Deja Vu

The Life Architect

Aktivan član
Poruka
1.404
Kakvo je Vaše generalno mišljenje o tome?

Ja zaista tu pojavu smatram kao vrlo realnu i jednu od najzanimljivijih i najmisterioznijih... I zaista nemam blagu predstavu šta bi to moglo biti.

A podsticaj na otvaranje ove teme je bilo to što sam baš to dožvieo, ponovo, po ko zna koji put, pre par minuta!

Znači, to se ne dešava često, nekad prođu i meseci kad ne osetim da sam nešto već video, baš tako, doživeo, baš tu sliku i baš taj događaj... a nekad bude u razmaku od par dana dva puta.

Kao sad, pre 4-5 dana dobio sam odjednom isti osećaj, samo sam ga osetio, kao lavinu koja pada na moj mozak i obuzima mi misli. I sada ponovo, znači bukvalno isto, istu slike se sećam, iste pesme koju sam slušao, isti tekst i drugu sliku koju sam gledao, bukvalno kao da sam već to doživeo, sanjao, šta već, potpuno isto, ne mogu biti 100% siguran, ali prilično jesam, da je skroz isto.

I da ne verujem da sam to sanjao jer malo stvari koje sanjam zaboravim, a malo i sanjam...

Šta Vi mislite o ovome, imate li i Vi iskustva ili neko Vama blizak, kako opisujete ovu pojavu, imate li svoju teoriju makar šta bi ona mogla predstavljati???

Истина, то је не само забавно него и са неке озбиљније стране, интересантно....
Доста дуго се, у недостатку бољег објашњењасматрало за прекогницију, али...
на свеопшту жалост ипак није....

Sluao sam jednog čoveka, koji se bavi biomedicnom, kako objašnjava tu pojavu.
Kolko se sećam, predstavio je ljudsku svest (ili sećanje) kao liniju po kojoj se kreće kuglica.
Deja vu predstavlja kada ta kuglica dođe do nekog udubljenja i onda osciluje po njemu.
E sad šta predstavlja to udubljenje u svesti (sećanju), bem li ga...:)

Има много објашњења...
То, тог биоенергетчара нисам чуо до сад и истина, јесте једно од лепших...
Но, принцип, бар онај званично прихваћен је једноставан и ко такав, јако вероватан...
Давно још, неки, парапсихолог, теоретичар.... филозоф.... француз, Емил Боирак написао неку књижицу у којој, између осталог говори и о Déjà vu-у
То јје, по њему и неким озбињним истраживањима, неправилност у сећању...
Да се стави у перспективу, памћење ради на прилично конкретан, али и конфузан начин...
Машта не постоји...
Све што можемо да замислимо сво већ негде и на неки начин, видели, осетили, чули.... а оно невероватно што приписујемо машти или креативности је само резултат комбиновања тог, већ виђеног..
Кобминовања предходно стечених чулних спознаја, на начин који је јединствен нашем мозгу и психи...
Те је инспирација, машта, генијалност, тек добра комбинација...
Е сад, сећање је просто дозивање нечег из памћења.
Сећање је поновно покретање неуралног импулса, који се провукао кроз мрежу нервних ћелија кад се нешто конкретно десило, неки чулни... улаз.
А није ретко да неки други чулни улаз изазове сличну сензацију и покрене кеи други сет имплулса који тако, изнесе нека сећања на нешто што се није нужно догодило, али, је комбинација сећања, елемената, мириса, боје, места, атмосфере... ствари које памтимо са различитих тачака на тој нашој, како је тај бата, биоенергетичар рекао, линији свести, али, у тренутку кад су оне, оним што се тренутно догађа, повезане...
отуд сва та спојена сећања на нешто што се није десило....
Здудао сам овај крај, но, има ту доста око свега тога, ал, сад ме обавестише да касним, те би ваљало да пожурим... ако кога занима, има и сличних појава...
Jamais vu
је рецимо, сензација супротна овој горњој....

а Presque vu је оно, на врх језика...
сећање које је (можда) ту, али које не можемо да... дозовемо....

I meni se čini da sam jednom ovde iznela teoriju da je ova pojava dokaz o postojanju Platonovog sveta ideja.
..." da je Platon pretpostavljao postojanje ideja u nekoj prostorno odvojenoj sferi naslućuje se u njegovom Fedonu, gde kaže da ljudska duša, pre sjedinjavanja s telom, boravi u nekom preiskustvenom području u kome opaža umstvene entitete ili ideje, koje, kako izgleda, čine mnoštvo odeljenih suština. Stoga se i saznajni proces u načelu sastoji u sećanju, podsećanju ljudske duše na te večne suštine koje je opažala u stanju preegzistencije."

Volim taj osećaj, baš se osećam dobro, nemam pojma šta je ali mi na neki čudan prija.
Osim već doživljenog, postoji i ono šta smo već čuli, već posećeno (kada se nadjemo prvi put u životu na nekom mestu ili novom gradu a tačno znamo tu scenu koju vidimo, kao da smo tu već bili) i najzanimjivije bar meni, već osećano.
Nekad se taj osećaj javlja kad nas neko koga smo tek upoznali snažno privuče kao da ga poznajemo i volimo već milion godina. Kada dolazi do neverovatno brzog zaljubljivanja i neobjašnjive opčinjenosti.

Poslednja izmena:
Šta Vi mislite o ovome, imate li i Vi iskustva ili neko Vama blizak, kako opisujete ovu pojavu, imate li svoju teoriju makar šta bi ona mogla predstavljati???
Da, doživela sam nekoliko puta taj famozni Deja Vu. Ali, zaista blage veze nemam šta bi ova pojava mogla predstavljati.

Volim taj osećaj, baš se osećam dobro, nemam pojma šta je ali mi na neki čudan prija.
Da, i meni je baš tako na neki čudan način, svaki put, ovaj osećaj prijao. Možda zato jer je potvrda nečemu neobjašnjivom i neverovatnom.

Kakvo je Vaše generalno mišljenje o tome?

Ja zaista tu pojavu smatram kao vrlo realnu i jednu od najzanimljivijih i najmisterioznijih... I zaista nemam blagu predstavu šta bi to moglo biti.

A podsticaj na otvaranje ove teme je bilo to što sam baš to dožvieo, ponovo, po ko zna koji put, pre par minuta!

Znači, to se ne dešava često, nekad prođu i meseci kad ne osetim da sam nešto već video, baš tako, doživeo, baš tu sliku i baš taj događaj... a nekad bude u razmaku od par dana dva puta.

Kao sad, pre 4-5 dana dobio sam odjednom isti osećaj, samo sam ga osetio, kao lavinu koja pada na moj mozak i obuzima mi misli. I sada ponovo, znači bukvalno isto, istu slike se sećam, iste pesme koju sam slušao, isti tekst i drugu sliku koju sam gledao, bukvalno kao da sam već to doživeo, sanjao, šta već, potpuno isto, ne mogu biti 100% siguran, ali prilično jesam, da je skroz isto.

I da ne verujem da sam to sanjao jer malo stvari koje sanjam zaboravim, a malo i sanjam...

dozivela je preko nekoliko puta, interesatna, ali ponekad mucna stvar
citala sam i naucno objasnjenje zasto se desava, ali mi je bilo toliko neubedljivo, da sam ga zaboravila iz momenta

....zanimljivo bas zato sto je neobjasnjivo, desava mi se, ali redje,... cesce je bilo kad sam bila mladja...uglavnom povezujem sa nekom prijatnoscu,... da li je to prosli zivot? ko to zna?!...:)

Back