Napokon, da se pocne nesto raditi i graditi u ovoj zemlji...
Mrkonjić najavljuje velike radove
10. jul 2009. | 12:30 -> 15:18 | Izvor: B92, Tanjug
Beograd -- Ministar Milutin Mrkonjić zadovoljan je što je Svetska banka odobrila kredit za izgradnju Koridora 10 i najavljuje velike radove.
Milutin Mrkonjić (Tanjug)
U veseloj atmosferi, Ministarstvo za infrastrukturu proslavilo je prvu godinu rada. Pored obimnih radova na Koridoru 10, Mrkonjić očekuje i da će Jat od 20. jula ipak leteti za Dubrovnik jer će od ponedeljka započeti pregovore sa hrvatskom stranom o svim otvorenim pitanjima u saobraćaju.
Na proslavi godišnjice svog ministarskog mandata, Milutin Mrkonjić imao je šta da slavi - Srbija je dobila kredit Svetske banke, a ministar najavljuje radno leto i obećava da će projektovanje i eksproprijacija biti završena do kraja godine - ma koliko da košta.
“Odmah na početku, najbolja vest - juče je međunarodna banka donela odluku da da kredit od 388 miliona dolara za izgradnju Koridora 10 na putnom pravcu kroz našu zemlju i to na deonici od granice kod Dimitrovgrada pa do Dimitrovgrada, na deonici od Grabovnice do Grdelice, na deonici od Vladičinog Hana do Neredovca i to su pare koje će biti operativne prvog septembra”, najavio je on.
Ministar Mrkonjić zahvalio je kolegama Dijani Dragutinović i Mlađanu Dinkiću za uspešne pregovore sa Svetskom bankom ali kaže da takva vest nije stigla, drugačije bi počeo obraćanje javnosti.
“Šta to koči i usporava? Birokratsko administratiranje, sporost, učmalost, propisi koji nas sapliću, koče, vuku nazad. Naježim se kad čujem reč tender i javna nabavka - odmah znam da od tog posla neće biti ništa mesecima sve dok se ne ispuni magična birokratska procedura. Dakle bio sam spreman na tu kritiku”, naveo je on.
Ministar je kritikovao i firme “Intermost” i “Vinči” zbog napuštanja posla na novosadskoj obilaznici.
“To je mangupski hoštapleraj! To je pokušao da izvede tim mangupa, napišite slobodno, iz jedne i druge firme”, kazao je on.
I Mrkonjić je bio izložen brojnim kritikama, ali ona koji šira javnost pamti je njegovo priznanje, da iako je ministar zadužen za saobraćaj, ne vezuje u kolima pojas, jer je, kako je sam rekao, debeo
“Evo ja sam čak pokazao kad sam rekao ‘pa ja se ne vezujem’, pa ste me uhvatili tu, pa me rasturiste zamalo da dam ostavku. E, ja sam pošteno priznao - vezujem se! Od sad se i ja vezujem, ali ne zato što sam ministar, nego što sam shvatio da ću da poginem ako se ne budem vezao”, naveo je Mrkonjić.
I konačno, poslao je poruku novinarima.
“Odvojite deo objektivnog informisanja o tome šta se dešava na Koridoru 10 od politikanstva ili onih simpatičnih stvari od kojih ja ne bežim - Mrka nosi ‘Lakosta’ majicu ili cipele koje mu je poklonio Šutanovac”, poručio je ministar Mrkonjić.