Sotire napisao si toliko gluposti da ja ne mogu da verujem šta čitam.
Kao prvo i prvo šta znači ''veštačka kvazi nacija''? Ako postoji ''veštačka kvazi nacija'' onda nekom logikom bi trebala da postoji i prirodna nacija, a ja koliko znam sve nacije i nacionalnosti su veštačke, odnosno čovek ih je u jednom trenutku izmislio i stvorio.
Nisu Srbi kao Srbi pali sa neba sa već formiranom nacionalnom svešću.
Kako je Tito stvorio sve te nacije? Išao je od vrata do vrata i ubeđivao ih da nisu Srbi i da zna bolje njihovo poreklo od njih samih?
Ne znam da su se ikada Makedonci, a naročito Bošnjaci u većem broju osećali kao Srbi. Znam da je bilo pojedinaca i manjih grupa, ali većina nikada.
Pa ti Bošnjaci, muslimani iz Bosne ili kako već su kao deo turske vojske upadali u Srbiju za vreme Prvog srpskog ustanka, sa namerom da nas ubijaju i pokoravaju u ime sultana. Bolelo ih je uvo i za srpstvo i za Srbiju, a sada ispada da su oni svi bili Srbi dok Tito nije došao i rasrbio ih?
Crnogorci zaista jesu imali jak srpski nacionalni osećaj sve do kraja Prvog svetskog rata. Ali su se neki sukobili sa Karađorđevićima i sa Srbijom oko toga koja od dve država mora biti predvodnica srpstva/slovenstva. Vremenom su tenzije i podeljenosti sve više rasle i Crnogorci su počeli sve češće da izražavaju tu svoju posebnost. Nema to veze sa Titom.
Nije Tito stvorio fašističku Crnu Goru za vreme Drugog Svetskog rata, Sekulu Drljevića i slične separatiste koji nisu želeli više nikakve veze sa Srbijom da imaju.
Pa crnogorski federalisti i njihove pristalice su dočekivali italijansku vojsku kao oslobodilačku sa ništa manje strasti od Hrvata kada su dočekivali Nemce.
Kakvu je tada Tito moć i uticaj imao na bilo šta?
A što se Kosova tiče, pa ja zaista ne znam koje bi bilo drugo logično i prihvatljivo rešenje osim te autonomije. Da se izvrši etničko čišćenje i genocid nad milion i kusur Albanaca, dok u isto vreme očekujemo da se svet ne meša? Teško da bi se to desilo s obzirom na iskustvo iz 1999.
Druga opcija je jednostavno pustiti da Kosovo ode i pripoji se Albaniji. Jel to zvuči bolje?
Najbolje rešenje za Srbiju u tom trenutku jeste bilo autonomija KiM-a u njenom sastavu.
Moglo je Kosovo završiti tada i kao posebna republika što bi bilo i logično s obzirom koliko su po vama Tito i nova komunistička vlast bili anti srpski nastrojeni. Ali eto nije.
Pa pogledajte samo na šta je Srbija ličila i kolika je bila pre Tita, odnosno za vreme Nedića, a koliko je bila za vreme Tita.
Na kraju krajeva na tom zloglasnom četvrtom kongresu KPJ u Drezdenu gde je i doneta odluka o rasturanju Jugoslavije i otcepljenja Vojvodine i Kosova od Srbije nisu glavnu reč vodili ni Tto, ni Hrvati, ni Albanci, pa čak ni vojvođanski Srbi. Već su to bili pre svega Srbi iz uže Srbije, Bosne i Hrvatske.
Ceo taj haos i pokret je stvorio rođeni Čačanin Filip Filipović.
Tražimo prvo uzroke za probleme u svom dvorištu, pa možda kasnije i možemo da optužimo svet za sve zavere protiv nas, jer smo najlepši i najbolji, a oni svi ljubomorni.