Dejtonska Bosna

Kraj osmanske vladavine područje današnje Slavonije dočekalo je demografski znatno izmijenjeno: nekadašnje slavenske i madžarske starosjedioce zamijenilo je u velikoj mjeri novo »slovinsko« (hrvatsko) pučanstvo pomiješano sa znatnim »vlaškim« (srpskim i hrvatskim) enklavama. Doseljenici su od reda potjecali iz krajeva južno od Save. Razmjerno trajne jezično-kulturne razlike između današnje Slavonije i srednje Hrvatske ostavština su razdoblja izravne osmanske vlasti, koje je u Slavoniji trajalo oko 165 godina na području Podunavlja i 130 do 140 godina na području zapadne Slavonije.
»slovinsko« (hrvatsko) pučanstvo pomiješano sa znatnim »vlaškim« (srpskim i hrvatskim) enklavama.
Zanimljivo rezonovanje, Slavonci (Slovinje) su tek kasnije postali Hrvati, zbog toga u Hrvatskoj službeni jezik nije čakavski nego štokavski.

Bosna je baš onakva kakva treba da bude..pola Srbima, pola Muslimanima i to je to brt.. jedino Brčko je zajednički grad
super su se dogovorili ne znam koj krac se ratovalo..tako je trebalo i sa Kosovom

Bosna je baš onakva kakva treba da bude..pola Srbima, pola Muslimanima i to je to brt.. jedino Brčko je zajednički grad
super su se dogovorili ne znam koj krac se ratovalo..tako je trebalo i sa Kosovom
Zašto pola Srbima ako ste se izuzev istočne Hervegovine i gornjeg toka Drine u ostatku Bosne pojavili tek u 16./17.st. dok su Hrvati tamo nastanjeni od "stoljeća sedmog" i prije Srbije su imali na tom prostoru uspostavljenu državu? Zašto u ovom slučaju ne vridi ona vaša poznata mantra o povijesnim i vjekovnim zemljama? :np:

Zašto pola Srbima ako ste se izuzev istočne Hervegovine i gornjeg toka Drine u ostatku Bosne pojavili tek u 16./17.st. dok su Hrvati tamo nastanjeni od "stoljeća sedmog" i prije Srbije su imali na tom prostoru uspostavljenu državu? Zašto u ovom slučaju ne vridi ona vaša poznata mantra o povijesnim i vjekovnim zemljama? :np:
pa šta hoćeš? pola vama a nema vas

Nema nas radi vaših pajdaša Osmanlija koji su Hrvate katolike pobili, protjerali ili odveli u roblje, a onda Bosnu naselili pravoslavnim Vlasima i lojalnim Srbima ;)
ma da brt a vi niste nikog ubijali

čitao sam skoro selo Pribilovice u Hercegovini 1942 ge

ušli ste u selo i sve pobili.. decu ste silovali i učiteljicu Stanu Arnaut..pa ste ih sve poklali..

posle došli Italijani, kad su videli šta ste uradili nije im bilo dobro..

neki General napiso pismo Musoliniju u kome kaže da ga je sramota što je Fašista zbog vas Hrvata!!!!!

ma da brt a vi niste nikog ubijali

čitao sam skoro selo Pribilovice u Hercegovini 1942 ge

ušli ste u selo i sve pobili.. decu ste silovali i učiteljicu Stanu Arnaut..pa ste ih sve poklali..

posle došli Italijani, kad su videli šta ste uradili nije im bilo dobro..

neki General napiso pismo Musoliniju u kome kaže da ga je sramota što je Fašista zbog vas Hrvata!!!!!
Nisam ni reka da nismo, al pričam o 16./17.st. kad se etnička slika u BiH u potpunosti izminila na štetu Hrvata, a ne 1941. kad je sve bilo gotovo i više nije bilo nazad ;)

Back