Dilema vremeplova

Black_star

Buduća legenda
Moderator
Poruka
30.061
Mnogi teoreticari kvantne fizike tvrde da je teorijski, sa odgovarajucom aparaturom, moguce putovati u tacke proslosti, ali ne i buducnosti...
Ako uzmemo da je i tako, ostavimo zasad po strani alternativne istorije, "paradoks dede", sprecavanje zlocina, holokausta i slicno...
Time bi se vec otvorio jedan moralni front za debatu, a verujem da bi pobedilo shvatanje da se ipak nista ne dira, niti menja, iz razloga fer brige za razvoj buducih, ali vec odigranih, poznatih dogadjaja..

Medjutim, upravo me ovde interesuje novi aspekt gledista na buducnost, tj. jedan malo drugaciji moralni front. ;) A evo o cemu je rec:
Da li bi covecanstvo - pod planiranim i strogo utvrdjenim, kontrolisanim uslovima, naravno - dozvolilo upotrebu tehnologije za vremensku dislokaciju za mnogo konstruktivnije ciljeve iz te konsenzusom odredjene tacke sadasnjosti gledano, tipa - da sacuva vredne stvari iz blize ili dalje proslosti koje su zlehudom voljom istorije ("trenutno":D) izgubljene za nas?

Pricam o, npr. spasavanju umetnickih dragocenosti, izgubljenih naucnih skica, spasavanju knjiga iz Aleksandrijske biblioteke, fotografisanju kolosa sa Rodosa, intervjuisanju slavnih licnosti iz proslosti radi prikupljanja vrednih informacija za dalju buducnost covecanstva... Da li bi nam se to isplatilo i u kojoj meri bi to bilo korisno za nas dalji razvoj? :cool:
12649358_time-machine-3.jpg
TMO.jpg

Poslednja izmena:
pu
od svega sto znam najvise me zaintrigiralo da mi nikako ne mozemo valjano da predvidimo buducnost (osim meteorologije)
Ovde ne bi ni bila poenta da se predvidja buducnost, vec da se ona gradi u svetlu novih saznanja koja su dotad bila izgubljena u dalekoj proslosti... ;)
Ili da makar sadasnjost bude mnogo lepsa sa izgubljenim, pa ponovo otkrivenim delima velikih umetnika i naucnika...Koliko bi to pomoglo svetu? I treba li uopste?

Zanima me gde si pročitao da se može putovati u prošlost? Putovanje kroz vreme,u teoriji je moguće samo u budućnost,i to bi ti bilo poslednje putovanje,jer ne bi postojao način da se vratiš nazad.
Vise sam cuo teorijskih obrazlozenja kako je moguce putovati u proslost nego u buducnost... Iako u prilog putovanju u buducnost govori cuveni "paradoks blizanaca" koji zahteva kretanje blizu brzine svetlosti, on se uglavnom zasniva na klasicnoj fizici i dopustanju da gravitacija ucini svoje - uspori vreme za tebe, a ubrza za sve ostalo, i onda je to - voila ... :cool: Ili to ili - dospeti blizu crne rupe gde se odigrava maltene isti tretman. Medjutim, ovo nije pravi, kvantni nacin vremenskog skoka, vec vise silan trud da se saviju, tj. prevare zakoni klasicne fizike, pri tom se oslanjajuci samo na njih, sto je neverovatan utrosak energije. ;) Unutar kvantne fizike, medjutim, postoje "prozori" koji omogucavaju ovo putovanje, kvantni tuneli i slicno, medjutim samo u proslost, posto je ona utvrdjena. ;)
A mene zanima sta bi ti ucinio s takvom tehnologijom, da li bi spasio nesto iz proslosti sto je bilo u njoj izgubljeno i vratio to u sadasnjost, ili bi prepustio da to iscezne kako se desava, desavalo i desavace se....?

Vise sam cuo teorijskih obrazlozenja kako je moguce putovati u proslost nego u buducnost... Iako u prilog putovanju u buducnost govori cuveni "paradoks blizanaca" koji zahteva kretanje blizu brzine svetlosti, on se uglavnom zasniva na klasicnoj fizici i dopustanju da gravitacija ucini svoje - uspori vreme za tebe, a ubrza za sve ostalo, i onda je to - voila ... :cool: Ili to ili - dospeti blizu crne rupe gde se odigrava maltene isti tretman. Medjutim, ovo nije pravi, kvantni nacin vremenskog skoka, vec vise silan trud da se saviju, tj. prevare zakoni klasicne fizike, pri tom se oslanjajuci samo na njih, sto je neverovatan utrosak energije. ;) Unutar kvantne fizike, medjutim, postoje "prozori" koji omogucavaju ovo putovanje, kvantni tuneli i slicno, medjutim samo u proslost, posto je ona utvrdjena. ;)
A mene zanima sta bi ti ucinio s takvom tehnologijom, da li bi spasio nesto iz proslosti sto je bilo u njoj izgubljeno i vratio to u sadasnjost, ili bi prepustio da to iscezne kako se desava, desavalo i desavace se....?
Zavisi o koliko dalekoj prošlosti je reč. I pitanje je da li bi smeo nešto iz te prošlosti da poneseš u sadašnjost u kojoj to nešto ne postoji. I šta bi se desilo kada bi sreo svog dalekog pretka(paradoks dede),šta bi se desilo sa prostorom i vremenom ako bi se našli u istoj prostoriji? Zato kažem u teoriji je mnogo sigurniji put u budućnost,jer realno,svako ko bi imao pristup "vremeplovu" izabrao bi neku daleku budućnost (prvi ja) u kojoj ti(odnosno starija verzija tebe) ne bi postojala,pa tako ne bi bilo paradoksa. Inače je Sputnjik uradio intervju,sa nekim ruskim naučnikom na tu temu,naravno nema slike tog naučnika već samo njegovo ime i prezime, pitanje je koliko je taj intervju validan.

Zavisi o koliko dalekoj prošlosti je reč. I pitanje je da li bi smeo nešto iz te prošlosti da poneseš u sadašnjost u kojoj to nešto ne postoji.
Zato to i jeste dilema, tako sam i naslovio temu. :cool: Treba li ili ne treba? Ako se do odredjene tacke vremena, konkretno sadasnjeg, o necemu samo spekulisalo, a onda se to konacno i otkrilo u svoj svojoj celosti.. :D to nije nista drugacije od svega sto nauka vec cini milenijumima. :) Pogotovu istorija i arheologija. :p Proslost ne bi bila ugrozena posto se vec dogodila... ;) Jedino ostaje, a to i stoji - pitanje kakve benefite ili opasnosti bi to donelo za buducnost.;)
Zato kažem u teoriji je mnogo sigurniji put u budućnost
Sigurniji - mozda, a izvodljiviji - 🤏... To prvo... Drugo, paradoks dede nije odredjen samo za proslost, vazi za celu temporalnu liniju. Ofrlje receno, jer to ne bi mogao biti tvoj deda u buducnosti, ali bi mogao biti neciji drugi deda, jelte... :) Pa bismo onda u dalekoj buducnosti zagorcali zivot nekome u jos daljoj buducnosti. :P Dakle, ta opasnost stoji za sva vremena. ;) Kao kad bismo mi danas doveli neandertalca u prostoriju u kojoj iz protokola i svecanosti boravi mozda sam predsednik drzave... ;) I neandertalac skoci i ubije predsednika ni krivog ni duznog, drzava udje u bulu u koju ne bi usla da se ovo nije odigralo.
To je uvek rizik kad se radi o (vremenskoj) manipulaciji sa zivim stvorovima, konkretno ljudima. Ovde bi pak operisali vrlo diskretno i cilj bi nam bio neziva priroda - ljudski artefakti, umet.dela, vrednosti i izumi.
Inače je Sputnjik uradio intervju,sa nekim ruskim naučnikom na tu temu,naravno nema slike tog naučnika već samo njegovo ime i prezime, pitanje je koliko je taj intervju validan.
Nema veze, Rus je odgovorio, ali ti mi ne rece nista konkretno... Da li bi se ti bavio biznisom otkrivanja izgubljenih stvari kroz vremenski tunel, ili ako ne bi licno, da li bi podrzavao takav poduhvat u cilju usavrsavanja covecanstva... ? :cool: Evo treci put da pitam... :D

Poslednja izmena:
Ovde ne bi ni bila poenta da se predvidja buducnost, vec da se ona gradi u svetlu novih saznanja koja su dotad bila izgubljena u dalekoj proslosti... ;)
Ili da makar sadasnjost bude mnogo lepsa sa izgubljenim, pa ponovo otkrivenim delima velikih umetnika i naucnika...Koliko bi to pomoglo svetu? I treba li uopste?
ne. gotovo nista.
nije bitno.
saznanje ide u ciklusima.

Ne znam da li sam samo previše nenaučno nastrojena ali ja se sa svim tim stvarima ne bih igrala.
Mene samo zanima šta mi to treba konkretno treba da postignemo vraćanjem u prošlost ili odlaskom u budućnost?
Šta tačno treba da se ispravi da li neko zna?
Da li bi mogli da postignemo da ne postoje ljudi koji zanemaruju decu i stare roditelje?
Da ne postoje pedofili i silovatelji?
Ubice, lopovi? Lažovi i zli ljudi?
Ako to može ja sam za!
Nema te tehnike koja može korigovati ljudski um koji je pokvaren.
Ja svoju budućnost gradim tako što se borim da mi danas bude dobro meni i svima oko mene na čije živote utičem, to odmah znači da sutra kad danas postane prošlost mogu da mislim da mi je prošlost lepa i onda imam više volje i energije da se sutra potrudim još više...
Izvinte me što smaram!

Konstrukcije prošlost-budućnost ne postoje. Stoga je vremeplov zasigurno jedina stvar koja će zauvek ostati neizmišljena. Teleportacija je već nešto sasvim moguće.
Nikad ne reci nikad :)
Mozda se priblizimo vremeplovu na neki sasvim drugaciji nacin. Proslost je nesto cega se secamo. Na primer sad mozes da gledas film iz 1940te godine. Vremeplov bi bio da to mozes da dozivis uzivo. I nije bas nesto nezamislivo da se napravi.

Ja bih voleo da saznam ko je zaista ubio J.F.K. Vratio bih se u to vreme i pratio bih Osvaldove aktivnosti sve do momenta atentata.
U zvanicnoj verziji filma o Beogradskom fantomu, on izvrsava samoubistvo u celiji.

U zvanicnoj verziji ubistva JFK, ubica je Osvald.

Istina je medjutim u ovakvim stvarima negde daleko od zvanicne verzije, koja mora da se smisli i promovise, da bi sve ostalo moglo da legne na svoje mesto. Ljudski interesi su cudo.

U zvanicnoj verziji filma o Beogradskom fantomu, on izvrsava samoubistvo u celiji.

U zvanicnoj verziji ubistva JFK, ubica je Osvald.

Istina je medjutim u ovakvim stvarima negde daleko od zvanicne verzije, koja mora da se smisli i promovise, da bi sve ostalo moglo da legne na svoje mesto. Ljudski interesi su cudo.
Ja sam mišljena da je Osvald bio jedan od strelaca, ali da je postojao još jedan strelac koji je razneo Kenedijevu glavu. Ako pogledamo Zapruderov film jasno možemo da vidimo da je taj završni metak doleteo negde sa prednje strane, a ne od pozadi.

Ja sam mišljena da je Osvald bio jedan od strelaca, ali da je postojao još jedan strelac koji je razneo Kenedijevu glavu. Ako pogledamo Zapruderov film jasno možemo da vidimo da je taj završni metak doleteo negde sa prednje strane, a ne od pozadi.
takva operacija sigurno nije zasnovana na jednom coveku. iza svega toga stoji velika masinerija, najcesce ono sto se zove 'duboka drzava'. Isto i sa 9/11.

Ja bih voleo da saznam ko je zaista ubio J.F.K. Vratio bih se u to vreme i pratio bih Osvaldove aktivnosti sve do momenta atentata.
Uh, brate, opasno....:confused: Tacno na ovim primerima se vidi da bi ogromnu prepreku za koriscenje ove tehnologije predstavljale zapravo nezvanicne svetske vlasti i njihovi interesi da kriju pravu istinu o dogadjajima iz proslosti... Bio bi potreban ne znam kakav zvanican svetski, Istorijsko-hrononautski Komitet koji bi odredjivao stepen zahvata misterioznih informacija iz proslosti...Jos jedan razlog da se naglasi rec "dilema" u ovoj temi... :) No, imate jednu seriju, relativno skoro snimanu, po noveli Stivena Kinga - bas o ovoj spekulaciji za JFK-a :D - zove se "11.22.63", datum njegovog ubistva... Nisam pogledao do kraja, ali upravo o tome je rec - sta bi bilo kad bi moglo... ;) :cool: https://www.imdb.com/title/tt2879552/

Uh, brate, opasno....:confused: Tacno na ovim primerima se vidi da bi ogromnu prepreku za koriscenje ove tehnologije predstavljale zapravo nezvanicne svetske vlasti i njihovi interesi da kriju pravu istinu o dogadjajima iz proslosti... Bio bi potreban ne znam kakav zvanican svetski, Istorijsko-hrononautski Komitet koji bi odredjivao stepen zahvata misterioznih informacija iz proslosti...Jos jedan razlog da se naglasi rec "dilema" u ovoj temi... :) No, imate jednu seriju, relativno skoro snimanu, po noveli Stivena Kinga - bas o ovoj spekulaciji za JFK-a :D - zove se "11.22.63", datum njegovog ubistva... Nisam pogledao do kraja, ali upravo o tome je rec - sta bi bilo kad bi moglo... ;) :cool: https://www.imdb.com/title/tt2879552/
Jutro...
Pogledaj film Dont look up ako nisi...
Svetom vladaju umobolni pojedinci koji imaju previše novca i previše slobodnog vremena.
Izigravaju Bogove a samo su psihijatrijski slučajevi.

Ja sam pogledao celu seriju. Odlična serija, ali još jedna dezinformacija. Osvald je na kraju serije jedini atentator. Namerno se izostavlja činjenica da je smrtonosni metak došao sa prednje strane, a ne nikako od pozadi.

Konstrukcije prošlost-budućnost ne postoje. Stoga je vremeplov zasigurno jedina stvar koja će zauvek ostati neizmišljena. Teleportacija je već nešto sasvim moguće.
Znaci, sva istorija, srednji vek, dinosaurusi, stari Grci i Rim - nista nije postojalo...? :p :lol: Ali, kontam sta hoces reci, moze da se posmatra da vreme, kako ga mi percipiramo ne postoji, vec samo njegovi produkti, da kazemo, nanosi istog...;) :cool: No eto, zahvaljujuci tom iskustvu, tim nanosima, civilizacija se razvijala, razvija se i razvijace se... Stoga je i pitanje da li bi ovo mogli da podignemo na jos visi stepen i ubrzamo temporalnom tehnologijom...? ;) :cool: Kao sto rece @ljgww , nikad ne reci nikad. :) Mozda se ova tehnologija uveliko vec koristi, ako ne sad, onda iz nase buducnosti, samo da mi to ne znamo... ;)
Teorijska fizika dozvoljava tu mogucnost.... :)

Ne znam da li sam samo previše nenaučno nastrojena ali ja se sa svim tim stvarima ne bih igrala.
Mene samo zanima šta mi to treba konkretno treba da postignemo vraćanjem u prošlost ili odlaskom u budućnost?
Šta tačno treba da se ispravi da li neko zna?
Da li bi mogli da postignemo da ne postoje ljudi koji zanemaruju decu i stare roditelje?
Da ne postoje pedofili i silovatelji?
Ubice, lopovi? Lažovi i zli ljudi?
Ako to može ja sam za!
Nema te tehnike koja može korigovati ljudski um koji je pokvaren.
Ja svoju budućnost gradim tako što se borim da mi danas bude dobro meni i svima oko mene na čije živote utičem, to odmah znači da sutra kad danas postane prošlost mogu da mislim da mi je prošlost lepa i onda imam više volje i energije da se sutra potrudim još više...
Izvinte me što smaram!
Jutro...
Pogledaj film Dont look up ako nisi...
Svetom vladaju umobolni pojedinci koji imaju previše novca i previše slobodnog vremena.
Izigravaju Bogove a samo su psihijatrijski slučajevi.
Dobro jutro... :) Kisno, ali prijatno... :cool:
Uopste ne smaras, vec iznosis svoje misljenje, koje se na ovakvoj temi i trazi! :p
Nauka nema veze iskljucivo s naucnim saznanjima, vec se u nju uplicu i moralna, jos otkad je na to skrenuo paznju francuski sociolog Ogist Kont. ;) :cool:
Tvoje glediste je hiper-realno, pitanje je da li bi pojedinci kao sto su Bezos ili Ilon Mask bili kadri da se uzdrze od zloupotrebe ovakve jedne fantasticne tehnologije sa maltene beskonacnom mogucnoscu, ali verujem da bi, ako im i njihova savest ne bi bila prepreka tome, mogao biti stvoren nekakav konsenzus o njenoj primeni, nalik na danasnju nuklearnu tehnologiju, za koju svi znaju kakve posledice moze imati... S druge strane, kao nekad u Cernobil, paznja danasnje svetske javnosti zabrinuto je uperena u Zaporozje, tako da se ono moze smatrati za lakmus-papir svih ovakvih buducih napora...:confused: Dakle, ako verujemo da su Rusi / Ukrajinci (/Vanzemaljci - malo teze, oni se trude da sabotiraju nuklearke :p :lol:) sposobni da zarad benignih interesa bukvalno uniste pola sveta razaranjem navece evropske nuklearne elektrane u stupidnoj, bezumnoj razmeni vatre, doci cemo do zakljucka da smo nesposobni da ista naucimo iz nase proslosti i treba nam oduzeti ama bas svaku tehnologiju... :) Nemalo puta, svet je bio na ivici opstanka, setimo se kubanske krize kao poslednje ogromne, gde je strasnu propast sprecio upravo ruski oficir koji je odbio naredjenje za lansiranje raketa poslusavsi samo svoju savest i intuiciju...:eek: Ima nade...
Znaci, zasto posmatrati stvari od najgorega, kad i od najgoreg ima gore...? :) Kao sto kazes, za svaki dan naspram jucerasnjeg trudis se da ti bude bolji i lepsi za tebe i tvoje najblize... Odakle onda toliki pesimizam, da li je to kontradikcija pro forme, ili stvarna zabrinutost, opet ne bez osnova...? :) Kazes, pedofili, ubice, lopovi, kriminalci... Oni cine tek odredjeni, ali neznatni procenat stanovnistva, ali sta oni danas mogu drasticno da promene...? :cool: Medjutim, istorija nam tvrdi suprotno od pamtiveka: Neron, Brut, Atila, Staljin, Hitler....! :confused: Pa opet, kaze se da je istorija uciteljica zivota, te upravo zahvaljujuci njoj, moderno doba ucinilo je napore da spreci da takvi pojedinci ikada vise odlucuju o bilo cijoj sudbini... ;) :) Nanovo, danasnji svet ima brojne svoje mane i aporije, ali vise ne toliko drasticne kao nekada, cini se... Hm, mozda da stavljamo na vagu Putina, Zelenskog i Bajdena, da gledamo kome vise smrde noge...? :cool: ...Masmedijalni koloseum.... Polako, sve ce se doznati. :cool: Medjutim, natrag na tvoju zapitanost; kao sto postoje pojedinci zlocinci kojih se sa pravom grozimo i pribojavamo, tako postoje malobrojni zahvaljujuci kojima svet ostaje na nogama... :) Kao nas ruski oficir iz kubanske krize. :D Koji od njih cine vecinu, treba da se zapitas... :cool: To ce te mozda utesiti. :)
A apropo teme, niko nije pomenuo da se koriscenjem temporalne tehnologije ista treba MENJATI u proslosti...! :D Naprotiv, osnovne premise, kako sam izneo i u uvodu, moraju biti da se sve mora prepustiti da se odigra bas onako kako se odigralo - jer bi u suprotnom posledice mogle biti katastrofalne...!
Mozes li da pretpostavis kakvi bi pojedinci morali biti potencionalni oficiri-hrononauti, poslati da sakupljaju iz istorije izgubljena znanja i artefakte, uz striktnu zabranu da se mesaju u prosle dogadjaje...? Pohadjali bi seminare, prolazili bi kroz stroge i rigorozne psiho-fizicke testove, kroz svaku vrstu pripreme za takav ciljani i nadasve odgovorni zadatak... :cool: To bi, na primer znacilo: treba da udjes u Hitlerovu vilu Bergof u Alpima koja krije neprocenjiva umetnicka dela unistena u saveznickom bombardovanju 1945. prerusen u nemackog oficira i da odatle ukrades / izneses ta dela neposredno pred pozar, ili mozda jos i ranije, a sve bez zelje da sasujes pun sarzer u zlocinca odgovornog za smrt miliona ljudi... ;) :confused: Ili da se pojavis na vidovdan 1914. u Sarajevu, prerusen u mladoga kalfu, s ciljem da fotografises originalni oblik i boju tada prestiznog automobila austrijske marke Gräf & Stift, tad pomodne, ali zloglasno crvene boje, danas izgubljene, koji se danas cuva u vojnom muzeju u Becu, ali ostecen, taj cuveni automobil kojim su se na dan atentata vozili nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija... a ne doci u dilemu da pridjes mladome Gavrilu Principu, prigrlis ga preko ramena i nekako ubedis da umesto da upuca prestolonaslednicki par - dok zapravo pokusava da ubije guvernera Bosne i Hercegovine, Oskara Pocoreka koji se tom prilikom vozio zajedno s njima.. ;) ... prosto odete u neku kafanu i tamo mu das oduska njegovom jadu uz bosansku kafu, meze i sevdalinku.... :) Za takve zadatke su potrebni celicni nervi, ali i permanentno stanje uma u dosluhu sa savesti viseg, savremenog ranga...:p O cemu je u ovoj temi i rec. ;) :cool:

Poslednja izmena:
Mislim,da kad bi svi ljudi bili,da kažemo pitomi, stabilni,vremenom bi došlo do nagomilavanja unutrašnje agresije,ako ni zbog čega drugog,ono zbog monotonije,aa to bi opet dovelo do nasilja. Agresivni nagon je prirodan i služi za održanje. E,sad,što dolazi do ektremnih formi,to je druga strana medalje. Ali mislim da se to kao pojava ne može nikada potpuno iskoreniti.

Back