Definicija Osecanja

• Začetnik teme Začetnik teme bangg
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bangg

Ističe se
Poruka
2.222
Mnogo puta mi je padalo na pamet da krenem sa pisanjem ovakve knjige .Definisati osecanja sada je mozda najpotrebnije ,upravo zbog buducnosti nase dece,jer kakve ih odgajamo takva ce im buducnost i biti.
Krenimo od osnovne -LJUBAV.
Kakvo je to osecanje LJubav ,sta osecate u sebi ,prema sebi,drugima,bliznjima...?

Moj osecaj: Ljubav je toplina (kao kada majka uzme u narucje svoje dete)
Ljubav je Sunca sjaj(kada nam miluje lica svojom svetloscu...)
Nezan zagrljaj (prema voljenim osobama,saosecanje,nikako zaljenje)
Lepa rec (prema svakom bicu-celoj planeti-svemiru-Bogu.)
Volim te (govoriti svima,ali u danasnje vreme pre svega prepoznati gde se to moze, kao sto moja mila sestrica koju mnogo volim Arebis kaze : Brzo misliti ,malo sporije govoriti...i upravo tim nacinom razbijati zacarani krug,van koga naizgled je nemoguce izaci,da mu se mora prikloniti ,ali uvek postoji izlaz koji jedino mora biti u skladu sa desetak zapovesti ,koje ni malo nisu nerazumne)
I opet ,svacije srce kuca drugacije i svako to ne zeli prihvatiti,jer toliko je jak osecaj jata-copora-naizgled"slobode",ali tako i treba biti ,za pocetak korak po korak do cilja.

Pa da vas "cujem" moji voljeni-vase definicije
:) ?

Poslednja izmena:
Ljubav je idealizacija seksualnog partnera ... (skraćena Frojdova def)
Osjećanja imaju svoju funkciju tek u vezi sa nagonskim strateškim ciljevima, a taktiku odrađuje ego ...
..za početak ...

Hmm... Koliko si izucavala Frojda :) i tu mislim na njegovu licnost ,ne na njegovo delo .
Idealizacija seksualnog partnera ... to nije ni 2% od onoga sto cini LJubav...

Sve ima svoju funkciju,ali to ne znaci da moramo citirati nekoga koga ne bih zeleo osudjivati sada i ovde,jer ko sam ja da to cinim...
Ego-centrizam je ubica licnosti i drustvenih odnosa, upravo izvedenog iz takve ideologije...Osnovni socioloski uslovi ipak sklanjaju mnoge vredne stvari da ih tako nazovem u stranu, ono metafizicko ono izvan, za koje se ne moramo truditi i nalaziti objasnjenja u razumu i logici.
I ne moraju uopste postojati ciljevi koji vode kroz materijalno, jer nisu oni ono sto nas samo drzi,to su snovi.Snovi i na javi i u snu.Stvoriti licne iluzije koje postaju stvarnost, jer samo stvarnost i postoji i ko je taj ko moze osporiti da bilo ko od nas jeste ili nije u pravu.

Ljubav je iznad svega toga draga i mila moja sestrice... :zag:

Ljubav je idealizacija seksualnog partnera ... (skraćena Frojdova def)
Osjećanja imaju svoju funkciju tek u vezi sa nagonskim strateškim ciljevima, a taktiku odrađuje ego ...
..za početak ...

Ala ti je štos da preuzmeš moju ulogu...Ovde sam ja dežurni pozitivista! Efedrin.Seratonin,bioimpulsi u i iz epifize...Ma zekim...:hahaha:
Tema je ipak i lepša i ozbiljnija jer se ne radi samo o pojedinim osečanjima več izuzetno važnim (po poz.meni)moždanim funkcijama koje čine ličnost uz racio,osetilnost i inuitivnost.Uz osnovnu podelu na ekstroverte i introverte to su i osnovni psihološki tipovi moderne psihologije.Niko se tim podelama ne oduševljava,ali su one prilično funkcionalne i delotvorne u praksi.
Ipak ovde Bangg traži nivo metafizike ili korene nastanka osečanja,naročito osečanja LJUBAV.
Mislim da nebi bilo loše krenuti od primitivnijeg osečanja ljubavi do najkulturnijeg i najuzvišenijeg.
Inače,dužan sam da napomenem da se emotivni IQ itekako meri i čak je več ušlo u praksu da se unosi i u CV!:heart::heart::heart:

Ala ti je štos da preuzmeš moju ulogu...Ovde sam ja dežurni pozitivista! Efedrin.Seratonin,bioimpulsi u i iz epifize...Ma zekim...:hahaha:
Tema je ipak i lepša i ozbiljnija jer se ne radi samo o pojedinim osečanjima več izuzetno važnim (po poz.meni)moždanim funkcijama koje čine ličnost uz racio,osetilnost i inuitivnost.Uz osnovnu podelu na ekstroverte i introverte to su i osnovni psihološki tipovi moderne psihologije.Niko se tim podelama ne oduševljava,ali su one prilično funkcionalne i delotvorne u praksi.
Ipak ovde Bangg traži nivo metafizike ili korene nastanka osečanja,naročito osečanja LJUBAV.
Mislim da nebi bilo loše krenuti od primitivnijeg osečanja ljubavi do najkulturnijeg i najuzvišenijeg.
Inače,dužan sam da napomenem da se emotivni IQ itekako meri i čak je več ušlo u praksu da se unosi i u CV!:heart::heart::heart:

;) :zag:

Možemo mi ovdje i samo stavljati smajliće srce i zagrljaj :lol: ali postoji i organska definicija osjećanja ..metafizičko metafizička, ako vam je tako pristupačnije ...
..osjećaji su vezani za ispunjenje ili neispunjenje nagona za životom,ishranom, seksualnim nagonom, roditeljskim nagonom, kao i socijalnim nagonima za čoporom, igrom, takmičenjem, radoznalošću i altruističkim nagonom ..Ispunjenje ovih nagonskih potreba izaziva kod čovjeka osjećaj prijatnosti, zadovoljstva, smirenje..Nezadovoljenje izaziva napetost, nemir, nezadovoljstvo ...e sad se tu u sve to umješa i razum, odn. ego i počinje da racionalizuje ili analizira..ali granica je tanka ..a racionalizacija može voditi i u idealizaciju ..recimo zaljubljeni mladić naglašava kvalitete jedne sasvim prosječne djevojke, koja ih zapravo ne posjeduje .. predmet ljubavi dakle treba da pored zadovoljenja nagona ne izaziva konflikte ega i superega .. visoki obično biraju niske i obrnuto ..nagoni tu teže ravnoteži ..slobodna djevojka, sličnog materijalnog i obrazovnog statusa (koji su već superego kriterijumi) zadovoljava nagonske težnje, ego odradi racionalizaciju ili idealizaciju 'sitnih propusta' - bože moj niko nije savršen i nastane ljubav ...
... uvijek se kreće od početka, zar ne ... a sada možemo nastaviti analizirati,odn. idealizovati ...:)

Možemo mi ovdje i samo stavljati smajliće srce i zagrljaj :lol: ali postoji i organska definicija osjećanja ..metafizičko metafizička, ako vam je tako pristupačnije ...
..osjećaji su vezani za ispunjenje ili neispunjenje nagona za životom,ishranom, seksualnim nagonom, roditeljskim nagonom, kao i socijalnim nagonima za čoporom, igrom, takmičenjem, radoznalošću i altruističkim nagonom ..Ispunjenje ovih nagonskih potreba izaziva kod čovjeka osjećaj prijatnosti, zadovoljstva, smirenje..Nezadovoljenje izaziva napetost, nemir, nezadovoljstvo ...e sad se tu u sve to umješa i razum, odn. ego i počinje da racionalizuje ili analizira..ali granica je tanka ..a racionalizacija može voditi i u idealizaciju ..recimo zaljubljeni mladić naglašava kvalitete jedne sasvim prosječne djevojke, koja ih zapravo ne posjeduje .. predmet ljubavi dakle treba da pored zadovoljenja nagona ne izaziva konflikte ega i superega .. visoki obično biraju niske i obrnuto ..nagoni tu teže ravnoteži ..slobodna djevojka, sličnog materijalnog i obrazovnog statusa (koji su već superego kriterijumi) zadovoljava nagonske težnje, ego odradi racionalizaciju ili idealizaciju 'sitnih propusta' - bože moj niko nije savršen i nastane ljubav ...
... uvijek se kreće od početka, zar ne ... a sada možemo nastaviti analizirati,odn. idealizovati ...:)
P.S.
I dalje mislim da je tema vrh!

A gde su tu obrasci ponašanja Danijela?!!
Je li ti poznato ili da li se sečaš da za zaljubljeno ponašanje nema dovoljno obrazaca,pa zaljubljeni prvo ne znaju kako da uspostave kontakt (pun Fejs),kad ga uspostave-ne znaju šta bi prvo počeli,pa onda zapadnu u neke intrigice i nesporazume (špansko turske serije moje vece...) i na kraju im dosta svega -pobacaju sve sa sebe i ...:heart::heart::heart:
Slažem se ja s tobom,ali društveni obrasci komplikuju...:hahaha::zcepanje:

Poslednja izmena:
A mislila sam da je tema malo drugačija.

Koliko je ustvari razočaravajuće kada shvatimo da većinu naših osećanja (posebno agresiju, melanholiju, uzbuđenje...) kontrolišu žlezde. Sve je skroz banalno, posle toga.

Ne bih tu svrstala ljubav ili mržnju usmerenu ka određenoj osobi.

Jednom smo Radeta koji je bio na Steriji častili gemištom u" Crveno beloj dvojki"i tad je polupijan pun jeda gunđao:Što bi ona...htjela bi bit Koštana...?Glupača!!!
Za to treba inteligencija!!!
Znali smo da se radi o Sonji...Ja,budala nisam očutao več rekao:
"Meni je ona i lepša i draža od Vas gospon Rade..."Njemu je to bilo smešno i čak me je pijano zagrlio,a meni nije bilo ni malo prijatno.Brzo smo ga ostavili samog...
15 godina je prošlo,a ja to osećam i sad...Sonja je imala nešto fatalno u pokretu...

U osećanjima najmanje ima onoga što ljudi veruju da ima apsolutno.

Ili čak i manje.

Ne govorim o erekciji; nit muškoj nit ženskoj; a, uostalom, ionako sam već o tome govorila, više puta.

Ono što me čudi - jedino - jeste koliki broj ljudi ovakve teme nalazi banalnim čak i kad su svesni njihove učestalosti.

:think:

Ali, sve stručnjaci, moj do moga.

Kakvo je to pitanje? Ja se ne pro.seravam sa enciklopedijskim citatima navodeći ih ko božje slovo mimo kojeg ništa drugo ne postoji i nije istinito ni moguće.

Ponajmanje ćeš me videt da ko konj, sa onim kako se vraga zovu, gledam samo u službenom, mainstream pravcu; obzirom da bi mi pokušaj virenja sa strane sapleo noge ko štreberu idiotu koji bifla napamet pa kad ga prekineš u po reči više ne zna ni otkud je počeo, ni s čim će završit a najmanje šta govori.

U životu sam naučila da se na svoje profesije kao bedem uvreženog mišljenja na kojem su ih stekli pozivaju ili:

1. samoljubivi narcisi koji veruju da posle njih sledi potop
2. maloumnici koji nijednu lično svoju ne umeju prosloviti
3. koristoljubivi ljudi koji uviđaju sasma konkretnu korist od štovanja određenih idola i određenih biblija
4. lenčuge
5. uškopljenici

Kako ništa ne stagnira nit je katatonično (bar ne zauvek); stručnjaci bi trebali neprestano pratit razvoj događaja i nove tokove, i dovodit u sumnju mnoge svoje u kamen uklesane istine nad kojima su pisali diplomske radove i sticali titule. Šta je doktor danas i pre tristo godina? Šta je danas hemičar, i šta čarobnjak iz srednjeg veka kojeg su spalili na lomači?

Smrtnost novorođenčadi dramatično se smanjila kad su "doktori" naučili da trebaju prat ruke pre nego pristupe porodilji.

Šta ćeš mi reći o njihovoj viktorijanskoj stručnosti danas, iz svoje novomilenijumske perspektive?

To što si "stručnjak", ne znači da imaš moralno, božje, kosmičko pravo hodat naokolo i propovedat zatvorenog uma.

p.s. Inače, vrlo sam stručna u svojoj profesiji, i možeš mi se, na poslu, obratit kad te god zainteresuju novčane transakcije. I reći ću ti ako ima boljih rešenja. :mrgreen:

Kakvo je to pitanje? Ja se ne pro.seravam sa enciklopedijskim citatima navodeći ih ko božje slovo mimo kojeg ništa drugo ne postoji i nije istinito ni moguće.

Ponajmanje ćeš me videt da ko konj, sa onim kako se vraga zovu, gledam samo u službenom, mainstream pravcu; obzirom da bi mi pokušaj virenja sa strane sapleo noge ko štreberu idiotu koji bifla napamet pa kad ga prekineš u po reči više ne zna ni otkud je počeo, ni s čim će završit a najmanje šta govori.

U životu sam naučila da se na svoje profesije kao bedem uvreženog mišljenja na kojem su ih stekli pozivaju ili:

1. samoljubivi narcisi koji veruju da posle njih sledi potop
2. maloumnici koji nijednu lično svoju ne umeju prosloviti
3. koristoljubivi ljudi koji uviđaju sasma konkretnu korist od štovanja određenih idola i određenih biblija
4. lenčuge
5. uškopljenici

Kako ništa ne stagnira nit je katatonično (bar ne zauvek); stručnjaci bi trebali neprestano pratit razvoj događaja i nove tokove, i dovodit u sumnju mnoge svoje u kamen uklesane istine nad kojima su pisali diplomske radove i sticali titule. Šta je doktor danas i pre tristo godina? Šta je danas hemičar, i šta čarobnjak iz srednjeg veka kojeg su spalili na lomači?

Smrtnost novorođenčadi dramatično se smanjila kad su "doktori" naučili da trebaju prat ruke pre nego pristupe porodilji.

Šta ćeš mi reći o njihovoj viktorijanskoj stručnosti danas, iz svoje novomilenijumske perspektive?

To što si "stručnjak", ne znači da imaš moralno, božje, kosmičko pravo hodat naokolo i propovedat zatvorenog uma.

p.s. Inače, vrlo sam stručna u svojoj profesiji, i možeš mi se, na poslu, obratit kad te god zainteresuju novčane transakcije. I reći ću ti ako ima boljih rešenja. :mrgreen:

Nemojte se za kose ođeee...
Lexa,svaka od vas ima DEBELO prava da se još uvek ljuti...E, sad...Višak pameti,a manjak mudrosti=arogancija.Skoro matematički.Koliko puta ja pi..im u svojoj nemudrosti,pa se lecnem da ne napravim sebi ili drugima štetu!I nije lako biti mudar!!! Tu je i emotivni i imaginativni IQ,a izgleda i one Božije čestice
Higsovi bozoni...Nismo sve do kraja izučili...
Ako pročitaš moj prethodni post,zapazičeš jedno dragoceno(moje) osečanje...
Evo ti još jedan primer(a ti dalje ne čitaj,ako ti isti ne treba u životu)...
U kafeu Ateljea svi sede i nešto ili nekog čekaju.Uključujući i pok.Ljubu...Ulazi pok.On sa šeširom na glavi,prilazi šanku i naslanja se na njega.Svi gledaju u njega-neki pravo,neki krišom(oni malo sujetni ili ponosni) i TIŠINA.Čekaju... On kaže: "Cipele broj 42 još i mogu da probam,o ostalima neću ni da razgovaram..."
Svi su se nasmejali,odahnuli i prošla je ona prethodna napetost iščekivanja,a nastupila...
Osečanja prema Njemu i prema Sonji su veoma slična-no dobro,u onim prema Sonji je bilo i malkice erotike (šta fali...) i to su veoma složena osečanja.
A analiza niti je moguća jer bi morala biti INVAZIONA i uz put objašnjavanja i razarati ,niti imamo tako složene reči kao Nemci da nam olakšaju bar grubo imenovanje.Tako i biva DA NAS NIKO NE RAZUME...A u pitanju je i taj IQ emocija...

Ja nisam ljuta ni na koga :eek: samo je ne razumem. Možda sam nedovoljno inteligentna, a možda se ne trudim dovoljno da zvučim glasnije nego što jesam, pa mi ide na živac kad neko drugi to radi.
Samo skontah reč "banalno", pa reko' da nije nešto meni..... a nikako da povežem šta je pisac hteo da kaže u kontekstu onoga što sam napisala.

Je l možemo srpskim jezikom pričati? Nisam bila ovde dugo, izgleda su neki veliki mudraci zaseli :aha:

Ja nisam ljuta ni na koga :eek: samo je ne razumem. Možda sam nedovoljno inteligentna, a možda se ne trudim dovoljno da zvučim glasnije nego što jesam, pa mi ide na živac kad neko drugi to radi.
Samo skontah reč "banalno", pa reko' da nije nešto meni..... a nikako da povežem šta je pisac hteo da kaže u kontekstu onoga što sam napisala.

Je l možemo srpskim jezikom pričati? Nisam bila ovde dugo, izgleda su neki veliki mudraci zaseli :aha:

Iako mi največa ambicija da postanem mudar starac-teško će to ići...Izvini na korištenju stranih reči. Srpski htedoh reči da ako ono šta osečamo,pokušamo razumeti reč po reč-uništićemo usput to osečanje-raspašče se (od pretresanja i razmatranja reči).Osečanja su celovita i očuvana ako su nerazmatrana...OK?

Ok, sad jasno :)

Ja sam po prirodi radoznala i mogu samo da se ne složim; u smislu davanja određenog značenja emocijama, ispred razuma - verovatno bi ih trebalo ostaviti na miru; ali ipak više cenim razum. Ali istina je, zaot i napisah najpre - kada bismo ih definisali do detalja, kada bismo im pronašli u celosti organski uzrok; kompletna realnost bi postala banalna. Uostalom, ne verujem da se neko neće složiti ovde sa mnom, ma kakvim (#13) čudnim rečenicama ispresecao tu ideju.

Ok, sad jasno :)

Ja sam po prirodi radoznala i mogu samo da se ne složim; u smislu davanja određenog značenja emocijama, ispred razuma - verovatno bi ih trebalo ostaviti na miru; ali ipak više cenim razum. Ali istina je, zaot i napisah najpre - kada bismo ih definisali do detalja, kada bismo im pronašli u celosti organski uzrok; kompletna realnost bi postala banalna. Uostalom, ne verujem da se neko neće složiti ovde sa mnom, ma kakvim (#13) čudnim rečenicama ispresecao tu ideju.

ja se ne bih slozio sa tobom.nije poenta definisati emocije da bi mogli da kazemo svet je banalan.moguce je da emocije vode ka nekoj nasoj duhovno-bioloskoj spoznaji.

evo ti jedan moguc pr.

Osjećanja su izvještaji o manifestovanoj realnosti.
Ovi izvještaji su u obliku vibracija koje u sebi nose spoznajnu vrijednost iskustva i direktno su upućeni Biću KOJE JESMO (Svijesti). Upućeni su našem Biću kako bi ono moglo da doživi Sebe kroz njih onako kako je dušom namjerilo. Osjećanja se ne smiju zbuniti za emocije. Osjećanja i emocije nisu jedno.

Emocije, za razliku od osjećanja, su proizvod totalne izolacije Svjesnosti od SVIJESTI(ako želite proširit' ću objašenje). Kada Biće stvara emocije, znak je da se njegova Svjesnost (pažnja, usmjerenje) 'spustila' na fizički nivo iskustva, u Raz-UM-tijelo a osjećanje (izvještaj o stanju procesa projekcije tog iskustva) je postalo zarobljeno u odatle razumom stvorenom entitetu, egu. (Razum-tijelo je trebalo da bude samo dio mehanizma, dio procesa Projekcije iskustva a ne i njegov izvor. Zato ego smatra da je život u razum-tijelu i ne može da vidi cjelokupnu istinu o postojanju.

Zato i osjećajnost predstavlja razumijevanje situacija (AKCIJE) jer dok je osjećanje u svojoj namjerenoj funkciji Biće ODOZGO nadgleda čitav proces odvijanja iskustva kroz dušu-Razum-tijelo, te zato i Sebe može da poistovijeti sa drugim iskustvima (da saosjeća sa drugima) imajući pri tome i moć da ispravi ono što je potencijalno usmjereno ka iskrivljenju Istine o Sebi i situaciji. Eemocionalnost predstavlja RE-AKCIJU na akciju za koju entitet (ego) misli da nam je nametnute spolja.

Osjećanja nam dakle, omogućavaju doživljaj Sebe u situaciji koju sami stvaramo a emocije nas udaljavaju od Istine o toj situaciji.

JESI!!! Svaka čast! Kao da si prevodio fiziološke podatke iz NASA-e na jezik filozofije...
Istina,koristiš i neke originalnije reči,ali ko ti šta može zameriti...
Posle ovog tvog posta u ovoj temi nemam šta dodati(a čak si mogao i kraće).
:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Mnogo puta mi je padalo na pamet da krenem sa pisanjem ovakve knjige .Definisati osecanja sada je mozda najpotrebnije ,upravo zbog buducnosti nase dece,jer kakve ih odgajamo takva ce im buducnost i biti.
Krenimo od osnovne -LJUBAV.
Kakvo je to osecanje LJubav ,sta osecate u sebi ,prema sebi,drugima,bliznjima...?

Moj osecaj: Ljubav je toplina (kao kada majka uzme u narucje svoje dete)
Ljubav je Sunca sjaj(kada nam miluje lica svojom svetloscu...)
Nezan zagrljaj (prema voljenim osobama,saosecanje,nikako zaljenje)
Lepa rec (prema svakom bicu-celoj planeti-svemiru-Bogu.)
Volim te (govoriti svima,ali u danasnje vreme pre svega prepoznati gde se to moze, kao sto moja mila sestrica koju mnogo volim Arebis kaze : Brzo misliti ,malo sporije govoriti...i upravo tim nacinom razbijati zacarani krug,van koga naizgled je nemoguce izaci,da mu se mora prikloniti ,ali uvek postoji izlaz koji jedino mora biti u skladu sa desetak zapovesti ,koje ni malo nisu nerazumne)
I opet ,svacije srce kuca drugacije i svako to ne zeli prihvatiti,jer toliko je jak osecaj jata-copora-naizgled"slobode",ali tako i treba biti ,za pocetak korak po korak do cilja.

Pa da vas "cujem" moji voljeni-vase definicije
:) ?

Kako si to lijepo rekao, teško b se moglo nešto dodati. razmislit ću na ovako dobre misli. Odmah je čjepši dan :D

Back