Foto: Aleksandar Jovanović
DIKIĆ VRAĆEN SA GRANICE: Bivšem komandantu Žandarmerije zabranjen ulaz u BiH
POLITIKA
24.03.2022. 19:17h
Bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću zabranjen je ulaz u Bosnu i Hercegovinu!
On je danas vraćen sa granice, jer je navodno pretnja ustavnom poretku BiH.
U dokumentu koji mu je izdat na granici navodi se da „predstavlja pretnju sigurnosti BiH, javnom poretku i javnom redu u BiH“.
On je, inače, bio krenuo u Republiku Srpsku na skup veterana nekadašnje Vojske Republike Srpske.
- Danas mi je bez ikakvog razloga i zakonskog osnova zabranjen ulaz u BIH, a po nalogu Osmana Mehmedagića, direktora Obaveštajno sigurnosne agencije. Navodno sam ja pretnja Ustavnom poretku BiH i javnom redu. Sutra sam za 13 sati zakazao u Banja Luci da održim konferenciju sa predsednicima okruga i opštinskih odbora "Veterana Republike Srpske“, čiji sam ja predsednik, o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u RS i BiH. Ovom smešnom zabranom ne mogu me zaustaviti i osujetiti jer ću konferenciju održati i obratiću se mojim saborcima preko video linka. A oni neka dobro razmisle šta rade, borci će svojim životima štititi Republiku Srpsku i njene građane - kaže Dikić.
Kurir.r
https://www.kurir.rs/vesti/politika...-komandantu-zandarmerije-zabranjen-ulaz-u-bih
Stop teroristima
Bratislav Dikić
Bivšem komandantu Žandarmerije Srbije zabranjen ulazak u BiH
24.03.2022. / 22:32
157
Bivši komandant Žandarmerije Srbije general Bratislav Dikić vraćen je danas sa granice BiH zbog evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima, rekao je večeras direktor Granične policije BiH Zoran Galić.
Galić je rekao da je Dikić vraćen na graničnom prelazu Rača, ali da Granična policija BiH sa tim nema nikave veze,
javlja N1.
- Mi smo subjekt koji samo postupa po onome što neko ubaci. To je evidencija o strancima koju puni Služba za poslove sa strancima i oni vode taj registar, takozvani ROS - pojasnio je Galić.
Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je da je registar stranih državljana u vlasništvu Ministarstva sigurnosti, Granične policije i Službe za poslove sa strancima.
- Ako je neko upisan u bazu onda piše i zbog čega je tu i to je pročitao granični policajac - rekao je Ujić i dodao da je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH jedino nadležna da kaže da je neko prijetnja po sigurnost BiH.
Bratislav Dikić optužen je za terorizam u Crnoj Gori. U prvostepenom postupku u slučaju poznatom kao "državni udar", osuđen je na osam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo ponovno suđenje. Dikić je u januaru ove godine posjetio pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srpske u Zalužanima kod Banje Luke, a prisustvovao je i obilježavanju neustavnog dana RS-a u Banjoj Luci.
Faktor/N1
https://faktor.ba/vijest/bivsem-komandantu-zandarmerije-srbije-zabranjen-ulazak-u-bih/157892