Dečija imena

Svako vrene mosi neku svoju modu određenih imena.
U mojoj generaciji u školi svaka druga devojčica zove se Jelena.Ja sam ih u svom odeljenju imala 4.

Dok sam bila trudna baš mi je bilo teško da razmišljam o ženskim imenima jer mi ni jedno nije bilo nešto posebno.Sva sreća pa se rodio dečak.

Favoriti su mi:Andrej,Viktor,Strahinja...

Eh, a ja nikako da se izborim da se mali zove Sergej, nece mm nikako.

Do jula cemo valjda odluciti. U obzir dolaze jos i Kosta, Petar, Srdjan, Vladan...i muzu se sva svidjaju osim Sergej

a ja bih tako volela da bude Sergej...:aha:
za devojcicu rezervisano Milijana, i nema druge opcije, to smo se dogovorili iz prve

I da ne zaboravim, moja mama se zove Violeta. Kako je babi gore u sred Golije '58. palo na pamet to ime, to i dan danas nikome nije jasno:)

Poslednja izmena:
Moja drugarica bila trudna i sve pricala dace detetu pravo srpsko ime. Rodi se dete i nazovu ga Dastin. :zcepanje:
I sad neki komsija pita pononosnog dedu, njenog oca, kako se zove beba, a deda kaze... kao ona kola datsun, samo malo drugacije. :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Men' Dimitrije onako bas bas lepo.

Dimitrije, sine Mitreee (majkina budalo). :zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Najstariji sin ima srpsko ime, kratko, jasno, cesto, lepo. Sanjala i tako mu dala ime. Drugi sin ima jos krace, jos lepse ime, hebrejskog je porekla kao i vecina nasih imena. E kcerka je vec nesto drugacije ime dobila. Tad je bilo retko i neobicno,sad je samo lepo, na zalost uslo je u modu. :)

U zadnje vreme kod nas roditelji preteruju u davanju imena deci, pa u želji da budu što orginalniji, ispadnu smešni.Meni se sviđaju kratka imena, iz razloga da detetu ne ostane neki bezveze nadimak, pošto razne babe, strine, tetke vole da tepaju deci.Od muških mi se sviđaju Boris, Viktor, Sergej, a od ženskih Tara, Nina, Mia i sl.Činjenica je da kad jedno ime postane popularno, svako drugo dete ga dobije, pa sad recimo u generaciji devojčica koje su rođene 1999/2000/2001 god. ima mnogo Anđela, Teodora, Sara.

Ne sviđa mi se ni kada roditelji daju neka baš stara imena deci, npr. jedan moj rođak je sinu dao ime Vukašin, meni je to jako teško ime za bebu.Imam i primer jedne poznanice koja je devojčici dala ime Maja-Lena, doduše oni su sa prostora Hrvatske, to je valjda tamo uobičajeno ime.

Kod mog klinca u vrticu ima dvoje , pa nadalje ista imena( muska), tako da decake zovu po prezimenima. A koliko primecujem da imena iz mog detinjstva se vise ne daju: Zoran, Goran, Zeljko, Dejan......zenska: zorica, Ivana, Dragana, Sonja ....
Sada su Marko Filip Uros, Nikola......Ema, Una, Ana, Teodora, Isidora(kolko neces)

Kada sam saznala da nosim decaka, nasla sam ime koje je bas jedinstveno> nemojte se ljutiti sto vam necu otkriti, sebicno cuvam da ih ne bude vise:mrgreen:

od muskih imena lepo mi je Ognjen, Aleksa i neprevazidjeni Ivan
od zenskih mi je prelepo ime Magdalena i ona definitivno nema konkurenciju, a simpaticna su mi Lena, Luna, Lana (ne znam zasto ali volim slovo L :mrgreen: )

Cerku smo nazvali Irina
Svidjaju mi se i Iva...Bojana..
Za decaka Andrej, Luka, Steva, Srdjan, Aleksa, Sasha

A za cerku su predlagali svakakva imena:
Teodora, Isidora(za malo da se ovako zove,al meni se ne dopada i nisam dala) Andrea, Dorotea(ufff,neka hvala),
I jos gomilu nekih izvucenih ko zna odakle :eek: (znaci toliko su cudna i retka i ruzna da se i ne secam)
Familija mi je isla na nerve po tom pitanju...bas su bili dosadni....zvale su mi izasle dok sam ponavlja "Ne,....pa zato sto mi se ne svidja, kako zasto?"

Moji sinovi nose imena svojih dedova. Stariji, ima za mene najlepše muško ime na svetu, zove se Dušan, mlađi se zove Sava. Treće, da je bilo, zvalo bi se Vanja, bez obzira na pol, s tim što bih računala da će i to biti muško. :)

Imena sam im dala ja, a prezime muž. :D

U zadnje vreme kod nas roditelji preteruju u davanju imena deci, pa u želji da budu što orginalniji, ispadnu smešni.Meni se sviđaju kratka imena, iz razloga da detetu ne ostane neki bezveze nadimak, pošto razne babe, strine, tetke vole da tepaju deci.Od muških mi se sviđaju Boris, Viktor, Sergej, a od ženskih Tara, Nina, Mia i sl.Činjenica je da kad jedno ime postane popularno, svako drugo dete ga dobije, pa sad recimo u generaciji devojčica koje su rođene 1999/2000/2001 god. ima mnogo Anđela, Teodora, Sara.

Ne sviđa mi se ni kada roditelji daju neka baš stara imena deci, npr. jedan moj rođak je sinu dao ime Vukašin, meni je to jako teško ime za bebu.Imam i primer jedne poznanice koja je devojčici dala ime Maja-Lena, doduše oni su sa prostora Hrvatske, to je valjda tamo uobičajeno ime.

Meni je Vukašin jedno od lepših imena. A neće ostati beba ceo život...

Uz prezime koje se završava na "ić" ne ide : Stefani, Dona, Elizabeta....(primeri koje lično znam).

Vrhunac je Dnjepar - ovo sam slučajno videla na nekoj televiziji, da li se tako zove neki političar, ne znam, ne sećam se. :hahaha:

Meni su lepa imena Magdalena i Ana. :)

Uz prezime koje se završava na "ić" ne ide : Stefani, Dona, Elizabeta....(primeri koje lično znam).

Meni su lepa imena Magdalena i Ana. :)

Dnjepar je reka koja izvire u Rusiji i uliva se u Crno more.

(Ako te neko pita.)

Ženska....Natalija...Vasilisa...Jelisaveta..Milica...Bojana...
Muška ....Nikola....Petar...Todor...Komnen....Jakov
Ovo su kao neka neobična iz familije.... možda nisu neobična Nikola i Petar..ali Komnen i Jakov.?...i bi Komnen barjaktar i Jakov Nenadović i retko ko daje ta imena, a ja bih se usudila.
Bolje to, nego, tamo neke...Gabrijele...Rozalije i ne daj ti bože...
I mnoga imena su jevrejvskog porekla...Jakov...Avram (kod nas su retka, ali prezimena nisu..Avramović, Jakovljević), Marija ( na staro-hebrejskom suza )....Simon ili Simona...
Pronašla sam imena dvanest apostola, ali pošto sam to zapisala davno, jedno ime ne mogu da pročitam...poređana po slici tajna večera od Leonarda da Vinčija (ovo ime ne znam kako se pravilno piše)....evo spisak, jedan fali...Simon, Tadej, Matej, Filip, Jakov, Toma (verovatno neverni), u sredini Isus, Jovan, Juda Iskariotski ( polemiše se o njegovoj izdaji), Petar, Andrija, Bartolomej.
Znači...Brtolomeja kod nas nema, nema imena Juda (ali se počastimo neki put sa tim imenom)...sva ostala imena su zastupljena neka manje neka više.

Poslednja izmena:
Eh, a ja nikako da se izborim da se mali zove Sergej, nece mm nikako.

Do jula cemo valjda odluciti. U obzir dolaze jos i Kosta, Petar, Srdjan, Vladan...i muzu se sva svidjaju osim Sergej

a ja bih tako volela da bude Sergej...:aha:
za devojcicu rezervisano Milijana, i nema druge opcije, to smo se dogovorili iz prve

I da ne zaboravim, moja mama se zove Violeta. Kako je babi gore u sred Golije '58. palo na pamet to ime, to i dan danas nikome nije jasno:)

ime kao ime nije lose, ali stvarno dati detetu ime koje je najpogodnije za sprdnju i nije najpametnija ideja
da pojasnim
Sergej = Sir Gay (u prevodu na naski- gospodin *****) :eek:

Back