definicija dobrote i razlozi za nju..

Gost377586

Veoma poznat
Poruka
11.136
mi donosimo odluke vodjeni sopstvenim potrebama i u osnovi svaka odluka bilo dobra bilo losa je ona koja ce nas u krajnjoj meri zadovoljiti...
al ako dobro delo definisemo kao ono gde
cinimo drugom korist,a pri tom mi se tu uopste ne ovajdimo(tj mozemo al za ovaj primer uzimimo da nemamamo nikave ocite koristi)
zar nije onda to losa definicija...?
i dal postoji u svetu dobro delo po ovoj definiciji..?
jer mene cini tudja sreca srecnom ja nekom pomognem i meni je lepo,ili sam nesto uradila da bi mi bilo manje ruzno ili da bi mi dugorocno bilo ok..

cak uzmimo extremni primer
roditelj koji zrtvuje svoj zivot radi zivota svoje dece i sad bi ekli on je potrebe dece stavio ispred svojih ali on to ne bo radio da ga to ne cini srecnim tj obrnuto da to nije uradio bio bi nesrecan...

e sad moze nekom da bude dobro delo ono sto taj sam ne bi mogao da uradi(recimo gleda drugog kako je lupam poklonio 500€ babi a ovaj to nikad ne bi ucinio)
pa je zato ona definicija njihovo zadovoljstvo ispred mog moguca i to jedino u uporedjivanju...

i zar ne bi onda trebala definicija dobra da bude delo kojim se vise stvara a manje unistava i da se na one koji cine dobro ne gleda kao na iskoriscene jer oni to u osnovi cine zbog licnog zadovoljstva?
eto dosta lupetanja za danasXD;)

Ne znam kako bi mogla ad se definise dobrota, mozda kao cinjenje neceg lepog i/ili korisnog za drugu osobu.
Dobrota moze da bude i cinenje sveta srecnim buduci da dobri ljudi cesce izmame osmeh okoline nego bilo koji drugi izraz lica.

Mislim da se svi radjaju dobri ali da se kod nekih to vremenom izgubi uticajem okoline.
Okolina takodje moze pomoci osobi koja je izgubila svoju dobrotu da je ponovo pronadje i da ponovo bude dobra ali ne uvek. Postoje osobe koje trajno izgube svoju dobrotu i vise ne mogu da se poprave ili to odbijaju.

A da nisi ti trebala da se zoveš cicija maca,pa ti progutalo slova?
Ne kažem da već nisi,ali mogu da zamislim kakva ćeš cicija biti kad omatoriš...:)

- - - - - - - - - -

E,sad je ona skontala da je davač ustvari čovek koji voli da pomogne sebi,bravo Cico
Ne znam zašto je mene onda toliko puta bolelo serce kad sam izdvajao neke stvari za druge,baš mi nije bilo prijatno...a da,kako bi ti to uopšte i razumela
stipso:p

A da nisi ti trebala da se zoveš cicija maca,pa ti progutalo slova?
Ne kažem da već nisi,ali mogu da zamislim kakva ćeš cicija biti kad omatoriš...:)

- - - - - - - - - -

E,sad je ona skontala da je davač ustvari čovek koji voli da pomogne sebi,bravo Cico
Ne znam zašto je mene onda toliko puta bolelo serce kad sam izdvajao neke stvari za druge,baš mi nije bilo prijatno..
*******nije ti bilo prijatno al si ucinio sto si zeleo a sto si zeleo ti je bila najpozeljnija odluka u datom trenu jel bi u dr sl se osecaco lose itd..nisi odbio da to uradis jer ti je ta odluka bila iznad ostalih*******
.a da,kako bi ti to uopšte i razumela
stipso:p

uopste te ne kontam ovo za ciciju tj ti ne kontas temu al ajd..

poenta moje teme je definisanje izraza dobrote i da li je dobrota kada ja nekom pomognem jer sam mu u osnovi pomogla jer me to cini srecnom
a klasicna def dobrote je pomoci i nekog staviti ispred sebe...
kako sam ja moju drugaricu stavila ispred sebe u sl hipot.primeru:XD

oni mi kazi secemo ti saku ili cemo nju da roknemo:lol:..ja kazem seci..i onda bi po toj prici ja bila dobra super tralala al ja to cinim zato sto me to u krajnjoj liniji cini srecnom...

moja poenta je da je svaka nasa odluka doneta kao najoptimalnia tj koja nas najvise zadovoljava u datom trnutku a to znaci koja nas najvise cini srecnim i oda sledi pitanje
ako u osnovi se vodimo svojim zadovljenjem da li bi mozda bilo potrebno promeniti klasicnu definiciju i smisao reci dobrota...

- - - - - - - - - -

Nastavak moga stava sadržan je u tvom odgovoru....!

da ali ti je onds pocetna def netacna jer nije bezuslovno i bezrazlozno jer ti vev samim cinom davanja dobijas zadovoljenje...al nebitno odmicem od teme

uopste te ne kontam ovo za ciciju tj ti ne kontas temu al ajd..

poenta moje teme je definisanje izraza dobrote i da li je dobrota kada ja nekom pomognem jer sam mu u osnovi pomogla jer me to cini srecnom
a klasicna def dobrote je pomoci i nekog staviti ispred sebe...
kako sam ja moju drugaricu stavila ispred sebe u sl hipot.primeru:XD

oni mi kazi secemo ti saku ili cemo nju da roknemo:lol:..ja kazem seci..i onda bi po toj prici ja bila dobra super tralala al ja to cinim zato sto me to u krajnjoj liniji cini srecnom...

moja poenta je da je svaka nasa odluka doneta kao najoptimalnia tj koja nas najvise zadovoljava u datom trnutku a to znaci koja nas najvise cini srecnim i oda sledi pitanje
ako u osnovi se vodimo svojim zadovljenjem da li bi mozda bilo potrebno promeniti klasicnu definiciju i smisao reci dobrota...

- - - - - - - - - -

da ali ti je onds pocetna def netacna jer nije bezuslovno i bezrazlozno jer ti vev samim cinom davanja dobijas zadovoljenje...al nebitno odmicem od teme

Ništa što kažem ne može biti netačno !
Nema teorije.
Ili lično preživljeno, ili se oslanjam na iskustva drugih...

aman ženo,nisam ja nikom pomogao da bi meni bilo lepo,znam šta hoćeš da kažeš,ali to ti tako gledaš,ja ne
ja nerado pomažem,više volim da odem da zabacim pecaljke i da me boli tuki,ne osećam se prijatno kada sam nekom pomogao,pomogao sam mu zato što mu je trebala moja pomoć,nažalost

- - - - - - - - - -

nisam ja crvenkapa krst,bude i kada ne mogu ili neću da pomognem,pa ne pomognem
ima kad pomislim,ma ko te j..e,neću,pa neću i ne osećam se loše zbog toga

- - - - - - - - - -

sad već polako dolazimo do zaključka da si ti predobra osoba,pa ti je loše ako ne pomogneš...:lol:

- - - - - - - - - -

ali ako uzmemo u obzir to da nemaš pojma o pomaganju....ipak ti ostani cicija,neka te

auuu ti i daljenekapiras o cemu ja pricam nije poenta kakav jeko vec sama def dobrote jer po meni je svaki akt vodjen zeljom za zadovoljem pa i ono sto radimo preko kurc@ smo u radili jer nam jeto u krajnjoj ruci bio najoptimalniji izbor..
i mei je poenta da dobrota nepostoji pa klasic oj definiciji jersvako cini ono sto gazadovoljava...te ja nisam dobra po toj definiciji...
zato sam rekla da definicija treba dabudenesto dr...u sv msm d si nepotrebno zaso u one mojetemegde ja seruckam i filozofiram o stvarima kojenikog nezanimaju:lol:

- - - - - - - - - -

poenta price je da dobrota(u org def.)ne postoji....
jerja nikadnecu uradti nesto sto ne zelim...
a ako zelim to znaci da mi cinjenje znacivise od necinjenja..a ako je tako onda to nije bezsebic o delo delo gde ja nesto gubim.jer dobijam zadovoljenjepa i minimalno iz tog akta kojeje u trenutku donosenjaodluke vece od cinjenja suprotnog...

- - - - - - - - - -

jabi pre dobrotu definisala bez reci sebican i nesebican,gubitak i dobitak,vec samo kao delo kojim drugima cinimo i koje ima pozitivneposledice na nasu okolinu..

auuu ti i daljenekapiras o cemu ja pricam nije poenta kakav jeko vec sama def dobrote jer po meni je svaki akt vodjen zeljom za zadovoljem pa i ono sto radimo preko kurc@ smo u radili jer nam jeto u krajnjoj ruci bio najoptimalniji izbor..
i mei je poenta da dobrota nepostoji pa klasic oj definiciji jersvako cini ono sto gazadovoljava...te ja nisam dobra po toj definiciji...
zato sam rekla da definicija treba dabudenesto dr...u sv msm d si nepotrebno zaso u one mojetemegde ja seruckam i filozofiram o stvarima kojenikog nezanimaju:lol:

- - - - - - - - - -

poenta price je da dobrota(u org def.)ne postoji....
jerja nikadnecu uradti nesto sto ne zelim...
a ako zelim to znaci da mi cinjenje znacivise od necinjenja..a ako je tako onda to nije bezsebic o delo delo gde ja nesto gubim.jer dobijam zadovoljenjepa i minimalno iz tog akta kojeje u trenutku donosenjaodluke vece od cinjenja suprotnog...

- - - - - - - - - -

jabi pre dobrotu definisala bez reci sebican i nesebican,gubitak i dobitak,vec samo kao delo kojim drugima cinimo i koje ima pozitivneposledice na nasu okolinu..

aman ženo,ja hoću,kako ti to ne možeš da shvatiš?

- - - - - - - - - -

ja te krstim a ti prdish:)

Dobrota je bezuslovno davanje ...
najtacnije objasnjenje

- - - - - - - - - -

da ali ja ne mogu dobrotu da vezujem samo za posledicu vec i za uzrok i a svaki ima neki uslov...jer ti nista ne radis bez razloga uslov je tvoja sreca ti dajes jer te to u osnovi cini srecnim...
pretpostavljam da je bezuslovno davanje znacilo da se uslov ne postavlja osobi kojoj se dobro cini, a naravno da sve ima svoje razloge i da u krajnjem sve sto cinimo drugima, i dobro i lose, cinimo da bismo se mi licno osecali dobro, zavisno od toga da li se dobro osecamo kad nekoga usrecimo ili unesrecimo

Mogli bi na to da gledamo kao na licno zadovoljstvo,
cesto cinimo stvari koje nisu nase zadovoljstvo, ali drugima znace.

Dobra dela su uslovljena ne samo nasim zadovoljstvom,
nego prvenstveno potrebama drugih koji nam znace.

Tamo gde nam ti ljudi ne znace, nivo dobrocinstva se smanjuje
tako da dobrocinstvo zavrsava na nivou " nemati stetu" .

Poslednja izmena:
mi donosimo odluke vodjeni sopstvenim potrebama i u osnovi svaka odluka bilo dobra bilo losa je ona koja ce nas u krajnjoj meri zadovoljiti...
al ako dobro delo definisemo kao ono gde
cinimo drugom korist,a pri tom mi se tu uopste ne ovajdimo(tj mozemo al za ovaj primer uzimimo da nemamamo nikave ocite koristi)
zar nije onda to losa definicija...?
i dal postoji u svetu dobro delo po ovoj definiciji..?
jer mene cini tudja sreca srecnom ja nekom pomognem i meni je lepo,ili sam nesto uradila da bi mi bilo manje ruzno ili da bi mi dugorocno bilo ok..

cak uzmimo extremni primer
roditelj koji zrtvuje svoj zivot radi zivota svoje dece i sad bi ekli on je potrebe dece stavio ispred svojih ali on to ne bo radio da ga to ne cini srecnim tj obrnuto da to nije uradio bio bi nesrecan...

e sad moze nekom da bude dobro delo ono sto taj sam ne bi mogao da uradi(recimo gleda drugog kako je lupam poklonio 500€ babi a ovaj to nikad ne bi ucinio)
pa je zato ona definicija njihovo zadovoljstvo ispred mog moguca i to jedino u uporedjivanju...

i zar ne bi onda trebala definicija dobra da bude delo kojim se vise stvara a manje unistava i da se na one koji cine dobro ne gleda kao na iskoriscene jer oni to u osnovi cine zbog licnog zadovoljstva?
eto dosta lupetanja za danasXD;)

Аух!

Па ти си у једној теми ставила много тема, требало би ми неколико година да ти одговорим на све. Потпуно разумем шта мислиш. :)

Увек треба чинити добра дела другима, без обзира на све, мислим, нетражити и не очекивати заузврат било какву корист. :)

По ономе како сам те разумео, ти оде у крајњост по питању деце. То уопште није добро. Жртвовати се на тај начин, као што многе жене чине, доводе породицу, децу у пропаст. Далеко било...

Ako zelis dobro delo, lepo daj onom sto prosi 500 eur, a tebi tih 500 eur treba za generalku na autu. Lepo njemu, ucinis dobro delo, a ne osecas se "e promenio sam nekom zivot, dobra sam osoba" vec dajes sebi na stetu, ali bez kajanja.
Ovo je u neku ruku i filozofska tema malo, ali da, cinimo dobro nekom jer nam je stalo do nekog, jer ocekujemo da nam se dobro vrati, ili jer se osecamo dobro ako pomognemo nekom. Kada tako gledas, uvek gledamo neku nasu skrivenu korist, pa makar se osecali dobro.
Ali dobro, bitnije je da je dobro delo ucinjeno zar ne?

najtacnije objasnjenje

- - - - - - - - - -

pretpostavljam da je bezuslovno davanje znacilo da se uslov ne postavlja osobi kojoj se dobro cini, a naravno da sve ima svoje razloge i da u krajnjem sve sto cinimo drugima, i dobro i lose, cinimo da bismo se mi licno osecali dobro, zavisno od toga da li se dobro osecamo kad nekoga usrecimo ili unesrecimo

na ovo sam mislila kurcika....

- - - - - - - - - -

Mogli bi na to da gledamo kao na licno zadovoljstvo,
cesto cinimo stvari koje nisu nase zadovoljstvo, ali drugima znace.

Dobra dela su uslovljena ne samo nasim zadovoljstvom,
nego prvenstveno potrebama drugih koji nam znace.

Tamo gde nam ti ljudi ne znace, nivo dobrocinstva se smanjuje
tako da dobrocinstvo zavrsava na nivou " nemati stetu" .

ti da ne zelis ne bi cinio sto znaci da na nekom nivou uvek ima zadovoljstva..

- - - - - - - - - -

Ako zelis dobro delo, lepo daj onom sto prosi 500 eur, a tebi tih 500 eur treba za generalku na autu. Lepo njemu, ucinis dobro delo, a ne osecas se "e promenio sam nekom zivot, dobra sam osoba" vec dajes sebi na stetu, ali bez kajanja.
Ovo je u neku ruku i filozofska tema malo, ali da, cinimo dobro nekom jer nam je stalo do nekog, jer ocekujemo da nam se dobro vrati, ili jer se osecamo dobro ako pomognemo nekom. Kada tako gledas, uvek gledamo neku nasu skrivenu korist, pa makar se osecali dobro.
Ali dobro, bitnije je da je dobro delo ucinjeno zar ne?

to jeste najbitnije ali ja sad malo seruckam na temu definicija pojmova...trebala sam filozofski da upisem axxaxaxxacac

- - - - - - - - - -

najtacnije objasnjenje

- - - - - - - - - -

inace sam mislila da bezuslovno podrazumeva da nista ne ocekujemo zauzvrat u bilo koj formi pa i licnog zadov.proizvedenog iz samog akta...

Back