Déjà vue...

• Začetnik teme Začetnik teme 3d0
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vrlo dobro mladiću

To bi moglo da objasni sećanja na neka mesta, ali ne i sećanja na tačno tako proživljene događaje, a takvih primer ima dosta

To je lepo rečeno.
Logika ti je na mestu, čeka te još dosta posla i nastavi tako, pazi samo pri zaključivanju, logika nije jedino što čoveku stoji na raspolaganju i ne zaboravi da ona može katastrofalno da greši, ako nema dovoljno podataka, naročito u ovim ne baš uvek realnim okvirima. Ako možeš nemoj svaki zaključak da usvajaš potpuno i pažljuvo se oslanjaj na njega, tek ako ti je potvrđen iz više međusobno nezavisnih izvora.

Biti hrišćanin znači, bez logike i bilo kakve teorije, verovati u celu dogmu o Isusu Hristu, bez ostatka. A ako reinkarnacija nudi logične odgovore na radozala pitanja, to može da se kosi sa tvrdim monolitom dogme, tako da biti hrišćanin danas i pritom logicirati, može te lako dovesti u situaciju ili-ili, mada ne vidim da je teorija o karmi odnosno reinkarnacija suprotna Isusovom učenju, današnji hriščanski vernici odbijaju bilo šta što nije sadržano u dogmi, pa i reikarnaciji, stoga izgleda imaš ili malo egzotičnog, Ili veoma obučenog veroučitelja.

„Putovanje Duša“ je zanimljiva knjiga. Postoji i nastavak zove se „Sudbina Duša „
Michael Newton, autor, je kako kaže bio pionir regresione terapije. Vrlo je pozitivan kao čovek. i valjda ga zato danas svrstavaju u pripadnike veoma rasprostranjenog ali dosta naivnog pokreta zvanog „New age“. Ukratko, Newageri veruju da će sve biti lepo ako se jako želi da sve bude lepo, zato su jako pozitivni, ali za većinu ozbiljnijih tragača peviše naivni.
U njegovim knjigama primeti se da nedostaje samo jedan detalj, a to je suočavanje sa sudijama. Autor ne skriva tu manjkavost, nego navodi da njegovim pacijentima nije bilo dozvoljeno da pod hipnozom iznose detalje o tim momentima. Na to bi trebao da obratiš pažnju u razmišljanju o temi ponovnog rađanja isl.

Želim ti da slobodno nastaviš i bez obzira što ti sad možda, izgleda da ovo nema nikakve veze sa temom, nastoj da pre svega budeš dobar čovek.

Da ja se tu uopste ne slazem s tim i primetio sam da mu je takav stav da ako mislis da je sve dobro bice dobro i cvetace cvece, nekako mi sve to deluje cudno i uvrnuto kao kad zivis u lazi...Iz svega gledam da izvucem ono najbolje sto bi moglo da koristi, procitao sam pola i poceo sam da nailazim na neka razmisljanja i teorije koje mi se ne svidjaju...

procitaj ga do kraja
Dosta dobro rezimira, tako da se od njegovih iskustava moze stogod preuzeti. Mislim da on sam ne bi prisao Newagerima da ih je bilo u njegovo vreme.
Zgodno je poredjenje onoga sto je pisao sa Tibetanskom knjigom mrtvih. Iako se tekstovi dosta razlikuju nisam naisao da se u necemu bitnom jedan drugom suprotstavljaju.

Procitao sam knjigu putovanje dusa i mogu da kazem da mi se svidja kao prica, kao kada gledam neki sf film triler ali mi je dosta toga ostavilo sumnju i neke nelogicnosti...
Suvise mi je nekako pozitivna, sve je neakako med i mleko itd...Ima neceg sto se veoma kosi sa mojim stavom i nacinu razmisljanja tako da knjigu ne shvatam uopste ozbiljno vec samo uzimam ono sto je po meni ok i pozitivno a ima i toga...
I nekako i dalje mislim da covek nema prosle zivote osim mozda secanja zivota svojih predaka...
Mislim da se covek moze da se reinkrenira samo kadaima bas bas bas veliki razlog za to a svaki povratak na zemlju je veliki rizik za pad jer mislim da pakao postoji kao i duhovni svet i da zlo ne potice samo iz slobodne volje coveka nego i iz neceg jos sto se suprostavilo i udaljilo od boga sto je takodje imalo slobodnu volju kao covek i sad je zbaceno proterano dalje od boga, jer ja mislim da moj bog ne bi dozvolio onoliki stepen zla i patnje a mislim da i iz covekove slobodne volje takvo veliko zlo ne moze da samo nikne vec uz neciju podrsku...

Za mene postoji i cistiliste i pakao i raj i reinkrenacija, sve ima svoju ulogu i razlog koji mi veoma tesko mozemo da shvatimo...Do sad sam doso do takvog zakljucka baveci se jos od srednje skole tom tematikom za koju nikad ne mozes da budes siguran da li je tacna...Jedino sam siguran u pogledu da raj na zemlji ne postoji mozda samo veoma kratko cisto da nagovesti onaj gore isto tako i za pakao...Zlo koje dolazi dolazi iz covekove slobodne volje i iz neceg jos veceg koje jos vise podstice da covek napravi jos vece zlo a to sto podstice to je ono sto se udaljilo od boga sto je takodje stvreno sa slobodnom voljom tako savrseno i mocno odmah izspod boga...Mislim da se covek moze da se reinkrenira samo kada ima bas bas bas veliki razlog za to a svaki povratak na zemlju je veliki rizik za pad jer mislim da pakao postoji kao i duhovni svet i da zlo ne potice samo iz slobodne volje coveka nego i iz neceg jos sto se suprostavilo i udaljilo od boga sto je takodje imalo slobodnu volju kao covek i sad je zbaceno proterano dalje od boga, jer ja mislim da moj bog ne bi dozvolio onoliki stepen zla i patnje a mislim da i iz covekove slobodne volje takvo veliko zlo ne moze da samo nikne vec uz neciju podrsku...
Nista zivo sto ima dusu ne moze biti unisteno moze samo biti zbaceno u stranu, moze samo da se pokvari a ne potpuno da nestane jer je dusa vecna kao i ostala duhovna bica...Uloga u ovom beskraju je mnogo, mnogo, veca nego sto zamisljamo...

udaljio sam se od teme ali i onako nista niko ne pise...

imao sam iskustva sa ovim fenomenom.u nekim istrazivanjima se spominje da postoje tri vrste deja vu;vec doziveo,vec osecao i vec bio(na nekom mestu).imao sam iskustva vise puta sa sva tri od navedenog;

vec doziveo-ovaj osecaj sam dozivljavao kroz razgovor sa drugim osobama ne bas tako cesto.izgovorene reci sagovornika i mene sam vrlo dobro razumeo ali...te reci su toliko bile bez znacaja i svrhe..osecaj prema tim recima kao kad se dete resava igracke sa kojom ne zeli vise da se igra i bas ga briga kuda ce otici i cemu ce sluziti.nije cest i retko se javlja.

vec bio osecaj-osecaj koji predstoji osecaju vec osecao.uslovi za ovaj osecaj i okolina su nebitni.moze da se javi na pustom ostrvu,pustinji,koncertu metallice ili nekom mestu gde ljudska noga nije krocila.nije cest i retko se javlja.

vec osecao-osecaj koji se probija kroz moje emocije davajuci mojim osecajima'novu dimenziju'.opisao bi ga kao osecaj opustenosti^volje i moci.sto mi govori o mogucem prevazilazenju stanja u kojem se covek trenutno nalazi,nagovestavajuci njegov finalni proizvod(prirode).ovaj osecaj je inace naj ucestaliji i najjaci(naj duzi).

medjutim kod mene se javlja i cetvrti osecaj koji nisam imao prilike da vidim da je negde spomenut.osecaj da u necijem liku vidim nekog koga cu ugledati u buducem vremenu.dakle ugledam nekog i taj neko me podseti na nekoga koga cu ugledati u bliskom vremenskom intervalu.e sad neko moze da kaze da u memoriji imam gomile slika koje su u mojoj podsvesti i koje cekaju da se aktiviraju i ja se slazem sa tim,ali ja pitam kako ja UNAPRED mogu da znam koja ce slika da se pojavi?neko bi opet mogao da kaze SLUCAJNOST,ok slucajnost,prihvatam ali KAKO I ZASTO OSECAJ ISPRED SLUCAJNOSTI?mozda zbog toga sto se nalazimo u 'sredini' mikro i makro poimanja vremena ili nagovestaj odsustva vremena?

naucnici ovakve fenomene prepisuju raznoraznim anomalijama i bolestima vise zbog straha od upoznatosi sa osetljivoscu aparata zvanog mozak,nego sa upoznatoscu ovog fenomena.

necu nista da tvrdim,imate li vi iskustva sa vec vidjenim?:p

Ja sam imao taj osecaj kad sam bio u vojsci.Osecaj da sam video jednu "sliku".Nije to slika,nego neke glupe zgradice i neke cevi od grejanja koje idu preko njih.Bio sam u delu kasarne gde pre nisam nikada dolazio,i kako sam ugledao taj prizor samo sam stao u mestu i blenuo.Stvarno se nije imalo sta videti osim tih baraka,ali ja sam znao da sam to vec nekada video.Jako cudan osecaj.A tu sliku uopste nisam imao u glavi pre toga-nego u trenutku kada sam je ugledao-samo BAM!Stvarno posle toga nekih petnaestak minuta nisam mogao prestati da gledam u taj prizor.Neverovatno.To se desilo pre nekih 20-tak godina i posle mi se takvo nesto vise nije desavalo.

Ja sam imao taj osecaj kad sam bio u vojsci.Osecaj da sam video jednu "sliku".Nije to slika,nego neke glupe zgradice i neke cevi od grejanja koje idu preko njih.Bio sam u delu kasarne gde pre nisam nikada dolazio,i kako sam ugledao taj prizor samo sam stao u mestu i blenuo.Stvarno se nije imalo sta videti osim tih baraka,ali ja sam znao da sam to vec nekada video.Jako cudan osecaj.A tu sliku uopste nisam imao u glavi pre toga-nego u trenutku kada sam je ugledao-samo BAM!Stvarno posle toga nekih petnaestak minuta nisam mogao prestati da gledam u taj prizor.Neverovatno.To se desilo pre nekih 20-tak godina i posle mi se takvo nesto vise nije desavalo.

treba znati pre tog BAM

Još pre kad smo bili na ekskurziji u manastiru Tronoši gde se inače Vuk Karadžić jedno vreme školovao moj drug rekao kako mu se sve to čini poznato.Pogotvu dvorište manastira.Da li je lagao nemam pojma.Sad sam ga zvao na mob. i pitao i on kaže da nije lagao,i rekao je da nisam normalan zbog što ga zovem za to.
Od onda ga zovemo Vuk Karadžić-

Back