Дете и кућни послови

• Začetnik teme Začetnik teme Vexy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vexy

Buduća legenda
Poruka
34.723
Deca su ogledalo roditelja.

Moj sin od 18-te radi nešto leti -
Spasilac na bazenu, konobar,
izdavanje rekvizita za plažu....

Ima spavanje, hranu, i nešto plate.
A uveče slobodan.

Mogao i uveče da radi, al' on
uveče trošio dnevnu zaradu.

U najgorem - mesec ili dva mora
besplatno.

A bitnije je da sam zaradi.
Njegov 1€ je njemu vredniji od 10€ što mu mi damo.

Primaju i radnu snagu iz Srbije.
samo treba da se ovde prijavi na biro rada
(kao stranac - sezonac)
jer inače niko nesme da ga primi
zbog velikih kazni.

Poslednja izmena:
moje cure sam naučila da prvenstveno svoju sobu, krevet, ormar, pisaće stolove i police drže uvek u redu, ali ne u smislu proporcionalne i geometrijske savršenosti, nego da to bude neka vrsta kreativno osmišlejnog, opuštenog ali urednog prostora u kojem stvari nisu razbacane, prljave i sl.
one su to od malena fino usvojile i već duže vreme, naročito ova mlađa koja mi je uvek tu, vode računa o svemu, bez mog uplitanja.
što se ostatka kuće tiče, znaju sebi skuvati ono osnovno, kad mi zatreba pomognu ako imaju vremena i to je meni sasvim dovoljno.
bitno mi je da steknu dobre higijenske navike, da naviknu da im životni prostor bude uredan i funkcionalan i da te navike jednom ponesu sa sobom, a onda neka si kreiraju svoj prostor kako god žele.
kada mi se jedna poznanica kao u šali ispovedila kako njena dvadesetogodišnja ćerka koja je na faksu i živi u iznajmljenom stanu, ne ume ni jaje da ispeče pa je zove da pita koliko treba ulja u tiganj, pripala mi muka, a njoj je to hahaha, smešno:confused:
i još mi ta moja poznanica kaže kako sam ja svoje cure opteretila prerano sa tim domaćinskim zadacima, jer im varjača svakako sleduje jednog dana pa će htele ne htele naučiti.:roll:
svašta, nisam svoje ćerke spremala da budu domaćice (mada, ko zna i zašto da ne) nego da ne budu nesposobni i nesamostalni debili.

Sitnim kucnim poslovima ucis dete redu - da spremi svoju sobu sasvim je dovoljno za pocetak. Moze se dati kasnije i neki veci zadatak, tipa da jednom nedeljno opere sudove. Treba voditi racuna i o uzrastu deteta, jer klinac od 4 godine ima taman dovoljno koncentracije da svoje razbacane izgracke potrpa u kutiju :lol:
Treba detetu postepeno ukljucivati zadatke tipa usisavanja, peglanja, brisanja prasine...
Sto se kuvanja tice, ok neka zna najprostije, a ako se zainteresuje pokazati mu vise, dati mu mozda i kuvar pa neka eksperimentise... Ja i dan danas ne umem da skuvam rucak i ne potresam se zbog toga...

nedeljno opere sudove. Treba voditi racuna i o uzrastu deteta, jer klinac od 4 godine ima taman dovoljno koncentracije da svoje razbacane izgracke potrpa u kutiju :lol:
...
...ако се не заигра у међувремену :cool:
А што се кувања тиче,сматрам да дете које иде у школу, дакле од 7 година довољно је да зна да подгреје ручак.

Moja mama je zestoko sizela na mene. Secam se da mi je jednom bacila igracke u kontejner (kada sam imala oko 4-5 godina), pa je baka trcala na ulicu i vadila ih iz kontejnera i prala.

Uvek, ali uvek sam osecala spremanje kao neku obavezu, nesto sto treba da se uradi da se mama ne ljuti, a ne zato sto to treba uraditi zbog urednosti ili higijene. I kao i svaku obavezu koju radis iz straha i da se neko ne ljuti a ne zato sto to tako treba, uvek sam otaljavala, radila u zadnji cas i uvek bih nesto zas.rala, zaboravila, itd. I naravno da nikada nista nije valjalo kako sam uradila. Ostala sam aljkava i dan danas mi je spremanje, kucne obaveze, itd. nesto grozno. Niti imam smisla za to, niti umem, a tesko mi je da se nakanim.

Naravoucenije? Mozda sam ja takva na tri coska, ali nemojte vikati na decu i pretiti spremanjem kao kaznom, i nemojte sizeti ako nesto nisu odradila kako treba.

- - - - - - - - - -

Imao sam drugara koji pre 3 godine nije caj znao sam da skuva, a igrom slucaja ne zivi vise sa roditeljima pa i kuva i ves pere na ruke i pegla i susi. Sve se nauci kada te okolnosti nateraju.

I ovo je tacno. Najveci broj stvari koje sam naucila, naucila sam kada su mi bile potrebne. Ili me je naucio muz. :mrgreen:

Moja mama je zestoko sizela na mene. Secam se da mi je jednom bacila igracke u kontejner (kada sam imala oko 4-5 godina), pa je baka trcala na ulicu i vadila ih iz kontejnera i prala.

Uvek, ali uvek sam osecala spremanje kao neku obavezu, nesto sto treba da se uradi da se mama ne ljuti, a ne zato sto to treba uraditi zbog urednosti ili higijene. I kao i svaku obavezu koju radis iz straha i da se neko ne ljuti a ne zato sto to tako treba, uvek sam otaljavala, radila u zadnji cas i uvek bih nesto zas.rala, zaboravila, itd. I naravno da nikada nista nije valjalo kako sam uradila. Ostala sam aljkava i dan danas mi je spremanje, kucne obaveze, itd. nesto grozno. Niti imam smisla za to, niti umem, a tesko mi je da se nakanim.

Naravoucenije? Mozda sam ja takva na tri coska, ali nemojte vikati na decu i pretiti spremanjem kao kaznom, i nemojte sizeti ako nesto nisu odradila kako treba.

- - - - - - - - - -

I ovo je tacno. Najveci broj stvari koje sam naucila, naucila sam kada su mi bile potrebne. Ili me je naucio muz. :mrgreen:

Za boldovano: ovo je sustinski problem. To ne sme da bude obaveza, a nikako kazna ili uslov da bi dete nesto dobilo, to treba da bude potreba deteta. Zato je najbolje poceti sa skupljanjem igracaka jer od tgamozes lako da napravis igru, a detetu da kazes da igracke spavaju i odmaraju se za sutrasnju igru i da isto tako i on treba da se odmori ili nesto slicno, zavisi koliko roditelj ima inspiracije :lol: Ti kucni poslovi spadaju u istu kategoriju kao i navikavanje deteta na licnu higijenu - to mu je petrebno da bi bio zdrav ili sta god...

...ако се не заигра у међувремену :cool:
А што се кувања тиче,сматрам да дете које иде у школу, дакле од 7 година довољно је да зна да подгреје ручак.

Ја сам у вишим разредима основне школе подгрејане ручкове и довршавала. Скувам кромпир или макароне па спојим са подлогом.

Ti se zezas osim ako je djete mentalno zaostalo svako normalan zna da rec kuvanje podrazumjeva i vodu ??????

Не зезам се, другарица ми је сама то причала. Ма какви ментално заостала, изузетно је интелигентна али потпуно незаинтересована и неспособна за практичан живот.

Мајка сама каже да је то само њена грешка, никад од ње ништа није тражила а кад је први пут затражила јер је била болесна - имала је шта да види.

- - - - - - - - - -

Moja djeca su mala za sada se njihove kucne obaveze sastoje da uvece pokupimo igracke i da stariji kada zavrsi sa crtanjem pokupi svoje bojice i ostavi na predvidjeno mjesto. Pristalica sam da i muska djeca treba da znaju osnovne kucanske poslove.

Не знам шта су то основни а шта сложени кућни послови. :think:

Ма какви ментално заостала, изузетно је интелигентна али потпуно незаинтересована и неспособна за практичан живот.

E, ovo je istina. Ima mnogo ljudi koji su po prirodi inteligentni, ali nesposobni za praktican zivot. Ja sam jedna od tih. Ja ne umem, recimo, da procenim kako da se obucem u odnosu na vremenske prilike. Uvek moram da pitam mm kako da se obucem. A nisam debil, inteligentna sam (book smarts), zavrsene visoke skole itd., ali dzabe to kada imam dve zlatne leve ruke.

E, ovo je istina. Ima mnogo ljudi koji su po prirodi inteligentni, ali nesposobni za praktican zivot. Ja sam jedna od tih. Ja ne umem, recimo, da procenim kako da se obucem u odnosu na vremenske prilike. Uvek moram da pitam mm kako da se obucem. A nisam debil, inteligentna sam (book smarts), zavrsene visoke skole itd., ali dzabe to kada imam dve zlatne leve ruke.

Ма добро, то и није тако ретка појава. Моја ћерка рецимо крене по мразу у летњој мајици без рукава испод капута, шта да ти кажем...

Ма добро, то и није тако ретка појава. Моја ћерка рецимо крене по мразу у летњој мајици без рукава испод капута, шта да ти кажем...

ako joj nije hladno i ako se ne razboli onda je ok, i moj rodjak retko obuce majicu dugih rukava, njemu je uvjek vruce i tako po najvecoj zimi on ispod jakne ima samo majicu kratkih rukava ili neku tanku dugih, u sobi gdje spava ne grije se ni po najvecoj hladnoci, ja se smrznem i na pomisao ali njemu ne smeta.

Не зезам се, другарица ми је сама то причала. Ма какви ментално заостала, изузетно је интелигентна али потпуно незаинтересована и неспособна за практичан живот.

Мајка сама каже да је то само њена грешка, никад од ње ништа није тражила а кад је први пут затражила јер је била болесна - имала је шта да види.

- - - - - - - - - -

Не знам шта су то основни а шта сложени кућни послови. :think:

Osnovni kucni poslovi su npr da podgrije gotovu hranu, isprzi jaje, skuva pire krompir, tjesteninu i slicno, postavi sebi sto i posle jela ga pospremi, opere tanjir, kasiku, viljusku, noz, prljav ves baci u prljavo, pospremi svoje stvari, usisa .... poslovi za koje su i djeca izrasta 10-12 godina sposoba da urade, uvjek me je nerviralo ono odes u goste i tamo imaju sina i cerku, sin stavio noge na sto i nista ne radi i nezna da radi a cerku terorisu da bude sluskinja cijeloj porodici kao da nauci da zna kada se uda ???

Osnovni kucni poslovi su npr da podgrije gotovu hranu, isprzi jaje, skuva pire krompir, tjesteninu i slicno, postavi sebi sto i posle jela ga pospremi, opere tanjir, kasiku, viljusku, noz, prljav ves baci u prljavo, pospremi svoje stvari, usisa .... poslovi za koje su i djeca izrasta 10-12 godina sposoba da urade, uvjek me je nerviralo ono odes u goste i tamo imaju sina i cerku, sin stavio noge na sto i nista ne radi i nezna da radi a cerku terorisu da bude sluskinja cijeloj porodici kao da nauci da zna kada se uda ???

Па то је нешто сасвим нормално да се зна, без обзир на пол. Не заборави и основно знање шивења (дугмад итд).

Па то је нешто сасвим нормално да се зна, без обзир на пол. Не заборави и основно знање шивења (дугмад итд).

pa to sam i rekla te osnovne stvari treba da znaju svi ali vjeruj mi znam nekoliko odraslih konja koji pola od ovoga ne znaju, koji su u stanju da jedu iz serpe kada nestane cistih tanjira samo da nebi oprali, kojima ne smeta pun sto mrva.... ma svinje od ljudi

pa to sam i rekla te osnovne stvari treba da znaju svi ali vjeruj mi znam nekoliko odraslih konja koji pola od ovoga ne znaju, koji su u stanju da jedu iz serpe kada nestane cistih tanjira samo da nebi oprali, kojima ne smeta pun sto mrva.... ma svinje od ljudi

Чула сам да има и таквих, не знам, одрасла сам и живим окружена вредним мушкарцима

Verovali ili ne higijena u kasnijem periodu zivota ima veze sa navikavanjem deteta na nosu i stres u vezi sa tim periodom razvoja.

Back