Dekan Fizičkog fakulteta predlaže ministarki: Dođite i uhapsite ceo fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa nek se bore, ko im brani?

Al nemaju pravo da blokiraju/brane onima koji hoće da uđu u učionicu. A profesori moraju da budu u učionicama kad je vreme za njihov čas ako hoće da dobiju platu. Zna se šta sledi ako ne ideš da posao ili odbijaš da radiš.

Ko kaže da iko ne ide na posao ili odbija da radi? Sve vreme blokade se nastavnom osoblju gleda da li dolaze na posao.
Nastavnici se bave raznim stvarima, postavljanje novih eksoperimenata, radom sa master i doktorskim studentima, naučni rad koji se sve vreme odvija, disertacije se realizuju, brane se master radovi, predaju se noviu prijekti, učestvuje se unaučnom radu, delom i za ministarstvo, skoro sam napisala besplatnu recenziju za ministarstvo vezano za jedan bilateralan projekat kolega, osim toga, rade se konsultacije u vezi sa nastaom, online komunikacija preko Teamsa nije prestala. Uzimamo godišnje kada nismo tu ili bolovanja kada ne dolazimo, sve je skoro slično, osim tih par sati predavanja nedeljno. Nastavno-naučna veća se odvijaju isto kao pre, tačke doktorati, masteri, specijalizacije, to sve ide, takođe izborna veća, to se sve odvija kao pre, rade sva tela pri univerzitetu, tipa Veća prirodnih nauka i matematike vezano za izbore kolega u zvanja, ili ponovne izbore. Sastanci katedara, izmene programa za narednu akreditaciju, itd itd

Ko će sad da izmeri koliko se manje ili čak i više radi? Jer se odvija naučni rad kao i pre. Diplomci ih rade, master i doktroski studenti rade naučni rad kao pre.

Poslednja izmena:
Neće da uče.Ne moraju da uče.Ionako uče za sebe a ne za državu ili za narod.Ne znam zašto se ministar stresira ? Ministru je čak i lakše ako nema nastave po školama i fakultetima.

Što se tiče studenata u blokadi oni uče, imaju amfiteatar za to, čak su tražili da tu bude tišina.

Kada bi neko mogao d aizmeri koliko procenata rada donose predavanja na mesečnom nivou, meni ne bi smetalo da se taj novac oduzme. Međutim, kako to prpoceniti? Skoro sam napravila predavanja za čitav jedan novi nastavni predmet, radila sam mesecima na tome, to se sve ostvarilo u prošlom semestru, odradila sam godišnji plan za taj predmet. Kako sad to da se oduzme, kada je odrađeno za celu školsku godinu?

Ili, neki nastavnici imaju dva puta veći raspored u jesenjem, a sad u drugom semestru imaju nnogo manje. Ako su sve odradili za prethodni, a ja recimo jesam, jer sam ostatak predavanja za decembar postavila snimljeno, i odrađene su konsultacije za to, skoro sve drugo je urađeno, čak smo i teorijsku kompjutersku vežbu kompletno postavili online i mogli su da se konsultuju svi koji nisu razumeli, kako sad može da nema novca za sve to što je već urađeno a ulazi u godišnji plan?

Osim toga, predavanja nisu samo tih dva sata. Koliko je bilo potrebno učenja i znanja da se ona postave i osmisle? da se napiše kurs, da se spreme prezentacije. Tih 2 sata je samo sprovođenje i najmanje vremena oduzima.

Prepuno pitanja. Ali nije ministarka smislila ovaj plan, već znamo ko, jer želi da se osveti univerzitetu za to što je samostalan i za ove proteste.

Kada bi neko mogao d aizmeri koliko procenata rada donose predavanja na mesečnom nivou, meni ne bi smetalo da se taj novac oduzme. Međutim, kako to prpoceniti? Skoro sam napravila predavanja za čitav jedan novi nastavni predmet, radila sam mesecima na tome, to se sve ostvarilo u prošlom semestru, odradila sam godišnji plan za taj predmet. Kako sad to da se oduzme, kada je odrađeno za celu školsku godinu?

Ili, neki nastavnici imaju dva puta veći raspored u jesenjem, a sad u drugom semestru imaju nnogo manje. Ako su sve odradili za prethodni, a ja recimo jesam, jer sam ostatak predavanja za decembar postavila snimljeno, i odrađene su konsultacije za to, skoro sve drugo je urađeno, čak smo i teorijsku kompjutersku vežbu kompletno postavili online i mogli su da se konsultuju svi koji nisu razumeli, kako sad može da nema novca za sve to što je već urađeno a ulazi u godišnji plan?

Osim toga, predavanja nisu samo tih dva sata. Koliko je bilo potrebno učenja i znanja da se ona postave i osmisle? da se napiše kurs, da se spreme prezentacije. Tih 2 sata je samo sprovođenje i najmanje vremena oduzima.

Prepuno pitanja. Ali nije ministarka smislila ovaj plan, već znamo ko, jer želi da se osveti univerzitetu za to što je samostalan i za ove proteste.
Ima da plati.
Kad ima za ćacije, ima da ima i za prosvetare

„Bilo je možda dvoje-troje studenata koji su došli da sa mnom razgovaraju i kažu da bi hteli nastavu, ali to je značajna manjina. Ne možete držati nastavu praznim učionicama.
Trebali su da drze nastavu i toj manjini, da se vidi kolika je ta manjina, kao prvo, a kao drugo, ako je makar i veci deo studenata u strajku/blokadi, oni nisu objavili strajk.

To sto su podrzali te studente, ne znaci da ne treba da rade sa onima koji hoce da studiraju i uce, cak ne vidim ni zasto su morale blokade fakulteta da se dese.

'96 nije tako bilo i niko me ne moze ubediti da mora da se blokira fakultet za svaku nastavu.

Jao, šta će sada biti....
tek će da vide.

Ако се уђе у тврду тиранију и буде већијх немира и ако Ви Проф.др. са студентима успоставите меритократију након незнасе колико хектолитара крви , хоћете ли успоставити слободу само на Универзитету или ћете је успостављати на свим институцијама?

Преведено, хоћете ли ви постати сталеж, а ми остали и даље остајемо да будемо робови ??

Ако се уђе у тврду тиранију и буде већијх немира и ако Ви Проф.др. са студентима успоставите меритократију након незнасе колико хектолитара крви , хоћете ли успоставити слободу само на Универзитету или ћете је успостављати на свим институцијама?

Преведено, хоћете ли ви постати сталеж, а ми остали и даље остајемо да будемо робови ??
Nema ništa od toga

Nema ništa od toga

Питам, јер сам приметио одређену кварљивост 90-тих код неких Проф.Др.

Питам, ако Вам буде прилике

Жеља за сталежом - неки хибридни елитистички академски другосрбијанизам

Питам, јер сам приметио одређену кварљивост 90-тих код неких Проф.Др.

Питам, ако Вам буде прилике

Жеља за сталежом - неки хибридни елитистички академски другосрбијанизам

Mislim da većina ljudi nije svesna da je prošlo skoro 30 god od tog vremena
Niti su nastavnici isti, ni studenti

Što se tiče studenata u blokadi oni uče, imaju amfiteatar za to, čak su tražili da tu bude tišina.

Ko kaže da iko ne ide na posao ili odbija da radi? Sve vreme blokade se nastavnom osoblju gleda da li dolaze na posao.

Pa šta onda znači "bliokada fakulteta" kada svi profesori dolaze na posao a đaci uče?
Kako pišeš, znači da nikome nije zabranjeno da uše na faks?

Pa šta onda znači "bliokada fakulteta" kada svi profesori dolaze na posao a đaci uče?
Kako pišeš, znači da nikome nije zabranjeno da uše na faks?

Blokada se odnosi na održavanje nastave u amfiteatru. Naravno da svi dolazimo na posao. Oni zovu nastavnike na sastanke plenuma.
Takođe, u dogovoru a studentima prepustili su amfiteatar par dana za jednu konferenciju. Ja dolazim na faks stalno, radim, dolaze mi studenti koje nešto zanima iz već predavanih oblasti, sastanci se svi odvijaju, Veća, kompletna nauka na svim nivoima od diplomskih do doktorskih, bukv sve radi osim što nema predavanja u amfiteatru i vežbi u labu, mada se radi nauka u labu.
Nastavnici koji pišu knjige zbog napredovanja u više zvanje to i dalje rade, saradnja sa naučnicima iz inostranstva, naši uređaji rade, da ne govoim o nenastavnom osoblju koji radi sve vreme isto, od pravnika, finansijske službe, spremačica, sekretarijat, tačke na Većima su krcate kao i pre, izbori, reizbori, projekti, itd da ne nabrajam

Poslednja izmena:
I naravno da mnogi studenti u blokadi uče. U amfiteatru je tišina, svako uči za sebe, ... uveče puštaju filmove. Oni su tako smislili takav vid blokade kao vid protesta. U supštini, moglo bi se to i malko izmeniti, ne znam kako će sad teći razgovori. Proteste treba odvojiti od blokada.

Šta se time postiže (sprečavanje održavanja nastave)?

To je sad pitanje za studente, oni su mislili da će to imati efekta.
Neka sami procene da li to ima efekta ili protesti. Ja mislim ovo drugo.

Back