jolemisa
Buduća legenda
- Poruka
- 33.415
Pogledaj nadji crkveni kalendar.Postoje 10 bozijih zapovesti.za Mojsija nisam siguran,ali po onom filmu na dva kamena ima uklesano po 5 zapovesti.Valjda je to uradjeno po nekoj cinjenici.Nije. Čitao sam Bibliju. Nije tako. Nema 10 na broju. Uostalom, evo link pa čitajte sami (Izlazak, odeljak 20) - Sveto Pismo (zvanična Biblija)
https://wwwyu.com/biblija/022mo020.htm
da pojasnim: Početni broj nije deo Biblije već redni broj linije teksta radi lakšeg citiranja kasnije. Ovo je Knjiga Izlazak, odeljak 20 pa bi se uvodna reč negde citirala kao (Izlazak 20:1) Komentar crvenim slovom je moj radi lakšeg razumevanja šta je šta
1 Tada reče Bog sve ove reči govoreći: - Uvod
2 Ja sam Gospod Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje misirske, iz doma ropskog. - I naredba
3 Nemoj imati drugih bogova uza me. -II naredba
4 Ne gradi sebi lik rezani niti kakvu sliku od onog što je gore na nebu, ili dole na zemlji, ili u vodi, ispod zemlje. -III naredba (ne važi za Srbe a ni za ostale hrišćane)
5 Nemoj im se klanjati niti im služiti, jer sam ja Gospod Bog tvoj, Bog revnitelj, koji pohodim grehe otačke na sinovima do trećeg i do četvrtog koljena, onih koji mrze na mene; -IV naredba
6 A činim milost na hiljadama onih koji me ljube i čuvaju zapovesti moje. - Bog se hvali
7 Ne uzimaj uzalud ime Gospoda Boga svog; jer neće pred Gospodom biti prav ko uzme ime Njegovo uzalud. - V naredba
8 Sećaj se dana od odmora da ga svetkuješ. -VI naredba
9 Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje. - pojašnjenje VI naredbe
10 A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvom; tada nemoj raditi nijedan posao, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim. - i dalje pojašnjava VI naredbu
11 Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i šta je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga. - Bog se hvali
12 Poštuj oca svog i mater svoju, da ti se produže dani na zemlji, koju ti da Gospod Bog tvoj. -VII naredba
13 Ne ubij. -VIII naredba
14 Ne čini preljube. - IX naredba
15 Ne kradi. -X naredba
16 Ne svedoči lažno na bližnjeg svog. -XI naredba
17 Ne poželi kuću bližnjeg svog, ne poželi ženu bližnjeg svog, ni slugu njegovog, ni sluškinju njegovu, ni vola njegovog, ni magarca njegovog, niti išta što je bližnjeg tvog. - XII naredba
18 I sav narod vide grom i munju i trubu gde trubi i goru gde se dimi; i narod videvši to uzmače se i stade izdaleka, - Razlaz
...