Dilema oko fakulteta

Milaphu

Početnik
Poruka
2
Zdravoo.Četvrta sam godina gimnazije društveno -jezičkog smera i ove godine treba da upisem fakuktet.Već tri meseca pokušavam da suzim izbor jer me nista istinski ne privlači.Pomalo me zanima psihologija i s lakoćom sam je učila u drugoj godini,ali u poslednje vreme okolina mi govori da se sa psihologijom u Srbiji jako teško mogu zaposliti i dobro zaradjivati( ne mislim obogatiti,ali za danasnji zivot ne smatram da je plata od 40 hiljada dovoljna-bar meni).S druge strane ,ekonomija i IT me ne zanimaju toliko iako sam na testu profesionalne orjentacije pokazala sklonost ka ekonomiji.Pokušavala sam da čitam knjige iz ekonomije i retko šta mi je ulazilo u glavu.Da li smatrate da je psihologija perspektivna,da se može dobro zaraditi (osim otvaranja privatne ordinacije za koju je potrebno dosta iskustva)?Ili mi preporucujete nesto drugo?
Hvala svakome ko izdvoji vreme i odgovori🥰

Zdravoo.Četvrta sam godina gimnazije društveno -jezičkog smera i ove godine treba da upisem fakuktet.Već tri meseca pokušavam da suzim izbor jer me nista istinski ne privlači.Pomalo me zanima psihologija i s lakoćom sam je učila u drugoj godini,ali u poslednje vreme okolina mi govori da se sa psihologijom u Srbiji jako teško mogu zaposliti i dobro zaradjivati( ne mislim obogatiti,ali za danasnji zivot ne smatram da je plata od 40 hiljada dovoljna-bar meni).S druge strane ,ekonomija i IT me ne zanimaju toliko iako sam na testu profesionalne orjentacije pokazala sklonost ka ekonomiji.Pokušavala sam da čitam knjige iz ekonomije i retko šta mi je ulazilo u glavu.Da li smatrate da je psihologija perspektivna,da se može dobro zaraditi (osim otvaranja privatne ordinacije za koju je potrebno dosta iskustva)?Ili mi preporucujete nesto drugo?
Prvo koji god fakultet zavrsila, realnost jeste da ces najverovatnije minimum godinu, dve raditi za tih 40 hiljada dinara.
Mislim meni je to i sasvim realno. Fakultet nas ne uci poslu a za iskustvo treba vremena.
Psihologija ako je volis moze biti ekstra.
Sem kao psiholog mozes da se zaposlis u bilo kojoj kompaniji kao HR.

Радије упиши политичке науке, види, има лепих смерова. Са психологијом се нећеш усрећити.

Iz licnog iskustva ti kazem da ovo nije dobra ideja. U vreme kada sam ja bio postojala su cetiri smera (ne znam kako je sada), sve do jednog bez perspektive. Kao diplomirani politikolog, neka mi kaze neko koji je to profil posla koji bi ta osoba mogla da radi.

Novinarstvo je odlican smer, ali realno nije ti potreban FPN da bi bio novinar, to mozes sa bilo kojim drugim fakultetom, pa cak i bez fakulteta. Za novinara nije kao za inzenjera, doktora ili pravnika, bitno da imas to zvanje odnosno diplomu. Dovoljno je da imas dar za pisanje ili da naucih tehniku ili makar da dobro poznajes odredjenu oblast, a tehnika i stil pisanja mogu da se savladaju.

Najelitniji smer na FPN/u su medjunarodni odnosi. U teoriji, samo u teoriji to je trebalo da bude kadar za diplomatiju. U realnosti ne postoji sansa da prismrdis dipliomatiji, pa cak i ako se politicki aktiviras u okviru neke stranke, morao bi da si bas visoko pozicioniran da bi se uslo u diplomatiju. I to ne govorim rang ambasadora, vec koji god najnizi rang da je u pitanju. To je u politici prestizna i zatvorena teritorija rezervisana samo za odabrane, tako da dzaba medjunarodni odnosi.

Postoji na FPN i smer socijalni rad, ali i to podrazumeva rad u drzavnoj sluzbi, a u drzavnu sluzbu tesko da moze da se udje bez politicke podrske sto je jasno.

Inace FPN jeste solidan fakultet u smislu sirine znanja koje se tamo stice, na zalost veoma je suzen izbor kada je posao u pitanju.

Ako te nista ne zanima sto bi isla na fax uopste,zbog drustva sta ce da kazu jel

Ma idi bre,i da su normalna vremena pa da ne protraci covek 10 najboljih godina na studiranje,lik narkoman je imao zvaku kao fazon ovo mi je samo odskocna daska ja pucam na visoko,i dobije posao u auto kuci,postane budza,otvori posle svoju marketinsku agenciju,a zavrsio nista,znaci posteno samo zna da se isfolira a usput nauci poso

Ma idi bre,i da su normalna vremena pa da ne protraci covek 10 najboljih godina na studiranje,lik narkoman je imao zvaku kao fazon ovo mi je samo odskocna daska ja pucam na visoko,i dobije posao u auto kuci,postane budza,otvori posle svoju marketinsku agenciju,a zavrsio nista,znaci posteno samo zna da se isfolira a usput nauci poso
Tako je.Ovdje tip srednju zavrsio..pa 3 radnje ima.Stan kupio i auto.Ja sam zavrsila..stoji diploma na faxu i nisam ni otisla po nju.

Upiši ono što voliš i šta te interesuje!Fakultet traje par godina...nije lako učiti nešto što te ne zanima i za šta nemaš dara, da tako kažem. Svakako dobro razmisli!Ako u startu doneseš pravu odluku, biće ti lakše kasnije. Ekonomija je malo "suvoparna"...ako si završila gimnaziju, nadam se da dobro stojiš s matematikom,obzirom da neko predznanje iz stručnih predmeta nemaš! Gledaj da realno sagledaš svoje afinitete i interesovanja, da bi olakšala sebi u startu, koliko možeš.

Poslednja izmena:

Back