Dečiji inat

Uh pa ne slazem se..ne znam ni sta podrazumevas pod vaspitanjem..al ne polazu dzaba oni vozacki sa 16 i ne odlaze da zive sami..traze posao..pre svega jako cene porodicu to kod nas nisam vidjao

Deca na zapadu, bar ono sto ja primecujem, su mnogo razmazenija, nesamostalnija i smotanija od nase. Nekako su mnogo nezrelija od nase dece istog uzrasta. A sto se tice toga da cene porodicu, ne cene nista vise nego mi, cak naprotiv. Kada se osamostale retko se vidjaju sa roditeljima, a kada zasnuju svoju porodicu kontakti sa roditeljima, bracom i sestrama postaju skoro zvanicni.

Vezano za temu, ja sam za doslednost, dete mora da zna sta se sme a sta ne, i tu je TACKA. Svakako objasniti zasto nesto ne sme da cini, ili sta vec, ali NE popustati.

Deca na zapadu, bar ono sto ja primecujem, su mnogo razmazenija, nesamostalnija i smotanija od nase. Nekako su mnogo nezrelija od nase dece istog uzrasta. A sto se tice toga da cene porodicu, ne cene nista vise nego mi, cak naprotiv. Kada se osamostale retko se vidjaju sa roditeljima, a kada zasnuju svoju porodicu kontakti sa roditeljima, bracom i sestrama postaju skoro zvanicni.

Vezano za temu, ja sam za doslednost, dete mora da zna sta se sme a sta ne, i tu je TACKA. Svakako objasniti zasto nesto ne sme da cini, ili sta vec, ali NE popustati.

Kako mogu biti nesamostalnija kad vec napisah polazu vozacki sa 16..traze odmah posao dok studiraju i odlaze da zive sami..kod nas nece da rade uopste i kad zavrse skolu sve cekaju na tacni da im se nadje i nista ne rade..ne bi bili kafici puni i svaki dan subota za izlazak

Najgore je ignorisati. Deci ostaju urezane vase reakcije na njihovo lose (i dobro) ponasanje i na osnovu toga formiraju model ponasanja.

I ja sam istog misljenja i najvise me izludjuju roditelji cije dete pravi haos, npr. histerise, baca stvari, vristi, place sta sve ne, a oni se prave ludi. Strasno. Kakvu poruku roditelj salje detetu, kada si dobar ja te pohvalim, kada pravis s..... ja se pravim da te ne vidim. :roll:
Opet, svako svoju decu vaspitava kako zeli, ali koliko mi se cini od kada se primenjuju sve te neke savremene metode "ignorisanja", "faza" i kojecega sve ne, klinci u skolama postaju sve bezobrazniji, nasilniji i beskrupulozniji. Kada sam ja bila klinka, na prste jedne ruke si mogao da nabrojis nevaspitanu decu u razredu, a sada je obrnuto.

Kako mogu biti nesamostalnija kad vec napisah polazu vozacki sa 16..traze odmah posao dok studiraju i odlaze da zive sami..kod nas nece da rade uopste i kad zavrse skolu sve cekaju na tacni da im se nadje i nista ne rade..ne bi bili kafici puni i svaki dan subota za izlazak

Mislila sam da su nesamostalna dok su mala, nisam se dobro izrazila, sorry.

"Deca na zapadu, bar ono sto ja primecujem, su mnogo razmazenija, nesamostalnija i smotanija od nase. Nekako su mnogo nezrelija od nase dece istog uzrasta." To dok odrastaju.

"A sto se tice toga da cene porodicu, ne cene nista vise nego mi, cak naprotiv. Kada se osamostale retko se vidjaju sa roditeljima, a kada zasnuju svoju porodicu kontakti sa roditeljima, bracom i sestrama postaju skoro zvanicni." Ovo kada se osamostale, tj. kada su vec veliki.

Ovo sto si napisao za nasu mladez je apsolutna istina, bar za veliku vecinu, i to je jednostavno katastrofa za nase drustvo.

Pa to kazem dok su mala uce se samostalnosti..ne moze bas preko noci e ja zreo za posao i da zaradim za prvi auto..nase porodice se pokolju prvom prilikom oko nasledstva i para..verujem da je tamo bar zakon bolji koji to resava pa im je i to +..ne dizem ih u nebesa samo nema ovde covek za sta da se uhvati i na koga da se osloni

Kako se postaviti prema deci koja se inate?
no-no-smiley.gif
babies-smiley.gif

Imate li iskustva sa malim inadžijama? ;) :heart:

Ja nemam takvih iskustava jer jos nisam roditelj,ali mislim da su razgovor i usmeravanje deteta ka pravim stvarima kljuc svega,tako da bih uvek obavio tu roditeljsku duznost na pravi nacin.Ukoliko to bi ne urodilo plodom,posegnuo bih i za nekim fizickim metodama resavanja problema,sto naravno ne znaci da dete treba pretuci,vec na taj nacin pokazati sta sme da se radi,a sta ne sme. :)

Back