Dermatologija

Ja mislim da ako vitiligo nije nastao od sunca onda ga ni suncanje nece povratiti. Medjutim dermatlozi preporucuju suncenje zato sto se na taj nacin mogu isprovocirati pigmneti da bi se koza sama odbranila od gorenja. Verovatno je i to relativno posto postoje mnogi tipovi koze i svaka za sebe reaguje na suncu pa ne uspe kod svakog ta terapija. Mislim da kada bi se nasao tacan uzrok bolesti i lek, potrebe za suncacenjem ne bi bilo i svako bi bio izlecen.

Ja sam isto cula da su se neki izlecili od Bergamovog ulja ali ja predstavu nemam kako do njega doci. Takodje znam coveka iz mog mesta koji je izlecio vitiligo na licu do meseca dana mazanjem presecenog na pola cena belog luka (a svi znamo koliko je beo luk zdrav) i posle mazanjem voska svece (ovo stvano neznam kakvo lekovito svojstvo ima). Nisam ovo mazala zato sto mnogo smrdi, a nenzam kako da nadjem nacin da se izolujem mesec dana :) :oops: :confused:

hvala Vicky i Nevidjena za informacije.svaka informacija je vrijedna.
Sto se tice bijelog luka on je dosta zdrav ali malo sam skeptična za vitiligo.a beragmovo ulje?mozda ima u biljnoj apoteci.
jeste li vi išli kod doktora Danila u Beograd?

Zdravo svima
Ja sam relativno nova na sajtu, ali zato poprilično iskusna kada je u pitanju vitiligo, jer sam za ovh 7 godina koliko ga imam zaista probala svasta.
Naime moj dernatolog prati svetska desavanja pa sa tim i inovira terapiju
Probala sam nekoliko opcija
1.kortikosteroide plus placental...ali sam odmah odustala(iako se dan danas pitam da li je ta prva bila i najboqa terapije)obzirom da je trebalo voditi računa o steroidima i nus pojavama, a koža koju sam mazala je bila užarena kao alergijska reakcija
2.elidel......u periodu od skoro godinu dana bez nekih rezultata
3.vitix gel......koji osim što mi je isusio kožu za 6 meseci korišćenja , nije dao ama bas nikakve rezultate
4elocom i placental takođe nažalost bez uspeha
pri bilo kojoj terapiji sam pila vitamine B6 ili ti Bedoxin

Sada sam krenula na UV zracenje na klinici za kožne i venerične bolesti u Džordža Vasingtona...4 puta nedeljno, postepeno se povećava doza izlaganja uv zracima na 1-2 nedelje u kombinaciji sa Placentalom i vitaminom B6 i komleksom multivitamina..Oligovit sa selenom.za sada to je jedino što pokazuje neke rezultate..i to na licu gde mi je oko 60 posto kože zahvaćeno...naime na levom obrazu se pojavila jedna pigmentisana fleka 2cm sa 1 cm što se mene tiče vauu..i dosta sitnih tačkica na celu koje mi je skoro skroz"sljusteno" odnosno belo...Čini mi se da je dobra stvar to što mi posle suncanja vitiligo ploče na licu se zacrvene...a u globalu sve bele mrlje osim jedne su dobile neku žučkastu boju, nisu vise kao papir....doduše moja sreća je da sam izazito bele puti. tako da me je čak i Dr.pitao prvi put gde mi je to vitiligo...jer da mi ne izlaze pege od sunca na zdravoj koži, ne bi bile ni uočljive.

Uglavnom dosta sam pretraživala net na ovu temu..i ono što mogu da kažem je da lek sa Kube..po sastavu skoru identičan našem Plancetalu

Jedino pitanje je gde se može testirati koža tim lampama, kako bi tačno videla šta mi je sve zahvaćeno vitiligom..vudu ili kako se već zovu

Što se tiče UV lampi za kućniu upotrebu tzv DERMAPALM njihov distributer je za Srbiju APOTEKA PRIMAX iz BG...i kada se poruče sa carinom i ostalim troškovima mislim da izađe oko 700 eura!
Pozdrav
ps jedino što me nervira kod vitiga je njegova sklonost ka progresiji

JA SAM MARIO I NOVI SAM OVDJE . BIO SAM PRETHODNO IZBACEN S FORUMA HR JEL SAM PO DOKTORSKIM TVRDNJAMA ŠIRIO LAŽI GLEDE MOJEG IZLJEČENJA OD PSORIJAZE. MENI NAPROSTO NITKO NE VJERUJE OSIM MOJIH DOMA I PRIJATELJA I CURE. NAIŠSAO SAM NA KREMU I NA ČAJ OD ČOVIJEKA IZ SRBIJE .DOSTA SE POMUCIO DA DOĐEM DO TOGA I LJUDI ISPLATILO SE JE NAKON SAMO 1 TJ TRETMANA SVE JE OTIŠLO. JA SAM OSTAO IMPRESIJONIRAN I ZATO SAM I OVDJE DA VAM POMOGNEM JEL ZNAM KAKO TO RUŽNO IZGLEDA

Prvo, spusti slova, velika slova se smatraju vikanjem i na ovom forumu su zabranjena.
Drugo, trave, cajeve, kreme i sl ne smes reklamirati javno niti ostavljati kontakt telefone, adrese, ko zeli moze da te kontaktira preko privatne poruke.
I trece, drago mi je da ti je sad dobro ali imam pitanje ,da li si upoznat sa tim da je psorijaza hronicno oboljenje?

Ok. Sory za velika slova. Znam da je psorijaza kronično oboljenje, a možeš li mi onda objasniti kako je sve to netragom nestalo i šta je najbitnoje više se ne vraća? Iusput hvala na savjetu šta smijem a šta ne

Ne znam sta si koristio, i opet ponavljam drago mi je sto ti je sad ok, no ne zelim da se osetis u nekom trenutku prevarenim kada se simptomi vrate.
Postoje periodi poboljsanja kada se tegobe smiruju i naravno periodi pogorsanja.

slushaj vamo :D

ukucam ti ja "coverderm beograd" i naletim na vas, obradovah se silno moram priznati.

iam 26 god i u 6-oj mi se pojavio VITILIGO (vel. slova su za one shto ne znaju kako se pishe :-P )

LM pochelo je prilichno naivno, flekica na kolenu uz pretpostavku da je to posledica mog burnog decjeg zivota :) (kolena su mi vechito bila u krastama) da bi se postepeno shirio a sada vecj zauzeo poprilichnu povrshinu mog zmijskog tela :grin:
znachi : lice - karakteristichna mesta a mogu se pohvaliti da je ove godine dostigao svoj vrhunac; shake , laktovi , kolena, prepone, genitalije, stopala.
grudi , stomak & ledja su poshtedjeni ali ne zadugo sve mi se chini ..

mislila sam da sam sve koristila ali chitajucji vashe postove uvideh da to nije sluchaj, a opet mozda sam i zaboravila.
chak sam pila i "kornjachinu krv" i josh neshto podjednako gadnog ukusa a za to je bio zasluzan "Dr.Deki" sa starog sajmishta. simpatichni chikica sede kose, metno me u krilo chim sam doshla, dao mi jeza da se poigram (imao je jezeva i kornjacha puno dvorishte) a u sledecjem trenutku odro moje za tadashnju ushtedjevinu, meni prepisao nikad suroviju terapiju i poslo nas doma. inache su ga pinkovci besomuchno reklamirali u emisijama ali naravno bez mogucnosti dir.ukljuchenja :wink:
ispostavilo se da je chovek bivshi moler sa dobrim vezama i josh boljim namerama, posle sam chula da je 1 chovek prodao kucju da bi izlechio cjerku i kada je shvatio da je prevaren pokushao je da se osveti ali je ovog chuvala nasha vojska .. ooo daa ..

1 zena isto tako sa najboljim namerama je komshiji slozila prichu kako se vitiligo lechi 90% alkoholom , ja woona zeljna da se reshim vecj jednom ovog zla prihvatim igru.
da vam ne preprichavam posledice takve "terapije" .. dovoljno me je sramota shto sam vam i ovo naopisala .. nazalost ima josh zilion ovakvih "sluchajeva" , oni nisu travari ali se bez problema izdaju za iste i otud verovatno prezir prema ljudima koji stvarno pomazu a stavljeni su u kosh sa ovakvim psihopatama.

1 od njih Bog ga blagoslovio je niko drugi do Georgij Rangelov . za svih 20 god mojih pokushaja da izlechim vitiligo nishta mi nije vratilo nijednu jedinu tackicu (placental, Puva, lek sa Kube, vosak sa maslinovim uljem pa sunchanje, ne mogu da se setim vishe nichega) do njegove terapije. izlechena nazalost nisam zato shto je faktora mnogo ali ga preporuchujem svima koji imaju vremena i uslova da mu daju shansu jer vredi.
treba recji da kada sam chula za njega apsolutno nisam imala vere u chitavu prichu niti volje da zapochinjem josh jedno "uspeshno lechenje vitiliga" i tako sam se osecjala za sve vreme terapije, ali nekim chudom bash kako je i rekao chovek prve tachkice su pochele da se vracjaju u roku od 3 nedelje, posle su se one grupisale i pravile chitava polja pigmenata ma fantazija jedna :-D ... medjutim .. ne zatvorim ja sva "bela polja" shto je rangelov rekao da je vrlo bitno i meni se vitiligo vrati u toku zime.
treba pomenuti da sam za 3 nedelje na moru uspela da vratim pigmente koje ovde ni za 2 meseca nisam mogla i onda sam reshila da odustanem dok ne sredim neke stvari u zivotu (zaradim svoje pare i shtoshta josh) i odem chitavu sezonu na more da se izlechim ko chovek. Zato vi koji imate malo probajte, vecj posle 2 nedelje se vide prvi rezultati , osecjaj je fantastichan, a ako vam ne pomogne ne daj Boze mozete do mile volje da se posvetite ovim zvanichnim terapijama u trajanju od po 10 god. :lol: (to mi je rekao poslednji dermatovenerolog sa kojim sam cjaskala na ovu temu)

uh sprzio mi se mozak od ekrana i od svega shto bih da vam napishem al' cju morati neki 2 put. odo da odmaram a ako nekog neshto interesuje nek pishe .. pita .. jelenko@gmail.com

poz

Ja koristim Novitil,ali neredovno,tj.kada ima sunca,i to uglavnom jednom dnevno mazem(posto se vracam iz skole tek oko 15h) i suncam se oko sat vremena .Primetila sam male tackice na kapcima,sto ipak smatram uspehom,jer terapiju ne sprovodim regularno...E,sada...videcu kada pocne raspust,moracu da krenem 2x dnevno,sve lepo...
Sto se tice tog G.Rangelova,o njemu sam cula svakakve price-jedni pricaju da je dobar,a opet,mnooogi pricaju da je obicni prevarant ,koji i sam ima vitiligo...na forumuma mycity,ja mislim da su svasta za njega pisali...ja imam i adresu i broj telefona,ali,ipak se ne usudjujem da pocnem sa tim,jer sam definitivno resila da se skoncentrisem na ovu sadasnju terapiju Novitilom,samo da narucim novu bocicu i da pocne vec jednom raspust...

Ej,da,samo jos nesto da pitam...Da li solarijum moze da se koristi umesto suncanja...Recimo,namazem kremu i najnormalnije odem u solarijum,kao sto bih i inace isla...Mislim,znam za te UV lampe,ali,da li solarijum ima isti efekat?

Viccky88:
Ja koristim Novitil,ali neredovno,tj.kada ima sunca,i to uglavnom jednom dnevno mazem(posto se vracam iz skole tek oko 15h) i suncam se oko sat vremena .Primetila sam male tackice na kapcima,sto ipak smatram uspehom,jer terapiju ne sprovodim regularno...E,sada...videcu kada pocne raspust,moracu da krenem 2x dnevno,sve lepo...
Sto se tice tog G.Rangelova,o njemu sam cula svakakve price-jedni pricaju da je dobar,a opet,mnooogi pricaju da je obicni prevarant ,koji i sam ima vitiligo...na forumuma mycity,ja mislim da su svasta za njega pisali...ja imam i adresu i broj telefona,ali,ipak se ne usudjujem da pocnem sa tim,jer sam definitivno resila da se skoncentrisem na ovu sadasnju terapiju Novitilom,samo da narucim novu bocicu i da pocne vec jednom raspust...

pazi ovako moje mishljenje je da chovek treba da izgura terapiju koje se lati, da bi nakon odredjenog vremena mogao da kaze idem dalje ili ostajem pri ovoj terapiji.
A tachkice na kapcima super zvuche :) samo napred mala !

ne chude me razne priche o Rangelovu, tako to ide , meni je bitno ono u shta sam se sama uverila.
kada sam zapochinjala njegovu terapiju nije bilo sunca te mi je on rekao da mogu i u solarijum do 10-ak minuta, istina rezultati su se mnogo brze videli, ali treba uzeti u obzir da je to jedan agresivniji nachin sunchanja i sama nemogucjnost da zashtitish zdravu kozu visokim faktorom dovodi do izvesnih posledica (u vidu presushivanja koze). za lampu ne znam , meni je ona ostala u ruznom secjanju , kvarcovala sam se 6 meseci svaki dan bez ikakvog pomaka, ali opet .. moze biti da preparat nije bio pravi :)

zaboravih proshli put da vam pomenem neke doktore sa kojima sam bila u kontaktu i naravno moje iskustvo :

Danilo Stevanovicj - na Slaviji , bila sam pre godinu dana, zbog postpubertetskih
akni , videvshi vitiligo krenuli smo malo o tome da bih ga ja na kraju pitala da li ima nade .. da li on lechi blablabla , a on mi je na to pokazao policu sa gomilom preparata rekavshi da je to sve za vitiligo i da je slaba vajda dodavshi "drzimo se mi vashih akni" :|

Karadaglicj - pre dve god., poslao me je neki drug chiji se otac lechi kod njega , a i chula sam josh neke usmene preporuke i reko aj da probam. ispitivao me je neshto u vezi tireoidne zlezde, da bi mi rekao budem li se odluchila za protopic mast moracu da uradim neke pretrage krvi. nakon toga sam saznala na zvanichnom amer.zdravstvenom sajtu da to nije lek za vitiligo, da je skup ko sam vrag, da je slab procenat izlechenih i da postoji mogucjnost da je kancerogen :!: hvala lepo dovidjenja.

poslednjeg dr-a ne bih imenovala, uglavnom terapija je placental krem i do 5 puta dnevno, (agresivnije utrljavati obolela mesta) + Beviplex 2X dnevno.

slazem se sa onim korisnikom koji je napisao da je bolje ishta koristiti nego se u potpunosti predati , koliko god se ja navikla moram priznati da svaka nova flekica boli i svako leto moram iznova da se borim sa svojim demonima, ali isto tako ste mogli da primetite iz posta (bar se nadam) da sam pozzitiva i da ne dozvoljavam da to na bilo koji nachin utiche na moj zivot i srecju.

Keep in touch :wink:

Hm...ljudi,jedno pitanje! Gde se vama ili gde ste culi da se najpre pigment javlja,a gde se tesko pojavljuje? Meni se recimopojavljuju tackice na kapcima, a ispod ociju ne,mada tu vise mazem...hm...i cini mi se da mnogo tesko ide sa rukama...a tu mi je nekako najbitnije...
Sta vi mislite?

da li pomaze uzimanje beta karotena pred more da se smanji alergija na sunce?
ja sam zakacila ovu alergiju prosle godine i lekar mi je dao pressing i sumeci kalcijum da pijem, ali nista posebno nije pomoglo
alergija je pocela da se povlaci tek sedmi, osmi dan na moru, ali valjda se koza vec malo navikla na sunce i vodu, nemam pojma
inace se jako pazljivo suncam, jer sam jako svetla i nisam neki ljubitelj przenja :)

meni pomaze kombinacija solarijuma (otprilike u ovo vreme) - svega par puta i to najkrace moguce vreme (3 ili 5 min. zavisi od solarijuma) i beta karoten (tokom celog leta).

solarijum malo pripremi kozu, valjda je to caka...

iwana81:
da li pomaze uzimanje beta karotena pred more da se smanji alergija na sunce?
ja sam zakacila ovu alergiju prosle godine i lekar mi je dao pressing i sumeci kalcijum da pijem, ali nista posebno nije pomoglo
alergija je pocela da se povlaci tek sedmi, osmi dan na moru, ali valjda se koza vec malo navikla na sunce i vodu, nemam pojma
inace se jako pazljivo suncam, jer sam jako svetla i nisam neki ljubitelj przenja :)

ja sam alergiju "zakacila" samo jednom na moru - to je bilo kada mi se pojavilo prvi put i nisam znala sta me snaslo, inace, uvek je zakacim dok se muvam po gradu a imam kratke rukave...

Cak mi je pre neku godinu koza bila iziritirana posle neverovatno kratkog vremena provedenog na suncu (petominutna pauza na poslu provedena na balkonu ?!?!) te godine nisam imala pripreme - solarijum i beta karoten jer sam znala da necu nigde putovati i necu ici na more, nisam se suncala itd... skoro celo to leto sam provela noseci dugacke rukave. i stalno sam se cesala po podlakticama... :|

E, da! Nesto me zanima: alergija na sunce mi nikada ne izlazi odmah. Ako sam u toku dana bila na suncu promene osetim tek popodne - krene kao neki svrab i crvenilo.
ako se ne pocesem koza mi se opet zacrveni i kao da gori.
ako se narednih dana ne izlazem suncu opet u popodnevnim casovima osecam isto. kao da mi koza gori i prateci svrab.

jel' i drugima isto?
meni se ovo javlja iskjlucivo na podlakticama...

Meni, prošle godine beta karotin i šumeće tablete kalcijuma nisu pomogle. Alergija mi je već drugog dana na moru izašla. U Grčkoj sam, u apoteci, kupila neke tablete i kremu za alergiju i to koristila svakog dana i pazila kad izlazim na sunce. Alergija mi se posle par dana povukla ali sam na plažu išla ujutru i kasno popodne. Ove godine ću probati sa Eucerinom za kožu sklonu alergiji od sunca sa faktorom 25

pa znas kako, cim ne izlazim na sunce i alergija se povlaci, a to crvenilo i peckanje mi se javlja po celom telu, pogotovo kad izadjem iz vode, valjda ona so jos nagriza, nemam pojma, a skroz se povukla kad sam trebala da se vratim kuci, valjda se koza tek tada navikla :(
inace, i od solarijuma mi izlaze te crvene tackice, tako da u njega ne ulazim
ma fora je sto meni ova alergija izlazi i pored vrlo pazljivog suncanja, i visokog faktora kreme, nista ne pomaze :(

Back