Dijagnoza - Citroen Ami 6

Nevidjeno sranje od automobila, jedino sto je imao je bila solidna amortizacija za to vreme i pogon na prednje tockove. Motor kao kod kosilice za travu, nije mogao da dogura do 100K , a generalna se nije radila. Lim bi poceo da truli posle 3-4 godine, zimi bi se u njemu smrzavao. Imao rodjak sedamdesetih i gomilu puta sam se u njemu vozio. Nije lim bio tanak nego loseg kvaliteta, bez ikakve zastite i sa jednim slojem farbe.

Moj rodjak ga je stalno krpio, na krilma je bilo vise kita nego lima. Sa troje ljudi u kolima nije mogao da povuce niz Vojislava Ilica u drugoj, kao u maratoncima, jurili smo 25 na sat. Posle je kupio Ami 8, podjednako ruzan ali je imao valjda malo jaci motor.

Citroen je pravio bolje automobile pre rata, da bi kasnije presli na jeftin bofl. Dijana i Spacek su bili interesantan dizajn, ali ocajnog kvaliteta. Osamdesetih su izbacili Visu koja je tehnoloski bila auto star 20 godina, nije ni cudo da su propali.

Rumuni su napravili bolji dil sa njima, mogli su svoje automobile da izvoze, mi nismo smeli da prodajemo u inostranstvu, a cim je Pezo preuzeo Citroen , zaustavili su i sklapanje u Kopru. Citroen je bio toliko ocajan da je pristao na placanje u robi, pa je kasnije tu robu preprodavao po svetu. Mislim da veci krs od Citroena na Zapadu nije postojao. Govorim o onome sto su pravili nakon 45te i sa izuzetkom DS-a.

Uvek je bilo plaćanje u robi takva je politika bila a oni su po svaku cenu pokušavali da prodru na naše tržište.

Uporedimo ami 8 i stojadina u ono vreme, stojadin bio mercedes za većinu automobila.

Ljudi su u ono vreme fantazirali mnogo. Mi smo uvezli blaupunkt i bosch 80tih i to se sve nepopravljivo raspalo u kratkom roku. A kum lepo ei mašina za veš i sudove ima je i dan danas koristi.

Nevidjeno sranje od automobila, jedino sto je imao je bila solidna amortizacija za to vreme i pogon na prednje tockove. Motor kao kod kosilice za travu, nije mogao da dogura do 100K , a generalna se nije radila. Lim bi poceo da truli posle 3-4 godine, zimi bi se u njemu smrzavao. Imao rodjak sedamdesetih i gomilu puta sam se u njemu vozio. Nije lim bio tanak nego loseg kvaliteta, bez ikakve zastite i sa jednim slojem farbe.
Ko ti kaže da ne može generalna da se radi na tom motoru? Njemu motor nije zatopljen.

Nama je u isto vreme potpuno istrulio i pukao na pola a malo pre toga zaribao motor pošto je gutao ulje. Ćale govorio da je verovatno najgori auto na svetu. Trabanti i varburzi duže trajali. Ako se dobro sećam, prešao je 60kkm sveukupno. Baš velika prevara.

Taj ami 8 je teška katastrofa ćale kupio novog (cimos) auto se u par godina raspao, pukao na pola a motor prolupao. Keva kaže da su mu se vrata otvarala sama od sebe u vožnji. Ćale ga rasturio i imam gomilu delova u garaži. Anlaser, alternator, karburator, menjač i još ponešto.
Cimos nije ni proizvodio ni prodavao Ami, kod njih se mogla kupiti samo Dijana i GA. Opet lazes jarane.

Negde sam pročitao da su Citroeni proizvedeni u Tomosu bili lošijeg kvaliteta. To što kažeš da se raspao, verujem da bi mu se raspao bilo koji automobil iz tog vremena, ako ga je svakodnevno vozio do posla i nazad, po zimi i snegu, onako usoljenog. Tada ti automobili nisu bili oldtajmeri i većinom se nije tako gledalo, sa nekom posebnom pažnjom. A ima i ljudi koji su jednostavno takvi vozači, da im se brzo raspadnu automobili, nevezano za marku. Ne vode računa o kolima, ili jednostavno - nemaju sreće sa tehnikom. Viđao sam Amije i krajem 90-ih, dakle više od 20 godina posle proizvodnje i bilo je primeraka koji su bukvalno izgledaali kao novi. Pa i ti ljudi su ih vozili, nisu ih čuvali u brašnu.
Samo da napomenem, Tomos i Cimos nisu bili ista fabrika, nisi proizvodili iste proizvode (prvi motocikle, drugi automobile) ali nisu bili toliko daleko jedna od druge (Sezana i Koper).

Kako nikome nije palo napamet da sabije neku mast u tu šasiju, ili nagruva pur penu, da ne ulazi voda...
Na kraj krajeva, ta šasija može da se izradi od od cevastih profila, ili čak od nekih nerđajućih cevi, recimo od nekog laganog nerđajućeg čelika. Sve je lako kada imaš pare. Mene više zezaju pare da ga kupim, nego sama problematika kod Amija.
Ne postoji lagan nerdjajuci celik, postoje profili sa tanjim ili debljim zidom te u zavisnosti od toga imas i tezinu po m/duznom.
Na Polovni automobili trenutno iams dva Ami-ja:

- prvi, nije u voznom stanju, za 700eura, znaci sam ga sredjujes do voznogs tanja - LINK, LINK <-----

981d3dbf577d-800x600.jpg

-drugi, za 9 hiljada jurica, u odlicnom stanju LINK, LINK <-----

6e294fd58c1d-800x600.jpg

Znaci, za nekih 500-600 eura mozes kupiti onaj prvi, plus jedno 2-3 hiljade (u zavisnosti koliko je automobil urnisan i koliko umes sam da radis oko automobila te da ne placas bas za sve majstore) mozes da dodjes do svog sna.

Poslednja izmena:
Ne postoji lagan nerdjajuci celik, postoje profili sa tanjim ili debljim zidom te u zavisnosti od toga imas i tezinu po m/duznom.
Na Polovni automobili trenutno iams dva Ami-ja:

- prvi, nije u voznom stanju, za 700eura, znaci sam ga sredjujes do voznogs tanja - LINK, LINK <-----

Pogledajte prilog 1744227

-drugi, za 9 hiljada jurica, u odlicnom stanju LINK, LINK <-----

Pogledajte prilog 1744229

Znaci, za nekih 500-600 eura mozes kupiti onaj prvi, plus jedno 2-3 hiljade (u zavisnosti koliko je automobil urnisan i koliko umes sam da radis oko automobila te da ne placas bas za sve majstore) mozes da dodjes do svog sna.
Hvala ti na informacijama. Ali ja trenutno nisam pri parama ni za jedan od ta dva. Pritom, to nije Ami 6. Taj je naduvao cenu - 9000 je stvarno previše. To ne vredi više od 5000 u vrh glave.
Ami 6 je moj favorit. Kad budem izašao iz kredita, za godinu i po dana, videći šta ću. Jednog dana, kad budem kupio ta kola, Mario i njegov tata će biti moji prvi gosti za vožnju 😆

Cimos nije ni proizvodio ni prodavao Ami, kod njih se mogla kupiti samo Dijana i GA. Opet lazes jarane.
Bosancu neuki:

Vehicles assembled in Yugoslavia included the 2CV, H van, Ami 8, Diana, Méhari, GA, CX and the DAK and Geri. The former was similar to the Acadiane but used the regular Diana chassis and the latter was a pickup. Citroën forbade Cimos from exporting these vehicles resulting in Citroën ending delivery of parts in 1985 and the joint venture ended.
https://www.citroenet.org.uk/foreign/jugoslavija/yugoslavia-index.html

Back