Delite li poslove na muske i zenske

Lexa:
Ako ti nije problem da odgovoriš šta to, kao fizički snažniji, konkretno, ti radiš?
Ali ono, svakodnevno... Ne mislim na pomeranje nameštaja, zaboga, to uradi jednom u mesec dana neko ko je baš opterećen...

Ja manje radim u kući, i to mnogo manje, ali kompenzacija je što plaćam jednom nedeljno čiščenje.
Ono što ja radim je: sve što se tiče nošenja iz prodavnica, megamarketa, ali radim i ostale sitne kućne poslove. Nije mi frka da operem sudove, a znam, ponekad i da spremim nešto od hrane, mada mi nije često dozvoljen pristup kuhinji, obrazloženje je "napravim neviđen krš " : )

P.S. Preterala si sa raspravama, rečnik ti je užas, ti si devojčica. Ja mogu tako, ali ti - NE

Hellen:
Некако код нас у кући углавном је кување било мамин посао, али је и тата ускакао кад год је потребно. Као што је и брига о аутомобилу, поправкама и свим ''мушким'' стварима била углавном татина брига, али је и мама учествовала кад год је било потребно. Они су се увек сасвим добро надопуњавали без икаквих сукоба по питању послова.

Немам ништа против поделе на мушке и женске послове ако су оба партнера сложна по том питању. Знам многе бракове који јако добро функционишу по том принципу. Значи, мушкарац никада не опере ни један тањир, али зато жена нема шта да мисли о мајсторима, поправкама (а ко живи сам зна која је јебада кад мораш да гањаш мајсторе, да се погађаш са њима и све остало...)...и свим осталим мушким стварима...

Моји родитељи нису имали мушке деце па су и мене и сестру научили да радимо СВЕ!
Када сам једном колеги набрајала шта све знам да радим и шта сма све сама радила по кући, он ми је рекао:''Није ни чудо што си се развела! Ком мушкарцу треба жена која све то зна боље од њега?''
То је била шала с његове стране, али мислим да није много промашио....
Можда је понекад мудрије само затрептати окицама и са дивљењем погледати у снажног мушкарца који за да закуца ексер, него сама дохватити чекић у руке и избламирати га начисто!
S tim se rodis, kao i sa jezikom, mozgom i rukama koje mogu da urade razne stvari. Kad se deli, mislim da prave podelu hoces jedno ili drugo.;)
Nikad mi nije uspelo to sa okama, ne ide. Kao i da zatvorim usta kada dodje majstor.:)

joj delim...znam da ne treba al delim...to krivim moje matore s obzirom da je moja bila baaaash patrijarhalna josh sam ja i dobar...ne znam ne mogu da zamislim sebe u braq al kapiram da bi moja zhena jel te...morala da zapneeee kolko otjesh...mislim ql je idem na na pijac i otju da chistim prashinu...al meni treba cirka 10min po tanjiru kad perem sudove...btw meni prljavi sudovi ne smetaju...u ono malo situacija kad sam sam na gajbi po 7 dana svi tanjiri su prljavi kao i sve chashe i sholje...kome treba - izvoli pa peri...opet kazhem ne mogu da zamislim sebe u tome valjda tju se promeniti...al sve vishe mislim da tju da ozhenim neq tuq koja tje samo da radi shta joj ja kazhem...valjda sam razmazhen zhivim lagodno...ne volim shto je tako al tako je a mrzi me da se cimam i menjam sada...kad budem trebao onda tju...a deca ma nemam pojma chipavo je to oko vapsitavanja ne zna chovek shta da misli dok se ne nadje u tom sosu...

Ne delim, radim sve sama. :mrgreen: Mene moji naucili da sve radim, u stvari uvek su me vise zanimali tzv. "muski poslovi" nego pranje sudova i brisanje prasine. To i danas mrzim. Zato imam masinu za sudove, a prasinu obrisem,....khm, pa ono kad treba neko da dodje.:lol: salim se :roll: Kod mojih roditelja se otprilike znalo, mama kuva, mada je i tata to umeo. Tata usisava, mama brise prasinu, pere prozore, itd. Ma, cekaj, kad se prisetim, skontam da kod mojih roditelja nije bilo ama bas nikakve podele poslova, sem sto je tata prckao oko tehnike, popravaka i tih nekih grubljih poslova. Ali oko svega ostalog su se dogovarali, menjali i ok funkcionisali. Ali u mom braku to nije slucaj. Ne kukam, ali veci deo poslova ja obavljam. Muz radi po ceo dan, pa kao nema vremena, ali je i picajzla za sredjenost (ko Herkul Poaro), sve mora da bude na svom mestu. Tako da ono sto ja ne uradim, on dovrsi. Ja sam zaduzena za kola, on za cvece, recimo. Ja za kuvanje, on za sklanjanje sudova. Mada mu ne bi palo na pamet da usisa.:mad: Ali zato da sve vrati na svoje mesto - uvek. Montiranje namestaja (kad treba), zezanje oko struje, tehnickih uredjaja, menjanja gumica, otpusavanja cevi i ostalog, je moj posao. Ma kad bolje razmislim, meni muskarac i ne treba, sem da mi pravi decu.:roll: :lol:

Od tih tzv.ženskih poslova, jedino tražim da usisa kuću. Ja to zovem "šetanje kućnog ljubimca po kući" a on sebe g-din Zepter(zbog usisivača).A na kraju- nikada ne prospe onu prljavu vodu iz usisivača( do sad nisam provalila što mu to smeta) te ja to završim. Izem ti pomoć...

HeBePoBaTaH_:
Ja manje radim u kući, i to mnogo manje, ali kompenzacija je što plaćam jednom nedeljno čiščenje.
Ono što ja radim je: sve što se tiče nošenja iz prodavnica, megamarketa, ali radim i ostale sitne kućne poslove. Nije mi frka da operem sudove, a znam, ponekad i da spremim nešto od hrane, mada mi nije često dozvoljen pristup kuhinji, obrazloženje je "napravim neviđen krš " : )

P.S. Preterala si sa raspravama, rečnik ti je užas, ti si devojčica. Ja mogu tako, ali ti - NE
Kompenzacija :), pa bar si iskren...

Što se tiče ovog drugog, ne slažem se da ti možeš biti nevaspitan zato što si muško (ipak su nam rečnici neuporedivi), ali to je stvar mišljenja. Nije mi motiv da ovde ostavljam utisak "dobrice i fine devojčice", jer to nisam.
Uostalom, obrisano je i drago mi je zbog toga, samo mi je krivo što nije obrisan i onaj ogavni komentar, od kog je sve počelo...

Ako neko baš ne voli da radi, pa neka plati čišćenje, jeste kompenzacija... Zašto da ne?

Bez obzira na udeo muškarca,žena ipak rađa sama i shodno tome ima prava na svu pomoć muških članova porodice.
Tu nema osnove na podelu na muške i ženske poslove,već sve treba raditi u dogovoru i prema sposobnostima članova porodice.
Nažalost ,još uvek kod nas ima muškaraca koji smatraju da ima samo ženskih poslova koje oni-muški ne treba da rade-sramota je!!!
Ali, vremena se menjaju ,pa ima i onih koji se veoma trude i rade sve poslove kako bi pomogli i u vaspitanju dece,čuvanju kupanj i mnogim drugim poslovima.... :p :shock: :roll: :?: :!:

Back