Dijaspora

• Začetnik teme Začetnik teme Riada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Riada

Buduća legenda
Poruka
44.321
Danas se čula sa ovim jednim svojim rodjakom, pa mi priča kako mu je dolazila sestra i sestrić iz ŠveCke.
-Lijepo Bogami, mora da je seka častila bracu, - šalim se.
-Ma ja - kaže, pretrgla se, odvela me na ribu u Zlatnu dolinu ko fol, a na povratku kući svratili u pekaru i kupila mi burek u onom masnom papiru, za ponijeti kući.
Smijem se, šta ću. Smije se i on.
-Sestrić veliki biznismen u ŠveCkoj - kaže, -kupio porše, dosadio mu mercedes.
- Vidiš bolan da su bili u trošku, razumi ih.
I tako, šali se on, šalim se ja, a znamo da u svakoj šali ima pola istine.

Kasnije razmišljam o tom razgovoru. OK, "Car je car, al' poklon je drag", što kaže jedna naordna, ali, otkud našim ljudima tolika očekivanja od rodbine koja živi i radi vani, Bogami k'o da i njima pada s neba?!

Danas se čula sa ovim jednim svojim rodjakom, pa mi priča kako mu je dolazila sestra i sestrić iz ŠveCke.
-Ma ja - kaže, pretrgla se, odvela me na ribu u Zlatnu dolinu ko fol, a na povratku kući svratili u pekaru i kupila mi burek u onom masnom papiru, za ponijeti kući.

Kasnije razmišljam o tom razgovoru. OK, "Car je car, al' poklon je drag", što kaže jedna naordna, ali, otkud našim ljudima tolika očekivanja od rodbine koja živi i radi vani, Bogami k'o da i njima pada s neba?!
A ima i ona druga stara narodna "gde ima tu i curi" a posto kod tih gastosha nesto ne curi kad dodju u posetu rodbini onda rodbina pocinje sumnjati.
Naravoucenije, zato ni ne treba pricati o porsche-mercedes dilemama.

Pa nisi to primetila do sada....Da su ljudi po mentalitetu grebatori...i zavidnici i kleckepostavljaci i zluradnici....

Jos kad se doda razvijanje oportunizma , ranije je bar bio samo poltronizam, sad je i oportunizam..

Plus opsta nezahvalnost....bez obzira na to koja je relacija rodbinska...

Pa nisi to primetila do sada....Da su ljudi po mentalitetu grebatori...i zavidnici i kleckepostavljaci i zluradnici....

Jos kad se doda razvijanje oportunizma , ranije je bar bio samo poltronizam, sad je i oportunizam..

Plus opsta nezahvalnost....bez obzira na to koja je relacija rodbinska...
Ma to se zna oduvijek, al nikad mi u potpunosti neće biti jasno.

E, al kad bi mogli izdrzati a da se ne pohvale.
Sta ces, ljudska priroda.

U to ime ima jedan vic:

Padne avion na usamljeno ostrvo usred okeana, Prezive samo Crnogorac i Monika Beluci.
Posle nekog vremena pocnu oni redovno da upraznjavaju sex, no posle par meseci Crnogorac nece vise. Monika se zabrine i pita ga u cemu je problem a Crnogoricni joj rezigrirano odgovori:
"Sta ce mi sex sa tobom kad niko u Montenegro to ne zna."

Ne pada im s neba niti su dužni obasipati poklonima i lovom svakoga koga sretnu. Ali ne mogu zamisliti da brat sestru, sestra brata ne pripaze. Djeca roditelje, roditelji djecu.
Ja imam dosta familije "vani" i veoma su darežljivi čak i sad kad mi ne treba, kad imam, kad zarađujem jako dobro svojim radom. Navika, šta li. Šalju lovu, donesu poklone. Čak su mu dva puta kupili i auto.

Ma to se zna oduvijek, al nikad mi u potpunosti neće biti jasno.
Pa ja sam pustio , bez obojenja da vaze razlicite teorije , sociloloske...i za sada pobedjuje sledeca.....stalno obnavljanje porodicnog primitivizma i vaspitanja...
Dete uci dok je malo sta je dozvoljeno , nece svako da prihvati to grebanje, ali vecina dece hoce....jer to ne vidi kao grebanje nego kao roditeljsku ili porodicnu podrsku...
Medjutim, kasnije shvataju iz primera roditelja da to grebanje ustvari funkcionise sa svima...kao da su svi ostali glupi i da im pada sa neba, a ti jedini osvetljen i prosvetljen pa vidis da to mozes samo ti da iskoristis..

I ima jos jedna stvar, a vezana je za ovo , a to je sebicnost koja se odmah javi posle ovoga, pa se nadoveze na ono ti mislis da su ostali glupi a samo ti uocavas priliku za svoju korisnost.....

Naravno posle dodju i formalna objasnjenja, mora se preziveti , beda je , a ovako se snalazis i slicno...integrisani primitivizam...
Ono sto je meni posebno katastroficno a ostali niko uglavnom ne razume, je to sto se u tom ushicenju pametnoce sopstvene, ljudi ne obaziru i ne osvrnu zasto taj drugi neko nije to probao da uradi sam....

Npr zasto kad sednu svi , neko ostavi i druge da se posluze, a ne dohvati i iz punog ovala posto je prvi dosao , krka krka i na kraju skrka sve i sve misli u sebi vidis kako je dobro sto sam dosao prvi , dok se ostali zezaju ispred i slikaju i pricaju...

Naravno ako su tu za stolom onda se krene u glumu i korekciju ponasanja u smislu sad ljudi vide sad cu da gledam da ispadnem fin...i pocinje ona treca poznata osobina ljudi na balkanu , a to je licemerje, jedno je kad te neko gleda, a drugo kad ne gleda, i padne mrak..

To kasnije moze odvesti u sitne kradje , tj snalazenja...

Ne pada im s neba niti su dužni obasipati poklonima i lovom svakoga koga sretnu. Ali ne mogu zamisliti da brat sestru, sestra brata ne pripaze. Djeca roditelje, roditelji djecu.
Ja imam dosta familije "vani" i veoma su darežljivi čak i sad kad mi ne treba, kad imam, kad zarađujem jako dobro svojim radom. Navika, šta li. Šalju lovu, donesu poklone. Čak su mu dva puta kupili i auto.
Blago tebi, ja nemam nikog vani. Jedino neku dalju rodbinu, al skoro se i ne znamo.

Ma svi ti sto su preko - sve su to milioneri!
Nekad se bre znalo, kad dodjes prvo najveca kuca u selu a onda uteras mercedes.

Sad cvrc, prvo nije mercedes, a od cele kuce na 3 -4 sprata ostala samo vecera (t.j. burek)

Pa valjda su otisli tamo da rintaju da glume ovde face posle
.
To moze da bude neprijatno ...
Npr ako drugi misle da cu ja da se duvam, onda uskratim tu prezentaciju takve moje reakcije...

Ne treba ti da imas trosak i jos da ispadne da nekom natrljavas na nos....ebeti se, kuliras i sta te briga....ne mozes svima ugoditi , los si ako poklonis, duvas se, los si ako ne poklonis, nisi izdasan... to se resava tako sto roknes ono sto je red i zaebes nered...

A nisu bas stidni Srbi....da vidis kad je svadba kako zovu prvo na veridbu pa na vencanje pa na mladence pa na rodjenje, pa na krstenje, pa na detinjce...to se skupi za godinu dana 7 slavljenja...

Meni se najvise zgadilo to kad mi jedna tetka kukala da je sve boli pa ima reumu te ima ovo ima ono i ja kazem dobro tetka, valjda ce biti bolje, da krene ....i ona se naljuti , ne znas ti nista, tebi je lako ....a ja bas ono iskreno pozeleo u sebi da ce da bude bolje dolazi leto....i da ne kazem a jeste bas tada bilo , ja joj u tom razgovoru kazem na pitanje gde si bio , kako sam otisao u obliznu prodavnicu i tamo mi poznanica ostavlja neki proizvod koji je dzabe a treba mi trenutno pa sam pokupio...i ona ti pravac u taj market i trazi isto , videla da moze da se okoristi , i naravno nju ne znaju nije u komsiluku i odbiju je i ona se pozove na mene, kao dajete mom rodjaku a necete meni...
Ono logika daj da ih nategnem sto njemu cine....mozda ce popustiti ali to je krajnja mera grebanja, kad se pozivas na nekog ko ti nije dao dozvolu da se pozivas na njega....

Ali je dobro kao primer srpskog ponasanja narocito rodbinskog...bas ono nijanse...i zasto ne treba da se prica sta radis....ko ce da te izbusi nego onaj koga najvise zabole a u prilici je da te bushi jer si mu ti pruzio tu priliku poverenjem...

Poslednja izmena:

kad sam bio sasvim mali dobijao sam poklone, a onda su pokloni prestali (jer nisam bio vise mali),
a auto mi nikad niko nije kupio. Osim onih malih koje zovu sibice ;) a i to je bilo kad sam bio mali

To moze da bude neprijatno ...
Npr ako drugi misle da cu ja da se duvam, onda uskratim tu prezentaciju takve moje reakcije...

Ne treba ti da imas trosak i jos da ispadne da nekom natrljavas na nos....ebeti se, kuliras i sta te briga....ne mozes svima ugoditi , los si ako poklonis, duvas se, los si ako ne poklonis, nisi izdasan... to se resava tako sto roknes ono sto je red i zaebes nered...

A nisu bas stidni Srbi....da vidis kad je svadba kako zovu prvo na veridbu pa na vencanje pa na mladence pa na rodjenje, pa na krstenje, pa na detinjce...to se skupi za godinu dana 7 slavljenja...

Meni se najvise zgadilo to kad mi jedna tetka kukala da je sve boli pa ima reumu te ima ovo ima ono i ja kazem dobro tetka, valjda ce biti bolje, da krene ....i ona se naljuti , ne znas ti nista, tebi je lako ....a ja bas ono iskreno pozeleo u sebi da ce da bude bolje dolazi leto....i da ne kazem a jeste bas tada bilo , ja joj u tom razgovoru kazem na pitanje gde si bio , kako sam otisao u obliznu prodavnicu i tamo mi poznanica ostavlja neki proizvod koji je dzabe a treba mi trenutno pa sam pokupio...i ona ti pravac u taj market i trazi isto , videla da moze da se okoristi , i naravno nju ne znaju nije u komsiluku i odbiju je i ona se pozove na mene, kao dajete mom rodjaku a necete meni...
Ono logika daj da ih nategnem sto njemu cine....mozda ce popustiti ali to je krajnja mera grebanja, kad se pozivas na nekog ko ti nije dao dozvolu da se pozivas na njega....

Ali je dobro kao primer srpskog ponasanja narocito rodbinskog...bas ono nijanse...i zasto ne treba da se prica sta radis....ko ce da te izbusi nego onaj koga najvise zabole a u prilici je da te bushi jer si mu ti pruzio tu priliku poverenjem...
Supruga i ja saljemo roditeljima mesecnu kintu da ne prezivljavaju od penzija, po 300e, drugome nikome. Braca su nam ljudi koji rade i mogu da zive od toga, svi ostali su dalji rod a niti su oni nas pomagali ikada u zivotu niti imamo neku obavezu ka njima.

A da mi ne salju signale tipa "u decembru mi se zeni unuk, pa je red ti kao nejgov stric dodjes" (stric u 4-tom kolenu) salju ih malo pa malo. Pre par nedelja se nisam pojavio na jednom takvom vencanju, tipa caletov brat od strica zenio unuka, dobio sam poruku od majke da se deda debelo uvredio sto se nisam pojavio na svadbi iako me je pozvao (preko moje majke - kad se cujse sa njim kazi mu da sam ga pozvao na svadbu, obavezno da dodje) jos pre 6 meseci.
Pre 10-11 godina sam se zatekao u Srbiji kad je neki rodjak tako udaavo cerku pa sam se isprsio za neku lovu, zapamtilo se to pa ocekuju i ostali iz rodbine da budem tu i siroke ruke. Jeste, secu na avion i preleteti 9 vremenskih zona za svadbu nekom u 4-5-tom kolenu.

Supruga i ja saljemo roditeljima mesecnu kintu da ne prezivljavaju od penzija, po 300e, drugome nikome. Braca su nam ljudi koji rade i mogu da zive od toga, svi ostali su dalji rod a niti su oni nas pomagali ikada u zivotu niti imamo neku obavezu ka njima.

A da mi ne salju signale tipa "u decembru mi se zeni unuk, pa je red ti kao nejgov stric dodjes" (stric u 4-tom kolenu) salju ih malo pa malo. Pre par nedelja se nisam pojavio na jednom takvom vencanju, tipa caletov brat od strica zenio unuka, dobio sam poruku od majke da se deda debelo uvredio sto se nisam pojavio na svadbi iako me je pozvao (preko moje majke - kad se cujse sa njim kazi mu da sam ga pozvao na svadbu, obavezno da dodje) jos pre 6 meseci.
Pre 10-11 godina sam se zatekao u Srbiji kad je neki rodjak tako udaavo cerku pa sam se isprsio za neku lovu, zapamtilo se to pa ocekuju i ostali iz rodbine da budem tu i siroke ruke. Jeste, secu na avion i preleteti 9 vremenskih zona za svadbu nekom u 4-5-tom kolenu.
Ma OK je pomagati roditelje i užu porodicu ako smo u prilici, a ako im je pomoć potrebna, i oni bi uradili isto nama, ali ima ljudi koji su bezobrazni i pravi grebatori, e takvima ništa.

Ma OK je pomagati roditelje i užu porodicu ako smo u prilici, a ako im je pomoć potrebna, i oni bi uradili isto nama, ali ima ljudi koji su bezobrazni i pravi grebatori, e takvima ništa.
Naravno. No ovde smo pisali o nekom ko je poput tvog rodjaka koji se zali na sestru-gastarbajterku da ga je odvela na burek a ne na rucak na ribu. Takvih nezahvalnih i zajedljivih je mnogo u matici ali zbog takvih ni ne dolazimo u Srbiju/Bosnu, dolazimo zbog onih koji su nam dragi i kojima smo mi dragi.

Back