Deda i unuk - zaista tuzna prica

Ufff meni je tetka moje keve uradila nesto slicno..> Tacnije bile kod nje moja mladja sestra i ja, i prica sestra (imala je tad 10ak godina) sa babom a ja gledam TV. I baba ce: Samo da znas da ja volim tebe vise nego sestru! :shock:
Znala je da cu da cujem, ali ko zna sta se desilo u njenoj glavi pa da misli da je to OK. :roll:

divlja:
Verujem da ti je otac jako autoritativne prirode, u svom "nasledniku", direktnom potomku vidi svoju "onemocalost", tvoj sin mu je pretnja, dok cerka to nije. Porodicna klasika za patrijarhat.
bas sam htela da pitam cime se covek bavio u zivotu.
moj deda je od troje dece - cerka i dva sina,najvise paznje i ljubavi poklanjao cerki a i dan danas od brojnih unicuca,nekako je naklonjeniji unukama nego unucima.a ja bas povezujem to sa tom autoritetom.bio je vojno lice i imao je jako mnogo podredjenih.i valjda smatra da sa muskarcima treba imati drugaciji pristup.
valjda je covek takav.ne mugu se oni menjati pod stare dana,i mozes ga ili prihvatiti ili ne.

Banshee:
bas sam htela da pitam cime se covek bavio u zivotu.
moj deda je od troje dece - cerka i dva sina,najvise paznje i ljubavi poklanjao cerki a i dan danas od brojnih unicuca,nekako je naklonjeniji unukama nego unucima.a ja bas povezujem to sa tom autoritetom.bio je vojno lice i imao je jako mnogo podredjenih.i valjda smatra da sa muskarcima treba imati drugaciji pristup.
valjda je covek takav.ne mugu se oni menjati pod stare dana,i mozes ga ili prihvatiti ili ne.
I moj deda je bio vojno lice,voleo je mene više nego brata, znam da je brat često plakao za svaku sitnicu a deda mu je uvek govorio: ti si muško nesmeš da plačeš...ali mu nikada nije rekao da ga nevoli ili slično.

mene jako bole moji roditelji....oni vole moje dijete....ali...nikad nista nisu sa njim uradili...otisli na sladoled, u setnju ili slicno....odemo im jednom godisnje a oni mu pricaju kako treba slusati, kritikuju ga a meni popuju kako treba da ga odgajam....
ima li iko takav slucaj???

Hellen:
Баш је чудно! А шта он каже, зашто ''не воли'' дечкића?:roll:
Мислим, честа је ситуација да су баке и деке више окренуте старијем унучету, али РЕЋИ ДА НЕ ВОЛИШ УНУЧЕ.....то је стварно малоооо....зачуђујуће....:?
Pitala sam ga sto puta zasto je to tako, odgovorr je bio da mu jednostavno nije simpatican. A mali je bas ljupko dete, jos se jedno vreme i odusevljavao kada "deda" dodje; zaleti mu se u susret, a on ga `ladno prodje i zadrli unuku. Uzas jedan

Ovaj odnos prema deci me je podsetio na jednu pricu kada se sretnu dva prijatelja - penziji. Obojica su bili na visokim funkcijama pre penzije. Jedan uziva u igri sa unucetom, a drugi ce na to: Na sta si ti spao, da cuvas decu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No comment.

Gledam svakodnevno svoju majku i njen odnos prema unucima: I ako je bila prilicno stroga, autoritativna i cak po malo kruta majka, kao baka je prava dobrica! Prava baka iz prica! Na zalost, tata nije docekao unuke, ali njega tek ne mogu ni da zamislim kako i koliko bi ih voleo...

Ipak, uz sve ove price, ne mogu a da ne pomenem svoje dede, narocito maminog oca... Do dana danasnjeg nisam upoznala osobu koja je toliko kompletna, jednostavna, pravicna... ma jako je tesko to definisati. Obelezio je ne samo moje detinjstvo, vec i citav zivot. O ljubavi i nacinu na koji je ispoljavao da ne govorim... I danas, 13 godina nakon njegove smrti, oci mi zasuze kad ga se setim i odmah zatim zahvalim Bogu sto imam tu srecu da sam ga imala...

PS I moj deda ...pardon "Laza" (tako smo ga zvali - nije zeleo da bude deda ;) :) ) imao je tri cerke i nas cetvoro. I svakog od nas je voleo, svakom posvetio paznju i ljubav na nacin na koji je trebalo. Istina je da je mene voleo najvise, ali daleko od toga da je neko bio zapostavljen.

divlja:
Verujem da ti je otac jako autoritativne prirode, u svom "nasledniku", direktnom potomku vidi svoju "onemocalost", tvoj sin mu je pretnja, dok cerka to nije. Porodicna klasika za patrijarhat.
da i ja sve vreme trazim neku takvu analogiju...ali nesto mi fali. namece mi se pitanje kakv je ni prema tebi Die...ivni zaboravih nik.?? Ako je bio grub i sl. jel imao sinove ili samo cerke??? U svakom slucaju iscaseno!! Izvini, ali to jednostavno nije ok! :-(

p.s ja npr imam samo najlepsa secanja na svoju babu i dedu. Oni su bili sve sto nisu moji roditelji, ali opet kao roditelji su po meni bili grozni. Rigidni, strogi....ima hiljade kombinacija. Ja mu jednostavno ne bi vodila decu ili bi posete skracivala i bile bi pod mojim ili muzevljevim nadzorom. Ti se vidjaj s njim nemoj da sebi kvaris neke osecaje...ako je on do sada bio ok...ne znam bas dobro da te posavetujem nisam majka!:( Ali puno srece pozdrav!

NevenaBGD:
p.s ja npr imam samo najlepsa secanja na svoju babu i dedu. Oni su bili sve sto nisu moji roditelji, ali opet kao roditelji su po meni bili grozni. Rigidni, strogi....ima hiljade kombinacija. Ja mu jednostavno ne bi vodila decu ili bi posete skracivala i bile bi pod mojim ili muzevljevim nadzorom. Ti se vidjaj s njim nemoj da sebi kvaris neke osecaje...ako je on do sada bio ok...ne znam bas dobro da te posavetujem nisam majka!:( Ali puno srece pozdrav!
Hvala :p I pored toga sto nisi majka, lepo si me posavetovala; zapravo pokusala sam sa vremenski ogranicenim posetama, uz nase prisustvo, zelela sam da verujem da ce snagom intelekta korigovati ponasanje makar tokom par sati; ali ispostavilo se da da je to neizvodljivo. Tu pricu sam zaokruzila u svojoj glavi, pre desetak dana vratila sam se sa letovanja, i tamo sam stalozeno razmotrila celokupnu situaciju, i odlucila da je najbolje da se ne vidja sa decom.
PS: Nevena, dosta slicno razmisljamo, i svideli su mi se tvoji postovi i na drugim temama ovde na D&P. Pozz :p

Die Cinderella:
Hvala :p I pored toga sto nisi majka, lepo si me posavetovala; zapravo pokusala sam sa vremenski ogranicenim posetama, uz nase prisustvo, zelela sam da verujem da ce snagom intelekta korigovati ponasanje makar tokom par sati; ali ispostavilo se da da je to neizvodljivo. Tu pricu sam zaokruzila u svojoj glavi, pre desetak dana vratila sam se sa letovanja, i tamo sam stalozeno razmotrila celokupnu situaciju, i odlucila da je najbolje da se ne vidja sa decom.
PS: Nevena, dosta slicno razmisljamo, i svideli su mi se tvoji postovi i na drugim temama ovde na D&P. Pozz :p

hvala hvala! 8-) ti ces najbolje znati ovo za svog oca. Mislila sam jos nesto. 8-) nemoj ti da prestanes da se vidjas s njim. Mislim odrzavaj neki kontakt makar telefonom. Grozno je kad stari ljudi ostanu sami i to. Nemoj to sebi da dozvolis pre svega. tako ja mislim
veliki pozdrav

Slazem se s Nevenom, nemoj ga totalno iskljuciti iz svog zivota. Ipak ti je otac i kad ga jednog dana ne bude, bice ti krivo sto ga nisi vidjala dovoljno. Mozda da skoknes povremeno do njega, ali sama bez klinaca? Ili da ga pozivas samo na vece proslave gde ima vise ljudi pa taj njegov odnos prema deci nece moci doci do izrazaja od guzve.

Moj tata je bio moj idol.Odlicno smo se kapirali i slagali.Kao dete svuda me je vodio sa sobom pocev od automenicara do cirkusa.Obozavala sam ga.Sedela mu u krilu i sa 24god i tada je umro i odkinu deo mene koji je odneo sa sobom zuvek.Uvek sam zelela da moje dete ima oca ili dedu/onog/drugog bar priblizno onome sto je moj otac meni bio.Udala sam se za coveka koji je imao tako mi se tada cinilo sve sto sam zelela/mislim emotivno/a onda sam kroz zajednicki zivot shvatila da je odrastao u totalno emotivno poremecenoj porodici.Njegovi roditelji su na dan mog porodjaja odputovali od kuce/a nisu morali/i nisu kuci dosli narednih deset dana.Nisu okrenuli ni telefon da pitaju da li im je unuce zivo i zdravo.Familiju su posle obavestili da su dobili unuka a ja sam rodila DEVOJCICU!!!Svekrva nije htela da je uzme u narucje prva tri meseca toboz da je ne povredi.....Sada sam razvedena a baba i deda nisu videli niti pitali za dete pune tri godine.Nikada se nismo posvadjali niti otvoreno razgovarali na tu temu ali imam utisak da je niti mrze niti vole,jednostavno su ravnodusni verovatno zato sto je devojcica,mada sam ja zbog nje zadrzala cak i njihovo prezime.Otac,moj muz se sve vise ponasa kao oni i imam utisak da ce vrlo brzo izgubiti svaki kontakt sa svojom cerkom.Pokusavam i borim se da do toga ne bi doslo ali mislim da je bitka vec izgubljna.Jedina uteha mi je sto moje dete moja majka prosto obozava kao i dete nju!

....I da zaboravih,pokusavala sam da zblizim svoje dete sa babom i dedom i uvlacila se njima pod kozu nekim svojim taktikama sto zbog sebe sto zbog deteta ali nije vredelo."Budak je budak"...i kako bih ja rekla...nikad od budaka-nalivpero....tuzno ali tako je.Tako draga moja Cinderella ako si pokusala bar nesto da promenis na bolje a to ostalo bez rezultata nemoj zalud trositi emocije i snagu na pogresne ljude pa makr to bio i tvoj otac.

Back