Definišite pojam

Demokratija je socijalna kontrukcija sa idejom kako se donose odluke, sve u svemu svodi se na glasanje i pobedu onoga ko ili čija ideja ima većinu glasova.
Kontam da ljudi kod nas često koriste reč demokratija u kontekstu demokratsko uređenje, zapadne vrednosti, zapadni sistem, kapitalistički sistem i slično.
Sada da li je demokratija dobar izbor za nas, pa po meni lično i nije iz razloga što polovina stanovništva ima jedno mišljenje, a polovina drugo. Kada je približno 50-50 sukobljavaće se ljudi kada ne bude po njihovom.
Sada šta bi ovde funkcionisalo mislim da je to klasni sistem gde su ljudi bukvalno podeljeni na pro-zapadne i pro-istočne i da su u neku ruku ravonopravni u izlaganju/praktikovanju svojih mišljenja i ideja

nije samo kod nas populacija podeljena na 2 strane, tako je u velikom broju zemalja, da pocnemo od dvopartijske amerike gde je treca partija takoreci nemoguca misija, Engleski parlament je jos bolji primer jer kad udjes u prostor moras da se odlucis da li si levi ili desni, i dok mr.speaker daje rec, oni se prepucavaju kao na teniskom terenu. I jos mnogo primera izmedju ostalih recimo Malta gde mi je politicka situacija poznata koja je tradicionalno podeljena na nacionaliste i laburiste koji imaju relativno uravnotezene glasace pola pola, pa se pojavila mala partija u jedno vreme zvana alternativa demokratika koja je sa malim ali dovoljnim brojem glasova tako da ovi veci ne bi imali sami po sebi vecinu (oko 5% stanovnistva) uspela da poljulja sistem tako da se oni zapravo pitaju s kim ce u koaliciju sa nacionalistima ili laburistima. Pa ko da vise.

Naravno ima drugih zemalja i uredjenja, ali sam razlog da ima 2 glavne linije je takoreci normalno stanje demokratije. Mozda jedina razlika izmedju maltezana i nas (pored jako mnogo slicnosti) taj da Maltezani, prvo temperametno slave pobedu, a posle 3 dana se sve smiri i zivot ide dalje kao sto je isao i do tad. Znaci nema sukoba - tako je kako je do sledecih izbora. Prihvate se rezultati. Kod nas bi se divljalo jos 2 meseca sa optuzbama protestima itd.

E sad da li se i kako mi sukobljavamo, to je nasa kultura, koja ne moze da prihvati razlicitosti nego - my way or highway - to nije demokratija to je kako bih mogao kazem - nedostatak civilizovanog ponasanja,

a to pro-zapadni, i pro-istocni dozvojljava da se napravi dobar centar koji je boli me patak i za leve i desne nego aj da vidimo kako cemo mi sami za sebe da nam bude bolje. I da smo jedan mudar narod to bi zidali kao glavni koncept.

Back