RACE MASTER
Domaćin
- Poruka
- 4.646
Ima pitanje za dermatologe: Zašto vam je potrebno tri godine da ustanovite dijagnozu rozaceu jer ste do tada tvrdili da su akne i da student medicine koji čeka u hodniku da polaže ispit iz dermatoligije mene pita da li imam rozaceu? Želim da napomenem da sam išla kod nekoliko dermatologa koji su poznati u mom gradu i da bi mi na kraju jedan doktor nauka rekao da su to akne koje sam je dirala. Tako da budući dermatolozi saslušajte svoje pacijente kad vam kažu da im ne liči na akne.
Pošto znaš kako počinje rozacea da se širi po licu reci svojim kolegama,a ne da dočeka da dođe u drugi ili treći ili četvrti stadijum.
Hehe,neznanje blazeno,sto bi neki rekli.

Naime,studenti medicine koji cekaju u hodniku ispit iz dermatologije veoma se kvantitativno razlikuju po znanju.Ali to je manje bitno.
Mnogo vaznije je to da studenta ne kosta nista da "postavi dijagnozu".Mozda mu je u tom momentu najsvezije i najbolje znanje po pitanju doticnog oboljenja,pa se moze reci da je pogodio,jer nista drugo i ne zna.Opet,mozda je to sjajan buduci dijagnosticar i strucnjak.
U svakom slucaju,cinjenica da nije "opterecen" zvanicnoscu koju podrazumeva pisani izvestaj mu olaksava "dijagnostiku".
Uz to,svaki specijalista poseduje daleko vece teoretsko,a narocito prakticno znanje,pa mu to siri vidike u pogledu dijagnoze,sto nekad i nije olaksanje.
Ovo nikako ne opravdava specijaliste kojima promicu ocigledni slucajevi zbog povrsnosti ili neceg drugog.