Dilema, bojzan..i bes

Gotika

Ističe se
Poruka
2.476
Poušaću da skratim..sa grupom kolega sam upošljena kod gazde, već par meseci, od nege polovine jula....za to vreme smo primili dva puta po 10000 hiljada, uz traženje podrške jer je su (bračni par) novi u poslu.....u početku smo svi imali dobru volju i entuzijazam, jer su govorili da će tu biti posla, da smo mi super, i puno se zahvaljivali, i napomnjali da nisu nikakvi ni lažovi ni prevaranti, pošteni i veliki borci.
Napominjem da su dugo godina živeli u drugom velikom gradu, vratili se ovde zbog dece, a tamo su se jako dobro snašli od dva butika kupili stan tamo i jedan ovde....zaista imaju tri dobra auta i kombi....proputovali ceo svet.
U zadnje vreme posao je zaista što se nas i proizvodnje tiče krenuo...radimo i po 12 sati dnevno, sve u ime početnog dogovora, njihovog ubeđivanja da će nam sve to nadoknaditi..
Zadnjih dana iskazuju nezadovoljstvo i polubahatost.....par nas je počelo da se i zapitkuje o čemu se radi i gubimo poverenje..par njih naravno i dalje su pa u poltronskom raspoloženju.
Pokušala sam da proverim da li ih ima u Agenciji za privredne registre, ali ih nisam našla.
Nisam napomenula da je naš rad na crno, mislila sam da se podrazumeva.
Pokušavam da objasnim mojim koleginicama, ne toliko iz straha koliko da ne ispadnemo glupe i ne pametene, sačekamo neko vreme i ne prijavljujemo inspekciji rada, jer postoje slučajevi, gde nisu izašli u susret i da nisu sigurni kao institucija....a i pročitala sam da ukoliko bilo koja firma nije registrovana i sama radi na crno, inspekcija rada tu ništa ne može.
Moje pitanje je kako da sebi pomognemo, i koja je to institucija nadležna za one koji imaju proizvodnju na crno...u improvizovanoj i doteranoj garaži...
Znam da ću dobitijati i odgovore beži odatle....ali verujte posao se lako ne nalazi....a puno nam i duguju, ako odemo, pa i da nađemo nešto drugo(kao po pravilu bude slično)...šta sa novcem koji smo baš krvnički zaradili...

Poslednja izmena:
Ako ih prijavite inspekciji, koja bi u teoriji mogla da napravi slucaj ako vas je vise zaposlenih na crno i svi svedocite, ali vam to propadne, ne gubite nista... Nece vam sigurno isplatiti sva ta dugovanja, vec ce vas vuci za nos u nedogled. Taman kada budete na ivici kljucanja, dace vam jos 10000 cisto da vas smire itd.
Prvo popricajte(kolektivno) sa gazdama, ako vas ne budu slusali, zapretite, ako ni tada, onda inspekciji, eventualno da unajmite advokata.

ma sta da prijavis batali to..nego se nekako osigurajte..dogovorite kako da se zastitite i nadoknadite sto ste radili za male pare..uzmite im nesto i obezbedite se ako dodje do prekida saradnje..budite slozni da niko ne popusti ako jednog zele podmititi..svi zapretite da cete im sve po spisku..imate kod kuce muskarce nemoj da oni dolaze po obecano i tacka

ma sta da prijavis batali to..nego se nekako osigurajte..dogovorite kako da se zastitite i nadoknadite sto ste radili za male pare..uzmite im nesto i obezbedite se ako dodje do prekida saradnje..budite slozni da niko ne popusti ako jednog zele podmititi..svi zapretite da cete im sve po spisku..imate kod kuce muskarce nemoj da oni dolaze po obecano i tacka

Ne nismo složni, već sam napomenula...mali je prostor da bi, ako si eventualno mislio da im nešto od robe uzmemo kao zamenu za ne isplaćen novac, kao prvo sve se vidi, a kao drugo gazdarica je ceo dan sa nama.....
Meni je nekako palo na pamet, možda lupam, da to što oni drže proizvodnju na crno postoji institucija ili inspekcija nadležna za to...i da odatle treba krenuti kada se registruju, ovako oni faktički ne postoje..

Poslednja izmena:
+ napisite na internetu ko si i kojim se biznisom bave... tako da vise niko nikada nece da radi za njih..
Tek su krenuli, niko ih ne poznaje, nije problem kasnije savetovati ljude da ne rade kod njih....

- - - - - - - - - -

+ napisite na internetu ko si i kojim se biznisom bave... tako da vise niko nikada nece da radi za njih..
Tek su krenuli, niko ih ne poznaje, nije problem kasnije savetovati ljude da ne rade kod njih....

Ne nismo složni, već sam napomenula...mali je prostor da bi, ako si eventualno mislio da im nešto od robe uzmemo kao zamenu za ne isplaćen novac, kao prvo sve se vidi, a kao drugo gazdarica je ceo dan sa nama.....
Meni je nekako palo na pamet, možda lupam, da to što oni drže proizvodnju na crno postoji institucija ili inspekcija nadležna za to...i da odatle treba krenuti kada se registruju, ovako oni faktički ne postoje..
za fizicka lica su neke smesne kazne par hiljada din..cudno mi to tako da cutite kad vam daju 10000 za 12 sati posla..mislim niste nadnicari niti crveni +..da ste se bar dogovorili za nekih 20-30 000 pa da imas na papiru neku cifru koju vam duguju ovako ne znam sta bi trazili kad nista nije precizirano..u svakom slucaju tu ne treba ici na kartu budite ljudi i dajte obecano..nego ili cete dati milom ili silom+na sva vrata da ste prevaranti..novine tv mediji komsiluk na sve budite spremni pa i dobar blef

Ja imam jedan dobar sistem, provereno radi. Zovnes i kazes dolazim po pare u petak. Onda dodjes u petak sa srafcigerom. I kada ti kazu, pa nema para bla bla bla, ti lepo uzmes i pocnes da odsrafljavas sve sto se moze pokupiti vredno, kompjuteri, monitori, klima uredjaj, sve sto nadjes da se uzme. Dovezete kombi dole ispod. Da vidis kako placa na vreme.

Konkretno sada pitam....imal li neko informaciju kojoj instituciji se obratit, jer firma radi na crno sa 8 radnika, a inspekcija rada nije nadležna....šrsfcigeri ne dolazeu obzir...potreban mi ja valjan i mudar savet...

koliko ja cenim, oni i drze proizvodnju na crno tu jer ne zele da je legalizuju u vecem gradu. i nikad je nece ni legalizovati. jedostavo vas lazu i daju vam nekakvu adu uz pare a kasicicu.
svaki naredni dan provede tu je samo zamajavanje. idi u inspekciju i sve ispricaj. mozda ne dobijes ni pare ali si bar mrdnula sa mrtve tacke. mislim da ces se oprostiti sa zaradom koju si vec ostvarila, htela ti to ili ne.

Poušaću da skratim..sa grupom kolega sam upošljena kod gazde, već par meseci, od nege polovine jula....za to vreme smo primili dva puta po 10000 hiljada, uz traženje podrške jer je su (bračni par) novi u poslu.....u početku smo svi imali dobru volju i entuzijazam, jer su govorili da će tu biti posla, da smo mi super, i puno se zahvaljivali, i napomnjali da nisu nikakvi ni lažovi ni prevaranti, pošteni i veliki borci.
Napominjem da su dugo godina živeli u drugom velikom gradu, vratili se ovde zbog dece, a tamo su se jako dobro snašli od dva butika kupili stan tamo i jedan ovde....zaista imaju tri dobra auta i kombi....proputovali ceo svet.
U zadnje vreme posao je zaista što se nas i proizvodnje tiče krenuo...radimo i po 12 sati dnevno, sve u ime početnog dogovora, njihovog ubeđivanja da će nam sve to nadoknaditi..
Zadnjih dana iskazuju nezadovoljstvo i polubahatost.....par nas je počelo da se i zapitkuje o čemu se radi i gubimo poverenje..par njih naravno i dalje su pa u poltronskom raspoloženju.
Pokušala sam da proverim da li ih ima u Agenciji za privredne registre, ali ih nisam našla.
Pokušavam da objasnim mojim koleginicama, ne toliko iz straha koliko da ne ispadnemo glupe i ne pametene, sačekamo neko vreme i ne prijavljujemo inspekciji rada, jer postoje slučajevi, gde nisu izašli u susret i da nisu sigurni kao institucija....a i pročitala sam da ukoliko bilo koja firma nije registrovana i sama radi na crno, inspekcija rada tu ništa ne može.
Moje pitanje je kako da sebi pomognemo, i koja je to institucija nadležna za one koji imaju proizvodnju na crno...u improvizovanoj i doteranoj garaži...
Znam da ću dobitijati i odgovore beži odatle....ali verujte posao se lako ne nalazi....a puno nam i duguju, ako odemo, pa i da nađemo nešto drugo(kao po pravilu bude slično)...šta sa novcem koji smo baš krvnički zaradili...

мој искрени савет
какви адвокати, инспекције то су неке превејане јајаре и ко зна кога су све искористили.

скупите се мотку у шаке и испребијате стоку и пошаљете га 6 месеци у болницу, нећете имати никакве финансијске користи али барем ће те једног лопова да натерате следећи пут да добро размисли.
али организујте се тако да он ни не зна ко га намлатио и правите се блесави.
у овој држави једино тако можеш иначе ћеш психички пропасти.
физички ћеш преживети била су и гора времена па су људи преживљавали.

а зашто ти овако пишем је из разлога зато што једном мом колеги супруга исто тако радила ко црнац и 4 месеца је газда завлачио за плату, док овом није смркло па отишао директно код тог газде и уватио га за гушу и истог дана легле плате + камате:D

Инспекција рада се не бави нелегалним пословањем,него се бави радним односима и радом радника на црно...тржишна инсп.је надлежна за нелегално пословање...
ако ти се не свиђа продужи даље и тражи нов посао...по закону си и сама саучесник ,јер си свесно прихватила рад на црно...
Следећи пут памет у главу и размисли код кога радиш,а немој да ти критеријум буде, да ли има стан и кола....не мора да значи да ако их ниси нашла у АПР да нису регистровани,можда једноставно ниси умела да их нађеш и ниси укуцала тачан назив фирме...

Poslednja izmena:
Инспекција рада се не бави нелегалним пословањем,него се бави радним односима и радом радника на црно...тржишна инсп.је надлежна за нелегално пословање...
ако ти се не свиђа продужи даље и тражи нов посао...по закону си и сама саучесник ,јер си свесно прихватила рад на црно...
Следећи пут памет у главу и размисли код кога радиш,а немој да ти критеријум буде, да ли има стан и кола....не мора да значи да ако их ниси нашла у АПР да нису регистровани,можда једноставно ниси умела да их нађеш и ниси укуцала тачан назив фирме...

Hvala ti na savetu, i ostalima takođe.....nije meni kriterijum automobil ili stan....posao je danas teško naći...kada nema kiše dobar je i grad....zvučim blago rečeno odvratno...nisam u mogućnosti nešto da promenim sama....uzgred situacija se popravila....e sad...imajući žučan razgovor sa vlasnicom, eto ja baš..moždaje i to razlog, išla sam na sve ili ništa...međutim podrška nekih kolega je izostala, a oni od kojih imam podršku moralnu, jer nisam se sa njima dogovorila da zajedno razgovaramo, već se tako namestilo, pa sam samo ja razgovarala...su me pa iskreno posavetovali da se traži nešto drugo.....opet hvala na savetima...

Back