Dekupaž

ooo prelep je cup :klap:
kako mislis flomasterom? da je ofarbam bukvalno :lol:
pa da nisam lakirala to nedostaje bilo bi lepse. ali to mije prvi rad pa...inace imam jedan ogroman cup koji planiram da uradim salvetom.
jedino ne znam kako da ga pripremim, mislim da je taj lak, farba kojim je premazan ispucao, pa sta treba da uradim da ga osmirgla pa ponovo prefarbam? mislila sam nekom svetlijom bojom..mora li da bude akrilna?
a imam jedan bas stari radio koji je pokisao...pa sam morala da ga ogulim i sad treba da ga smirglam. planirala sam da ga prefarbam i da mu stranice uradim isto sa salvetom.

ej savet...pobala sam da uradim dekupaz na nekoj kutiji koja je cudna malo. stranice su zaobljene, a sam poklopac je u vidu 3 valjka. e sad...znam da sam pogresila u tehnici mazanja lepka preko salvete, pa mi se salveta naguzvala. to sam radila na jedine dve ravne strane. ogulila sam i danas cu verovatno da ponovim. prefarbala sam celu kutiju akrilnom bojom. moje pitanje je kakva je tehnika u mazanju lepka na tim valjcima. da li da koristim jedno parce salvete za sva tri valjka i da idem od sredine srednjeg valjka ili da svaki valjcic uradim ponaosob?

ej savet...pobala sam da uradim dekupaz na nekoj kutiji koja je cudna malo. stranice su zaobljene, a sam poklopac je u vidu 3 valjka. e sad...znam da sam pogresila u tehnici mazanja lepka preko salvete, pa mi se salveta naguzvala. to sam radila na jedine dve ravne strane. ogulila sam i danas cu verovatno da ponovim. prefarbala sam celu kutiju akrilnom bojom. moje pitanje je kakva je tehnika u mazanju lepka na tim valjcima. da li da koristim jedno parce salvete za sva tri valjka i da idem od sredine srednjeg valjka ili da svaki valjcic uradim ponaosob?

Evo i od mene jednog saveta. Kada su u pitanju zaobljene neravne povrsine bolje je povrsinu namazati tanko lepkom pa zalepiti salvetu, a posle toga preci lepkom preko salvete. Znaci, lepak pa salveta pa izravnati lagano prstima pa opet lepak. Ukoliko ostanu nabori sacekati da se prosusi (ne da bude skroz suvo), pa onda kasikom ili prstima malo poravnati nabore. U svakom slucaju nabore mozes resiti kasnije smirglanjem. I za valjke bolje iz delova nego u celo. Sto je salveta veca teze je izbeci guzvanje.
Evo i nekih mojih radova.
IMG_1297.jpg
IMG_1591.jpg
IMG_1536 smanjena.jpg

Ostatak mozete pogledati na:
https://www.facebook.com/pages/Dekupaz-i-graviranje/415296538541942

Evo i od mene jednog saveta. Kada su u pitanju zaobljene neravne povrsine bolje je povrsinu namazati tanko lepkom pa zalepiti salvetu, a posle toga preci lepkom preko salvete. Znaci, lepak pa salveta pa izravnati lagano prstima pa opet lepak. Ukoliko ostanu nabori sacekati da se prosusi (ne da bude skroz suvo), pa onda kasikom ili prstima malo poravnati nabore. U svakom slucaju nabore mozes resiti kasnije smirglanjem. I za valjke bolje iz delova nego u celo. Sto je salveta veca teze je izbeci guzvanje.
Evo i nekih mojih radova.
Pogledajte prilog 266304Pogledajte prilog 266305Pogledajte prilog 266306
Ostatak mozete pogledati na:
https://www.facebook.com/pages/Dekupaz-i-graviranje/415296538541942

ej pa hvala na savetu. tako sa i radila. lepak, salveta, lepak. ali nisam ravnala prstima, bojala sam se da je (ironije li) ne naguzvam. takodje ti valjcicci su mali.
prelepi su ti radovi.
p.s. kolika su ti deca?

ej pa hvala na savetu. tako sa i radila. lepak, salveta, lepak. ali nisam ravnala prstima, bojala sam se da je (ironije li) ne naguzvam. takodje ti valjcicci su mali.
prelepi su ti radovi.
p.s. kolika su ti deca?

Hvala za komentare! Ako su mali valjci, mozda mozes lepiti salvetu iz jednog komada, pa probaj da ravnas prstima. Tu sam, ako treba jos neki savet, a mozda bi mogla i da stavis fotku te tvoje kutijice.
p.s. deca mi imaju 9 i 4 godz:lol:

hvala ti puno :)
napravila sam za vikend dva jastuceta za igle, jedan sa salvetom a drugi sa cipkicom. ravnala sam prstima, a i salvetu i cipku sam stavljala iz dva dela i manje se guzva a kutijica je bas mala. potrudicu se da postavim slike sva tri rada uskoro. mogla bih i ja svoju decu da ukljucim malo mada se meni cinilo da su jos mali. stariji ima 6 a mladji 3. mozda bi stariji mogao malo da mi pomogne.

Imam pitanje pa ako može savet značilo bi mi. Hoću da kutije obične presvučm u novine (dnevne tipa politika i sl). E sad ja bih da to baš lepo izgleda, da ih zalepim na kutiju (lepkom za tapete?) pa kad se osuši da prelakiram vodenim lakom. Nije mi baš skroz jasno da li da nakvasim novine pre tog lepljenja na kutiju ili ne? Da li da koristim lepak za tapete ili neki drugi? Da li će novine da se smrežuraju od vode pa da izgledaju ružno i kako to da izbegnem? z:poz:

@ Zlatna Iris
Moram da ti kazem da si me inspirisala da pocnem da radim na drvetu, t.j. medijapanu. Islo je mnogo lakse nego sto sam mislila, postavicu fotke cim se osuse radovi.
Ukljuci decu slobodno, obuci im nesto staro i daj im da farbaju, seckaju, lepe... sigurno ce im se dopasti!

Sto se tice novina, meni je nekako logicno da ako pokvasis novinski papir od dnevnih novina da ce se razliti stampa, a sa druge strane onaj papir od magazina je malo deblji i cvrsci tako da njega moras pokvasiti (kao i dekupaz papir).
Najsigurnija varijanta je da uzmes parce debljeg kartona i da na njemu isprobas obe varijante, pa ces videti kako to sve ide. Ja tako uvek radim kad hocu da isprobam nesto novo.

Pozdrav svima i kacite fotke da malo vidimo vase radove!

dejana imam pitanje. videla sam da u ns ima kurs za dekupaz. takodje ima kurs za izradu nakita od polimerne gline. i ja se sad dvoumim...da li mi je bolje da idem na dekupaz ili na ovaj drugi. da li je dekupaz moguce usavrsiti bez pomoci? sa druge strane izrada nakita od polimerne gline mi se cini slozenijom a isto me privlaci. savet.:)

dejana imam pitanje. videla sam da u ns ima kurs za dekupaz. takodje ima kurs za izradu nakita od polimerne gline. i ja se sad dvoumim...da li mi je bolje da idem na dekupaz ili na ovaj drugi. da li je dekupaz moguce usavrsiti bez pomoci? sa druge strane izrada nakita od polimerne gline mi se cini slozenijom a isto me privlaci. savet.:)

E, sad... Ja sam dekupaz pocela da radim sama, bez pomoci, pre 2-3 meseca i mislim da mi dobro ide. Polimerna glina se i meni cini mnogo komplikovanije i ne bih se usudila da probam sama. Ne znam sta bi i mogli da te nauce na tom kursu za dekupaz a sto ne mozes negde da procitas i da probas kod kuce. Moj skromni savet - polimerna glina.
pozz

Mene zanima gdje nabavljate sve te salvete i slicice?

U samoposluzi, Liliju, DM....ima radnji koje ih prodaju i na komad.

Ja se od skoro igram sa ovim, uz pomoc iskusnijeg "trenera" i za sad se jos uvek ludo zabavljam.
Evo kako smo se igrali do sad...tj ja se igrala ona nadzirala i savetovala :)

Cetku je radila moja cerka, ostalo je moje :)

Pogledajte prilog 273439

Pogledajte prilog 273440

Pogledajte prilog 273441

Pogledajte prilog 273442

Pogledajte prilog 273443

Poslednja izmena:
Kako uspevate na zaobljenim površinama? Konkretno, u limenci od nesa držim mešavinu šećera i cimeta i juče sam na pijaci našla salvetu sa štapićima cimeta, suviše je lepa kao celina da bih isecala detalje, radije bih je upotrebila bez seckanja. (Ko ne zna, limenka od nesa ima "zaguljen oblik.)

images

Back