DIjabetes? Sta i kako..

Pa obično se razlikuju oni na tabletama (tip II) i "na insulinu" (tip I).

Kada se kaže da je neko na insulinu, podrazumeva se da je tip I.

Na cemu će biti ovisi o njemu samom . Mnogi tip II završe takodje na Insulinu neki moraju čak Tablete i insulin (ovisno kolko dugu spadaju u tip II i da li vode računa o ishrani ili ne ) On je mlad i može da sredi dosta toga ako promijeni način života za to treba jaka volja

Pa obično se razlikuju oni na tabletama (tip II) i "na insulinu" (tip I).

Kada se kaže da je neko na insulinu, podrazumeva se da je tip I.
Иду и тип 2.
Кад гуштерача ослаби боду се инсулином, мада је нова пракса у развијеним земљама да се и тип 2 од почетка боде инсулином.

I pre ulaska u bolnicu mi je nacelnica endokrinologije rekla da nisam za insulin, tako da sam i tamo, a i sada kod kuce na Gluforminu. E sad, ono sto me je zbunilo i zbog cega sam izgleda napravio njesra je sledece. Tek po izlasku sam iscitao otpusnu listu ali sam je iscitao nekako automatski ne kontajuci neke stvari (naravno, niko mi ni REC nije na otpustu rekao sta i kako). Tek sam sinoc ponovo procitao sta sve pise, i na kraju liste kaze: kontrola endokrinologa sa nalazom profila glikemije merenih pre i 2h nakon glavnih obroka uz HbA1C za 3 meseca!!!
Da li ovo znaci da sam po izlasku iz bolnice trebao da merim secer svakog dana pre i 2h nakon glavnih obroka i to mozda da negde zapisujem? I tako 3 meseca? Pa da im to odnesem za 3 meseca..nista mi nije jasno. Ali ako je tako onda sam se zeznuo jer sam van bolnice vec nekih 10 dana i samo sam juce, onako bzvz u nekoj apoteci izmerio secer ujutru pre dorucka (bio 4.9) i to je to..Da li to znaci da treba da kupim listice, aparat..? Ako neko zna da mi odgovori ili da trcim nazad u bolnicu da njih pitam..

I pre ulaska u bolnicu mi je nacelnica endokrinologije rekla da nisam za insulin, tako da sam i tamo, a i sada kod kuce na Gluforminu. E sad, ono sto me je zbunilo i zbog cega sam izgleda napravio njesra je sledece. Tek po izlasku sam iscitao otpusnu listu ali sam je iscitao nekako automatski ne kontajuci neke stvari (naravno, niko mi ni REC nije na otpustu rekao sta i kako). Tek sam sinoc ponovo procitao sta sve pise, i na kraju liste kaze: kontrola endokrinologa sa nalazom profila glikemije merenih pre i 2h nakon glavnih obroka uz HbA1C za 3 meseca!!!
Da li ovo znaci da sam po izlasku iz bolnice trebao da merim secer svakog dana pre i 2h nakon glavnih obroka i to mozda da negde zapisujem? I tako 3 meseca? Pa da im to odnesem za 3 meseca..nista mi nije jasno. Ali ako je tako onda sam se zeznuo jer sam van bolnice vec nekih 10 dana i samo sam juce, onako bzvz u nekoj apoteci izmerio secer ujutru pre dorucka (bio 4.9) i to je to..Da li to znaci da treba da kupim listice, aparat..? Ako neko zna da mi odgovori ili da trcim nazad u bolnicu da njih pitam..
И онако ћеш их купити пре или касније, иначе ОК ти је шеКер који очин да се моташ по болници???
Држи се терапије и то ти је то, мој отац углавном држи шећер под контролом без инсулина и после 24 године од дијагнстификовања дијабетеса, а гарант га је добио неколико година пре.

Molim vas ljudi bez svadjanja..
Prepucavate se, a niko mi ne odgovori na pitanje :)
...na kraju liste kaze: kontrola endokrinologa sa nalazom profila glikemije merenih pre i 2h nakon glavnih obroka uz HbA1C za 3 meseca!!!
Da li ovo znaci da sam po izlasku iz bolnice trebao da merim secer svakog dana pre i 2h nakon glavnih obroka i to mozda da negde zapisujem? I tako 3 meseca? Pa da im to odnesem za 3 meseca..nista mi nije jasno..

...na kraju liste kaze: kontrola endokrinologa sa nalazom profila glikemije merenih pre i 2h nakon glavnih obroka uz HbA1C za 3 meseca!!!
Da li ovo znaci da sam po izlasku iz bolnice trebao da merim secer svakog dana pre i 2h nakon glavnih obroka i to mozda da negde zapisujem? I tako 3 meseca? Pa da im to odnesem za 3 meseca..nista mi nije jasno..
А како би их мерио?
Нико ти није дао упут да сваког дана три, или више пута посећујеш дом здравља да би мерио шећер, а ни да купиш апаратић за мерење глукозе.
Држи се терапије и отиди кроз три месеца као што су ти рекли.
Остало ти је као доле.

И онако ћеш их купити пре или касније, иначе ОК ти је шеКер који очин да се моташ по болници???
Држи се терапије и то ти је то, мој отац углавном држи шећер под контролом без инсулина и после 24 године од дијагнстификовања дијабетеса, а гарант га је добио неколико година пре.

Svaka osoba koja je zadobila dijagnozu Diabetes treba da mjeri šećer i da zapisuje jer je to jedini način da se vidi kakav si šećeraš (samokontrola)da li si stabilan ili variraš kao i što možeš vidjeti da li je oralna medikacija tačnije jačina (mg) odgovarajuća . Ako si stabilan i ako je oralna terapija uredna oslobođen si stalnog merenja šećera ali i tad savetujem da bar jednom mesečno napraviš dnevni profil .

Aparat za merenje šećera ovamo svaka novo obolela osoba dobije gratis sa svim što je potrebno.

Jesi počeo sa redukcijom kilograma ?

Pa reč je testu :) izmere ti šećer zatim popiješ bočicu tečnosti ides u šetnju i dodjes nakon 2 sata za ponovo vađenje krvi

Ovamo se test zove OGTT oral glucosetoleranz test

Meni taj test glukozom nisu ni radili u bolnici..Mislis da je ovde rec o tome? Ja se smorio da sam se zeznuo i da sam po ceo dan morao da se bockam pre i posle klope da bih zapisivao nivo secera..Gospode, na sta li bi mi prsti licili kada bih se ubadao svaki dan tako po 6 puta :) Nije mi problem da odem i da kupim aparat za merenje glukoze nego jedino to da li da se bodem svaki dan..
Zdravo se hranim, redovno, manje obroke vise puta..trudim se kao u bolnici..i ode 3kg :)

I ja sam pomislila da je test opterećenja glukozom, tj OGTT.

Ne znam gde se to radi državno, ali ni privatno nije skupo, sećam se tačne cene u jednoj laboratoriji - 990 rsd. Tim testom se meri insulinska rezistencija.
Samo što ćeš prvo morati da se konsultuješ sa lekarom sa koliko glukoze ćeš da radiš test, obično ide sa 75 grama, i to ti kupuješ u apoteci.

I ja sam pomislila da je test opterećenja glukozom, tj OGTT.

Ne znam gde se to radi državno, ali ni privatno nije skupo, sećam se tačne cene u jednoj laboratoriji - 990 rsd. Tim testom se meri insulinska rezistencija.
Samo što ćeš prvo morati da se konsultuješ sa lekarom sa koliko glukoze ćeš da radiš test, obično ide sa 75 grama, i to ti kupuješ u apoteci.
То су некада свим новопеченим шећерашима радили о државном трошку, али колико се сећам било је доста дуго.
Одвезао сам ћалета у болницу ујутро, око 6, је попио глукозу и мерили су му ШуК на сваких сат времена до 12.
Мислим да су сада ови идиоти из власти укинули и саветовалишта за дијабетичаре која су некад постојала при свим домовима здравља.

Ako vec nisi pitao dr koja je kucala otpusnu listu, meni lici da posle tri meseca od iylaska iz bolnice odes da izvadis krv, uradis secer na prazan stomak ujutru I 120 minuta nakon jela I uradis HbA1C I odneses reyultate na kontrolu. Proveri jos jednom kako pise jer se upravo HbA1C odnosi na tromesecni prosek secera, odnosno proveri da se to tri meseca ne odnosi bas na tu vrednost.

To znaci da treba da odes kod strucnjaka tj kod doktora da objasni sta da radis.

Back