Dekompajliranje programa

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
Da li nekako mogu da vidim source code od nekog starog programa koji je napisan u boreland delphi-ju 4?
Ima li neki softver da moze da se to lepo vidi, imam hackers eye i oli dbg ali je to suvise kompleksno i nerazumljivo za mene jer su samo neke rendom cifre.

Definitivno je jedino rešenje disasembler, a za to ti treba poznavanje asemblera za odredjenu arhitekturu i dosta živaca. Ako te interesuje odredjeni deo programa, mogao bi da se referenciraš približno na taj delić mašinskog koda pretragom odredjenih string literala, i traženjem mesta gde se oni koriste.

Ako se fokusiraš, možeš steći dobar osećaj šta i kako taj deo radi, mada se mašinski kod može jako razlikovati od programskog koda od kojeg je generisan, zbog gomile optimizacija koje kompajler primenjuje.

Za razliku od tih programa kompajliranih direktno u mašinski kod, .NET i Java mogu da se disasembliraju i da koliko-toliko dobiješ nešto smisleno i razumljivo.

Meni je lično IDA Pro dobar disasembler, mislim da on ima i Paid i free verziju (ili je samo trial, ne sećam se)

Back