Digitalna ili analogna fotografija???

Jokunthegreat:
U casopisu REfoto je skoro bila debata na datu temu... Znaci Pitanje je jednostavno Digitalac ili Hemija i zasto???

Hteo bih da se uključim u diskusiju čisto da prenesem svoje iskustvo jer sam u proteklih 13 godina radio sa nedigitalnim fotoaparatima (mehaničkim i elektronskim SLR) i osim zadovoljenja ličnih potreba fotografisao sam i svadbe i ostala veselja tako da imam relativno dosta iskustva sa svim vrlinama i manama kako ih je ovde neko nazvao analognim fotoaparatima. Radio sam sa Canon-om EOS620, Nikon-om 801, Minoltom 7000i i sl. ali i sa Nikon-om FM. U poslednjih par meseci (ne bavim se više fotografisanjem proslava već 2 god.) radim neprofesionalne fotografije sa digitalnim fotoaparatima. Imao sam Olimpus-a 740UZ, pa onda Canon-a A80 i izdvojio bih nekoliko bitnih stvari:

- digitalni fotoaparati su u prednosti u odnosu na analogne jer se u realnom vremenu može videti rezultat fotografisanja i relativno bezbolno ispraviti eventualna greška kod snimanja, a greške čine i profesionalci ili sam aparat a takođe se mogu i odabrati najbolji snimci a ostalo obrisati čime se postiže na uštedi,
- veća je osetljivost CCD čipa u odnosu na film što rezultuje da se i sa lošijom optikom (slabije propusne moći) mogu postići vrlo dobri snimci u uslovima slabijeg osvetljenja a bez upotrebe blica,
- sa punljivim baterijama možete imati potpunu slobodu kod fotografisanja i napraviti na hiljade snimaka i čuvati ih na računaru i izrađivati po potrebi što sa analognim nije baš takav slučaj kad se uzme u obzir cena filma, razvijanje filma i skeniranje negativa.

- Što se loših strana tiče, kod digitalnih fotoaparata je veličina fotografije ograničena rezolucijom snimka, recimo sa Canon-om A80 (4MP) uspešno radim fotografije do formata 13x18. Radio sam i 20x30 ali iako bi većina ljudi bila zadovoljna kvalitetom ja eto nisam bio zadovoljan jer sam po tom pitanju jako strogih kriterijuma.
- nemogućnost menjanja optike je po meni veliko ograničenje (govorim o fotoaparatima koji su nam relativno dostupni, do 600, 700 evra iako je za većinu ljudi i to jako skupo),
- nemogućnost dodatka jačeg blica (kod većine)
- nemogućnost ručnog fokusa (postoji manuelni fokus ali nije baš upotrebljiv)
- nemogućnost ručnog zuma

Sve ovo što sam napomenuo odnosi se na srednju klasu digitalnih fotoaparata, nisam uzeo u obzir digitalne SLR fotoaparate i aparate npr. Canon G5, Olimpus 5050, Fuji 7000 i druge koji imaju mogučnost ugradnje dodatnog blica.

Ima još bitnih razlika ali sam naveo one koje meni smetaju. Što se kvaliteta same fotografije tiče, kod Canon-a su malo naglašenije boje i zamućenije slike u odnosu na Sony npr. gde su slike oštre do perfekcije ali je malo mekša fotografija odlika samog Canon-a i to je jako poznato. Suštinski, lepe fotografije se mogu napraviti sa digitalnim fotoaparatom kao i sa analognim, i ko ne veruje u to rado ću mu poslati fotografije koje sam uradio sa mojim digitalcem (priroda, urbana sredina i sl) pa neka ih uporedi sa "analognim" fotografijama i neće primetiti ikakvu razliku, garantovano.

Što se snimanja svadbi tiče, gde je potreban jak blic, odlična optika i pre svega velika brzina u radu, analogni fotoaparati su nezamenljivi. Neki su pokušali sa Olimpus-om 5050, Fuji 7000 i sl. ali su zaključili da to ne ide lako pa su se vratli na dobre stare analogne. Ko ima para radi sa Canon-om D300 koji je zaista odličan digitalni SLR aparat ali je i jako skup (bio je oko 1200 evra, sad ne znam tačno).

Znači da zaključim, digitalni fotoaparati za amaterski i poluprofesionalan rad, analogni (nažalost još uvek) za profesionalan rad.

Toliko za sada, pozdrav svima.

Back