Дилема око одабира процесора

General Dus@n

Iskusan
Poruka
6.505
Поздрав људи ,

Планирао сам да у скорије време купим нов рачунар, па се , као и сваки пут до сада, испред мене поставило доста недоумица.
Генерално, занима ме мишљење да ли се више исплати купити AMD FX 6300 или доста скупљи I5 4460? Одгледао сам низ тестова по интернету и сасвим ми је јасно да i5 има знатно боље перформансе по језгру али колико је то вредно те разлике у парама? Много људи хвали FX 6300, верујем да може да изгура све игре лагано, али чуо сам да се доста загрева а и AM3+ сокет је мало застарео.
Иначе буџет за нов комп ми је до 65000рсд (пар хиљада горе, доле , плафон) , и ту сам гледао да уклопим солиднију графику (r7 370) уз неки ССД и 8 гигабајта рам меморије. Волео бих да чујем ваше мишљење око овога, а и неки предлог најисплативије конфигурације за ове паре би ми добродошао.

Извињавам се администрацији што отварам нову тему, али нисам имао времена да проверавам да ли је постојала слична, верујем да ћу одговор брже добити овако.

Срдачан поздрав! :D

Ovaj prvi Ti je super.
Ovaj skuplji će se (možda)
pokazati samo ako igraš ove najnovije
igrice koje "jedu" memoriju,

Ako si od tih pametnije na na ovaj prvi dodati dobru grafičku karticu.

PS: Za procesore:
AMD takt "vredi" 1.5 Intelovog takta.

Или додати још 2000 динара и купити AMD FX 8300?
Не знам , мени се само код њих не свиђа то што се загревају, сток кулер им је живо срање па треба узети неко нормалније хлађење.

zasta ti treba komp . to je osnovno pitanje. AKo je za igrice onda treba da bude fokus na grafickoj . A plus fx 8300 i neka jaca graficka , napajanje bar od 50 evra ti treba.

За све живо па и за новије игрице. Зато сам и мислио да узмем јачу графику. И ту се двоумим између R9 270x и R7 370 ....
Иначе што се тиче напајања мислим да би "LC POWER 600W" завршило посао , а кошта мање од 4000 дин.

Poslednja izmena:
За све живо па и за новије игрице. Зато сам и мислио да узмем јачу графику. И ту се двоумим између R9 270x и R7 370 ....

posto ti nisi fokusirani gejmer ,onda ti recimo gtx 750ti odlican izbor, jer je mali potrosac i malo je slabija od r9 270 x koja mnogo vise trosi 15000 din
procesor recimo i7 4820 30000
8 gb rama oko 5500
1 tb disk 6000
kuciste i napajanje oko 4000
maticna ploca oko 6000
i to ti je tu negde oko 65000

Procesor ce sigurno moci da izgura sve igre u naredinh 5-10 godina . Graficku ce trebati da menjas za jedno 3-4 godine . ali to ti je to

posto ti nisi fokusirani gejmer ,onda ti recimo gtx 750ti odlican izbor, jer je mali potrosac i malo je slabija od r9 270 x koja mnogo vise trosi 15000 din
procesor recimo i7 4820 30000
8 gb rama oko 5500
1 tb disk 6000
kuciste i napajanje oko 4000
maticna ploca oko 6000
i to ti je tu negde oko 65000

Procesor ce sigurno moci da izgura sve igre u naredinh 5-10 godina . Graficku ce trebati da menjas za jedno 3-4 godine . ali to ti je to

Не уклапа ми се , сумануто ми је да дајем 30000 за процесор а разлика у фпс-у би била 5-10 фрејмова максимум на графи као што је R7 370 или R9 270x.
А и не уклапа ми се из разлога што ја хоћу и ССД. Maда буџет би могао да попнем за 5-6 хиљада динара ако продам стари рачунар, имам неке варијанте за то.

ako već misliš novi komp i spreman da se otvoriš za njega zašto ne bi razmislio o nekom jačem amd-u recimo fx 9370 koji košta kao taj i5 a siguran sam da je i5 slabiji od njega , stim što ti onda ne gine jako hlađenje i ozbiljno napajanje

Sve to iziskuje dodatne troskove, u tom slucaju ni 80000 ne bi moglo da me zakrpi jer , sto kazes ti, treba hladjenje za njega, + jace napajanje a trenutno sam u takvoj situaciji da ne mogu opusteno da dam te pare za nesto sto ce me za nijansu, dve , bolje sluziti od opcije koja kosta 65000 dinara.
Meni se ovaj FX 6300 ucinio kao ok varijanta jer je realno best buy opcija, ali i tu bi morao da mu uzmem bolje vazdusno hladjenje od 2-3 hiljade jer mu je stock kuler golo govnoo..

Ili da idem na varijantu nekog APU-a u kombinaciji sa jeftinijom grafikom?
to je samo marketingscki trik , taj apu sa grafickom . Nikakve prednosti ne daje ,(proslomesecni svet kompjutera je obradio tu tematiku )
ja imam amd 860 k koji odlican procesor. I mogu da ti preporucim njega . I recimo gtx 950 koja je dosta bolja od r7 370 , a tek oko 2000-3000 skuplja .

to je samo marketingscki trik , taj apu sa grafickom . Nikakve prednosti ne daje ,(proslomesecni svet kompjutera je obradio tu tematiku )
ja imam amd 860 k koji odlican procesor. I mogu da ti preporucim njega . I recimo gtx 950 koja je dosta bolja od r7 370 , a tek oko 2000-3000 skuplja .

Video sam da na drugoj temi i nemas bas najsjajnije misljenje o svom procesoru .. :D
Inace, ovaj baja je odradio testove , nije se nesto pokazala konfiguracija sa njim ..
A Nisam razmisljao o gtx 950, proguglacu malo o toj grafi, nekako sam vise opredeljen za AMD varijantu. :)

Не уклапа ми се , сумануто ми је да дајем 30000 за процесор а разлика у фпс-у би била 5-10 фрејмова максимум на графи као што је R7 370 или R9 270x.
А и не уклапа ми се из разлога што ја хоћу и ССД. Maда буџет би могао да попнем за 5-6 хиљада динара ако продам стари рачунар, имам неке варијанте за то.

pre ili kasnije prevazićeš igrice a jos ako ti neka riba zavrti mozak bice ti dovoljan i sanyo solarni digitron
hmm

izvinte zbog spama

pre ili kasnije prevazićeš igrice a jos ako ti neka riba zavrti mozak bice ti dovoljan i sanyo solarni digitron
hmm

izvinte zbog spama

Kad ih nisam prevazisao do 23 godine, ne verujem da ce me to proci i do 30. :D

Uzmi i5 4440, nećeš pogrešiti, mnogo je bolji od fx 6300

U nekim igrama, vidi se po broju minimalnog fps, koliko je intel bolji. U zahtevnim programima, isto je jako dobar, manje se greje.... Ako uzmeš i5 nećeš morati, još minimum pet godina da misliš o drugom procesoru

Slazem se da je i5 po mnogo cemu bolji procesor, ali duplo je skuplji druze :D ..

Slazem se da je i5 po mnogo cemu bolji procesor, ali duplo je skuplji druze :D ..

Znam nažalost, da je skup, ali na duže staze se isplati, ako ikako možeš da se ispružiš za to. Sa njim si trajno otklonio pitanje procesora

SSD ovi će biti sve jeftiniji. Da sam na tvom mestu, ja bi ostavio ssda za kasnije, a odmah bih uzeo i5

Jedan lik na benchmarku, je otvorio temu, zašto mu neka novija igra radi bagovito, fps stalno išli gore dole. I ispostavilo se da je do AMD procesora. Čim je promenio na i5, minimalni fps je skočio za 10-15

A, i manji je potrošač. manje će opteretiti napajanje, jeste skup, ali osim toga sve prednosti su na njegovoj strani

Poslednja izmena:
Znam nažalost, da je skup, ali na duže staze se isplati, ako ikako možeš da se ispružiš za to. Sa njim si trajno otklonio pitanje procesora

SSD ovi će biti sve jeftiniji. Da sam na tvom mestu, ja vi ostavio ssda za kasnije, a odmah bih uzeo i5

Jedan lik na benchmarku, je otvorio temu, zašto mu neka novija igra radi bagovito, fps stalno išli gore dole. I ispostavilo se da je do AMD procesora. Čim je promenio na i5, minimalni fps je skočio za 10-15

A, i manji je potrošač. manje će opteretiti napajanje, jeste skup, ali osim toga sve prednosti su na njegovoj strani

Slazem se ja u potpunosti sa tobom. Taj i5 uz gtx 950 bi bila ubitacna kombinacija! Ali sad razmisljam i ovarijanti da uzmem taj i5 i graficku sa kupujemprodajem, lik povoljno prodaje 7850 i 7870 za nekih 10000 dinara (a nove su , samo sto su imale neke fabricke popravke, prodaje ih uz garanciju 6 meseci i fiskalni racun) ..Cini mi se da je 7850 oko 9000 dinara a 7870 oko 11000. Ne secam se tacno, morao bih da proverim, u tom slucaju bih se budzetski uklopio.

Ali sad razmisljam i ovarijanti da uzmem taj i5 i graficku sa kupujemprodajem, lik povoljno prodaje 7850 i 7870 za nekih 10000 dinara (a nove su , samo sto su imale neke fabricke popravke, prodaje ih uz garanciju 6 meseci i fiskalni racun) ..Cini mi se da je 7850 oko 9000 dinara a 7870 oko 11000. Ne secam se tacno, morao bih da proverim, u tom slucaju bih se budzetski uklopio.

To bi ti bilo najbolje i5+ radeon 7870. Ta grafička je super, pogotovo po toj ceni

Inače, RAM je znatno pojeftinio, jedno vreme je 8 gb bilo 80 evra, sada 16 gb manje od 100 evra, ako ćeš raditi u nekim zahtevniji programima, 16 gb bi bilo super. Kasnije cena može, ponovo da skoči. SSD će, sa druge strane biti sigurno sve jeftiniji

To bi ti bilo najbolje i5+ radeon 7870. Ta grafička je super, pogotovo po toj ceni

Inače, RAM je znatno pojeftinio, jedno vreme je 8 gb bilo 80 evra, sada 16 gb manje od 100 evra, ako ćeš raditi u nekim zahtevniji programima, 16 gb bi bilo super. Kasnije cena može, ponovo da skoči. SSD će, sa druge strane biti sigurno sve jeftiniji

Znam .. samo morao bih da se raspitam koliko je to pouzdana opcija. Na kraju krajeva, mozda se i napnem za 10000 din razlike, videcu da se iskombinujem.
Meni je cilj ove teme bio da mi ljudi delimicno uklone nedoumicu po pitanju isplativosti izmedju ova dva procesora. Cuo sam da FX 6300 uz neko kvalitetnije hladjenje moze lagano da se klokne na 4.5 ghz-a, zato mi je to primamljiva opcija a jeftin je. A trenutni procesor mi je AMD Athlon Dual Core 4200+ i odlsluzio me je bez greske, u najboljim vremenima je terao igrice iz sprdnje... :D

SSD ovi će biti sve jeftiniji. Da sam na tvom mestu, ja bi ostavio ssda za kasnije, a odmah bih uzeo i5

to nema veze sa tim , mozes i da uzemes i7 i da baguje . AKo je procesor defektan . Evo ja imam 860k ni jednom nije bio neki pad fps . I to sa solidnom grafickom 7790

- - - - - - - - - -

Video sam da na drugoj temi i nemas bas najsjajnije misljenje o svom procesoru .. :D
Inace, ovaj baja je odradio testove , nije se nesto pokazala konfiguracija sa njim ..
A Nisam razmisljao o gtx 950, proguglacu malo o toj grafi, nekako sam vise opredeljen za AMD varijantu. :)

price za malu decu kao 90 stepeni . Kod mene nikada nije presao 57 stepeni i to na fabrickom kuleru, A radio sam mu prime 95 test

- - - - - - - - - -

I sto se tice jacih grafickih hd 7850 + vecina njih je rudarila u srbiji . I sad se prodaju pred isticanje garancije . AKo uzimate polovnu grafu samo nvidia

to nema veze sa tim , mozes i da uzemes i7 i da baguje . AKo je procesor defektan . Evo ja imam 860k ni jednom nije bio neki pad fps . I to sa solidnom grafickom 7790

- - - - - - - - - -

price za malu decu kao 90 stepeni . Kod mene nikada nije presao 57 stepeni i to na fabrickom kuleru, A radio sam mu prime 95 test

- - - - - - - - - -

I sto se tice jacih grafickih hd 7850 + vecina njih je rudarila u srbiji . I sad se prodaju pred isticanje garancije . AKo uzimate polovnu grafu samo nvidia

Ne verujem da cu uzeti polovnu , ipak je to macka u dzaku. Sigurno cu uzeti gtx 950, to sam cvrsto odlucio. Ostaje mi dilema oko procesora. Da li uzeti i5 ili uzeti jeftiniji amd fx 6300 uz neko kvalitetnije vazdusno hladjenje (uz klock na 4.0 ghz, koji se postize i sa stock kulerom)

o gajming procesorima .

Гледао сам овај клип... јасно је да је разлика у фрејмовима занемарљива, само је питање стабилности, односно одрживости фпс-а на истом нивоу без великих варирања.
Неко моје мишљење је да је за разлику од 10000 динара i5 неисплатив, узимајући у обзир да је овај АМД са 6 језгара прилично жилав, уз могућност клоковања са бољим хлађењем.

Ima veze, AMD ima više bootlenekova u svojoj arhitekturi, to nije jedino svedočanstvo o amd ovoj inferiornosti u većini igara. To, što tebi ne pada fps možeš mačku o rep, jer ne znaš kakva je grafička bila tamo i kakva su podešavanja. Grafička je bila neka jača, sasvim sigurno

Back