DELOVANJE NA PSIHU SUGESTIJOM I AUTOSUGESTIJOM

gost 235367

Ističe se
Poruka
2.786
Naime svi smo svedoci da se na pisihu pojedinca moze delovati sugestivno i uticati na njegovu licnost....Naj cesce se na psihu deluje putem sugestivnih poruka, koje recimo putem medija uticu na njegov ego,koji mu kasnije oblikuje nacin razmisljanja....Ako na nekog delujemo putem medija i usadjujemu da je recimo agresija prihvatljiv nacin ponasanja pojedinac vremenom tj. njegov ego popusta i prihvata taj obrazac ponasasanja..Naj cescce sugestivne poruke danas idu preko medija.....Naj bolji primeri su za to ratne propagade, gde se cesto koristi nauka MEMETIKA nauka o virsologiji mozga na ideje...Naime ako od malena nekoga vaspitavate, u duhu narodnih junackih peama, vi stvarate obrazac, u psi pojedinca gde u datom mometu, mozete povuci' okidac' i pretvoriti ga ratnu masineriju, kao sto je bio primer kod nas 90-tih godina..Vaspitavani na narodnim junackim pesmama, narocito protiv Turaka, lako se u psihi pojedinca stvorio obrazac da mrzi tu naciju i u datom mometu, znajuci da je profil stvoren i ego pojedinca oblikovan, okidac za mnoge su bile ratne carke da njegov ego reaguje, i pretvori ga u ratnu masinu...Borba protiv sugestivnih poruka vrsi se auto sugestijom koja je nauka za sebe..

Naime ako od malena nekoga vaspitavate, u duhu narodnih junackih peama, vi stvarate obrazac, u psi pojedinca gde u datom mometu, mozete povuci' okidac' i pretvoriti ga ratnu masineriju, kao sto je bio primer kod nas 90-tih godina..Vaspitavani na narodnim junackim pesmama, narocito protiv Turaka, lako se u psihi pojedinca stvorio obrazac da mrzi tu naciju i u datom mometu, znajuci da je profil stvoren i ego pojedinca oblikovan, okidac za mnoge su bile ratne carke da njegov ego reaguje, i pretvori ga u ratnu masinu...Borba protiv sugestivnih poruka vrsi se auto sugestijom koja je nauka za sebe..
Narodno predanje zaista uspostavlja obrazac ponašanja, tu jesi u pravu. Međutim, reč je o obrascu koji se oslanja na pozitivnu etiku.
Primer koji navodiš nema veze sa realnošću. Srbi koji jesu vaspitavani u duhu epskih narodnih pesama su pobednici Balkanskih ratova i I svetskog rata, tokom kojih su srpska vojska i srpski narod stekli divljenje čitavog svea zbog čojstva i junaštva, hrabrosti i viteštva, časti i morala, koji su pokazali uprkos tome što su bili suočeni sa nedaćama sa kakvim nijedan narod niej bio suočen.
Za razliku od toga, krajem XX veka usled delovanja komunizma, pa zatiranja srpskog nacionalnog identiteta i tokom poslednjih decenija, delovanja SPC, narodno predanje je posmatrano sa podsmehom i prezirom, a bitne moralne pouke koje ono nudi, obrasci ponašanja koje formira, su skrajnuti kako bi napravili mesta individualizmu dovedenim do ekstrema.
Tvoja teza ne samo što nije tačna, već je u potpunoj suprotnosti sa događajima.
Da je narodno predanje bilo primenjivano i njegove pouke prihvaćene, srpskom narodu bi bilo daleko bolje, a brojni životi izgubljeni tokom bratoubilačkih ratova krajem XX veka bi bili spašeni.
Po mom mišljenju upustio si se tematiku sa kojom se nisi prethodno upoznao i zato donosiš površne i netačne zaključke.

Poslednja izmena:
Narodno predanje zaista uspostavlja obrazac ponašanja, tu jesi u pravu. Međutim, reč je o obrascu koji se oslanja na pozitivnu etiku.
Primer koji navodiš nema veze sa realnošću. Srbi koji jesu vaspitavani u duhu epskih narodnih pesama su pobednici Balkanskih ratova i I svetskog rata, tokom kojih su srpska vojska i srpski narod stekli divljenje čitavog svea zbog čojstva i junaštva, hrabrosti i viteštva, časti i morala, koji su pokazali uprkos tome što su bili suočeni sa nedaćama sa kakvim nijedan narod niej bio suočen.
Za razliku od toga, krajem XX veka usled delovanja komunizma, pa zatiranja srpskog nacionalnog identiteta i tokom poslednjih decenija, delovanja SPC, narodno predanje je posmatrano sa podsmehom i prezirom, a bitne moralne pouke koje ono nudi, obrasci ponašanja koje formira, su skrajnuti kako bi napravili mesta individualizmu dovedenim do ekstrema.
Tvoja teza ne samo što nije tačna, već je u potpunoj suprotnosti sa događajima.
Da je narodno predanje bilo primenjivano i njegove pouke prihvaćene, srpskom narodu bi bilo daleko bolje, a brojni životi izgubljeni tokom bratoubilačkih ratova krajem XX veka bi bili spašeni.
Po mom mišljenju upustio si se tematiku sa kojom se nisi prethodno upoznao i zato donosiš površne i netačne zaključke.

Slusaj...Ako nekog ucis od malih nogu da Turci nabijaju na kolac, stvaras mu sugestivnu sliku, da treba da se osveti....Sam Mladic je rekao u Srebrenici -'Ovovo vam je za bune na dahije'Ima vido zapis..To je primer o kojem pricam..Ali da ne spamujemo..Nastavicemo dalje...Milosevic pred rat vadi kosti iz Prebilovaca, sugestivni 'okidac' za osvetu...O tome pisem, ne o politici....Nadam se da ces ovo razumeti....

Idemo dalje o sugestiji...Amerikaci su najjdalje otisli u tome....Stvaraju sugestivnu sliku putem medija....Ako dete odrasta uz Diznija, crtane fimove, strip junake, on u svojoj psihi priblizava se kulturi te nacije...Postaje mu blisko...Njegov misaonio obrazac vec fukcionise drugacije....Ako ne poznajes kapitalizam a treba da ga uvedes u komunisticku zemlju prvo plasiras seriju-nasminkanu DINASTIJA..Stvar iluziju o lepom i bogatom drustvu...Srednjoskolce tripujes preko serije Beveri hils, o blagodetnom zivotu tinejdzera....Mlad covek zeli i kod nasda zivi tako...To je sugestivni uticaj na psihu, sinak....

Koliko vidim, ovde tema ima veze sa psihologijom, a ne sa politikom, što jeste zapravo razlog zašto sam odlučila da odgovorim na temu. Ne dopada mi se način pisanja startera teme, ali to je lična stvar.
Primeri koji su dati su poprilično površni uzimajući u obzir da je reč o psihološkoj temi...
Reklo bi se da je sugestivno delovanje na psihu i kada majka pegla veš pred detetom sa namerom da dete vidi, da će usled te sugestije i dete peglati veš ili makar imati takvu zamisao...
Ili ako je u porodici godinam provlači rečenica da je supa zdrava, i to dete kada odraste će biti ubeđeno da je supa zdrava. Kao i ako se osobi sugestivnim porukama konstantno šalju ideje o tome da ona zaslužuje bolje od toga što ima, da je potrebno da "ustane" protiv režima i td, teško je reći ali je povećana verovatnoća da će osoba to i da uradi...

Koliko vidim, ovde tema ima veze sa psihologijom, a ne sa politikom, što jeste zapravo razlog zašto sam odlučila da odgovorim na temu. Ne dopada mi se način pisanja startera teme, ali to je lična stvar.
Primeri koji su dati su poprilično površni uzimajući u obzir da je reč o psihološkoj temi...
Reklo bi se da je sugestivno delovanje na psihu i kada majka pegla veš pred detetom sa namerom da dete vidi, da će usled te sugestije i dete peglati veš ili makar imati takvu zamisao...
Ili ako je u porodici godinam provlači rečenica da je supa zdrava, i to dete kada odraste će biti ubeđeno da je supa zdrava. Kao i ako se osobi sugestivnim porukama konstantno šalju ideje o tome da ona zaslužuje bolje od toga što ima, da je potrebno da "ustane" protiv režima i td, teško je reći ali je povećana verovatnoća da će osoba to i da uradi...

Dosta dobri primeri....Sto se tice primedbi zaista nije cilj politika, a primeri su nasi jer sam odavde iz Srbije pa ne mogu tudje primere jer ih ne poznajem...Ako neko zna neka napise i primere drugih nacija gde se delovalo-KOLEKTIVNO-SUGESTIVNO...

Ovde zelim da napisem da sugestijom moguce delovati na odraslu osobu ne samo dete, gde je najjlakse od roditelja primati sugestije...Zato sam pomenu MEMETIKU nauku o virusologiji mozga na ideje.... Znaci na vas vec formirani misaoni obrazac stecen u detinjstvu i mladosti, moguce vam je servirati ideje koje ce vas pokrenuti da fukcionisete u odredjenom smeru....Znaci vase vspitanje, obrazovanje, jos su laksa matrica za sugestije, jer je 'tlo' pripremljeno, tj vas ego....Potrebno je upoznati na sta se narodski reeno 'primate' i manipulacija je laka...Sugestija nije nista drugo do vrsta hipnoze koje niste sveni a vasa podsvest je vec prihvatila, i samo kao i hipnotizer pronaci nacin ili 'okidac' za njeno pokretanje....

Mislim da nije potrebno dokazivati da se ljudi bave psihom, jer svi mi to ponekad, po malo radimo... Svesno - nesvesvno, kako ko...

Na odraslu osobu se može sugestivno uticati u onoj meri koliko je temelj njene ličnosti čvrst... Da bi se uticalo na psihoterapeuta jednako kao na osobu koja je imala detinjstvo prožeto nesretnim okolnostima ili ne daj Bože nečim gorim, trebalo bi da ste vanzemaljac ili da ne bude zabune (za bukvaliste :) ) da ste premoćni u sferi hipnostičkog delovanja i slično... Totalno se ne može generalizovati uticaj na različite ljude... Svako verovatno poznaje makar dve osobe na koje drugačije utiče propagandni program o kom SPAVAC1 govori... Na mene slabo utiče, u neviđeno ne verujem, osim u Boga, a nije ni to tema... Prema tome, evo ja pitam SPAVAC1, koliko na tebe utiče propagandni program na TV-u? :)

Mislim da nije potrebno dokazivati da se ljudi bave psihom, jer svi mi to ponekad, po malo radimo... Svesno - nesvesvno, kako ko...

Na odraslu osobu se može sugestivno uticati u onoj meri koliko je temelj njene ličnosti čvrst... Da bi se uticalo na psihoterapeuta jednako kao na osobu koja je imala detinjstvo prožeto nesretnim okolnostima ili ne daj Bože nečim gorim, trebalo bi da ste vanzemaljac ili da ne bude zabune (za bukvaliste :) ) da ste premoćni u sferi hipnostičkog delovanja i slično... Totalno se ne može generalizovati uticaj na različite ljude... Svako verovatno poznaje makar dve osobe na koje drugačije utiče propagandni program o kom SPAVAC1 govori... Na mene slabo utiče, u neviđeno ne verujem, osim u Boga, a nije ni to tema... Prema tome, evo ja pitam SPAVAC1, koliko na tebe utiče propagandni program na TV-u? :)

Drago mi je sto uzimas ucesce u temi....Odgovor na tvoje pitanje je prost..Naravno da i na mene utice propagandnii program sa televizije...Naravno gledam nesvesno ono sto odgovara mom misaonom obrascu i kod mene stvara 'okidac'a koji utice na moj usadjeni sugestivni obrazac....

Odlična tema...Tu bi se moglo dosta divaniti.Što oko namernih subliminalnih poruka vezanih za reklame nekog pića što oko nenamernih...Tu se sad pravi konfuzija...često se nenamerne poruke smatraju namernima...Često i sami kada pričamo sa nekim koga ne volimo telom šaljemo suprotne poruke nego rečima...Kažu da svaka ali svaka pesma recimo hteo to neko ili ne ima u sebi skrivene poruke,pa bila dečija ili za odrasle...Izolacija je moguća seljenjem u planine ili neke oblasti bez dodira bilo kog radio ili tv signala ali opet i tu je ugroženo jer postoji kontakt sa drugim ljudima koji nam prenose vesti iz ''spoljnog sveta'':Zato jedino ostaje prihvatiti i plivati makar i uzvodno.Pa dokle doguraš...:)

Poslednja izmena:
Čuo sam tu priču ali kao što rekoh mnogo toga se radi NESVESNO.Naučnici još nisu otkrili dokle se tačno proteže ruka podsvesti i da li ona izaziva da često radimo na svoju štetu iako sve ide nama u prilog u nekom momentu.

i ja nisam verovao ali silom prilika sam gledao bas crtane novijih generacija pa skoro dve godine... ako je kod mene to gledanje izazvalo atak na podsvest onda mogu da mislim sta radi detinjoj...

Mislim da se raznim nadražajima preko TV pre svega...Kojima nisu bili izraženi naši predaci oslobađa ono skriveno i mračno u našoj psihi,što je ranije bilo zakopano ili se izržavalo kroz neke rituale tradicije koji su danas ukinuti a to mračno se izražava kroz mržnju prema društvu i nasilje.

Back