Декларација о правима радника

Декларација о правима радника

• Да

• Не

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Да ли подржавате стварање једне овакве декларације која би се односила на основна права запослених?

Оваква декларација би касније могла прерасти у законик попут оног грађанског.
Слажем се да тако нешто мора да буде правно регулисано.

Да ли подржавате стварање једне овакве декларације која би се односила на основна права запослених?

Nema potrebe,zadovoljni su ovim sto imaju...

Шта би писало у тој декларацији?
О томе бисмо морали да расправљамо. Односило би се на однос послодавца према запосленима. Право на годишњи одмор, трудничко, породољско, право на отказни рок, право на организовање штрајкова...
Начини организовања синдиката...

Све што се односи на раднике и њихова права.

О томе бисмо морали да расправљамо. Односило би се на однос послодавца према запосленима. Право на годишњи одмор, трудничко, породољско, право на отказни рок, право на организовање штрајкова...
Начини организовања синдиката...

Све што се односи на раднике и њихова права.
Право да се прековремени рад плаћа...

Nema potrebe,zadovoljni su ovim sto imaju...
Нису. Убијана им је класна свест. Из страха да не остану без посла, дозвољавају мобинг од стране надређених.
Јеботте, ако ја као десничар тврдим да се радници третирају као робље, е онда је знак да је дошло до гуше...
Права радника су угроженија више него икад. А пролетаријат је најпрогресивнији део друштва.

Narvno.
Ne samo dekleracija nego zakon.

Striktno se moraju postovati prava radnika. To svaka ozbiljna drzava mora da postuje i primenjuje.
To je uslov da bi se jedna drzava smatrala ozbiljnom i pravnom.

Poslednja izmena:
Sve dok budu svojim izlaskom na izbore podrzavali sadasnji sitem-sami su krivi za sve sto im se desava...
Верујеш да радничка класа треба да бојкотује изборе?
А је л’ ће у закону да стоје и обавезе радника?
Које су то обавезе радника?

Radnik tužio Šećeranu Crvenka jer su ga godinama vodili kao „povremenog“

http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/...enka-jer-su-ga-godinama-vodili-kao-povremenog

CRVENKA - Slobodan Đajić, revoltiran što se poslodavac oglušio o uputstva Inspekcije rada a sud o zahtev nadležnog ministarstva da pokrene prekršajni postupak, poveo je sudsku bitku da bi dokazao da se šećer u fabrici šećera ne pakuje „povremeno“, već svakodnevno, a često i prekovremeno.
291937_crvenka-01-pogon-secerane-foto-rivanoska1_f.jpg
Pogoni šećerane u Crvenki

Pre nego je odlučio da se obrati nadležnima, Đajić je četiri godina radio u magacinu crvenačke šećerane na mestu koje poslodavac prema sistematizaciji tretira kao „povremeni i privremeni posao“.

Da je posredi kršenje Zakona o radu, utvrdila je Inspekcija rada u septembru prošle godine, kada je protiv poslodavca (sada "Helenik šugar), doneto rešenje u kome se nalaže da sa Slobodanom Đajićem zaključi ugovor o radu i prijavi ga na obavezno socijalno osiguranje.

- U šećerani sam radio skoro šest godina, a u od 2008. isključivo u magacinu šećera. Taj posao nije vezan za kampanju prerade repe kada se angažuju sezonci, već se u magacinu radi tokom cele godine. Radio sam i vikendom, noću i praznicima. I inspekcija je potvrdila da rad u magacinu šećera po prirodi posla ne može biti ni privremen ni povremen, ali nakon njihove intervencije, moj ugovor nije produžen - objašnjava Đajić.

On dodaje i da ne radi od decembra i da nije očekivao da će nakon intervencije Inspekcije slučaj još godinu dana ostati nerešen.

291938_crvenka-01-slobodan-djajic-foto-rivanosak_hf.jpg
Slobodan Đajić

- Školujem troje dece i rizikovao sam obraćajući se nadležnima. Poslodavac se žalio na rešenje inspekcije, ali iako je žalba odbijena, nisu postupili u skladu sa zakonom.
U januaru je inspekcija rada uputila Osnovnom sudu Sombor zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i on je do danas u nečijoj fioci - naglašava Đajić, dodajući da je čvrsto odlučio da pokrene sudski postupak pred Osnovnim sudom u Somboru.

- Ali i kad sud presudi u moju korist, ne znam da li ću se vratiti na posao, mada očekujem da bar dobijem pravičnu nadoknadu. Koliko sam informisan, fabrika je sad konačno prestala da angažuje radnike u magacinu po principu privremenih i povremenih poslova, pa ispada da sam im samo dao lekciju o poštovanju zakona - ogorčen je Đajić.

U šećerani kažu da su upoznati sa slučajem Slobodana Đajića, ali niko od nadležnih nije želeo da komentariše događaj. Inače, fabrika šećera u Crvenki je, nakon ovogodišnjeg preuzimanja preostalih akcija malih akcionara u apsolutnom vlasništvu grčke kompanije „Helenik šugar“.

Back