Ne znam da li sam samo previše nenaučno nastrojena ali ja se sa svim tim stvarima ne bih igrala.
Mene samo zanima šta mi to treba konkretno treba da postignemo vraćanjem u prošlost ili odlaskom u budućnost?
Šta tačno treba da se ispravi da li neko zna?
Da li bi mogli da postignemo da ne postoje ljudi koji zanemaruju decu i stare roditelje?
Da ne postoje pedofili i silovatelji?
Ubice, lopovi? Lažovi i zli ljudi?
Ako to može ja sam za!
Nema te tehnike koja može korigovati ljudski um koji je pokvaren.
Ja svoju budućnost gradim tako što se borim da mi danas bude dobro meni i svima oko mene na čije živote utičem, to odmah znači da sutra kad danas postane prošlost mogu da mislim da mi je prošlost lepa i onda imam više volje i energije da se sutra potrudim još više...
Izvinte me što smaram!
Jutro...
Pogledaj film Dont look up ako nisi...
Svetom vladaju umobolni pojedinci koji imaju previše novca i previše slobodnog vremena.
Izigravaju Bogove a samo su psihijatrijski slučajevi.
Dobro jutro...

Kisno, ali prijatno...

Uopste ne smaras, vec iznosis svoje misljenje, koje se na ovakvoj temi i trazi!

Nauka nema veze iskljucivo s naucnim saznanjima, vec se u nju uplicu i moralna, jos otkad je na to skrenuo paznju francuski sociolog Ogist Kont.

Tvoje glediste je hiper-realno, pitanje je da li bi pojedinci kao sto su Bezos ili Ilon Mask bili kadri da se uzdrze od zloupotrebe ovakve jedne fantasticne tehnologije sa maltene beskonacnom mogucnoscu, ali verujem da bi, ako im i njihova savest ne bi bila prepreka tome, mogao biti stvoren nekakav konsenzus o njenoj primeni, nalik na danasnju nuklearnu tehnologiju, za koju svi znaju kakve posledice moze imati... S druge strane, kao nekad u Cernobil, paznja danasnje svetske javnosti zabrinuto je uperena u Zaporozje, tako da se ono moze smatrati za lakmus-papir svih ovakvih buducih napora...

Dakle, ako verujemo da su Rusi / Ukrajinci (/Vanzemaljci - malo teze, oni se trude da sabotiraju nuklearke

) sposobni da zarad benignih interesa bukvalno uniste pola sveta razaranjem navece evropske nuklearne elektrane u stupidnoj, bezumnoj razmeni vatre, doci cemo do zakljucka da smo nesposobni da ista naucimo iz nase proslosti i treba nam oduzeti ama bas svaku tehnologiju...

Nemalo puta, svet je bio na ivici opstanka, setimo se kubanske krize kao poslednje ogromne, gde je strasnu propast sprecio upravo ruski oficir koji je odbio naredjenje za lansiranje raketa poslusavsi samo svoju savest i intuiciju...

Ima nade...
Znaci, zasto posmatrati stvari od najgorega, kad i od najgoreg ima gore...?

Kao sto kazes, za svaki dan naspram jucerasnjeg trudis se da ti bude bolji i lepsi za tebe i tvoje najblize... Odakle onda toliki pesimizam, da li je to kontradikcija pro forme, ili stvarna zabrinutost, opet ne bez osnova...?

Kazes, pedofili, ubice, lopovi, kriminalci... Oni cine tek odredjeni, ali neznatni procenat stanovnistva, ali sta oni danas mogu drasticno da promene...?

Medjutim, istorija nam tvrdi suprotno od pamtiveka: Neron, Brut, Atila, Staljin, Hitler....!

Pa opet, kaze se da je istorija uciteljica zivota, te upravo zahvaljujuci njoj, moderno doba ucinilo je napore da spreci da takvi pojedinci ikada vise odlucuju o bilo cijoj sudbini...

Nanovo, danasnji svet ima brojne svoje mane i aporije, ali vise ne toliko drasticne kao nekada, cini se... Hm, mozda da stavljamo na vagu Putina, Zelenskog i Bajdena, da gledamo kome vise smrde noge...?

...Masmedijalni koloseum.... Polako, sve ce se doznati.

Medjutim, natrag na tvoju zapitanost; kao sto postoje pojedinci zlocinci kojih se sa pravom grozimo i pribojavamo, tako postoje malobrojni zahvaljujuci kojima svet ostaje na nogama...

Kao nas ruski oficir iz kubanske krize.

Koji od njih cine vecinu, treba da se zapitas...

To ce te mozda utesiti.

A apropo teme, niko nije pomenuo da se koriscenjem temporalne tehnologije ista treba MENJATI u proslosti...!

Naprotiv, osnovne premise, kako sam izneo i u uvodu, moraju biti da se sve mora prepustiti da se odigra bas onako kako se odigralo - jer bi u suprotnom posledice mogle biti katastrofalne...!
Mozes li da pretpostavis kakvi bi pojedinci morali biti potencionalni oficiri-hrononauti, poslati da sakupljaju iz istorije izgubljena znanja i artefakte, uz striktnu zabranu da se mesaju u prosle dogadjaje...? Pohadjali bi seminare, prolazili bi kroz stroge i rigorozne psiho-fizicke testove, kroz svaku vrstu pripreme za takav ciljani i nadasve odgovorni zadatak...

To bi, na primer znacilo: treba da udjes u Hitlerovu vilu Bergof u Alpima koja krije neprocenjiva umetnicka dela unistena u saveznickom bombardovanju 1945. prerusen u nemackog oficira i da odatle ukrades / izneses ta dela neposredno pred pozar, ili mozda jos i ranije, a sve bez zelje da sasujes pun sarzer u zlocinca odgovornog za smrt miliona ljudi...

Ili da se pojavis na vidovdan 1914. u Sarajevu, prerusen u mladoga kalfu, s ciljem da fotografises originalni oblik i boju tada prestiznog automobila austrijske marke Gräf & Stift, tad pomodne, ali zloglasno crvene boje, danas izgubljene, koji se danas cuva u vojnom muzeju u Becu, ali ostecen, taj cuveni automobil kojim su se na dan atentata vozili nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija... a ne doci u dilemu da pridjes mladome Gavrilu Principu, prigrlis ga preko ramena i nekako ubedis da umesto da upuca prestolonaslednicki par - dok zapravo pokusava da ubije guvernera Bosne i Hercegovine, Oskara Pocoreka koji se tom prilikom vozio zajedno s njima..

... prosto odete u neku kafanu i tamo mu das oduska njegovom jadu uz bosansku kafu, meze i sevdalinku....

Za takve zadatke su potrebni celicni nervi, ali i permanentno stanje uma u dosluhu sa savesti viseg, savremenog ranga...

O cemu je u ovoj temi i rec.