DEČAK ILI DEVOJČICA

Pričam ja sa mojom koleginicom jutros .. i dotaknemo se novorodjene devojčice od moje kume ... pa dece uopšteno .... pa polova .. i tako to ... i ona meni kaže ''Ma ja obožavam devojčice ..... dečaci su mi niža bića - pojma nemaju ceo život ... od kad se rode, pa na dalje...''' Ismejemo se tu lepo, jer ona ima i sina i ćerku i kaže kompetentna je da priča o tome da li su bolja muška ili ženska deca .... (priča je naravno išla u smeru duhovitih opaski o vragolijama jednih i drugih, nikako ka nekim ozbiljnim kritikama.)

E sad mene zanima .... Kad ste vi trebale da rodite, da li je negde duboko u vama postojala želja da to bude dečak ili devojčica ..... Ako više volite jedan pol - zašto je to tako? Ili, ako nemate dece, još uvek, da li kod vas postoji neka naklonost ka odredjenom polu deteta.

Sretala sam puno žena kod kojih je vidna i evidentna razlika u ophodjenju prema sinu i prema ćerki?
Da li ste je vi nekada osetili na svojoj koži? Da li je pravite?

Na ovoj temi ćemo izuzeti odgovore ''Samo nek je živo i zdravo'' pošto se podrazumeva da svako od nas želi ovako nešto svom detetu.... ali kad bi mogle da birate, koje bi vaše dete bilo pola i zbog čega?

Na ovoj temi govorimo o onim skrivenim željama ... uticajima okoline ... i već čega god.

Znam jednu koja je pošto-poto želela sina. Misli- tako će "udovoljiti" mužu i neće joj "pobeći".Strašno...Rodila sina. Muža zadržala u kući jeste, sebe u njegovom srcu- i ne baš...

Elem, za prvo dete sam priželjkivala dečaka.Imala spontani ( bio dečak). Kad sam posle nekoliko godina rodila ćerku- bilo mi je nekako srce ispunjeno jer sam dala sebi objašnjenje: Eto, dečak nas nije hteo, ali nas je ova lepotica obradovala...
Naravno da sam kod drugog deteta priželjkivala muško, čisto ravnoteže radi...z:lol:

Mi cekamo devojcicu! :D :zaljubljena: od pocetka sam nekako zelela devojcicu, ne znam zasto, mozda da ispravim neke greske koje je moja majka sa mnom radila :think: elem dragi muz je hteo sina, malog vojnika, sto on kaze, ali kad smo saznali da je devojcica nije mu smetalo, te je tatina ljubav, tatina dusa, tatina princeza :rumenko: sve mi se cini da ce on nju vise razmaziti nego ja :hahaha: ali definitivno necemo ostati na 1 detetu, ja sam jedinica i zelim da imamo veliku porodicu... makar 3 ili 4oro :D

волим дечаке, поготово што мој ујка има два мала хајдука који ме обожавају (и ја њих!)
пре него што сам остала у другом стању, знала сам да ћу родити девојчицу (не питајте ме како, али сам ЗНАЛА)
и сад моја девојчица и татина принцеза има 2,5 месеца
ја јесам срећна (али исто би било и да је дечак!), али у себи знам колика је одговорност бити родитељ и једино желим да будем добра мама, да моје дете изведем на прави пут...

Кажу Црногорци: ''Сина треба имати због продужетка лозе, али ко ћерку није имао, тај не зна шта значи имати дете.'' :lol:

Мени је потпуно свеједно...

Кажу Црногорци: ''Сина треба имати због продужетка лозе, али ко ћерку није имао, тај не зна шта значи имати дете.'' :lol:

Мени је потпуно свеједно...

:lol:

A ima i ono...sad da l' je izreka il' utjeha....:mrgreen:

zenski tata- bio svalercina...........mada ima tu i ona druga strana....."kaznjen je" :lol:

Паааа....ја сам још као девојка маштала о четвроро деце - 2 сина и 2 ћерке! z:)z:)

После сам спустила на 3, али ми је било важно само да имам бар једну ћерку. Не знам зашто. Одрастала сам са сестром, нисам у близини имала браће са којима бих проводила више времена и нисам знала ништа о дечацима. Желела сам да имам ћерку можда зато да бих јој пренела све што знам: прављење лутака од папира, писање дневника, играње, све те неке женскасте стварчице типа - шминкање, облачење, љубавни проблемчићи, играње луткама... z:) Не знам,не умем баш најбоље да објасним, али знам шта осећам.

Кад сам први пут била трудна знала сам да мој Црногорац жели сина, а иако ми је било некако лепше да прво буде син па онда ћерка, ја сам желела ћерку, некако - да бих била сигурна да имам бар једну ћерку, а после шта буде! z;)
У једном тренутку трудноће јако сам желала да буде син и да личи на тату. (Била сам јако заљубљена.z:lol: )
Дуго се није знало шта је. Тата је смислио мушко а ја женско име. Беби смо се обраћали некако у мушком роду, понекад и тим именом. Тек у 8. месецу се видело да је девојчица.
Тата, иако Црногорац, са радошћу је то прихватио (нисам ни сумњала у његаz:)).
Када се родила он је био опчињен њоме. У неким тренуцима сам помислила да не би био такав да је син у питању.

У другој трудноћи ми је било свеједно, пошто сам већ имала ћерку. Мало сам желела сам да буде син да би се, ето, и он мало хвалио по родбини. z;) С друге стране, он је рекао да је толико срећан што имамо ћерку, да му се сад чак више допада идеја да и друго буде ћерка.

И тако и би. z:) Сада сам прсрећна што су две девојчице. Ја сам одрастала са сестром и знам колико је то лепо, и препуно ми је срце када видим колико се лепо слажу, деле тајне, играју се заједно, кикоћу се пред спавање...

Када сад помислим шта би било да сам имала два сина - баш ме забрињава како би то изгледало сада, када их подижем сама, без мушке руке у кући...z:( Овако је боље.

Иначе - када смо дошли да живимо у Банату мој муж је са уздахом рекао:''Па ништа, сад се морам помирити са чињеницом да ће ми деца бити Лале!''
На то му је мој зет одговорио:''Грешиш! Неће твоја деца бити Лале. Биће Сосе!''

И тако и би! z:mrgreen:

Ја сам одрастала са сестром и знам колико је то лепо, и препуно ми је срце када видим колико се лепо слажу, деле тајне, играју се заједно, кикоћу се пред спавање...

Када сад помислим шта би било да сам имала два сина - баш ме забрињава како би то изгледало сада, када их подижем сама, без мушке руке у кући...z:( Овако је боље.

z:)

..a i zamisli kako bi ti izgledala ona tema o tuchi da su dva mushka.. z:cry:

z:)

..a i zamisli kako bi ti izgledala ona tema o tuchi da su dva mushka.. z:cry:

Па, на посредни начин и знам. z:cry:

Имам два сестрића који су старији од мојих ћерки. Проводила сам доста времена са њима, играли смо се ми и све то...али ипак се некако не разумем баш у те мушке игре, рвање, скакање, крљање....

Омиљена игра мог старијег сестрића је била:''Тето, ајде да се хувимо (рвемо)!'' z:cry:

А било је пар ситуација када су се баш жестоко попичили... То игледа много страшније него када се девојчице шопљавају.

Мој муж је желео ћерку.
Ја сам хтела да имам и сина и ћерку, али сам осећала да ће бити прво син.
И тако је и било.
Муж није био разочаран,али није одустао од жеље да следеће буде ћерка.

И други пут ми је било јасно да је дечак, помало сам се и радовала, кризне године, бар да нешто наследи од брата...

Али, ,,драги тата'' није ни хтео да смишљамо мушко име, иако му је др рекла да је дечак, он је стално говорио ,,А, има још шансе''
Шалио се, мислим да му је већ било свеједно.

Драго ми је што су дечаци. Мала је разлика и слажу се добро.
Нису се мнопго тукли, и иако су мојој сестри њихове туче биле страшне, мени су стршније туче њених ћерки.
Вероватно је то ствар навике.

Nemam baš svoju priču za ovu temu, ali voljela bih jednog lijepog dana kada postanem mama da imam blizance... :)
...inače, voljela bih da imam i djevojčicu i dječaka, naravno...:heart:
I uvijek mi je bilo žao što pored starijeg brata nemam još i mlađeg bracu ili seku. :(
E, a kad je moja mama bila trudna prvi put, i ona i tata su bili ubijeđeni da će biti djevojčica...
i tata lijepo odabrao ime, i tepali bebi, mazili, pričali kao da će biti djevojčica, kad ono tamo - rodio se moj brat...
onda je njemu prabaka odabrala ime, lijepo i moderno za to vrijeme...a mene je moje ime čekalo još malo...

Poslednja izmena:
Meni je stvarno bilo sve jedno.Prvo dete pa sta ima veze kog je pola.Bebin tata je iz sve snage navijao za devojcicu,a ja da mu malo teram kontru cisto rekreativno sam navodno prizeljkivala decaka.
Nikada nisam imala onaj osecaj kao sto zene pricaju..kao znam da cu roditi to i to..Na UZ sam trazila da mi kazu jer sam htela da znam i zbog sobice i zbog stvarcica koje sam sve sama unapred kupila i ako se to kao ne valja.Glavu su mi probile razne babe na tu temu ...
Elem,sada bih naravno volela da rodim sina,za promenu a i nekako potajno to zelim...Mislim ,to kad bih odlucila....
To vam je valjda taj romanticni odnos izmedju polova..otac -kcerka i majka-sin...z:)

Nama su najpre rekli da je zensko.
I ja sam bio srecan :)
Radni naziv za bebu bio je "megi" po onoj bebi iz simpsonovih.
Drugi put kad su gledali rekli su da ne moze da se vidi jer je bebin polozaj takav, ali da je verovatno tacno ono sto su rekli prvi put.
I tako...
Kad mi tamo, a ono medjutim :mrgreen: musko
Posle mi zena rekla da je ustvari vise volela da bude musko.
Evo bas danas smo se skoro sat vremena rvali, cimali, glumio mi je teg, igrali smo se igre "napad debila" vezbali sklekove i trbusnjake, nosio sam ga, podizao, spustao, jednom recju, pravi vasar grubosti.
Tome izgleda ocevi i sluze muskoj deci, jer sa majkom na taj nacin prosto ne moze da se "igra"
A ubedjen sam da bih devojchicu razmazio i da bih bio mnogo popustljiviji nego sto sam prema njemu

Иначе - када смо дошли да живимо у Банату мој муж је са уздахом рекао:''Па ништа, сад се морам помирити са чињеницом да ће ми деца бити Лале!''
На то му је мој зет одговорио:''Грешиш! Неће твоја деца бити Лале. Биће Сосе!''

И тако и би! z:mrgreen:

:hahaha::hahaha:

Iako imam 20 god i jos mi je vrlo rano za decu, kontam, ma neka su ona ziva i zdrava, samo neka kmeci nema veze sta je. Decu obozavam. Sad sam dobio sestrica i tako je divno gledati ga kako spava............z:)

:)

Drugi put kad su gledali rekli su da ne moze da se vidi jer je bebin polozaj takav, ali da je verovatno tacno ono sto su rekli prvi put.
I tako...
Evo bas danas smo se skoro sat vremena rvali, cimali, glumio mi je teg, igrali smo se igre "napad debila" vezbali sklekove i trbusnjake, nosio sam ga, podizao, spustao, jednom recju, pravi vasar grubosti.
Tome izgleda ocevi i sluze muskoj deci, jer sa majkom na taj nacin prosto ne moze da se "igra"
A ubedjen sam da bih devojchicu razmazio i da bih bio mnogo popustljiviji nego sto sam prema njemu

:D:D:D

I tako...

Ti si stvarno jedan divan otac! :heart:

I moj otac je bio takav kad sam ja bila mala... izigravao mi je drvo pa sam se penjala na njega i morao je da drzi jabuku u ruci za drsku i ja sam kao brala jabuke :lol: :lol:

Ja sam oduvek bila sklonija devojčicama ... nekako su mi sladje, umiljatije i uvek sam znala kako da im pridobijem pažnju .... dečaci su mi ko neki mali divljaci :mrgreen: No, kakve sam ja sreće, imaću 4 sina :mrgreen: pa ću onda da se pitam i razmišljam :lol:

Sećam se da je moja sestra od ujaka 9 meseci nosila Ognjena (nisu hteli da pitaju dr za pol) ... i svi su bili presrećni zbog toga ... medjutim, gledajući je kako se ugojila i proružnila ja sam tvrdila da nosi devojčicu - što je ona kategorički odbijala.....
Jednog dana zove mene ujak, onako tužnim glasom pita da li mi je mama tu ..... ja vidim nešto nije uredu - odsekla se ... pomislila svašta ... pitam šta je bilo, a on kaže ''devojčica''. Da sam mogla da uzmem onu slušalicu i da mu je olupam o glavu, lakše bi mi bilo .... Svi su bili iznenadjeni i iznevereni što je moja sestra rodila devojčicu.... Iskreno mi ih je bilo žao - bili su tako jadni.

Danas je situacija potpuno drugačija .... moja sestra je dobila i sina ..... Divna su porodica ... Vole se .... Deca su na prvom mestu ..... Odrastaju zdravo i srećno ..... Sve je tako lepo i idilično .... Ali, onaj prvi trenutak njihovog saznanja mi je bio tako surov i nezreo.

Meni je jedno od najlepših sećanja iz porodilišta ovo - Odma nakon porođaja izbacili me iz sale u hodničak, ja se smejem, videla sam je i odma mi je lepa, sve je u redu... Ušlihtala sam se tetkici za šolju supe.... Ležim s rukama iznad glave i kezom od uva do uva... kakvo olakšanjeeeeeeeeeee... Tu moja mama, Žarko, nešto se vrte oko mene, čak je i baba uspela da uđe i da mi uvali buket cveća s kojim ja ne znam šta ću... Oni onako ljubopitljivi oko mene - gužva - prelepo dešavanje nabijeno emocijama...

I Žarkov tata koji se od nekuda prišunjao krevetu i gleda me sa osmehom... Ja ga pitam jel ste je videli? Jel ste je videli kako je lepa? A njemu se suzice slivaju niz obraze prilazimi nekako spontano i naglo, ljubi u čelo i tiho kaže - hvala ti...

... Mislim kad razmišljaš o svemu, bude nekako debilno... šta koji moj ima meni da se zahvaljuje na unuci, to je moje dete... Al tad u tom trenutku, to tako ima smisla i mnogo je lepo... On nije verovao da nosim devojčicu, rekao je da se u njihovoj porodici rađaju samo muška deca... Ali on toliko voli moje dete da je to strava jedna. Ona je devojčica i one mogu da se maze i vole i da se razmaze potpuno... Ne moraju da se driblaju ko muškarci :roll:

Sad nešto kontam... Zamisli da sam stvarno dobila dečaka? Pa morala bi da ga branim i čuvam od rodbine i njihovih vizija o tome kako odgajanje dečaka treba da izgleda ne bi li izrastao u muškarčinu

Ja sam oduvek želela devojčicu; u stvari ne da sam želela, nego sam imala osećaj da bi bilo čudno da ja žensko, rodim muško :lol:
Ali, baš isto kao što su još neke žene rekle - čim sam zatrudnela, znala sam da je sin. I jeste sin :D Ljubigamajka

A s druge strane, kao što Hellen reče, želim da imam bar jednu ćerku. Mada nekako me napustilo to verovanje da ću je imati. Sad mi nešto zvrji po glavi da ću imati tri sina... Al' božemoj, šta sad :lol:

E sad, što se tiče muških i grubih igara... baš je tako, ali ja toliko uživam kad ih gledam, njega i tatu, pa koliko se ovaj moj mali trudi da radi sve što zna da TATA voli, pa gledaju fudbal, pa ga tata uči svim tim muškim stvarima..,.. Mislim, ja sam svakako tu, najprisutnija u njegovom životu; i često pomislim - baš dobro što je muško, ne znam šta bi tata radio sa devojčicom.

Ja sam pozelela da imam sina jer mi je ta ideja nekako bila neobicna jer su kod mene u najuzoj porodici sve zenskaci.
I kada se potvrdilo da jeste musko nekako sam se uspanicila od ideje- kako to rastu muska deca :) ?
Naviknuta na devojcice, sestru, svoj zenski senzibilitet pomislila sam kako cu sa njim?
A sad- milina jedna :), sreca najveca!

Back