Dimitrije Tucović: Srbija i Albanija

Lamasu

Iskusan
Banovan
Poruka
5.190
Koliko je pouzadan Dimitrije? Kakav značaj za Srbiju danas ima Dimitrije? Jel on prešućivan ili nije? Da li ima istine u njegovoj knjizi Srbija i Albanija? Citat:

"Kada je buna izbila, vlada je preko zastupnika ministra spoljašnjih dela izjavila da će Arbanasi biti "primerno kažnjeni", buržoaska štampa je tražila istrebljenje bez milosti, a vojska je izvršavala. Arbanaska sela, iz kojih su muški blagovremeno izbegli, behu pretvorena u zgarišta. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama živih žena i dece. I dokle su ustanici zarobljene srpske oficire i vojnike razoružavali i puštali, dotle srpska soldateska nije štedela ni njihovu decu, žene i bolesne...izvršen pokušaj ubistva s predumišljajem nad celom jednom nacijom" D. Tucović, Srbija i Albanija, 1914.

Леве партије су увек радиле у корист туђина против своје државе. Тако је Туцовић када је Космет ослобођен написао ову књигу, тако су социјалисти гласали против ратних кредита за српску војску у часу док је Аустроугарска напада, тако су комунисти у Априлском рату пуцали Југословенској војсци у леђа.
Тако су француски комунисти прогласили Париску комуну док Француска ратује са Немачком, тако су руски комунисти пуцали у леђа руској војсци у Првом светском рату и допринели да Немци на Источном фронту изађу као победници и окупирају добар део руских земаља.
Зато ја лично писања Димитрија Туцовића не узимам као истинита...

Dimitrije Tucović je bio pripadnik stare Socijaldemokratske stranke...a vođstvo te stranke su činili poznati Austrougarski agenti (Trifun Kaclerović i drugi). Tako da se izjave Tucovića i njegovih partijskih drugova ne mogu smatrati objektivnim niti istinitim.

Zločina protiv Albanaca je bilo, a koliko ne zna se. Albanski katolički sveštenik u Skoplju, Lazar Mjeda tvrdi da je tokom Prvog Balkanskog rata ubijeno oko 25,000. Albanaca, što civila što gerilaca. Ukoliko njegov broj nije preuveličan, to znači da je bilo ozbiljnih zločina. Mada i dalje mnogo manje zločina nego tokom npr. Austrougarske okupacije Srbije i Crne Gore.

Koliko je pouzadan Dimitrije? Kakav značaj za Srbiju danas ima Dimitrije? Jel on prešućivan ili nije? Da li ima istine u njegovoj knjizi Srbija i Albanija? Citat:

"Kada je buna izbila, vlada je preko zastupnika ministra spoljašnjih dela izjavila da će Arbanasi biti "primerno kažnjeni", buržoaska štampa je tražila istrebljenje bez milosti, a vojska je izvršavala. Arbanaska sela, iz kojih su muški blagovremeno izbegli, behu pretvorena u zgarišta. To behu u isto vreme varvarski krematorijumi u kojima je sagorelo stotinama živih žena i dece. I dokle su ustanici zarobljene srpske oficire i vojnike razoružavali i puštali, dotle srpska soldateska nije štedela ni njihovu decu, žene i bolesne...izvršen pokušaj ubistva s predumišljajem nad celom jednom nacijom" D. Tucović, Srbija i Albanija, 1914.

Koliko-toliko. Kao ocevidac, svakako da se mozemo sloziti da je nezaobilazni izvor. S druge strane sve odredjene pristrasnosti koje je imao ne treba skidati sa uma.
Znacaj je sporan; smatran je nacionalnim herojem, a neki ga smatraju i danas.
Precutkivan svakako nije; mnogi ga, usljed vala protukomunistickih sentimenata (i posebno u desnicarskim krugovima) smatraju izdajnikom.
Neke istine nesumnjivo da ima.

Читао сам шта је писао Драгиша Васић о смиривању стања на Косову после Првог рата,чини ми се да се књига зове "Црвене магле", он је као резервни официр био у једној од војних јединица доле,као и Туцовић пар година раније и он критички помиње неселективно гранатирање читавих села.

Читао сам шта је писао Драгиша Васић о смиривању стања на Косову после Првог рата,чини ми се да се књига зове "Црвене магле", он је као резервни официр био у једној од војних јединица доле,као и Туцовић пар година раније и он критички помиње неселективно гранатирање читавих села.

Шта је писао Драгиша?

Како смирити шиптаре који су наоружани,замолити их да буду културни. Ако је Туцовић релевантан извор, да ли су поуздани извештаји српских конзула на КиМ, пре ослобођења, рецимо Бранислава Нушића

тако ће неко сутра наводити изјаве Соње Бисерко и Наташе Кандић као релевантан историјски извор.

Туцовић и његова левичарска просеравања. њихове идеје показале су се као апсолутна утопија. ниједну савремену државу нису изградили левичари, али зато су многе одвукли у суноврат. међу њима и Србију.

тако ће неко сутра наводити изјаве Соње Бисерко и Наташе Кандић као релевантан историјски извор.

Туцовић и његова левичарска просеравања. њихове идеје показале су се као апсолутна утопија. ниједну савремену државу нису изградили левичари, али зато су многе одвукли у суноврат. међу њима и Србију.

Potrebno je da i drugim korisnicima date reputaciju pre nego što je ponovo dodelite korisniku Statler and Waldorf.

Шта је писао Драгиша?

Управо ово што сам навео,како је војска гранатирала она шиптарска села која су била на територији где су биле шиптарске банде.Не водећи рачуна о цивилима.
Што се Туцовића тиче,не слажем се са идејама које је заступао и са гледиштима која је имао.Ипак,сигуран сам да није за поређење са кандићкама и сличним,ипак је као српски официр пао у борбама против непријатеља.

Управо ово што сам навео,како је војска гранатирала она шиптарска села која су била на територији где су биле шиптарске банде.Не водећи рачуна о цивилима.
Што се Туцовића тиче,не слажем се са идејама које је заступао и са гледиштима која је имао.Ипак,сигуран сам да није за поређење са кандићкама и сличним,ипак је као српски официр пао у борбама против непријатеља.

Њега Срби не славе као српског официра који је пао у борби против непријатеља, него као некога ко се залагао за давање косова и Метохије Албанцима.

- - - - - - - - - -

Сад погледах књигу, нема ништа о томе...

Туцовићева највећа политичка заслуга за Србе и Србију је то што је погинуо, тј. што није преживео.

Њега Срби не славе као српског официра који је пао у борби против непријатеља, него као некога ко се залагао за давање косова и Метохије Албанцима.

- - - - - - - - - -

"Црвене магле" ? Можда сам погрешио књигу.Проверићу,сигурно је Васић писао о томе,био је мајор.

Једно од најважнијих ствари за Србију данас је одговор на питање због чега су у Србији следбеници левичарских идеологија по правилу били (и остали) изразито антинационално и антидржавно опредељени. То није био случај у осталим земљама, где су левичари увек поштовали макар минимум националних и државних интереса, да не кажем да су неки држали и много више од тога.

Примењено на питање Косова и Метохије, питање гласи: ако Туцовић као левичар сматра да да нација, па у извесној мери и држава, нису битне, него да је битна класна припадност, шта га онда брига где ће да буде Косово, да ли у Србији, или у "Арбанији", која узгред буди речено у том тренутку ни не постоји реално?

Овако, испада да се залаже против српског национализма, што би да кажемо могло да буде и у реду, али то чини са позиције албанског национализма. И то је оно што српски левичари и леви либерали раде и дан-данас.

Туцовићев антисрбизам је битан не само за тумачење његових идеолошких погледа, него мора да се узме у обзир чак и када је чиста фактографија у питању. Наиме, постоје Туцовићеви ратни мемоари које је водио да ноћ пред своју погибију. У њима је врло мрачним бојама описао тренутке војничког расапа српске војске који су се одвијали током 1914. године, са фокусом на морално изопачење. Писао је о мародерству, силовањима и пљачкама које су чинили српски војници. Само по себи то не изгледа немогуће имајући у виду околности, ствар је међутим у томе да сведочанства о таквим догађајима не постоје осим код Туцовића. Што разуме се, буди сумњу, имајући у виду његове генералне антинационалне ставове.

Потоњи српски левичари су и ту ствар искренули, па су Туцовића прогласили за јединог савесног сведока тих догађаја, по принципу: сви буржоаски извори лажу, само је социјалиста Туцовић искрен у жигосању тих девијантности у које је међународни империјализам гурнуо човечанство.

Poslednja izmena:

- - - - - - - - - -

У праву си,погрешио сам са називом књиге.Поменуте догађаје Васић описује у "Два месеца у Југословенском Сибиру".

Наиме, постоје Туцовићеви ратни мемоари које је водио да ноћ пред своју погибију. У њима је врло мрачним бојама описао тренутке војничког расапа српске војске који су се одвијали током 1914. године, са фокусом на морално изопачење. Писао је о мародерству, силовањима и пљачкама које су чинили српски војници. Само по себи то не изгледа немогуће имајући у виду околности, ствар је међутим у томе да сведочанства о таквим догађајима не постоје осим код Туцовића. Што разуме се, буди сумњу, имајући у виду његове генералне антинационалне ставове.

Наравно да је тога било ко и у свакој војсци. Онолико колико је неизбјежно. Битно је да се то није подстицало и бодрило (као у војскама народа постављача ове теме).

Као и то да се на то гледало са великијем неодобравањем, строгом дисциплином кад је то у питању и казнама које су често биле и смртне на лицу мјеста. Има више наредба 1912-1918, ђе се официрима даје овлаштење да пресуде прекршиоцу на лицу мјеста.

Сад сам случај обрачуна са арбанашком хајдучијом је бар по информацијама до који сам ја доспио, пренадуван до сваке мјере. Треба узети у обзир контекст времена и начина обрачуна са хајдучијом.
Оно што су Србијанци и Црногорци нпр. радили је мачји кашаљ за оно што су радили Бугари и Грци.

Poslednja izmena:
Социјалиста и демагог као и његови камаради у неуспешној борби за власт.
Није ни чудо што је писао лоше о ослободилачким балканским ратовима у којима је и сам учествовао насупрот свим осталим странкама, као и то да су приликом доношења Нишке делегације једино његови социјалисти били против, вечита опозиција и контра.

Наравно да је тога било ко и у свакој војсци. Онолико колико је неизбјежно. Битно је да се то није подстицало и бодрило (као у војскама народа постављача ове теме).

Као и то да се на то гледало са великијем неодобравањем, строгом дисциплином кад је то у питању и казнама које су често биле и смртне на лицу мјеста. Има више наредба 1912-1918, ђе се официрима даје овлаштење да пресуде прекршиоцу на лицу мјеста.

Сад сам случај обрачуна са арбанашком хајдучијом је бар по информацијама до који сам ја доспио, пренадуван до сваке мјере. Треба узети у обзир контекст времена и начина обрачуна са хајдучијом.
Оно што су Србијанци и Црногорци нпр. радили је мачји кашаљ за оно што су радили Бугари и Грци.

а шта су тек шиптари радили Србима током османлијске окупације, то је димитрије заборавио да спомене

rvatijanac,

Ako već otvoriš temu u kojoj želiš da omalovažavaš Srbe kao ljude i Srbe kao narod, moraš znati da sem dece ovo čitaju i punoletni ljudi.
Moraš znati albanija je strateškji stvorena da bi se Kraljevini Srbiji onemogućio izlaz na more, da se na presto albanije postavio vladar iz bečke magareće klupe . Čak su i zastavu Albanije nacrtali u Beču.
Da te nešto ne zbuni pravoslavno stanovništvo je činilo većinu u Tirani, a ti muslimanski i rimokatolički šiptari za dukate dobijene od Beča napadali su Srpsku vojsku sa ciljem da izazivaju nerede. Današnjim rečnikom rečeno bili su plaćenici.
Bolje nemoj da se baviš istorijom naših zemalja, i naravno upotrebi vreme na proučavanje rimokatoličkog reda franje asirškog, ignacija lojole i reda jezuita, jer tu bi imao više uspeha.

rvatijanac,

Ako već otvoriš temu u kojoj želiš da omalovažavaš Srbe kao ljude i Srbe kao narod, moraš znati da sem dece ovo čitaju i punoletni ljudi.
Moraš znati albanija je strateškji stvorena da bi se Kraljevini Srbiji onemogućio izlaz na more, da se na presto albanije postavio vladar iz bečke magareće klupe . Čak su i zastavu Albanije nacrtali u Beču.
Da te nešto ne zbuni pravoslavno stanovništvo je činilo većinu u Tirani, a ti muslimanski i rimokatolički šiptari za dukate dobijene od Beča napadali su Srpsku vojsku sa ciljem da izazivaju nerede. Današnjim rečnikom rečeno bili su plaćenici.
Bolje nemoj da se baviš istorijom naših zemalja, i naravno upotrebi vreme na proučavanje rimokatoličkog reda franje asirškog, ignacija lojole i reda jezuita, jer tu bi imao više uspeha.

A sta je bila srpska vojska pod Osmanlijama? A sta je moderna Srbija sa Rusima? Svi rade za neku korist, zasto gledate samo druge a ne i sebe?

Back