Dikcija TV voditelja( neartikulisano izražavanje )

Da sam pismen ne bih ovde bio kao ni ti.Nisam ućio Srpski jezik u osnovnoj školi tako da ne znam gramatiku niti pravopis.A sada me malo bolje poduči o načinu kucanja i korišćenju tastature.Ja sam samo jedan neobrazovani lik koji govori četiri jezika bolje nego svoj maternji Srpski.A osnovnu školu sam pohađao u Durbanu.A to je nebitno.I ne pravdam se tebi niti ikome.Samo da znaš da ovde ima mnogo ljudi koji nisu upućeni na "tvoj" način pravopisa.Srećom nisi nastavnik Srpskoga jezika,mada možeš da održiš predavanje na licu mesta.
A za voditelje i spikere smatram individualno,jer nekome prijaju kreštavci a nekome ne.
Tvoja primedba pod dva,Možda si u pravu.Treba da zaboravimo naš jezik i da polako ubacujemo Engleski kako bi bili svet.Ali to je tvoje mišljenje i u redu je.Bio sam u Bugarskoj skoro,i tamo nisam video niti ijedan natpis na ne bugarskom jeziku.TV emisije su na Bugarskom,upotrebljavaju svoj jezik i ne ubacuju tuđice.
Objasni mi,ili neko drugi,kada se ubacuju strani izrazi,kako će jedan nepismeni čovek,kao ja,to razumeti?

Say something in Afrikaans! z:shock:

Nije mi bila namera da budem snishodljiv, samo je čudno to što se žališ na dikciju, akcentovanje, a sam grešiš u pravopisu.
Samo počni da pišeš prideve koji se završavaju na -ski, -čki i -ški malim slovima i kucaj space posle zareza i tačke.

Ako ti je toliko stalo do Srpskog jezika, piši ćirilicom.
A Bugari su mi retardirani. Mrzim sinhronizaciju, a oni sve serije i filmove sinhronizuju.
Očigledno nisi ni svestan koliko stranih reči koristiš u svakodnevnom govoru (turskih, grčkih, latinskih, itd.).
Ne smetaju mi strane reči, lično više volim da kažem kompjuter nego računar.
Šta, treba da počnemo da izmišljamo reči kao Hrvati? Fuj, smešno je... z:hm:

Say something in Afrikaans! z:shock:

Nije mi bila namera da budem snishodljiv, samo je čudno to što se žališ na dikciju, akcentovanje, a sam grešiš u pravopisu.
Samo počni da pišeš prideve koji se završavaju na -ski, -čki i -ški malim slovima i kucaj space posle zareza i tačke.

Ako ti je toliko stalo do Srpskog jezika, piši ćirilicom.
A Bugari su mi retardirani. Mrzim sinhronizaciju, a oni sve serije i filmove sinhronizuju.
Očigledno nisi ni svestan koliko stranih reči koristiš u svakodnevnom govoru (turskih, grčkih, latinskih, itd.).
Ne smetaju mi strane reči, lično više volim da kažem kompjuter nego računar.
Šta, treba da počnemo da izmišljamo reči kao Hrvati? Fuj, smešno je... z:hm:

Ne znam kako izgledaju otkucani pridevi niti kako tekst izgleda jer ja ne koristim Windows a moguće je da računar
ima neke gramatičke ispravke a ja to ne vidim.Meni su svi tekstovi ispravno napisani.A što se tiče upotrebe"space-a",ne znam da li je takav način neophodan,jer meni tekst izgleda sasvim normalno,sa dovoljno razmaka.
Strane reči.A normalno je da su u upotrebi.I ne pkušavam biti Hrvat.Oni su u drugoj priči.Mislio sam na uportebu reči kada im nije mesto.Pa čuješ li kada izgovaraju rečenicu : "nalazim se u bekstejdžu".
Ima dosta primera no sada ih ne bih navodio.
A zašto su Bugari retardirani.Pa i u Rusiji se koristi ruski jezik a ne kovanice pomešane sa engleskim jezikom.Natpisi su isto na ruskom jeziku.Zamisli kada bi Englezi koristili naše reči kao zamenu za njihove ili nemaćki.

Ne znam kako izgledaju otkucani pridevi niti kako tekst izgleda jer ja ne koristim Windows a moguće je da računar
ima neke gramatičke ispravke a ja to ne vidim.Meni su svi tekstovi ispravno napisani.A što se tiče upotrebe"space-a",ne znam da li je takav način neophodan,jer meni tekst izgleda sasvim normalno,sa dovoljno razmaka.
Strane reči.A normalno je da su u upotrebi.I ne pkušavam biti Hrvat.Oni su u drugoj priči.Mislio sam na uportebu reči kada im nije mesto.Pa čuješ li kada izgovaraju rečenicu : "nalazim se u bekstejdžu".
Ima dosta primera no sada ih ne bih navodio.
A zašto su Bugari retardirani.Pa i u Rusiji se koristi ruski jezik a ne kovanice pomešane sa engleskim jezikom.Natpisi su isto na ruskom jeziku.Zamisli kada bi Englezi koristili naše reči kao zamenu za njihove ili nemaćki.

Слажем се са тобом.Али видиш да има их који су вољни да закерају то што неко погреши неко слово
у куцању,а не смета им ово што си ти навео ! Мислим да је РТС стварно по том питању мало бољи,али има и на њему...
Шта ћеш правимо се већи енглези од енглеза...
Или...Потурице горе од турака...

Слажем се са тобом.Али видиш да има их који су вољни да закерају то што неко погреши неко слово
у куцању,а не смета им ово што си ти навео ! Мислим да је РТС стварно по том питању мало бољи,али има и на њему...
Шта ћеш правимо се већи енглези од енглеза...
Или...Потурице горе од турака...

А сада да пробам на ћирилици.Можда сада неће да прави грешке.
Разумеју ме сви такви ,само неће да буду СЕЉЧИНЕ него,као што ти рече "већи енглези од Енглеза".

Ne dajem sud kao veliki poznavalac Srpske gramatike ali me uši bole kada čujem kako se vode pojedine emisije.Uopšte nisam pominjao gramatiku( a i ti je sigurno ne poznaješ) nego o lepom izražavanju u medijima.O gramatičkim ili mojim pravopisnim greškama ne bih raspravljao.
srpski jezik se piše malim početnim slovom. Kao i svi pridevi na ski, čki i ški. To te nauče u 4. osnovne. Zajedno sa nisam, nemam, neću, nemoj. Pedeset ljudi pokušava da ti suptilno stavi do znanja i ti i dalje ne kapiraš.

Jel se neko seća nekadašnjih voditelja RTS-a. Na primer, Dušanke Kalanj? E, to su bili spikeri, to je bila dikcija. A ovo sada... Ne znaš ni kad je tačka, ni kad je zarez, a vrlo često greše i u akcentovanju i u izgovoru. Kada čujem kako akcentuju, npr. reč laboratorija, pripadne mi muka.
O drugim televizijama, foliranjima, uvijanjima goozom, grimasama, izrazima... i da ne pričam...
Stvarno je bila najbolja. Ja se sećam da sam od nje naučila da prepoznajem akcente.

Od današnjih najgora je Olivera Kovačević. Vodi ozbiljnu emisiju, ali dikcija katastrofa. Ni zareza ni tačke. A o upitniku i da ne govorimo... Užas.

Slabo gledam tv, i ako gledam to je Studio B.
Meni kod njihovih voditelja smeta neartikulisana gestikulacija.
Ona Ivon ko da dobija neki svrabljivi napad kad postavlja pitanje gostu.

Lično najviše volim i najprirodniji mi je Jugoslav Pantelić :D
(samo što je rak-devica, najgora moguća kombinacija nikad ne bi mogli da funkcionisemo zajedno :( )

što je veoma bitno za naše ćaskanje o dikciji :lol:

Back