Дигитализација

Гледаоци све избирљивији
Истраживање које се бавило проучавањем понашања потрошача и њиховог односа према ТВ и радију које је спроведено у Уједињеном Краљевству доноси закључак да гледаоци желе промену традиционалног приступа ТВ-у. Они су незадовољни недостатком могућности приступа садржајима, каже се у истраживању специјализоване агенције за маркетинг Red Bee Media која је огранак глобалне аналитичке мреже компаније „Tomorrow Calling“, чији је циљ да сачини слику медијског света до 2020. године.
Неки од кључних закључака су:
- 71% гледалаца жели слободу у избору садржаја програма и времена када би тај садржај гледали;
- 45% жели да има приступ свим емитованим епизодама свог омиљеног програма;
- 39% жели да и после шест месеци може да погледа пропуштене емисије и програме;
- 34% је заинтереовано да има multi-room wireless приступ садржају на било ком екрану;
- 33% жели комплетиран распоред живог ТВ програма који може да се погледа накнадно.
Колико је телевизија ушла не само у наше домове него и у наше главе, сведочи чињеница да је више од једне петине (21%) испитаника буквално фрустрирано кад не могу да имају приступ ТВ програму Уједињеног Краљевства јер су у иностранству. Више од половине британских потрошача сматра да садржај програма мора бити објављен у исто време широм света (57% хоће филмове, 43% ТВ). 46% мисли да би нелегално преузимање било знатно смањено уколико би било могуће да се плати гледање нових ТВ серија из других земаља, а при том да се датум објављивања појави истовремено и у Уједињеном Краљевству. Данашњи провајдери ТВ платформи могли би да се суоче са великом конкуренцијом ОТТ провајдера: скоро једна трећина (31%) поторшача била би заинтересована за нове пакете преко повезане ТВ у случају када би имали могућност да селективно примају само жељене канале, а не и оне остале за које немају интересовања а принуђени су у пакету. Једна трећина (33%) ТВ претплатника би размотрила да смањи или откаже претплату уколико би постојала јефтинија могућност да примају филмове; осталих 33% би учинило исто уколико би могли да гледају ТВ без реклама.
„Гледаоци прате ТВ и филмове више него икад раније и јасно је да ће наша индустрија наставити да се озбиљно мења. Резултати показују да су гледаоци све осетљивији на то шта, када и како нешто могу да гледају и да су циничнији више него икад када је реч о тренутној понуди.", каже Бил Патрицио, извршни директор Red Bee Media. „Ово истраживање наводи нас да пажљиво слушамо шта будући потрошач има да каже и да се запитамо да ли његова очекивања имају утицаја на нашу агенду када је реч о иновацијама."
После свега реченог, остаје питање да ли телевизија утиче на гледаоце или тај однос стоји и у повратном смеру.
 
Спецификација о минималним техничким захтевима и Упутство за тестирање STB и дигиталних телевизијских пријемника
Управа за Дигиталну агенду
Држави ће дигитализација омогућити ефикасније и рационалније коришћење радио-фреквенцијског спектра. Ослобођени део спектра ће се користити за нове услуге, промоцију развоја технологије, унапређење конкуренције и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета.
digital-tv.jpg
 
Министарство културе, информисања и информационог друштва је израдило Спецификацију о минималним техничким захтевима које треба да испуне уређаји за пријем дигиталног терестричког телевизијског сигнала, као и Упутство о начину и процедури испитивања уређаја (STB и дигиталних телевизијских пријемника).
Увођење дигиталне телевизије грађанима омогућава бољи квалитет звука и слике, већи избор садржаја, као и већи број програма земаљске телевизије (у односу на аналогну) и то у стандардној (SD) и високој (HD) резолуцији. Увођење дигиталне телевизије омогућава свим корисницима једноставан приступ аудиовизуелним медијским садржајима а посебно имајући у виду потребе старијих особа и особа са инвалидитетом. То значи да ће у аудиовизуелне услуге бити укључени знаковни језик, титловање, аудио опис и једноставно кретање кроз мени. Дигитална телевизија ће такође омогућити додатне апликације као што су превод и титловање садржаја који ће се приказивати истовремено са сликом.
Предности преласка са аналогног на дигитално емитавање канала су такође и могућност портабл и мобилног пријема програма, интерактивност и конвергенција сервиса. Конвергенција сервиса подразумева скуп хетерогених сервиса (видео сервиси, сервиси преноса података, телефонски сервиси) доступних кориснику преко различитих корисничких уређаја који функционишу у различитим окружењима. Битно је напоменути да су кориснику доступне различите врсте сервиса, а да их он види као један.
Држави ће дигитализација омогућити ефикасније и рационалније коришћење радио-фреквенцијског спектра. Ослобођени део спектра ће се користити за нове услуге, промоцију развоја технологије, унапређење конкуренције и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета.
Дигитална дивиденда представља део спектра који ће бити ослобођен услед бољег искоришћења радио-фрекевенцијског спектра приликом емитовања телевизијског сигнала у дигиталном облику. Ефикасном и рационалном расподелом опсега дигиталне дивиденде стварају се предуслови за бржи привредни раст. На тај начин се подстиче отварање нових радних места и поставља основа равномерног и одрживог регионалног развоја, будући да услуге мобилних широкопојасних комуникација омогућавају људима који живе у мање развијеним регионима, а који нису довољно покривени услугама, да се повежу са развијенијим регионима и искористе предности широкопојасног приступа.
Увођењем дигиталне телевизије, као и кроз дигиталну дивиденду, у будућности ће моћи да се обезбеде нове услуге:
1) Комуникационе услуге:
- бежичне широкопојасне услуге;
- пренос мултимедијалних и видео апликација до покретних, мобилних и фиксних монитора;
- услуге јавне сигурности, као што су бежичне услуге у случају опасности.

2) Информационе услуге:
- богатији програмски садржаји из специјализованих области (политика, историја, дечији програм, спорт);
- побољшани електронски водич кроз програме, много бржи и интерактивнији од обичног телетекста, који ће представљати основни алат грађанима за навигацију кроз целокупну понуду услуга;

3) Интерактивне услуге
Интерактивна телевизија представља двосмеран ток информација, која омогућава комуникацију гледаоца и емитера, као и скуп следећих дигиталних услуга:
електронска трговина;
електронско банкарство;
интерактивне игре и квизови;
информације на захтев;
видео на захтев;
интернет сервис, читање и слање електронске поште;
клађење;
гласање.

Република Србија је изабрала најсевременији стандард за дигитално земаљско емитовање телевизијских сигнала - DVB-T2 и стандард за видео компресију -MPEG-4 верзија 10 (H.264 AVC). DVB-T2 стандард, у односу на стандарде претходне генерације, нуди добру заштиту сигнала, боље услове преноса, као и мању осетљивост на сметње. Грађани који ТВ програм примају земаљским путем (користе антене), морају да имају или нови телевизор, који подржава стандарде које је Србија изабрала (DVB-T2/MPEG-4), или специјалан уређај сет-топ-бокс (STB), који ће дигитални сигнал одабраног стандарда претворити у облик који је погодан за емитовање на свим типовима старих телевизора, било да су аналогни или дигитални. Ови ће се уређаји појавити у време пробног емитовања и у нашим продавницама.
У наставку реализације пројекта дигитализације Министарство је израдило Спецификацију о минималним техничким захтевима које треба да испуне уређаји за пријем терестричког (земаљског) дигиталног телевизијског сигнала, као и Упутство о начину на који се спроводи тестирање тих уређаја. Ова препорука је необавезујућа али садржи минимале захтеве које мора да испуни сваки уређај да би био подобан за пријем изабраног стандарда. Примена ових препорука је добровољна а заинтересована лица која дистрибуирају овакве уређаје могу склопити уговоре са министарством на основу којих ће прихватити ове препоруке и начин тестирања а министарство ће са своје стране указати на то који дистрибутери пуштају у промет уређаје подобне за пријем сигнала, све у циљу заштите потрошача. О овој фази у реализацији пројекта јавност ће бити благовремено обавештена. У том циљу ће министарство одржати састанке са свим заинтересованим странама (дистрибутерима, удружењима за заштиту потрошача и сл.).
 
За око 1,5 милиона домаћинстава биће потребан нови телевизор
Око 1,5 милиона домаћинстава, која имају своје антене, мораће у наредних годину дана да купи телевизор са адекватним стандардима или сет топ бокс који ће омогућити пријем дигиталног сигнала, казала је данас државна секретарка за Дигиталну агенду Јасна Матић.
Она је на састанку са увозницима и дистрибутерима тв пријемника посебно истакла да се то односи само на терестријално односно земаљско емитовање телевизије, на грађане који имају сопствене или заједничке антене у зградама, а не на оне који имају кабловску или сателитску телевизију.

Digital-TV-180112.jpg


Када је реч о сет топ боксовима, или такозваним рисиверима дигиталног сигнала, који ће га претварати у аналогни како би могао бити емитован на старијим пријемницима, они ће коштати неколико десетина евра, али још није познато да ли ће бити неких олакшица у њиховој набавци за одређене категорија становништва.
Сви уређаји који буду испуњавали одређене техничке предуслове, а то јеMPEG-4 стандард за компресију видеа и DVB-T2 за емитовање дигиталног сигнал, имаће одређену етикету како би грађани били сигурни да омогућава пријем дигиталног сигнала, истакла је Матић.
Овим стандардима су додате и врло прецизне техничке спецификације, које за обичне грађане не значе много, али ће онима који увозе или продају телевизоре представљати основне информације како би били сигурни да ће ти уређаји несметано примати дигитални сигнал, објаснила је Матић у изјави Танјугу.

Sastanak-digitalizacija-180.jpg


''Спецификације, које ће од данас бити доступне на сајту Дигиталне агенде, омогућиће дисрибутерима да своје наруџбине ускладе са упутством које обухвата све оно што телевизор треба да има како би грађани пратили дигитални програм који ће ускоро почети са емитовањем'', навела је Матић.
Она је подсетила да је Стратегија преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизије предвиђала завршетак тог процеса у једном дану јер у том тренутку није било слободних фреквенција, које би омогућавале фазни процес.
''У међувремену дошло је до промена у спектру и сада је финализирана нова стратегија која предвиђа фазну дигитализацију, а која ће бити усвојена у наредних десетак дана'', навела је државна секретарка.
Према њеним речима, у наредних месец дана ће почети пробно емитовање дигиталног сигнала, искључивање аналогног ће се дешавати постепено, па ће цео процес трајати око годину дана, а крајњи рок према споразуму из Женеве је 17. јун 2015. године.
Пилот мрежа ће се емитовати са 15 локација и отприлике половина становништва ће моћи да прими тај сигнал, навела је Матић и додала да ће у том пробном режиму бити тестирано све што је неопходно како би емитовање дигиталног сигнала било беспрекорно.
У наредних неколико дана биће подигунут и сајт www.digitalizacija.info на коме ће грађани моћи да сазнају све о процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и шта је потребно да би могли на својим уређајима да гледају дигитални програм.
Како је речено на састанку, дистрибутери тв пријемника ће добити етикету која потврђује да неки уређај испуњава неопходне спецификације, на основу резултата лабораторије која буде тестирала уређаје.

 
Промоција дигитализације
Министарство културе, информисања и информационог друштва је објављивањем сајта digitalizacija.info почело обавештавање грађана о процесу дигитализације. Према најави током 2012. грађанима би требао да буде доступан и кол центар за одговоре на сва питања која се тичу преласка са аналогног на дигитално емитовање програма, а девет месеци пре коначног гашења аналогних предајника по регионима биће интензивирана промотивна кампања.
digi info.JPG


Прелазак на дигиталну телевизију је процес искључивања старог аналогног телевизијског сигнала и његова замена новим дигиталним сигналом. Сам процес преласка на дигиталну телевизију зависиће од места где живите с обзиром на то да ће се одвијати по регионима. Датум искључивања старог ТВ сигнала и преласка на дигиталну телевизију биће најављен девет месеци унапред, а гледаоци ће добити више информација како се датум буде приближавао.
На сајту се налазе информације које посетиоцима дају одговоре на питања како да се припреме за прелазак на дигитални пријем телевизијског сигнала, као и информације о томе које уређаје ће морати да купе. Ту су и одговори на најчешћа питања, оквирне цене уређаја за дигитални пријем телевизијског сигнала и објашњења најчешћих појмова из области дигиталне телевизије.
Како се наводи на сајту Министарство сарађује са представницима малопродаје на изради логоа који ће бити представљен 2012. године. Док се не изради лого такви уређаји могу да се препознају уколико на њима постоји ознака „HD built-in". Да би сте били сигурни да ће телевизор радити и после преласка на дигиталну телевизију, у његовој спецификацији треба да буду наведени DVB-T2 и MPEG-4 стандарди.
Када 2012. године почне јавна кампања на националном нивоу, почеће са радом и кол-центар који ће одговарати на питања гледалаца о преласку на дигиталну телевизију.
У оквиру секције Помоћ, линкован је сајт Радио-телевизије Србије где се могу наћи опширније информације као и најновије вести о дигиталној телевизији и новим технологијама у земљи и свету.

 
Дигитални сигнал од 21. марта
Иницијална мрежа за емитовање дигиталног сигнала почеће са радом, како је најављено из ЈП Емисиона техника и везе, у среду, 21. марта. Тест сигнал ће служити да се изврше мерења, да се види где сигнал допире, какве су сметње, као и да ли је добар план за емитовање мреже дигиталног сигнала. Сигналом Иницијалне мреже биће „покривено" између 40 и 50 одсто гледалаца у Србији, односно толико њих имаће могућност да ухвати тест - дигитални сигнал.
Иницијална мрежа има за циљ да упозна становништво у зонама пријема, као и емитере, са предностима које нуди дигиталнa земаљска телевизија, а у рад се пушта и опрема добијена кроз предприступне фондове Европске уније.
Почетком емитовања првог пакета програма у DVB-T2 стандарду кроз пилот мрежу наша земља почиње да спроводи недавно ревидирану Стратегију за прелазак са аналогног на дигитално емитовање програма, као и да испуњава своје међународне обавезе, преузете на Конференцији у Женеви 2006. године.

inicijalna mreza.jpg


Иницијалну мрежу сачињавају 13 плус две емисионе локације, са којих ће се, у периоду до коначног гашења аналогних предајника (комплетног преласка на дигитално емитовање), истовремено емитовати аналогни и дигитални телевизијски програм. Две додатне емисионе локације - Кошутњак и Стојчино брдо, предвиђене су за формирање SFN (Single Frequency Network) мреже на територији града Београда, на истој фреквенцији.
Стратегијом за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијских програма у Републици Србији дефинисано је да се транзиција на дигитално емитовање врши по зонама, почев од првог квартала 2013. године. До тада ће Иницијална мрежа показати све своје квалитете, као и евентуалне слабости.
У складу са Стратегијом и Правилником о преласку са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма и приступу мултиплексу у земаљској, дигиталној радиодифузији, сигнал емитован у Иницијалној мрежи биће по стандарду DVB-T2, уз примену MPEG-4 компресије видео сигнала.


 
Почиње дигитално емитовање
Данас тачно у 10 часова укључивањем DVB-T2 предајника на Авали званично је пуштена у рад Иницијална мрежа. И пре почетка преласка са аналогног на дигитално емитовање програма, путем Иницијалне мреже око 40 одсто становништва моћи ће да ужива у дигиталној телевизији. Дигитализација ће се одвијати по зонама од првог квартала 2013. године.
Пуштањем у рад DVB-Т2 предајника на Авали данас званично почиње фаза последњих припрема за прелазак на дигитално емитовање програма.

Дигиталнo емитовање телевизијског програма кроз мрежу земаљских предајника несумњиво је велики корак напред који ће имати важан утицај на сам карактер овог медија. Може се слободно рећи да је то најзначајнија промена још од времена увођења телевизије у боји. Могућност многоструког повећања броја телевизијских програма који се могу емитовати, потенцијално осетне уштеде електричне енергије, па тиме и новца, на предајним тачкама, отварање врата новим интерактивним сервисима и интензивној двосмерној комуникацији са гледалиштем, само су неки од нових домета дигитaлне телевизије.
Током 2011. гoдинe, ЈП ЕТВ изградилo је мрежу од 13 предајника и два репетитора који раде на истој фреквенцији као и матични предајник и тиме су се стекли услови за почетак дигиталног емитовања у Србији. Највећи део опреме за формирање мреже обезбеђен је из ИПА фондова Eвропске уније уз помоћ Министaрствa културe, инфoрмисaњa и инфoрмaциoнoг друштвa РС.
Од 21. марта 2012. Србија ће се придружити већини европских земаља у којима је започет процес преласка са аналогног на дигитално емтовање ТВ програма, јер ће тога дана бити пуштена у рад мрежа дигиталних предајника и тиме званично започети прелазак са аналогног на дигитално емитовање ТВ програма кроз мрежу земаљских предајника, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ поводом почетка рада иницијалне мреже.
Усвојени стандард за емитовање у Србији је DVB-T2, тренутно најмодернији и најефикаснији. Према одлуци РРА, у иницијалној мрежи биће емитовано 10 програма у стандардној и један ТВ програм у високој HD резолуцији. Док се не угаси аналогни предајник са 15 емисионих локација, истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални програм.
Емисионе локације и канали иницијалне мреже су:
1. Авала 27. UHF9. Ужице-Забучје 57. UHF
2. Ниш Горица 21. UHF
10. Лозница-Гучево 27. UHF
3. Суботица 47. UHF11. Нови Пазар-Шутеновац 64. UHF
4. Крушевац Гоч 26. UHF12. Ваљево-Пећина 42. UHF
5. Вршац 54. UHF13. Рашка-Градац 47. UHF
6. Овчар 64.UHF
7. Прибој Бић 66. UHF14. Кошутњак 27. UHF
8. Црвени Чот 31. UHF15. Стојчино Брдо 27. UHF
Према одлуци РРА у иницијалној мрежи биће емитовано 10 програма у стандардној и један ТВ програм у високој HD резолуцији.
programi.JPG


Док се не искључи аналогни предајник са 15 емисионих локација, истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални програм. Међународна обавеза је да се процес дигитализације заврши до јуна 2015. године.
 
Већи број HD програма у Европи
Последњи подаци Мависе ТВ, базе података коју је основала Европска аудиовизуелна опсерваторија за дигиталне комуникације Европске комисије, показују да је број HD програма доступних у Европи порастао на 612 на крају 2011. године са 414 крајем 2010. године.
Спортски програми су и даље најпопуларнији жанр код телевизије високе дефиниције (око 20 одсто HD програма), а затим филмски програми (15 одсто од укупног броја).

У 2011. години пакети програма који се емитују преко сателита нуде више од 50 HD програма у Италији, Пољској, Великој Британији и Ирској, а више од 30 у Немачкој, Француској и Холандији. Најбоља HD понуда на кабловској платформи доступна је у Португалији (више од 40 HD програма), Холандији и Немачкој (више од 30 HD програма).
HD програми су сада доступни на DTT мрежама у осамнаест земаља (у односу на три мреже, колико је било доступно на крају 2009. године). Више од 30 HDпрограма било је доступно у понуди IPTV оператера у Швајцарској, Пољској, Португалији и Холандији крајем 2011, а према подацима Мависе ТВ, тренутно постоји 20 програма који се емитују у 3D технологији у Европи.
 
Приступачнија HD телевизија
HD ready домаћинства у 40 земаља ће се удвостручити са 25,9 одсто колико је било крајем 2011. године на 50,9 одсто у 2016, наводи се у новом извештају из Market Researchа.
У извештају, "HDTV, 3DTV и DVR прогнозе", се међутим, предвиђа да ће у 18 земаља продор HDTV бити већи од 80 одсто у 2016.

"Већина телевизора на основу продаје на развијеним тржиштима су сада HDкомпатибилни. Такође расте и број телевизора који обезбеђују 3D функције. Цене телевизора падају као последица повећање конкуренције и прихватања нових технологија од стране потрошача.", рекао је Сајмон Мареј, аутор извештаја.
Више од 300 милиона HDTV ready домаћинства постојало је крајем 2011. године у 40 земаља које су обухваћене у извештају. Од тог броја 79 милиона је у Сједињеним Државама, следи Кина са 35 милиона и Јапан са 24 милиона. Према извештају број HD ready домаћинства ће се више него удвостручити и износиће 652 милиона до 2016. године.
 
Водич за "дигиталну" куповину
Већина телевизора у продаји не подржава дигитални сигнал чије би емитовање требало да почне крајем године. Корисници кабловске телевизије не морају да брину, јер се промене односе само на оне који ТВ сигнал примају преко кућних антена.
Ускоро ће почети прелазак са аналогног на дигитални телевизијски сигнал, за који су потребни телевизијски пријемници са ознакама DVB-T2 и MPEG-4. Продавци тврде да званичних информација још нема, а да је информисање купаца њихова добра воља.

Координатор продаје "Техноманије" Жељко Миловановић истиче да су дистрибутери добили веома мало званичних информација, па свако објашњавање купцима спада у индивидуални рад запослених.

"Ми се сами потрудимо да дођемо до неких обавештења и те информације пласирамо потрошачима", каже Миловановић.
И они ретки телевизијски апарати на нашем тржишту којима у декларацији стоји да подржавају DVB-T2 сигнал биће тестирани тек када почне пробно емитовање дигиталне мреже, што би требало да се деси крајем јануара.
До тада, потрошачи остају ускраћени за поуздану информацију.
Председник Националне организације потрошача Горан Паповић објашњава да ће они телевизијски пријемници који не могу да приме дигитални сигнал бити неупотребљиви, односно да ће морати да сигнал примају преко рисивера.
"Трговци који не информишу потрошаче на прави начин имају непоштену трговачку праксу према потрошачу. Према томе, дужни су да назад приме тај телевизор и врате му новац за купљену робу", напомиње Паповић.
Оштећени купци имају права да се жале у року од шест месеци од куповине производа, а онима који су погодили остаје да уживају у дигиталној телевизији, која, уз далеко квалитетнију слику, омогућава избор титлова, али и различите услуге људима са оштећеним слухом или видом.
Детаље ће продавци сазнати 18. јануара, после чега ће и телевизијски апарати добити одговарајуће ознаке.
Ирина Рељин из Министарства културе и информисања и информационог друштва наводи да ће до краја месеца све бити припремљено и да ће се почети са обавештавањем.
"Не могу тачно да кажем рок, али ће бити довољно брзо да би наши гледаоци могли на време да буду обавештени", каже Рељинова.
Такве налепнице биће на сваком ТВ пријемнику у продаји с обавештењем о томе које сигнале препознаје и хоће ли на њему моћи да се гледа нова дигитална телевизија.
Примера ради, оне су законом прописане у Италији, која прелазак на дигитални сигнал завршава у јуну ове године.
 
Спецификација о минималним техничким захтевима и Упутство за тестирање STB и дигиталних телевизијских пријемника
Управа за Дигиталну агенду
Држави ће дигитализација омогућити ефикасније и рационалније коришћење радио-фреквенцијског спектра. Ослобођени део спектра ће се користити за нове услуге, промоцију развоја технологије, унапређење конкуренције и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета.

Министарство културе, информисања и информационог друштва је израдило Спецификацију о минималним техничким захтевима које треба да испуне уређаји за пријем дигиталног терестричког телевизијског сигнала, као и Упутство о начину и процедури испитивања уређаја (STB и дигиталних телевизијских пријемника).
Увођење дигиталне телевизије грађанима омогућава бољи квалитет звука и слике, већи избор садржаја, као и већи број програма земаљске телевизије (у односу на аналогну) и то у стандардној (SD) и високој (HD) резолуцији. Увођење дигиталне телевизије омогућава свим корисницима једноставан приступ аудиовизуелним медијским садржајима а посебно имајући у виду потребе старијих особа и особа са инвалидитетом. То значи да ће у аудиовизуелне услуге бити укључени знаковни језик, титловање, аудио опис и једноставно кретање кроз мени. Дигитална телевизија ће такође омогућити додатне апликације као што су превод и титловање садржаја који ће се приказивати истовремено са сликом.
Предности преласка са аналогног на дигитално емитавање канала су такође и могућност портабл и мобилног пријема програма, интерактивност и конвергенција сервиса. Конвергенција сервиса подразумева скуп хетерогених сервиса (видео сервиси, сервиси преноса података, телефонски сервиси) доступних кориснику преко различитих корисничких уређаја који функционишу у различитим окружењима. Битно је напоменути да су кориснику доступне различите врсте сервиса, а да их он види као један.
Држави ће дигитализација омогућити ефикасније и рационалније коришћење радио-фреквенцијског спектра. Ослобођени део спектра ће се користити за нове услуге, промоцију развоја технологије, унапређење конкуренције и више могућности за унапређење стваралаштва и очување културног идентитета.
Дигитална дивиденда представља део спектра који ће бити ослобођен услед бољег искоришћења радио-фрекевенцијског спектра приликом емитовања телевизијског сигнала у дигиталном облику. Ефикасном и рационалном расподелом опсега дигиталне дивиденде стварају се предуслови за бржи привредни раст. На тај начин се подстиче отварање нових радних места и поставља основа равномерног и одрживог регионалног развоја, будући да услуге мобилних широкопојасних комуникација омогућавају људима који живе у мање развијеним регионима, а који нису довољно покривени услугама, да се повежу са развијенијим регионима и искористе предности широкопојасног приступа.
Увођењем дигиталне телевизије, као и кроз дигиталну дивиденду, у будућности ће моћи да се обезбеде нове услуге:
1) Комуникационе услуге:
- бежичне широкопојасне услуге;
- пренос мултимедијалних и видео апликација до покретних, мобилних и фиксних монитора;
- услуге јавне сигурности, као што су бежичне услуге у случају опасности.
2) Информационе услуге:
- богатији програмски садржаји из специјализованих области (политика, историја, дечији програм, спорт);
- побољшани електронски водич кроз програме, много бржи и интерактивнији од обичног телетекста, који ће представљати основни алат грађанима за навигацију кроз целокупну понуду услуга;
3) Интерактивне услуге
Интерактивна телевизија представља двосмеран ток информација, која омогућава комуникацију гледаоца и емитера, као и скуп следећих дигиталних услуга:
електронска трговина;
електронско банкарство;
интерактивне игре и квизови;
информације на захтев;
видео на захтев;
интернет сервис, читање и слање електронске поште;
клађење;
гласање.
Република Србија је изабрала најсевременији стандард за дигитално земаљско емитовање телевизијских сигнала - DVB-T2 и стандард за видео компресију -MPEG-4 верзија 10 (H.264 AVC). DVB-T2 стандард, у односу на стандарде претходне генерације, нуди добру заштиту сигнала, боље услове преноса, као и мању осетљивост на сметње. Грађани који ТВ програм примају земаљским путем (користе антене), морају да имају или нови телевизор, који подржава стандарде које је Србија изабрала (DVB-T2/MPEG-4), или специјалан уређај сет-топ-бокс (STB), који ће дигитални сигнал одабраног стандарда претворити у облик који је погодан за емитовање на свим типовима старих телевизора, било да су аналогни или дигитални. Ови ће се уређаји појавити у време пробног емитовања и у нашим продавницама.
У наставку реализације пројекта дигитализације Министарство је израдило Спецификацију о минималним техничким захтевима које треба да испуне уређаји за пријем терестричког (земаљског) дигиталног телевизијског сигнала, као и Упутство о начину на који се спроводи тестирање тих уређаја. Ова препорука је необавезујућа али садржи минимале захтеве које мора да испуни сваки уређај да би био подобан за пријем изабраног стандарда. Примена ових препорука је добровољна а заинтересована лица која дистрибуирају овакве уређаје могу склопити уговоре са министарством на основу којих ће прихватити ове препоруке и начин тестирања а министарство ће са своје стране указати на то који дистрибутери пуштају у промет уређаје подобне за пријем сигнала, све у циљу заштите потрошача. О овој фази у реализацији пројекта јавност ће бити благовремено обавештена. У том циљу ће министарство одржати састанке са свим заинтересованим странама (дистрибутерима, удружењима за заштиту потрошача и сл.).
Спецификација минималних техничких захтева уређаја за пријем дигиталног терестричког телевизијског сигнала у Републици Србији
Упутство о начину и процедури испитивања уређаја у циљу процене испуњености услова за пријем дигиталног терестричког телевизијског сигнала у Републици Србији
 
РРА учествује на SEE Digi.TV
У Трсту се од 19. априла одржава дводневна транснационална конференција South East Europe Digi.TV посвећена дигиталној телевизији у 2012. години, на којој ће бити речи о тренутном стању и изазовима са којима се суочава дигитализација у региону југоисточне Европе. Републичка радиодифузна агенција Србије биће један од ученика конференције заједно са партнерима из Италије, Аустрије, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Албаније и Словеније.

digi%20tv.jpg
Општи циљ овог пројекта је храмонизација активности које се односе на увођење дигиталних радиодифузних услуга, што би значило убрзавање укупног процеса гашења аналогног сигнала у региону и коришћење ефикасније технологије. Овоме треба да претходи максимално усклађивање законодавних и техничких оквира са процесом дигитализације у ЕУ, што подразумева избегавање политизације и усклађивање тржишта и технолошких стандарда, као и потреба за даље развијање регионалне стратегије за оптимално коришћење слободног фреквенцијског спектра за нове ИКТ широкопојасне услуге, као и ефикасно управљање дигиталном дивидендом.

Сазивање ове конференције долази у тренутку када питање дигитализације постаје актуелна друштвена тема у региону. Осим тога, неопходне су и консултације у тумачењу закључака нове међународне агенде донете на светској конференцији о радио-комуникацијама 2012 - WRC-12.
 
DVB-T2 уређаји у продаји
Иако је најављено да ће се тек од јесени на рафовима великих трговинских ланаца појавити први DVB-T2 уређаји који ће имати могућност пријема дигиталног телевизијског сигнала, увозници техничке опреме у Србији су се потрудили и раније да обрадују све гледаоце који планирају да купе ТВ пријемник са „српским кантри кодом“ за пријем пакета програма који се емитује системом земаљских предајника.
Како тврде неки од увозника, ТВ пријемници и декодери који су се појавили на нашем тржишту јесу тестирани, али не у званичним лабораторијама које још увек нису акредитоване нити су добиле овлашћења од стране надлежног министарства. Подсећамо, иако је на првом састанку који је организовала Управа за дигиталну агенду са продавцима и увозницима, пре пола године, најављена процедура за тестирање и евентуално обележавање DVB-T2опреме која би требало да се нађе у продаји, још увек нису створени услови за реализацију најављене процедуре.

televizori.jpg


Велики трговински ланци у својој понуди имају DVB-T2 LCD и LED телевизоре различитих брендова који према тврдњама увозника подржавају стандард DVB-T2 MPEG-4 који је усвојила Република Србија Стратегијом о преласку са аналогног на дигитално емитовање РТВ програма. Овај тип телевизора је намењен свим грађанима који телевизијске програме примају земаљским путем, односно који користе спољну или собну антену.


У понуди се такође налазе и специјални уређаји такозвани сет-топ-боксови који представљају јефтинију варијанту пријема дигиталних телевизијских програма, а намењени су домаћинствима која поседују ТВ пријемнике старије генерације. Ови уређаји имају могућност претварања дигиталног сигнала у облик који је погодан за емитовање на старим моделима ТВ пријемника, било да су они аналогни или дигитални. Према тврдњама увозника и ови уређаји подржавају усвојени DVB-T2 стандард.


Овај потез увозника омогућиће гледаоцима да праћењем РТС HD програма уживају у чистијој и оштријој слици и квалитетнијем звуку са актуелних спортских дешавања овог лета као што је Европско првенство у фудбалу чији су домаћини Пољска и Украјина, које је у току, и предстојеће Олимпијске игре које се одржавају у Лондону.


Иначе, DVB-T2 иницијална мрежа намењена је пре свега тестирању дигиталног сигнала у Србији. Тренутно се овај тест-сигнал емитује малом снагом и врше се одређена мерења у циљу потпуне стабилизације мреже до почетка 2013, када је предвиђено да пуна дигитализација у Србији крене по регијама.
 
Налепнице ЕТВ-а
Техничка служба Јавног предузећа "Емисиона техника и везе" ће у наредном периоду вршити одређена испитивања и промене модулационих параметара на уређајима који ће бити доступни нашим грађанима у продаји. Пријемна опрема која испуњава прописане норме имаће на себи налепнице ЕТВ-а, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ.
До доношења званичног сертификата од стране државе техничка служба Јавног предузећа "Емисиона техника и везе" ће тестирати пријемну опрему (STB уређаје и ТВ апарате) за све увознике и дистрибутере у Србији који то желе.

etv%20nalepnica.jpg


Иницијална дигитална телевизијска мрежа је пре свега намењена тестирању сигнала, и постизању најбољих перфоманси, док се у потпуности не пређе на дигитално телевизијско емитовање у Србији.
Уређаји који задовољавају прописане норме, имаће налепницу којом се гарантује (и увозницима и купцима) пријем DVB-Т2 сигнала.
Тестирање које спроводи ЕТВ, иако представља гаранцију купцима да су пријемни уређаји у стандарду који се користе у нашој земљи, није обавезно за дистрибутере, наводи се у саопштењу ЈП ЕТВ.
 
Шта кочи дигитализацију
У продавницама техничке опреме појавили су се телевизори који подржавају дигитални сигнал. Јавно предузеће "Емисиона техника и везе", тестира такве уређаје. Корисници кабловске телевизије не морају да брину о дигитализацији, већ само они који тв сигнал примају преко антене.
Датум комплетног преласка са аналогне на дигиталну телевизију још се не зна, међутим, у продавницама техничке опреме појавили су се телевизори који подржавају дигитални сигнал који ће се емитовати у Србији. Такве уређаје, на захтев увозника, тестира Јавно предузеће "Емисиона техника и везе", док избор државних лабораторија које ће издавати званичне сертификате - чека Владу.

Купцима телевизора избор је од недавно нешто једноставнији. Када се одлуче за не тако мали трошак, бар могу да буду сигурни да нови телевизор подржава дигитални сигнал друге генерације. Тај сигнал биће и једини који ће се емитовати најкасније за три године.
"Самим тим што мали проценат људи зна шта је то па вам је потребан већи напор да им објасните шта је то ДВБ-T2 стандард. Купац када дође углавном је ценовно оријентисан и гледа да прође што јефтиније, али кад му се детаљно објасни шта је ДВБ-Т2 и да ће морати да пређе на то до краја вероватно године онда размишљају о томе и ради су да прихвате малу разлику у цени", каже Небојша Радојевић из "Вин Вина".
На иницијативу увозника, предузећа "Емисиона техника и везе" издаје свој сертификат. Такво тестирање је гаранција и купцима да ти уређаји одговарају стандарду који је прихаватила наша земља.
"Не можемо да гарантујемо да ће сваки увезени комад опреме ради продаје да да отвара наш ДВБ-Т2 сигнал већ само она која прође наше тестне процедуре. Овај начин добијања сигурности није званична и обавезан. То је наш договор с увозницима", каже директор ЈП "Емисиона техника и везе" Владимир Хоман.
Међутим, иако су ТВ пријемници и декодери дигиталног сигнала тестирани, лабораторија предузећа "Емисионе технике и везе" није акредитована. За тај посао, кажу у Управи за дигиталну агенду, нису им дали овлашћење.
Ирина Рељин из Управе за дигиталну агенду каже да знају коју опрему они поседују, али нису сигурни да је читава процедура испоштована и да треба проверити функционалност што није тако лако.
"Ми сматрамо да то није у складу с оним што је донето од стране министарства. Једина етикета која би била важна и пуноважна у овом случају је она коју би издавало министарство", каже Рељинова.
За нову дигиталну еру потребан Вам је телевизор који подржава ДВБ-Т2 сигнал или декодер који омогућава да наставите да гледате телевизију и на старом пријемнику. Корисници кабловске телевизије не морају да брину о дигитализацији, већ само они који тв сигнал примају преко антене.

Видео прилог можете погледати на сајту ртс.срб

http://xn--p1acc.xn--90a3ac/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1143652/%D0%A8%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8+%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D1%83.html
 
РТС HD – раме уз раме
Сваке године програмска понуда за гледаоце широм Европе буде богатија за око 200 нових HD програма, закључак је на основу базе података Eвропске аудиовизуелне опсерваторије. Крајем 2011. било је доступно 612 HD програма, годину дана пре 414, а крајем 2009. 274 HD програма, наводи се на званичном сајту MAVISE базе података.
Спорт је и даље наузаступљенији жанр у понуди HD програма, (у просеку 20 одсто HD програма), затим следе филмски програми (око 15 одсто од укупног броја). У 2011. години сателитски пакети нудили су више од 50 HD програма у Италији, Пољској, Уједињеном Краљевству и Ирској, а више од 30 у Немачкој, Француској и Холандији. Најјача HD понуда на кабловским мрежама била је у Португалу (40+), Холандији и Немачкој (30+). Крајем 2011. године, више од 30HD програма било је доступно у IPTV пакетима у Швајцарској, Пољској, Португалу и Холандији.
RTS-HD-Olimpijske-igre-2012.jpg


HD програми сада су доступни на земаљским дигиталним мрежама у осамнаест земаља Европе (у поређењу са три мреже колико је било крајем 2009. године). Овај тренд у новим технологијама прате и јавни сервиси у овом делу Европе. Већина њих су у своју понуду уврстили програме који се емитују у високој дефиницији. Тако се јавним сервисима из Грчке, Румуније, Аустрије, Италије, Словеније и Мађарске прудружила Радио-телевизија Србије са РТС HDпрограмом који тренутно представља комбинацију РТС1 са директним преносима спорских догађаја који су у HD технологији. Програмска шема је доступна на телетексту РТС-а.

HD-programi-javnih-servisa.jpg


У Европи тренутно постоји и око 20 програма који се емитују или тестирају у3D технологији, а они представљају комбинацију спортских преноса и филмова.
 
Развој националне интернет мреже
На конференцији за новинаре директор Републичке агенције за електронске комуникације (Рател) Милан Јанковић рекао је да је добио обећање да ће Влада формирати нову радну групу која би требало да створи услове за националну широкпојасну мрежу, чију би основу представљало јавно предузеће Државне телекомуникационе мреже Србије.
Razvoj-nacionalne-internet-mreze.jpg


То предузеће би објединило све државне телекомуникационе капацитете (ЕПС, ЕМС, ПТТ, Железницу, део капацитета Телекома, као и део осталих мањих државних капацитета), што би обезбедило њхово рационалније коришћење и развој.
Председник Управног одбора Ратела Јован Радуновић је истакао да би се стварањем националне интернет мреже обезбедило рационално и поуздано фунционисање свих државних елетронских сервиса, државних система специјалне намене, као и осталих државних институција и предузећа.



 
Усвојен нови План намене радио-фреквенција
На седници Владе Републике Србије усвојен је нови План намене радио-фреквенција, који ће представљати основ развоја електронских комуникација током наредних година. Нови План намене предвиђа да се део радио-фреквенција, које ће бити ослобођене по окончању процеса дигитализације телевизије (такозвана ”дигитална дивиденда”), користи за пружање услуга мобилног приступа интернету велике брзине и увођење нове генерације мобилне телефоније.
Додела дигиталне дивиденде обезбедиће не само нове инвестиције у развој телекомуникационе инфраструктуре, већ и повећање доступности телекомуникационих услуга у руралним, мање развијеним и удаљеним областима, као и развој индустријских зона и повезивање привредних региона Републике Србије, наводи се у саопштењу Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.
Usvojen-novi-Plan-namene-radio-frekvenija.jpg


Такође, нови План намене усаглашен је са сличним документом који важи за територију Европске уније, што омогућава да било који бежични уређај који се користи код нас може бити коришћен на читавој територији ЕУ и обрнуто.
Радио-фреквенцијски спектар је ограничен ресурс и јавно добро које припада свим грађанима, и треба га посматрати као средство којим се убрзава друштвено-економски развој и подстиче привредни раст. Према студији Светске банке, повећање продора широкопојасних интернет прикључака од 10 процентних поена, производи пораст бруто друштвеног производа од 1,3 одсто. Зато се већина европских земаља определила да дигиталну дивиденду употреби за увођење брзог мобилног интернета. Предности брзог мобилног интернета су многобројне - убрзава се и појефтињује комуникација, олакшава пословање, мења начин пружања услуга јавних служби и побољшава квалитет живота грађана.



 
Ново мерно возило
Донација Међународне уније за телекомуникације (ITU) ЈП “Емисиона техника и везе” (ЈПЕТВ) у виду новог теренског мерног возила од сада ће бити на распологању стручњацима овог предузећа. Ово возило ће се користити на терену, на коме се већ налази једно овакво возило. Циљ ових мерења је да се упореде прорачуни и стање на терену.
Возило ће бити опремљено свим неопходним DVB-T2 мерним уређајима: анализатором спектра, мерачем поља, рачунаром за обраду и приказ података и мерном антеном са телескопским стубом, наводи се у саопштењу ЕТВ-а.

Merno-vozilo.jpg


На тај начин ускоро ће моћи да се врше сва потребна статична мерења и анализе пријема и квалитета сигнала како дигиталног (прве и друге генерације) тако и аналогног (ТВ и радио сигнала), чиме се употпуњују већ раније обављена мобилна мерења.
Иначе, DVB-T2 иницијална мрежа намењена је пре свега тестирању дигиталног сигнала у Србији. Тренутно се овај тест-сигнал емитује малом снагом и врше се одређена мерења у циљу потпуне стабилизације мреже до почетка 2013, када је предвиђено да пуна дигитализација у Србији крене по регијама.
 

Back
Top