Dečak polomio amforu staru 3.500 godina

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.205
Tokom posete muzeju Heht u izraelskom gradu Haifi, jedan četvorogodišnji dečak slučajno je razbio amforu staru 3.500 godina.
Predstavnica muzeja potvrdila je da je posuda poticala iz bronzanog doba, iz perioda između 2200. i 1500. godine pre nove ere i da je bila retka zbog odlične očuvanosti, prenosi BBC.

Otac dečaka je rekao da je bio u šoku kada je video sina pored razbijene amfore i najpre je mislio da njegovo dete to nije uradilo.
"Postoje slučajevi kada su izloženi predmeti namerno oštećeni i takvi slučajevi se tretiraju sa velikom ozbiljnošću, što podrazumeva i intervenciju policije.
Ova nezgoda nije bila takav slučaj, jer je posudu slučajno oštetilo malo dete koje je bilo u poseti muzeju", rekla je Lihi Laslo iz muzeja Heht.

Pozvan je specijalista za restauraciju antikviteta koji će restaurirati polomljenu amforu i da će ćup u kratkom vremenu ponovo biti izložen u muzeju.

Pa mislim da je red da prepise svu zemlju, kuce, da bude rob do kraja zivota a i decak kad postane punoletan...

Dete se drzi za ruku , jedino ako je ovo bez ruke, onda ima opravdanje...

Ili zelite da na ulazu u muzej pise , testiranje za ulazak u muzej svaki utorak, gde se testira koliko je dete zrelo , vaspitano i mirno ili nemirno...

Moze i tako...

Pa mislim da je red da prepise svu zemlju, kuce, da bude rob do kraja zivota a i decak kad postane punoletan...

Dete se drzi za ruku , jedino ako je ovo bez ruke, onda ima opravdanje...

Ili zelite da na ulazu u muzej pise , testiranje za ulazak u muzej svaki utorak, gde se testira koliko je dete zrelo , vaspitano i mirno ili nemirno...

Moze i tako...
Brate, ne moze dete od 4 godine da bude mirno, a da je zdravo.
Moj uskoro puni 4, i to je neuhvatljivo. Kakvo, crno, drzanje za ruku, drzis ga malo na kriticnim mestima (prelazak ulice i slicno), inace hoce da juri, trci, skace, hoce sve da dodirne....

Jedino sam saglasan da je besmisleno dovoditi tako malu decu u muzeje, jer detetu od 4 godine obilazak muzeja ne znaci apsolutno nista jer ne razume zasto je tu, detetu tog uzrasta treba livada, trotinet/bajs, lopta, pesak, penjalice, i drustvo vrsnjaka. Nista drugo.

Ljudi , ja sam bio dete...pa nisam imao potrebe da skacem u muzijima...
To je neka vasa fiksacija zato sto vam deca nemaju dvoriste, drugare i ne skacu po ceo dan igrajuci fudbal po dvoristu , pa onda su nemirni ovako...

Te novosrpske kulturne pedijatrijske floskule, to treba izbaciti iz javne upotrebe...
Kakvo bre forsiranje da su sva deca bipolarna, da su adhd, da su neuroticna i slicno...

Zaebite te stvari...
Ili nevaspitanje, sasvim moguce i to...

Ljudi , ja sam bio dete...pa nisam imao potrebe da skacem u muzijima...
Jeste, secas se kad si imao 4 godine :D
To je neka vasa fiksacija zato sto vam deca nemaju dvoriste, drugare i ne skacu po ceo dan igrajuci fudbal po dvoristu , pa onda su nemirni ovako...
Ima i dvoriste, i bastu, i drustvo, i veliki park preko puta stana, i sve zivo. I skace jer je zivahno i normalno dete.
Te novosrpske kulturne pedijatrijske floskule, to treba izbaciti iz javne upotrebe...
Kakvo bre forsiranje da su sva deca bipolarna, da su adhd, da su neuroticna i slicno...
Kako si samo dosao od zdravog zivahnog deteta do bipolarnog, adhd, neuroticnog i slicno?
Zaebite te stvari...
Koje stvari? Te stvari koje kazes "da zaiebemo" si ti nabacao ni od cega.

Necu da se mesam samo kazem da je to nevaspitanje a ne normalno dete....
Vase nevaspitanje a ne nevaspitanje deteta.....

Jer ja mogu da vaspitam vase dete, znaci ja mogu i da dete ne bude nasilno tretirano , znaci da je greska do vas...
Ne interesuje vas, smatrate da je to plus , da bude divljak, na tatu je , na mamu je..

Balkanizmi i ostale stvari...

Neka, brate, nek bude kao ovi klinci sto ubise coveka na Adi ciganliji , moze malo blaze, da ga samo omodre...

Jer ja mogu da vaspitam vase dete, znaci ja mogu i da dete ne bude nasilno tretirano , znaci da je greska do vas...
Ne interesuje vas, smatrate da je to plus , da bude divljak, na tatu je , na mamu je..

Neka, brate, nek bude kao ovi klinci sto ubise coveka na Adi ciganliji , moze malo blaze, da ga samo omodre...

Vidi se da nemas decu i da nikada nisi ni vaspitavao decu, cim zivahnu decu nazivas nevaspitanom decom i divljacima.

Ja sam presrecan sto mi je dete zivahno, a ne neko lenjo, sto voli da trci, skace, juri, vozi nesto, sto je radoznalo i sve hoce da pipne i otkrije.

To sto je za tebe to nevaspitanje, za mene je zdravo vaspitanje.

I ne, to nema veze sa balkanizmima, zivim u zapadnoj Evropi i ovde se bas forsira da deca budu zivahna, okretna i spretna.
Vrtici su, bukvalno, dizajnirani kao avantura parkovi, dvorista ogromna, zelenila koliko hoces.....

Ali okej, jedno je super: sto ne mozes da vaspitavas moje dete, poslednje sto bih voleo je da se vaspita tako da bude mali poslusni rob :D

Sad si odradio cuveno balkansko moralno superiorisanje...prvo si devalvirao svaku vrednost koja moze da postoji kod moje izjave, a zatim si svoje ponasanje postavio na pijadastal...

To ne menja stvar rekoh da je to klasicna balkanska kulturna situacija u danasnje vreme...

Slazem se ja , sva deca na balkanu su vaspitana i prirodno nemirna i sve sto kazu roditelji je tacno ....
Bas za svako dete...nema tu one nemirnije i one manje nemirne dece, nema ljutis ni kad se potuku, sta malo se potukla deca, to je tek normalno , i po mojim standardima....

Samo izvodimo otkud toliko nasilja na ulici , ko to umire na adi , i tako neke stvari...
Nemojte da sputavate vasu decu kad premlate tudju..samo ih prekorite malo...

Sad si odradio cuveno balkansko moralno superiorisanje...prvo si devalvirao svaku vrednost koja moze da postoji kod moje izjave, a zatim si svoje ponasanje postavio na pijadastal...

To ne menja stvar rekoh da je to klasicna balkanska kulturna situacija u danasnje vreme...

Slazem se ja , sva deca na balkanu su vaspitana i prirodno nemirna i sve sto kazu roditelji je tacno ....
Bas za svako dete...nema tu one nemirnije i one manje nemirne dece, nema ljutis ni kad se potuku, sta malo se potukla deca, to je tek normalno , i po mojim standardima....

Samo izvodimo otkud toliko nasilja na ulici , ko to umire na adi , i tako neke stvari...
Nemojte da sputavate vasu decu kad premlate tudju..samo ih prekorite malo...

Dakle ti si direktno povezao zivahnost dece sa nasiljem na ulici. :D

Pa po tome bi, onda, u Nemackoj bile tucnjave na ulici na svaka 2 minuta, u svakoj drugoj ulici, posto su ovde skoro sva deca izuzetno zivahna :D

Ne, ja sam povezao vaspitanje roditelja sa nepostojanjem prostora za igru i prostora za mirno ponasanje deteta...
A posto je to masovno na balkanu , nisam iznenadjen i to je normalno...
U Srbiji imamo srbe iz bosne, srbe iz hrvatske, srbe sa kosova, srbe iz Srbije...
Mnoge od ovih podkultura nemaju u svom pristupu vaspitanju uopste tacku da se definise prostor u kome ce dete biti mirno i pazljivo , a ne fizicki razigrano , da upotrebim taj pojam..

Zasto da ne, pravo roditelja, jeste da nije bas pametno da se na ulici gde nema kontrole opasnosti i iznenadnih opasnosti uvodi zona nestasluka i decije nesputane igre, ali svi mi nismo roditelji tom detetu i to ce roditelj da odradi , pa posle i da upuca vozaca koji slucajno zgazi iztrcalo dete...takva mu karma..

Sve je to normalno za nas u Srbiji i po vecinskom principu prihvatamo...
Ne glumimo pedagoge , sociologe, ne ucimo roditelje da nesto menjaju u vaspitanju svoje dece, da nam ne bi ebali majku...

Zivimo sa takvom decom, podmecemo im svoju , pa nek se celice sa takvima...i tako ko prezivi , bice zdrav, ko ne prezivi , sta malo traume, nije strasno...

Vazno da je balkanski ideal tu....svaki roditelj je najbolji roditelj za svoje dete....
To je balkanski ideal....i tako ce ostati i sledecih 100 godina ako bude Srba toliko..

Ne, ja sam povezao vaspitanje roditelja sa nepostojanjem prostora za igru i prostora za mirno ponasanje deteta...

Ne funkcionise to tako, i kada bi imao svoje cetvorogodisnje dete, znao bi da su tu stvari sve, samo nisu crno-bele.
Dete nije sposobno da kontrolise emocije ni priblizno na nacin na koji odrasli mogu.
Dete u tom uzrastu se razvija ekstremno brzo, broj neurosinapsi koji se generise na dnevnom nivou je enorman.
I ti si ubedjen da jedno takvo bice, u toj fazi zivota i razvoja, mozes da izdresiras kao robota, da te apsolutno slusa i da uvek bude mirno kada ti od njega ocekujes?

Ne funkcionise to tako, i kada bi imao svoje cetvorogodisnje dete, znao bi da su tu stvari sve, samo nisu crno-bele.
Dete nije sposobno da kontrolise emocije ni priblizno na nacin na koji odrasli mogu.
Dete u tom uzrastu se razvija ekstremno brzo, broj neurosinapsi koji se generise na dnevnom nivou je enorman.
I ti si ubedjen da jedno takvo bice, u toj fazi zivota i razvoja, mozes da izdresiras kao robota, da te apsolutno slusa i da uvek bude mirno kada ti od njega ocekujes?
Dobro ne znam za 4, ali radio sam sa decom koja su malo starija, 5 godina i da , mozes detetu vrlo lako da objasnis da postoji zona sigurnosti i zona nesigurnosti i dete to lako prihvata.....i da ga jos usmeravas da se razvija u zoni sigurnosti , a da brze uci o zoni nesigurnosti....sve to moze da se radi....

Ali rekoh necu da se mesam u balkanska pravila, mada je sve ovo sto sam ja radio upravo na balkanu , znaci mesano i bosna i hrvatska i srbija e jedino nisam radio sa decom sa kosova, jesam ali su vec bila 5 godina u srbiji pa se to ne racuna....to je vec zivelo na drugaciji nacin...

Ako roditelj ne oseca da je sposoban da kontrolise 4 godisnje dete onda je fer da ga i ne vodi nikud van sigurne zone...samo ga ugrozava....

Znas zasto necu da se mesam.....?
Zato sto to dete ne cekam ja da ga ucim pedagoski nego ga ceka neka uciteljica ili nastavnica koju zabole tuki , koja ce da kuka da ima previse posla i koja ce da ga dribla i da od njega pravi jedno prosecno bahato i bezobrazno Srpsko dete, i zato ne vredi i necu da se mesam...

Ne mesam se kad su moji prijatelji u pitanju , necu ni kad ne znam roditelje..

Sve ce to doci kod neke uciteljice, vaspitacice i nastavnice koju zabole tuki...

Dete od 5 nije malo starije od deteta od 4 godine, nego je 25% starije. To je ogromna razlika.
Drugo, raditi sa decom i vaspitavati i odgajati dete 24/7 su dve potpuno razlicite dimenzije, i da bi ih razumeo moras da budes u obe uloge.
I trece, nisu to nikakva balkanska pravila, ja vaspitavam dete onako kako se vaspitava ovde gde zivim, a to je zapadna Evropa, i manje/vise sve zemlje u okruzenju slicno rade, a nemaju nikakve veze sa Balkanom.

Ne mozes dete 100% kontrolisati. Ne mozes ni odraslu osobu, kamoli dete u tom uzrastu. Da je tako lako, deci bi se davala vozacka dozvola cim mogu da dohvate pedale.

Ти си као неки мрзитељ свега балканског, а нарочито српског.

И на Марсу да се нешто деси ти би нашао начин да то пресликаш на Балкан.

Аман, десило се у Израелу.

Ако си га размазио, то ће и бити. Предуслов да дете постане роб јесте да буде размажено тј. да не зна како да трпи стање непријатности.

Nema to veze sa razmazenoscu. Rob je onaj ko je pokoran, kod kojeg se izgradi podanicki mentalni sklop.
Ako ucis dete da bude samostalno, da razmislja kriticki, nece biti rob.

Ali sve to veze nema sa opisanim slucajem.
Dete od 4 godine ne moze da bude uvek mirno kad to roditelji pozele, i to zna svaki roditelj. To je poenta.

Ти си као неки мрзитељ свега балканског, а нарочито српског.
Дежурни кмечавац који користи сваку прилику да пљује по Балкану. А Фредерик му је лепо рекао да је тај начин размишљања скроз нормалан за запад.

Nema to veze sa razmazenoscu. Rob je onaj ko je pokoran, kod kojeg se izgradi podanicki mentalni sklop.
А како настаје поданички менталитет ако не тако што размазиш дете тј. тако што му дозволиш да ради шта год хоће и тако га научиш да слепо следи сваки свој импулс? То нема апсолутно никакве везе с критичким размишљањем.

Размажен је онај који не уме да трпи никакву непријатност. Такав се за сваку малу непријатност хвата било каквог обећање изласка из исте што га чини лако поткупљивим и изузетно једноставним за манипулацију. То су данашњни Вучећеви гласачи. То су деца комунизма, деца коју је Тито размазио разноразним поклонима. То су данашњеи западњаци.

Онај ко је научен да следи сваки свој импулс не уме да размишља. Тај тежи ка томе да рационализује. "Кме кме кме, ја хоћу то и то, и то ћу и да урадим, јер то је у људској природи, бла бла бла."

Back