Deciji jezik

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.496
Kada su mi deca bila mala, par puta se desilo da su me strasno obrukala pred drugima...

Nekada bi ispricala sta su cula da smo zena i ja pricali na samo i to izbrbljali, a nekada su pricali ono sto ne sme da se iznosi iz kuce.

Tada mi uvek nije bilo lako da odlucim kako da se postavim......

Kako vi to resavate?

Kada su mi deca bila mala, par puta se desilo da su me strasno obrukala pred drugima...

A sta je to sto je dovelo do brukanja? Sta to dete moze reci a da se roditelj obruka?

Po meni tako nesto ne postoji. Ako cuje bilo sta neka kaze, tajne ne bi trebalo da postoje. Stvarno se pitam kakav to razgovor deca mogu cuti pa da obrukaju pred drugima ...

Nekada bi ispricala sta su cula da smo zena i ja pricali na samo i to izbrbljali, a nekada su pricali ono sto ne sme da se iznosi iz kuce.

Tada mi uvek nije bilo lako da odlucim kako da se postavim......

Kako vi to resavate?

ne resavam. nekad pocrvenim, nekad ne ... obavezno se nasmejem, a kasnije to prepricavamo kao slatku anegdotu. a desava se :)

A sta je to sto je dovelo do brukanja? Sta to dete moze reci a da se roditelj obruka?

Po meni tako nesto ne postoji. Ako cuje bilo sta neka kaze, tajne ne bi trebalo da postoje. Stvarno se pitam kakav to razgovor deca mogu cuti pa da obrukaju pred drugima ...

Dovelo je do brukanja da smo zena i ja pricali da je cerka jedne nase prijateljice - kleptoman.

Dete (od 6 godina) je culo sta smo pricali i odmah to reklo toj prijateljici kada je kod nas dosla u posetu: "Moji mama i tata pricali da je vasa cerka lopov"!...

Zeni je bilo strasno neprijatno, nama takodje....z:cry:

posto je pocela da ponavlja ono sto cuje,mi smo poceli da pricamo u siframa o nekim stvarima koje ne bi trebala da trtlja okolo

- - - - - - - - - -

ili izostavimo imena ako pricamo o nekome
pa kad pita mala radio mileva,ko,ko, mi kao ma neka tamo bez veze,na tv-u

- - - - - - - - - -

a stvari koje jednostavno nisu za decije usi a koje moze i da istrtlja,tj koje nisu "tajna", ne pricamo pred njom

al mi smo tek na pocetku,ima 4 i po godine

- - - - - - - - - -

deca su sponatana a dvoličnost se uči kroz život
da ogovaraju i lažu uče direktno od roditelja

ja sam mislio da je tema kad deca pogreše nešto kad izgovaraju pa umesto "Pepa Prase" kažu "Teta Prase"

jesu spontana ali zadrzavanje nekih stvari za sebe nije dvolicnost ili laz

svaka porodica medju sobom komunicira,svaka porodica ima svoje tajnice,privatne stvari,kao i misljenje o nekim ljudima
ne mozemo samo cutati po ceo dan
i nekad o nekome nesto komentarisemo,tipa kako se drugarica nasa zeznula u vezi necega ili kako me burazer iznervirao,blabla
ja ljudima kazem sta mislim,tako da to nije ogovaranje,al dete ne treba da zna da sam rekla za burazera da je se.ronja iz tamo nekog razloga, a to isto sam i njemu rekla
al ne bi bilo bas dobro da mala ide i prica kako je ujka se.ronja

uvek sam pazila sta pricam pred detetom,a i nekako je od malena znao da se `stvari` iz kuce ne iznose.
inace,imala sam prijateljicu ciji je sin redovno barabar sedeo za stolom sa odraslim gostima i `caskao` .mali je bio ko neka zena,znaci lajao je za medalju,i to je meni odvratno.

Ah ti slatki izdajnici..... Trabalo bi mi nekoliko dana da ispišem šta mi oni moji banditi rade........
Mislim da tata ne voli mamu
Tata će da ubije mamu
Tata će da me razbije
Tata je poljubio tetu ......
Tata je na krevetu sedeo sa teta ......
Tata nije normalan
Tata se opet napio
Mama bije tatu
...................

Ulazimo u prodavnicu slatkisa i čekamo na red..moj sin je imao 3god. i nije voleo kada mu neko kaze da je sladak i lep...bas se ljutio...i tako mi čekamo,kad jedna stara baka ga gleda i kaze:"Jao kako si ti lep....pa kako ti je lepa frizura,pa kako se zoves?" a on njoj:"Marš u p...ku materinu začepi tu tvoju gubicu da ti je nisam ja začepio!!" A ja u šoku!!!! A svi u prodavnici u smeh a baka kaze,nagluva malo " Kako je sladak,a sta kaze,sta kaze..." a ja brzo napolje iz radnje,ne kupismo ništa...hhahahaha...." pa gde si sine to čuo,pa kako tako da kazes baki?" On ništa,bas ga briga...e tad sam htela da propadnem u zemlju ....inače,pravilo: Nikada ne ogovarajte nikoga pred decom...sve memorisu i čekaju pravi trenutak...

Back