Demokratija-ha,ha,ha

zozefina:
Bila sam član komunističke partije od 1976 /mislim,ali to i nije za temu važno/ do 1988 godine kada sebi rekoh - dosta je bilo i nikad više. Posle je došla socijalističla partija i kao stroga naslednica tražila je da joj pristupim što sam ja sa velikim strahom odbila koristeći se nekim glupim izgovorima. Na moju sreću, prihvatili su moje ,,razloge,, i nisu insistirali. Godine i dogadjaji su se smenjivali, bivalo je sve gore i gore a ja pri tome nisam želela da bilo šta uradim da bi mi bilo bolje. Došla je ,,demokratija,, i tu je bilo lomova da bi na kraju, na čelu te demokratije stao , meni jedan vrlo simpatičan mlad čovek. Medjutim, taj mladi čovek je toliko mnogo hteo da uradi za kratko vreme, toliku nestrpljivost nisam mogla da shvatim, tolika podmetanja nisam mogla da razumem kao ni prebrzu, preranu i apsolutno bespotrebnu smrt. Ne znam kako sam posle toliko godina i NIKAD VIŠE, otišla pre 6 meseci u Demokratsku stranku i učlanila se. Na njihovo pitanje:zašto?, odgovorila sam da imam puno slobodnog vremena i da želim da pomognem. Na sve pozive sam se odazivala, slušala i razmišljala da ću nešto moći da pomognem.Juče sam ,,pobesnela,, kada sam shvatila da demokratiju nećemo videti još 100 godina i bilo mi je žao što nisam ostala dosledna sebi sa onim nikad više, a zašto, pitaćete, zato što se u komunističko vreme glasalo isto kao i sinoć na opštinskom ogranku forumu žena.Skupština od 31 žene birale su predsednicu i 14 članica.Nisam mogla da verujem da je bila samo 1 kandidatkinja i to dosadašnja predsednica i samo 14 članica.Tako je bilo u komunizmu, tako je i sada, gde je više kandidata koji će pročitati svoj program pa da biram.Toga nije bilo. Sve su prošle čak i one koje nisu bile tu. Posle izbora nijedna od izabranih članica ne reče ni reč. Ličilo mi je sve na ono vreme za koje se trubi da nije valjalo.A kakvo li je ovo?!

Bez uvrede, ali ovo je tipican primer naivnosti i manjka smisla za realnost koji je prisutan svuda u Srbiji a najvise se vidi u institucijama bliskim rezimu DOS-a.

Demokratija sama po sebi je borba sukobljenih politickih elita koji se demokratskim sredstvima bore za vlast. Demorkatska procedura se primenjuje izmedju politickih blokova a unutar tih blokova (kao ni unutar ekonomskih institucija odnosno privatnih preduzeca) demokratija ne postoji, niti treba da postoji!!!! Demokratija moze da vazi samo tamo gde SVI imaju pravo glasa (izbori) a ne moze da vazi tamo gde samo odredjena grupa ima pravo uticaja (recimo ja nemam pravo da glasam na izborima za vodjstvo DS-a iako se ta stranka defakto stvorila davne 1990te godine u mom stanu). Zato treba dobro da pazimo da ne pravimo od jarca magarca.

Komunizam je propovedao samoupravljanje i "biranje direktora od strane radnika"..... Toga vise nema..... Gradjani su jednaki pred sudom i svi imaju pravo da ucestvuju u izboru izvrsne vlasti........ tu se ta prava zavrsavaju i sve ostalo je stvar volje odredjenih grupa u kojima mozemo da budemo prisutni ali pravila koja postujemo su pravila koja ta odrjedjena interesna grupa sama stvara, a ne pravila koja se primenjuju na nivou celog drustva.

U komunizmu je bilo obrnuto, nisi mogao da biras vlast ali si mogao da biras direktora, pa su zato preduzeca propala veoma brzo, a cela drzava je istrulila unutra. U demokratiji vlast propada brzo, ali baza ostaje zdrava jer ima mehanizme koji je brane, a ti mehanizmi su upravo sputavanje demokratije!

U komunizmu je bilo obrnuto, nisi mogao da biras vlast ali si mogao da biras direktora, pa su zato preduzeca propala veoma brzo, a cela drzava je istrulila unutra. U demokratiji vlast propada brzo, ali baza ostaje zdrava jer ima mehanizme koji je brane, a ti mehanizmi su upravo sputavanje demokratije!
Pa nije baš tako. Direktora nisam birala ja, već je partijsko rukovodstvo ,,predlagalo,,da je NN podoban za direktora a na sednici radničkog saveta sam dizala ruku i sebe zbog toga mrzela. Što se preduzeća tiče nikako nisu propadala iako se je raznosilo sve i svašta, baš su napredovala i država nije bila trula jer je jedan čovek vladao. Ali kada ga više nije bilo, njegovi saradnici su se uskomešali i država se urušila. Kada je demokratija u pitanju, kako možeš da kažeš da baza ostaje zdrava, pa tu vrije najveći mogući smog koji čeka da vlast padne i da se on uzdigne. Ovako će biti sve dok društvo plaća izbore i na tome dobro zaradjuje. PS imam drugaricu koja skače od sreće kad god su izbori i to ponovljeni ponajbolje.Debele ona pare tu zaradi i ne mora da radi, samo da rovari kako bi došli novi izbori.

zozefina:
Bila sam član komunističke partije od 1976 /mislim,ali to i nije za temu važno/ do 1988 godine kada sebi rekoh - dosta je bilo i nikad više. Posle je došla socijalističla partija i kao stroga naslednica tražila je da joj pristupim što sam ja sa velikim strahom odbila koristeći se nekim glupim izgovorima. Na moju sreću, prihvatili su moje ,,razloge,, i nisu insistirali. Godine i dogadjaji su se smenjivali, bivalo je sve gore i gore a ja pri tome nisam želela da bilo šta uradim da bi mi bilo bolje. Došla je ,,demokratija,, i tu je bilo lomova da bi na kraju, na čelu te demokratije stao , meni jedan vrlo simpatičan mlad čovek. Medjutim, taj mladi čovek je toliko mnogo hteo da uradi za kratko vreme, toliku nestrpljivost nisam mogla da shvatim, tolika podmetanja nisam mogla da razumem kao ni prebrzu, preranu i apsolutno bespotrebnu smrt. Ne znam kako sam posle toliko godina i NIKAD VIŠE, otišla pre 6 meseci u Demokratsku stranku i učlanila se. Na njihovo pitanje:zašto?, odgovorila sam da imam puno slobodnog vremena i da želim da pomognem. Na sve pozive sam se odazivala, slušala i razmišljala da ću nešto moći da pomognem.Juče sam ,,pobesnela,, kada sam shvatila da demokratiju nećemo videti još 100 godina i bilo mi je žao što nisam ostala dosledna sebi sa onim nikad više, a zašto, pitaćete, zato što se u komunističko vreme glasalo isto kao i sinoć na opštinskom ogranku forumu žena.Skupština od 31 žene birale su predsednicu i 14 članica.Nisam mogla da verujem da je bila samo 1 kandidatkinja i to dosadašnja predsednica i samo 14 članica.Tako je bilo u komunizmu, tako je i sada, gde je više kandidata koji će pročitati svoj program pa da biram.Toga nije bilo. Sve su prošle čak i one koje nisu bile tu. Posle izbora nijedna od izabranih članica ne reče ni reč. Ličilo mi je sve na ono vreme za koje se trubi da nije valjalo.A kakvo li je ovo?!

zozi ne znam sta te to zacudjuje ja sama na ovom forumu na jednoj temi apsolvirao da su sve bivse komunjare i njihova deca danas u Demokratskoj Stranci. Samo su promenili naziv firme, ne zovu vse vise KPJ vec DS a inace ceo sistem kao i nacin biranja je ostao identican.

Eto pogledaj samo ovu farsu sa izborom predsednika OO DS Beograda gde je Dragan Djilas iz komunisticke porodice srboubice Milovana Djilas opet izabran za predsednika kao jedini kandidat ;)

zozefina:
Samanta, hvala ti na odbrani, a ti filatelisto, čak i da sam mogla da se kandidujem, papirići su već bili odštampani, što će reći : prste k sebi. Kada je reč o ispisnici to ću i da uradim. Kada su pare u pitanju, zbunjuje me tvoje ,,decenijsko iskustvo,, jer koliko sam videla para ima ali samo za odabrane. Da li si primetio da vrh stranke radi sa takvom ljubavlju da ne pušta nikog novog da radi kao i oni - sa ljubavlju - ti kažeš.Ja ne govorim o samo o vrhu stranke u Beogradu već mislim i na vrh stranke u mestu u kome živim a ono nije tako malo

Draga gospođo...kad kažete da niste mogli da se kandidujete, to naravno niste mogli to veče samog izbora već ste to morali uraditi u predviđenom roku...u svakoj stranci se možete kandidovati, sad sa druge strane hoćete li biti izabrani, e to je već druga stvar.
Da bi ste bili predsednik mesnog odbora neke stranke, to znači da morate imati određena novčana izdvajanja, od onih najbizarnijih kao što su potrošnja goriva vlastitim automobilom do raznih finansijskih izdvajanja za aktivnost istog dok vam se novci ne refundiraju iz centrale i to pod uslovom ako se refundiraju.
Naravno da sve vrhuške stranki drže svoje pozicije koje su lagodne i na kojima mogu da ostvare razne benificije....
Kao što sam vam u prethodnom postu kazao, uzmite ispisnicu i svi srećni!

Jerry Ropero:
zozi ne znam sta te to zacudjuje ja sama na ovom forumu na jednoj temi apsolvirao da su sve bivse komunjare i njihova deca danas u Demokratskoj Stranci. Samo su promenili naziv firme, ne zovu vse vise KPJ vec DS a inace ceo sistem kao i nacin biranja je ostao identican.

Eto pogledaj samo ovu farsu sa izborom predsednika OO DS Beograda gde je Dragan Djilas iz komunisticke porodice srboubice Milovana Djilas opet izabran za predsednika kao jedini kandidat ;)

Tako je Jerry, danasnji DS je u zadnjih nekoliko godina evoluirao u Stranku u kojoj se iza paravana principa demokratske izborne procedure unapred namestaju isti ljudi sa kozmetickim promenama u ostalim organima Stranke.
Vidim da Desetogodisnji clan DS-a "nije video" moje pitanje upuceno njemu o reizboru Djilasa, a sustina je da se Stranka u kojoj se epidemicno za mesto predsednka odbora kandiduje samo jedan kandidat nekada zvala KPJ i to je po difoltu tako , a DEMOKRATSKA Stranka samim svojim imenom makar kao nepisano pravilo MORA da neguje princip vise kandidata za svako mesto. Samo tako je DS = Demokratska Stranka i nemoj niko da mi prica bajke za malu decu da nema drugih koji su zainteresovani kao protivkandidati, jer se tu radi o klasicnim politickim manipulacimama po odborima i namestaljkama koje inace JESU deo politicke metodologije ali svojstven onim politicarima kojima je spoljni deo obraza malo deblji od proseka i alatom "demokratija" samo regulisu svoje ambicije i licne intererse.Da nije tako, svaki PRAVI DEMOKRATSKI predsednik odbora bi mogao i morao i moze da predizbornu proceduru sprovede tako ima protivkandidate na izborima !

Decenijski clan DS-a !

kajzers:
Tako je Jerry, danasnji DS je u zadnjih nekoliko godina evoluirao u Stranku u kojoj se iza paravana principa demokratske izborne procedure unapred namestaju isti ljudi sa kozmetickim promenama u ostalim organima Stranke.
Vidim da Desetogodisnji clan DS-a "nije video" moje pitanje upuceno njemu o reizboru Djilasa, a sustina je da se Stranka u kojoj se epidemicno za mesto predsednka odbora kandiduje samo jedan kandidat nekada zvala KPJ i to je po difoltu tako , a DEMOKRATSKA Stranka samim svojim imenom makar kao nepisano pravilo MORA da neguje princip vise kandidata za svako mesto. Samo tako je DS = Demokratska Stranka i nemoj niko da mi prica bajke za malu decu da nema drugih koji su zainteresovani kao protivkandidati, jer se tu radi o klasicnim politickim manipulacimama po odborima i namestaljkama koje inace JESU deo politicke metodologije ali svojstven onim politicarima kojima je spoljni deo obraza malo deblji od proseka i alatom "demokratija" samo regulisu svoje ambicije i licne intererse.Da nije tako, svaki PRAVI DEMOKRATSKI predsednik odbora bi mogao i morao i moze da predizbornu proceduru sprovede tako ima protivkandidate na izborima !

Decenijski clan DS-a !

video sam ja samo se ne upuštam u diskusiju sa ljudima koji imaju 4 posta jer nisam siguran da li je to neko ko se registrovao 1. ili 101. put.
pozdrav

filatelista:
video sam ja samo se ne upuštam u diskusiju sa ljudima koji imaju 4 posta jer nisam siguran da li je to neko ko se registrovao 1. ili 101. put.
pozdrav
hahaha
prpa? a sto ne bi mogao da pricas sa njim. cak i da ga danas banuju.
demokrate (ove iz ds) i dijalog?
a ja mislio da je dijalog preduslov za demokratiju.
toliko o tome.
a koliki ti je standard, ni ja nemam 5000 postova?

bubobubo:
hahaha
prpa? a sto ne bi mogao da pricas sa njim. cak i da ga danas banuju.
demokrate (ove iz ds) i dijalog?
a ja mislio da je dijalog preduslov za demokratiju.
toliko o tome.
a koliki ti je standard, ni ja nemam 5000 postova?

a što bi me bilo "prpa"?
ja se inače ne upuštam u neke ozbiljne diskusije na forumu jer je to gubljenje vremena i pričanje u prazno. A kad to povremeno činim, obično samo sa ljudima sa kojima sam već duže na forumu i to ne krijem.
Ništa lično, samo je ovde previše klonova koji provociraju, zajeb.vaju i smaraju!

filatelista:
pozdrav

Ovo se zove "fina kidavela" . Lepo ti covek kaze da nije bitno 4 ili 104 ili 1004 , vec je bitna diskusija ako smes da je prihvatis. Ako si demokrata kako se predstavljas, onda otpostuj osnovno pravilo demokratije da se cuju razlicita misljenja ili nemoj da polemises uopste. To sto bi ti hteo da iznosis stavove i komentarises necije razmisljanje ali da ne zelis da se tebi polemise je tvoje legalno razmisljanje i imas pravo na to ali to nije demokratski jer to znaci da zelis da druge ocenjujes a da tebe niko ne komentarise. Ovo je FORUM, dakle pricaonica gde se iznose stavovi i razmisljanja i diskusijama medjisobno komunicira.
Inace, sve tajne pokusaja eliminacija i diskreditovanja nekome nepozeljnih saucesnika ili ucesnika poznajem vrlo dobro i znam da posle pokusaja odvracanja ignorisanjem ako ne uspe metodoloski sledi pokusaj diskretnog vredjanja a sve sa ciljem da se dirigovana "demokratska" misao kanalise u zeljenom pravcu i zastiti od nezeljenog polemisanja koje moze prouzrokovati da se umesto namestene procedure sprovodjenja licnog interesa vecinskim odlucivanjem donese neka druga odluka ili zakljucak koji bi imao prevagu ka opstoj korisnosti po drustvo o cemu trenutno ni jedna Stranka srpske politicke scene ne vodi racuna osim delimicno ili deklarativno ili kada mora zarad opstanka politickog rejtinga.
Politika je u nacelu imala zadatak da da sto bolji okvir za uspesno vodjenje drzave manje grupe ljudi koji se za to biraju a zarad opste korisnosti svih gradjana, a ne za zloupotrebu vlasti u svrhu obezbedjivanje licnih interesa ljudi u vlasti i oko nje dok malo manje od 99% stanovnistva svaki kraj meseca docekuje dugujuci drzavi ili nekome zato sto i pored max rada ne moze dovoljno da zarade a neko bez porekla ima stotine kvadrata i da ne nabrajam dalje. Uskoro ce se svi pitati kako smo vec odavno postigli evropske i americke cene mnogih roba koje se trose u svakom domacinstvu, a plate su 10 - 20 puta manje, dok se , recimo , 250 poslanika baskare iako odluke donose uza predsednistva parlamentarnih stranaka i distribuiraju ih javnosti i na ocenu u Skupstini preko poslanickih klubova kao zadovoljenje forme.
Izvinite svi na ovolikom tekstu i da rezimiram : izborna unutarstranacka procedura po sistemu jedna kandidatura za jedno mesto = Komunisticka Partija i onaj ko tako radi a drugacije se zove samo vrsi medijsku manipulaciju svojim imenom u svrhu obmane glasaca !

Decenijski clan DS-a !

hehe kajzers mislim da filatelista nece imati odgovor na ovu tvoju opservaciju ;)

Inace cisto podsecanja radi Sadam Husein, Kim Dzong Il i Ahmaninedzad su osvajali manji procenat glasova od onoga sto je osvoji Dragan Djilas na izboru za predsednika OO DS Beograda.

Mislim nei licno ne smeta da vrh stranke odredi coveka za to mesto, ono sto smeta jeste to licemerje i glumljenje demokratije, tj . foliranje da kao clanovi stranke nesto biraju a ponudi im se jedan jedini kandidat. Mislim to je klasicna farsa, za povracanje.

A cela sustina i poenta je sledeca. Dragan Djilas je jedan od glavnih finansijera Demokratske Stranke, i sve da covek nema veze i da su mu rezultati nikakvi bice uvek u vrhu. Ko placa taj se i pita i to je sustina cele price a sve ostalo je mazanje i laganje.

zozefina:
Pa nije baš tako. Direktora nisam birala ja, već je partijsko rukovodstvo ,,predlagalo,,da je NN podoban za direktora a na sednici radničkog saveta sam dizala ruku i sebe zbog toga mrzela. Što se preduzeća tiče nikako nisu propadala iako se je raznosilo sve i svašta, baš su napredovala i država nije bila trula jer je jedan čovek vladao. Ali kada ga više nije bilo, njegovi saradnici su se uskomešali i država se urušila. Kada je demokratija u pitanju, kako možeš da kažeš da baza ostaje zdrava, pa tu vrije najveći mogući smog koji čeka da vlast padne i da se on uzdigne. Ovako će biti sve dok društvo plaća izbore i na tome dobro zaradjuje. PS imam drugaricu koja skače od sreće kad god su izbori i to ponovljeni ponajbolje.Debele ona pare tu zaradi i ne mora da radi, samo da rovari kako bi došli novi izbori.

Pa "nisi ga birala" ali si glasala (makar simbolicki) za njega, na zapadu te nikad niko nista ne pita kada postavlja direktora. U isto vreme taj direktor jeste postavljen kroz partiju, ali u isto vreme i u toj partiji je trebalo da dobije poziciju, pa da ga odobri sindikat, pa prihvati radnicki savet i na kraju su direktori postajali rezimski ljudi, politicki podobni a profesionalnost u poslu bila je nebitna.

Na zapadu je vlasnistvo privatno, pa privatnik postavlja direktora (bez da ikog ista pita) i postavlja onog za koag veruje da ce mu doneti profit i zabole ga za misljenje svih drugih okolo.

U takvoj situaciji, na zapadu preduzeca funkcionisu nezavisno od vlasti, pa tako ni truljenje vrske ne moze da ih unisti lako. Sa druge strane u komunizmu, postojala je planska privreda i zasticeno trziste pa su firme funkcionisale "po kljucu i naredbi" a ne zbog dobrog rada..... tu je zato vrh drzave bio vazan (jer donosi odluke) dok su sama preduzeca bila krajnje nebitna i iako su nesto proizvodila nisu se poboljsavala (jer su bila zasticena).

Zato sam i rekao, da u kapitalizmu, vlast moze da bude i korumpiarna i propala ali preduzeca idalje rade. U komunizmu sa druge strane, preduzeca mogu da budu krsh i propast a da idalje imamo jaku i stabilnu vlast (barem na neko vreme)..... naravno na kraju, posle dugog niza godina, kada sve propadne i istruli untura vlast nestaje i pada u zaborav (kao sto je to bilo pocetkom 90esetih u Istocnoj Evropi), dok u kapitalizmu kada propadne jedna, dodje nova vlast koja samo promeni prakse ali ne pravi "revoluciju" i zato ta drustva mogu lake da se prilagode svim promenama.

Jerry Ropero:
Inace cisto podsecanja radi Sadam Husein, Kim Dzong Il i Ahmaninedzad su osvajali manji procenat glasova od onoga sto je osvoji Dragan Djilas na izboru za predsednika OO DS Beograda.

Mislim nei licno ne smeta da vrh stranke odredi coveka za to mesto, ono sto smeta jeste to licemerje i glumljenje demokratije, tj . foliranje da kao clanovi stranke nesto biraju a ponudi im se jedan jedini kandidat. Mislim to je klasicna farsa, za povracanje.
tacno. sada je dobio maniji procenat glasova :D to znam.
a verovatno i predstavnici irana i sevene koreje :mrgreen:

ДС је чланица Социјалистичке интернационале!

Али морам рећи да ништа није боље ни у другим странкама, једни исти људи се врте од почетка у круг. Почев од општинских одбора, 15 до 20 људи и још толико сателита а остали су марва за лепљење плаката!

nisam ja rekao da je u ostalim strankama neki bog zna kakav stepen demokratije, ali su tamo stvari makar postenije nego u DS-u. Odlucujke predsednik stranke ili grupa njemu bliskih ljudi(glavi odbor otadzbinska uprava i slicno), dok je i u DS-u identicna situacija samo sto se narodu povraca od njihovih farsi i pateticnih "demokratskih" izbora sa jednim kandidatom gde clanstvo stranke onda bira izmedju opcije 1 i opcije 1 ;)

Jerry Ropero:
nisam ja rekao da je u ostalim strankama neki bog zna kakav stepen demokratije, ali su tamo stvari makar postenije nego u DS-u. Odlucujke predsednik stranke ili grupa njemu bliskih ljudi(glavi odbor otadzbinska uprava i slicno), dok je i u DS-u identicna situacija samo sto se narodu povraca od njihovih farsi i pateticnih "demokratskih" izbora sa jednim kandidatom gde clanstvo stranke onda bira izmedju opcije 1 i opcije 1 ;)

Kada neko u jednoj Drzavi politickim ili oruzanim sredstvima izvrsi nasilnu promenu vlasti, onda se to zove drzavni udar ! U DS-u se nuje nista nasilno desilo ni ovako ni onako, ali je ipak Stranka dozivela neku vrstu unutar - Stranackog udara i sada je samo neka vrsta modifikovane KP ! Metodom "tiha voda breg roni" , u Stranku su se posle 2000-te uvukli razni tajkuni i ondasnji SPS-ovci i JUL-ovci i lepim osmesima i dubokim dzepovima ( cast izuzecima) iskoristili rupu u Statutu da se pre prijema moralo utvrditi gde je ko bio pre 2000-te i sta je radio, pa ako nije bio nesto bitno sa " one strane" da se otpostuje njegovo gradjansko pravo i zelja - ali i da se , recimo, bar 2-3 godine istima onemoguci bilo kakva funkcija u organima Stranke, a takodje da im Stranka ne da nikakvu podrsku za neka druga imenovanja po JP i UO ili slicno. Tako bi svi oni koji su iz samo licnih motiva dosli u DS brzo potrazili novo udomljavanje da ih tamo iskoriste za svoje interese sto bi bio problem tih drugih Stranaka.
Ovako kako se desilo, u DS-u je izvrsena neka vrsta pucha u odnosu na nefrizirano postovanje Statuta i pravila demokratskih funkcionisanja i izbornih procedura. Clanstvo i javnost se lazu marketinskim iskazima a baza Stranke se uvazava samo kada treba obezbediti kvorume za namestene izbore i za sto manje para distribuiranje probagandnog materijala. Sve van toga od Demokratije nema ni "D" i ispod nivoa odlucivanja uzih predsednistava opstinskih odbora se niko nista ne pita osim manipulativno metodom obecavanja da ce " sutra biti bolje".
Ne znam samo kako sadasnjem rukovodstvi DS-a nije jasno kako i zasto je drzava pod SPS-om devedesetih bila u onakvoj krizi, kako je i sam SPS zavrsio zbog toga, kao i sta da ocekuju kada su im u visokim organima Stranke ili iza paravana upravo neki od tih ljudi koji su tada imali iste metode svog licnog funkcionisanja.

Back