Dinkić: NBS je napravila kardinalnu grešku

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Šef poslaničke grupe G17 plus Mladjan Dinkić ocenio je da je Narodna banka Srbije (NBS) napravila kardinalnu grešku što nije kupovala devize.Samim tim NBS nije sprečila prekomerno i nerealno jačanje domaće valute.Dinar ne jača jer je naša ekonomija odjednom postala jaka, već zato što se država zadužuje u devizama preko evro obveznica. Banke prodaju te devize i vrše pritisak na jačanje dinara", rekao je Dinkić.Dinkić, koji je bivši guverner NBS i ministar finansija, rekao je za današnji Blic da paket monetarne politike centralne banke nije dobar, jer NBS stalno podiže referentnu kamatnu stopu i tako poskupljuje kredite privredi koja ima problem likvidnosti, a istovremeno to ne
smanjuje inflaciju.

Ovaj tekst sam morao da uradim copy-paste,mada ne volim da blatim ljude i da pisem o nekavim nasim kvazi-velicinama,jer naravno ne zasluzuju toliku paznju javnosti koju na nesrecu imaju od strane nasih nestrucnih medijskih kuca.Nije li ovo sramota nad sramotama,da covek koji je bio pre 5.oktobra,pomocnik( asistent) pri predavanjima prof.dr.Labusu;
-koji nikad nije u zivotu napisao i sproveo neki ekonomski model( teoriju)u praksu i tako dokazao njenu opravdanost i svrhu,kao i svoje znaje i strucnost,
-koji je bio upao u NBS sa kalasnjikovima i na silu menjao vlast( koja i nije bila valjala nista)i tim cinom dokazao da mu nije strano ni da ubije ako zatreba;
-covek koji je sa Djelicem unistio srpske banke i tako ispunio zahtev stranih banaka da ovde ne zele da vide nijednu nasu banku
-covek koji je bio na celu stranke koja je iznela najveci broj hohstaplerskih afera;stranka koja ovih dana se ponasa kao da nikad nije nista lose uradila
-covek koji je bio kreator dolaska MMF i naseg zaduzivanja unedogled kod te belosvetske i masonske bankarske kuce
-covek koji je unistio putem privatizacije sve ono sto nam je trebalo dati hleba.....ima toga jos koliko hoces
.
Ima li sanse da mu se napokon jednom sudi,pa makar da izgubi sva gradjanska prava,a kao razlog takve presude reci,,Nije posteno radio posao za cije se radno mesto lazima i nestrucnoscu izborio?"Ne mogu da verujem dokle je sve ovo otislo i ima li kraja nemoralu?

Ja se nadam da ce dinar jos jacati... A mislim da bi bilo mnogo bolje usmeriti svu kritiku na nerealan rast cena svega i svacega a ne na jacanje domace valute...

Ako poskupi struja, onda se nadje neko pametan pa to poveze sa benzinom, pa mora i benzin da poskupi, pa se nadje neko jos pametniji pa to poveze sa hlebom, pa mora i hleb da poskupi, pa skoci evro, pa je i to razlog da sve poskupi i tako redom... A kada oslabi evro, niko da se seti da uskladi cene sa tom promenom, vec se kuka kako dinar nerealno jaca... Zabole me za olos koji zaradjuje na slabljenju sopstvene valute, ja se iskreno nadam da ce dinar jacati sve vise i vise, iako znam da se to nece desiti...

A kada evro bude ponovo ojacao, to ce biti novi razlog za novo povecanje cena... I sve je jasno kao dan...

Ali je takodje i deo izborne strategije DS i Borisa Tadica. Naime jacanje dinara ce ublaziti inflaciju ( obuzdati i mozda pojeftiniti rast cena uvozne robe posebno trajnih potrosackih dobara ) i naravno povecati dug drzave i smanjiti dug privatnog sektora ( tajkuna )
Posle izbora a vrlo je verovatno da izbori ne mogu ocuvati sadasnji odnos snaga na politickoj sceni i da ce doci do promene vlasti i kohabitacije Nikolic Tadic. Posle izbora priliv deviza ce stati, dinar poceti da naglo slabi, a sva odgovornost ce biti prebacena na novu vladu cime joj se izmice tlo pod nogama.
Vrlo lukav plan

Ma, istina je da Dinkić nema puno prava da nekog kritikuje. Njegov problem je što nije raščistio sa socijalističkom ekonomijom, a hoće da sprovodi kapitalističku. Njegova ekonomska misao je različita od Djelićeve. Da je država pre nekoliko godina dala Zastavu besplatno, cela Srbija bi se podigla, a mi smo kao prodali Zastavu, pa nas je ona isto toliko koštala. Meni se ne dopada ta narodnjačka politika koju Dinkić sprovodi.

Ma, istina je da Dinkić nema puno prava da nekog kritikuje. Njegov problem je što nije raščistio sa socijalističkom ekonomijom, a hoće da sprovodi kapitalističku. Njegova ekonomska misao je različita od Djelićeve. Da je država pre nekoliko godina dala Zastavu besplatno, cela Srbija bi se podigla, a mi smo kao prodali Zastavu, pa nas je ona isto toliko koštala. Meni se ne dopada ta narodnjačka politika koju Dinkić sprovodi.
Cela ta garnitura koja je od 9.3.91. sprovodila zapadnjacke ideje vidjenja Srbije,pa do danasnjih dana,imali su pogresan pristup resavanju problema ekonomije u Srbiji.Secam se kada je u Nedeljnom telegrafu Predrag Markovic objasnjavao kako ce dolaskom stranih banaka krediti pomeriti stvari unapred i kako ce se privatizacijom zaposliti narod,tehnoloski unaprediti i prosiriti postojeci kapaciteti,te kako ce zavladati jedno opste blagostanje.Tada G17 nije bila stranka vec skup experata,samoproglasenih naravno.Desilo se sve suprotno.Strane banke su davale kredite po visim kamatama nego od svoje kuce,proizvodnja je pala na svim nivoima usled lopovske privatizacije,Budzet Republie\ke je svakim mesecom bivao sve optereceniji,afere su gusile i zivot i progres u zemlji,kurs je bio nerealan,ziralnim dejstvom banaka je pumpana inflacija....isuvise velikih gresaka u tako slaboj,maloj zemlji u kratkom vremenskom razdoblju.Najkrace receno,nije se dalo pameti.

Back