zavrsio po starom rezimu studija moze da me razume o cemu pricam. Studenti koji studiraju po novom se recimo zale na njihov trenutni sistem, kako je suvise tezak i zahtevan, dok nama starijima te njihove zalbe izgledaju skoro pa smesne. Hocu reci, svakom je svoja muka najteza, samo sto se ovde ipak radi o iskustvu: mi znamo kako smo studirali i kako je sada mnogo lakse, dok danasnji brucosi i nisu svesni koliko su srecni i koliko im je olaksano studiranje. Upravo iz tog razloga ne ocekujem razumevanje od strane studenata koji studiraju po novom programu ili od strane studenata sa privatnih fakulteta.

Pozdrav!

O Boze! Je l` ti citas sta pises?! To sto neko da dve godine za jednu ne znaci da je upisao dvogodisnje studije!!!! Ti nisi razumeo o cemu sam ja pisala. Taj neko, ko daje na primer, dve godine za jednu studira nesto, zar ne? Pa sta studira? Recimo, studira Ekonomski fakultet! To su cetvorogodisnje studije! Zar ne?! Nebitno je da li ces zavrsiti za dve, pet ili deset godina! To ne menja zvanje! Ha ha ..:) Ne mogu da verujem sta ja tebi objasnjavam..Cetorogodisnje, trogodisnje i dvogodisnje studije daju odredjeno zvanje koje nema veze sa tim za koliko ce godina neko zavrsiti iste! Diplomirani ekonomista, pravnik ...jeste onaj koji zavrsi za 4 godine, ali i onaj koji zavrsi za 5, ali i onaj koji zavrsi za 6 i bla bla bla!!! Po tvojoj logici mu dodje da mozemo magistra da izjednacimo sa doktorom nauka. Batice to nece da moze;)

Nema sta ja da ti argumentujem niti objasnjavam, ja sam sebe informisala. Uostalom, pametan si momak, koristis internet, googlaj pa ces naci sve sto te zanima i ne zanima ... Ja ne delim diplome niti ih izjednacavam. Neka ti pojasni neko od profesora ko je iole upuceniji... Posto mene ne razumes.

marbik o cemu ti govoris? O broju ispita? So what? Da li znas da postoje vise skole na kojima za dve godine studija postoji broj ispita kao na nekim cetvorogodisnjim studijama? I sta sad? Je l` oni trebaju da nose zvanje diplomirani? Izgleda da po tebi trebaju.. 4 godine starog = 5 novog? Dobro, mozda po tebi to tako moze... Javi kad nekom ko je zavrsio cetvorogodisnje studije izdaju diplomu mastera.. U svetu se to jos nije desilo, mada mi smo nebeski narod nikad se ne zna!

Pozdrav

Ti bre nemas pojma o cemu pricas. Ti si ta koja forsira tezu da godine trajanja studija odredjuju nivo zvanja a mi pokushavamo da ti objasnimo da godine studiranja, broj ispita i bodovi koji im se dodeljuju nemaju veze sa zivotom i da zapravu su konkretno po tezini i obimu gradiva vecina cetvrogodisnjih studija ekvivalentna sadasnjim petegodosnjim. Rado bi ti ubacio i neki dijagram ali sumnjam da bi pomoglo tako da ne vidim svrhu nastavka diskusije sa tobom...

edit: a to da se u svetu nije desilo, malo procitaj prvo, pa vidi sta su uradili u sloveniji i hrvtaskoj pre nego sto pocnes da iznosis neistine.

@ silver-girl
Ja u klin, ti u plocu. Da se ponovim, kako bi onda tretirala studenta koji je zavrsio farmaceutski fakultet u vreme kada je on trajao 4 godine u odnosu na studenta koji je zavrsio kada je trajao 5 godina? Napominjem da se u oba slucaja radi o ISTOM broju ispita. Ne kazem ja da ces ti resavati problem studenata, ali ako vec insistiras na informisanosti i decidirano stojih iza svojih stavova, onda se informisi do kraja i sa svih strana.
Uzimam za primer svoj fakultet, matematicki: dvosemestralni predmet Osnovi geometrije koji sam ja slusao i polagao preko tri kolokvijuma je sada FIZICKI podeljen na tri jednosemestralna predmeta, a sa ISTOM kolicinom gradiva. Dva najteza ispita na fakultetu, dvosemestralni Analiza 1 i Analiza 1, su sada jednosemestralni Analiza 1A, Analiza 1B, Analiza 2A i Analiza 2B. Opet napominjem da je samo fizicki izvrseno deljenje vec postojeceg gradiva, s tim sto je u slucaju ovih predmeta dosta stvari izbaceno, tj. olaksani su. Ista je situacija i sa ostalim predmetima, a da su neki predmeti (npr. numericke metode) koji su starijim studentima bili skoro nepremostiva prepreka, sada uvedeni kao izborni, tj. mogu se glat izbeci, sto i novi studenti rade imajuci u vidu iskustva starijih studenata.
Mogu ti o ovome pricati do sutra, ali sustina je u tome da cak ni broj ispita kao ni broj godina ne mogu igrati ulogu u izjednacavanju, koliko i OPTERECENJE gradivom, tj. kolicina istog. A veruj mi, to opterecenje je stvarno bilo veliko. Sigurno da recimo 24 ispita na visoj poslovnoj skoli ne mogu biti iste tezine kao recimo 16 ispita na filoloskom fakultetu (brojke sam uzeo proizvoljno, poenta je u tome da na visoj poslovnoj imaju vise ispita nego na filoloskom).
Mogu ti samo navesti literaturu koju sam koristio prilikom pripremanja pomenutih ispita i veruj mi da bi ti se kosa podigla na glavi. Cak sam se svojevremeno spremao kod jednog univerzitetskog profesora van svog fakulteta, koji mi je iskreno tvrdio da teorija i zadaci koju smo mi radili na fakultetu odgovaraju poslediplomskim tecajevima studija matematike na univerzitetima u SAD. S obzirom da je boravio tamo nekoliko godina kao predavac, nemam razloga da sumnjam u njegove tvrdnje. Ne zelim sada da uzdizem sebe i svoj fakultet time sto to pricam, hocu samo da naglasim da smo mi radili zaista puno preteskih i nepotrebnih stvari, ali necu da mi neko sada kaze: zao mi je sto si ti sve to ucio kad nije bilo potrebe, ali mi ti svejedno necemo dati diplomu mastera. Makar za taj svoj nepotreban trud hocu satisfakciju, jer ja sam to svejedno UCIO.
A onda cu sutradan spremati (kao sto sam spremao pre par meseci) studenta bankarstva koji ce sutradan biti master, a koji je polozio matematiku na tom svom "fakultetu", pritom ne znajuci osnovne racunske operacije koje se rade u sedmom razredu osnovne skole (mnozenje i sabiranje negativnih brojeva), kao i da resi obicnu kvadratnu jednacinu tipa x^2-x-6 (standardno srednjoskolsko gradivo). Ako mi vec skoro svuda u svetu priznaju diplomu kao master, zasto mi onda ne bi i ovde to dali? Jer ja planiram da ostanem ovde, zato se i toliko bunim za svoja prava. Ne zelim da se sutradan borim sa idiotima koji su zavrsili neke "kurseve" i "tecajeve" i koji se tim svojim malim znanjem vise ponose (dokazana ljudska osobina) nego mi koji smo godine posvetili struci.

Nema razloga da se raspravljate, svi smo mi zrtve ovog sistema, i nemoguce da svi izadju iz cele ove situacije zadovoljni. Krivi su oni koji su sve ovo zakuvali, politicari, jer na ovome pokusavaju da dobiju jos po koji glas pred izbore, profesori i fakulteti koji nisu ustali i zastitili svoju suverenost, ali i mi, bivsi i sadasnji studenti, jer smo dozvolili da sa nama rade sta god zele

Broj godina studija ne igra gotovo nikakvu ulogu. Sta cemo sa studentima koji su, recimo, jedno vreme farmaceutski fakultet studirali 4 godine, ali sa istim brojem ispita kao i kada su kasnije presli na petogodisnje studije? Njima necemo dati master dok njihovim kolegama koji su kasnije, odnosno ranije studirali hocemo?
Zasto bih ja bio uskracen samo zato sto studiram po cetvorogodisnjim studijama u odnosu na nove mastere koji imaju ISTE te ispite, samo prepolovljene? Zaboga, na trecoj godini sam imao devet dvosemestralnih ispita i raspored predavanja i vezbi mi je bio takav da sam tri puta nedeljno na fakultetu bio od 8 do 20h, jedanput od 8 do 16h i jednom od 8 do 14h? Izracunajte samo koliko je to casova. Na cetvrtoj godini imam takodje 9 dvosemestralnih ispita i jedan jednosemestralni, i jednako gust raspored kao u trecoj? I sta sam ja sada, bachelor? Ma dajte...
Situacija nije takva samo kod mene na fakultetu, vec i na filozofskom, filoloskom i gomili drugih fakulteta. Moja najbolja drugarica na knjizevnosti ima sestosemestralni ispit, sa literaturom koju mozemo meriti desetinama kilograma zive mere, a koju je savesno procitala? I sada ce neko nju da zajebava tako sto joj nece dati master, dok ce recimo novi diplomci imati mogucnost da izborom ispita izbegnu one najteze, a da ne spominjem smanjeni obim gradiva i literature?
Jedno si u pravu: sakupljaju se politicki poeni. Dok se u pozadini sakupljaju novcani apoeni...

Apsolutno se slazhem sa tobom. Posebno u vezi sa obimom nasheg jednog ispita, naspram sadashnje bolonje, koja je sve prepolovila i gde se sad boduje svaki kolokvijum,
a koje smo mi "stari" studenti imali zilion.
Inache, ja sam sa BG PMF-a i situacija je da nam nisu izjednachili master i dipl., vetj moramo da polazhemo naknadno josh 2 predmeta i da odbranimo jedan seminarski - a pre toga da diplomiramo. !#?@ Jezivo!

Apsolutno se slazhem sa tobom. Posebno u vezi sa obimom nasheg jednog ispita, naspram sadashnje bolonje, koja je sve prepolovila i gde se sad boduje svaki kolokvijum,
a koje smo mi "stari" studenti imali zilion.
Inache, ja sam sa BG PMF-a i situacija je da nam nisu izjednachili master i dipl., vetj moramo da polazhemo naknadno josh 2 predmeta i da odbranimo jedan seminarski - a pre toga da diplomiramo. !#?@ Jezivo!

zaboravila si reci da treba da se takodje uplati izvesna suma novca na racun fakulteta.
to je po mom misljenju glavni razlog sto vam nisu izjednacili

Back