Deset Božijih zapovesti (pitanje)

• Začetnik teme Začetnik teme URGH!
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije. Čitao sam Bibliju. Nije tako. Nema 10 na broju. Uostalom, evo link pa čitajte sami (Izlazak, odeljak 20) - Sveto Pismo (zvanična Biblija)
https://wwwyu.com/biblija/022mo020.htm

da pojasnim: Početni broj nije deo Biblije već redni broj linije teksta radi lakšeg citiranja kasnije. Ovo je Knjiga Izlazak, odeljak 20 pa bi se uvodna reč negde citirala kao (Izlazak 20:1) Komentar crvenim slovom je moj radi lakšeg razumevanja šta je šta

1 Tada reče Bog sve ove reči govoreći: - Uvod
2 Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog. - I naredba
3 Nemoj imati drugih bogova uza me. -II naredba
4 Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. -III naredba (ne važi za Srbe a ni za ostale hrišćane)
5 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene; -IV naredba
6 A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje. - Bog se hvali
7 Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svog; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime Njegovo uzalud. - V naredba
8 Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. -VI naredba
9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. - pojašnjenje VI naredbe
10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. - i dalje pojašnjava VI naredbu
11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga. - Bog se hvali
12 Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj. -VII naredba
13 Ne ubij. -VIII naredba
14 Ne čini preljube. - IX naredba
15 Ne kradi. -X naredba
16 Ne svedoči lažno na bližnjeg svog. -XI naredba
17 Ne poželi kuću bližnjeg svog, ne poželi ženu bližnjeg svog, ni slugu njegovog, ni sluškinju njegovu, ni vola njegovog, ni magarca njegovog, niti išta što je bližnjeg tvog. - XII naredba
18 I sav narod vide grom i munju i trubu gde trubi i goru gde se dimi; i narod videvši to uzmače se i stade izdaleka, - Razlaz
...
Pogledaj nadji crkveni kalendar.Postoje 10 bozijih zapovesti.za Mojsija nisam siguran,ali po onom filmu na dva kamena ima uklesano po 5 zapovesti.Valjda je to uradjeno po nekoj cinjenici.

Помешао си.
Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog. - I naredba
Oво није наредба.

Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. -III naredba (ne važi za Srbe a ni za ostale hrišćane)
5 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene; -IV naredba
Ово нису две различите наредбе, већ две исте. Као објашњење дана одмора.

Бог се не хвали, већ се труди да охрабри човека.
Стога биће да ипак има 10 заповести.
Што се тиче наредбе "не гради себи лик резани", у Старом Завету су код ковчега Завета представљени анђели, па нико није говорио да је то идолопоклонство.
Хришћани се не клањају материји, боји већ клањајући се икони са приказаним Христом, клањају се Христу кога та икона означава.
Добро, прихватам обједињаваје као увод или разраду неке друге наредбе.

Поводом (имплицираног) идолопоклонства бих да подсетим да није тако једноставно као што ауторативно описујеш и да је расправа међу теолозима доводила до великих размирица и промена у Цариграду (одакле је наша вера стигла). Ко хоће да чита, ево уводног штива
https://sh.wikipedia.org/wiki/Vizantijsko_ikonoborstvo
Укратко, струја против било каквих икона, крстева или других облика "лика резаног нити слика оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље" је превладала па су у 8. веку декретом иконе и забрањене. Могло је тако и да остане до дана дањашњег а ти би мени другачије тумачио, иначе јасну, реч Божију.

Bog krši svoju zapovest

- Bog naređuje da se načine dve statue anđela (heruvima) u Hramu Božijem
  • Bog naređuje da se urade rezani likovi u Hramu:
    (1Knj. Car. 6.29-35 ; 7.29,36 ; 2Knj. Dn. 3.7)
  • Bog naređuje da se izvezu likovi anđela na porfirnoj zavesi svetilišta:
    (2Moj. 26.31 ; 2Knj. Dn. 3.14)
  • Bog naređuje da se izvezu likovi anđela na deset zavesa šatora:
    (2Moj. 26.1 ; 36.8)
  • Bog pokazuje Mojsiju sliku Svoga Hrama i svega što je u njemu:
    (2Moj. 25.9,40)
  • U samoj Nebeskoj Crkvi nalaze se kipovi anđela, kao i rezani likovi:
    (Jez. 41.18-26)

Gde ti ko zapovest i naredjuje?
Moze li par primera?
Bog ti se javio i kazao, ako to radis bice ti to?
Ili?
Zapovesti nisu za moralne i zdravorazumske ljude.
One su date za bezbozne i kriminalce da bi se ovi prvi pomenuti zastitili.

onda za razumne ljude i ne važe zapovesti što implicira da za njih i nije religija jer im je dovoljan sopstveni moral ?

Da li je ova lista namerno i veštački podignuta do broja 10? I zašto je 10 zapovesti? Zašto ne 9, 8 ili 11?
Deset je osnova za decimalni sistem, dekada, psihološki primamljiv broj... 10 najmoćnijih, top 10 knjiga, top 10 filmova...
Da li zato što 10 zvuči oficijalno? Važno?
Dakle, da li je broj zapovesti, 10 zapovesti, zapravo samo dobar marketinški trik? I kao potpitanje, da li ta lista može da se smanji na manji broj ili čak i poveća vodeći se trenutnim stanjem u svetu?

Šta mislite?
Zapravo ih je bilo 15, uklesane u tri kamene ploče po 5, ali je smotanom Mojsiju jedna ploča ispala i preostalo je 10 zapovesti. :hahaha:

до неког времена сам држао 10 Божијих заповеди на улазним вратима на више језика,
али после сам их скинуо када сам схватио да је религија заправо сервис државе (као измишљотине).
"веру треба имати а религија је манипулација"

тако после сам написао пар својих заповеди којих се придржавам:

1) поштуј прво себе, па друге и све остало
2) прво веруј себи, па другоме
3) свет је братсво људи
4) свако има у себи и Бога и ђавола
5) увек буди на опрезу

Poslednja izmena:
до неког времена сам држао 10 Божијих заповеди на улазним вратима на више језика,
али после сам их скинуо када сам схватио да је религија заправо сервис државе (као измишљотине).

3) свет је братсво људи
5) увек буди на опрезу

ovo je odlično za temu..ako nemaš ništa protiv, otvorio bih temu na kontu ovog tvog posta

3) свет је братсво људи
5) увек буди на опрезу
Meni se ove sviđaju

crnogors.jpg

onda za razumne ljude i ne važe zapovesti što implicira da za njih i nije religija jer im je dovoljan sopstveni moral ?
Pa nije bas tako.
Problem je sto smo svi sagresili i krsimo i dalje taj zakon.
Nema ni jednog da ga ne krsi.
Taj zakon je potreban da vidimo da li ga krsimo.
A kada ga krsimo, postavlja se pitanje kakva je kazna.
Zakon nam govori da li smo ok, ili ne, ali ne moze da nam pomogne.
Ako nas je osudio, onda nas navodi da se pitamo sta sada.
I onda nastupa religija i kaze nam sta dalje.
Ali te niko na prisiljava da drzis taj zakon pa ni Bog ili da verujes.
Bozji zakon nema cilj da te natera na nesto, vec da te zastiti.

Uzmimo drzavni zakon.
Gradjanski.
Ne smes da krades, lazes, otimas, ubiajs, silujes itd.
Je li to zakon za tebe ili za koga?
Da li treba zakon da te drzi da ovo ne radis ili ima nesto drugo?
Ali problem je sto ima mnogo onih koje mora zakon da drzi inace bi ti koji ovo psotuje, dosao uv elike probleme.
Odjedared bi te anarhija nateral da krsis sve ovo.

Da li je taj zakon onda obezbedjivao tvoju slobodu i sigurnost ili te terao nesto, prisiljavao?

openbox:

3) свет је братсво људи
5) увек буди на опрезу
Zasto si drzao te zapovesti na ulaznim vratima i sta je bio cilj?

čim meni neko nešto zapoveda i određuje slaba je tu vajda od ljubavi i slobodne volje
Bog nas je stvorio i on je postavio sve zakone fizicke i moralne po kojima sve deluje pa i mi.

Kada odstupimo od Bozjih zakona nismo ljudi.

a Bozje nacelo je ljubav.
U okviru Bozjeg Zakona mozes i te kako da ispoljavas slobodnu volju, da biras kako ces ziveti.

3) свет је братсво људи
5) увек буди на опрезу
Bog kaze da volimo druge kao sami sebe, styo znaci da moramo prvenstveno voleti sebe.
Takodje kaze da volimo Boga.
Da bismo voleli Boga moramo ga upoznati preko Biblije - jer je Biblija Bozja rec.
Verujemo sebi i Bogu.
Nemamo Djavola u sebi Djavo je izcan nas i navoidi ljude da grese protiv Boga.
Po prirodi smo nesavrseni i zato gresimo.
na oprezu moramo biti jer smo u duhovnom ratu.

definiši ljubav
Bog je ljubav.
Ljubav podrazumeva sve osobine koje su vrline: dobrotu pravednost mir itd...
pociva na svesnosti i istini.

Biblija ovako definise ljubav:
1 Korincanima 13
4 Ljubav* je dugotrpljiva i dobra. Ljubav nije zavidna,* ne hvali se,ne uzvisuje se,
5 ne ponaša se nepristojno, ne gleda svoju korist, nije razdražljiva, ne pamti zlo.
6 Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini.
7 Sve podnosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.
8 Ljubav nikada ne prestaje

Поводом (имплицираног) идолопоклонства бих да подсетим да није тако једноставно као што ауторативно описујеш и да је расправа међу теолозима доводила до великих размирица и промена у Цариграду (одакле је наша вера стигла). Ко хоће да чита, ево уводног штива
Веома је јасно и једноставно, али је свакако о томе претходио и дијалог, јер у једном периоду је постојао сукоб између поштоваоца и противника. Али то не значи да је некоме пало на памет да слика икону, па да се неко други побунио.
Већ да су се фреске, живописи и иконе годинама радиле, али се у једном моменту развило питање и проблем како дефинисати иконопоштовање. Свакако да је било застрањивања и у иконопоштовању. И све то је довело до дефинисања иконопоштовања и настављања до тада постојеће традиције.
О томе зашто користимо иконе је говорио на пример Св. Јован Дамаскин, а то питање је решено на седмом Васељенском Сабору.

Веома је јасно и једноставно, али је свакако о томе претходио и дијалог, јер у једном периоду је постојао сукоб између поштоваоца и противника. Али то не значи да је некоме пало на памет да слика икону, па да се неко други побунио.
Већ да су се фреске, живописи и иконе годинама радиле, али се у једном моменту развило питање и проблем како дефинисати иконопоштовање. Свакако да је било застрањивања и у иконопоштовању. И све то је довело до дефинисања иконопоштовања и настављања до тада постојеће традиције.
О томе зашто користимо иконе је говорио на пример Св. Јован Дамаскин, а то питање је решено на седмом Васељенском Сабору.
проблем је постојао од самог старта с тим што су у једном тренутку надвалали ови други. Повод је био назадовање царства и изгубљене битке са јачим војскама али са тумачењем да Бог не воли како му се реч не слуша...

Не ради се о "надвладавању".
На пример, сликање икона је постојало и пре него се неко запитао зашто се слика икона и да ли је то у реду или није.
Само што се подразумевало да се икона поштује, и никоме није падало на памет да то дефинише.
Када су се појавили противници, појавила се и потреба дефиниције.
Али се на крају ништа није променило, јер се наставило поштовање иконе, као и раније.
Нешто си помешао, војске нису имале везе са целом проблематиком сликања светитеља односно Христа.

Back