Dečak genije tvrdi: „Bog postoji i mogu to da objasnim”

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
384.560
U svetu u kojem nauka i religija često stoje na suprotnim stranama, jedan dečak iz SAD je skrenuo pažnju javnosti i naučne zajednice svojim hrabrim i duboko promišljenim stavovima. Njegovo ime je Vilijam Mejlis i ima 15 godina, a ono što ga izdvaja od vršnjaka nije samo njegova neverovatna inteligencija – već i odlučnost da dokaže nešto što mnogi smatraju nemogućim: da Bog postoji.

Vilijam nije običan dečak. On je genije koji je sa samo 9 godina završio srednju školu, a već sa 5 godina pročitao i savladao 209 strana složenog udžbenika geometrije – u jednoj noći.Njegov talenat je prepoznala i Džoana Rutsak, psiholog sa Univerziteta Stejt u Ohaju, koja ga je i formalno proglasila genijem, piše Sporlight Stories.

Izazov naučnom autoritetu

Stiven Hoking, jedan od najpoznatijih astrofizičara u istoriji, jasno je izneo svoj ateistički stav rekavši:

„Pre nego što smo razumeli nauku, bilo je prirodno verovati da je Bog stvorio svemir, ali sada nauka nudi ubedljivije objašnjenje.
Kada sam rekao da ćemo 'znati Božji um', mislio sam da ćemo znati sve što bi Bog znao – ako bi Bog postojao – ali ne postoji. Ja sam ateista”.

Za većinu ljudi, ovakva izjava bi bila kraj diskusije. Ali ne i za Vilijama. On je odlučio da dokaže suprotno, koristeći upravo - nauku

688z387_genije.jpg

U intervjuima, Vilijam objašnjava svoje stanovište koristeći argumente koji zvuče zapanjujuće zrelo za njegove godine:

„Znamo da svemir ima starost, zar ne? Oko 13,8 milijardi godina. Dakle, pre toga je sve bilo sažeto u singularitet – česticu manju od kvarka. Ako je gravitacija uvek postojala i delovala, onda bi svemir morao da bude beskonačno star. Ali nije. Ima početak. Dakle, nešto drugo je moralo da ga stvori”.

„Nešto ne može nastati ni iz čega, jer bi to značilo da mora da postoji pre nego što se samo stvori – što je nelogično. Zato, neko drugo biće je moralo da stvori singularitet – a to nešto mi nazivamo Bogom”, zaključuje dečak.

Vilijam ne želi da njegove tvrdnje ostanu samo na rečima. On planira da postane astrofizičar i da, kako kaže, „dokaže naučnom svetu da Bog postoji”.
Njegova vera potiče i iz porodičnog okruženja – njegov otac je propovednik. Vilijam, međutim, jasno odvaja slepu veru od racionalnog pristupa, trudeći se da sve objasni kroz naučnu logiku.Iako se čini kao da je korak ispred vršnjaka, Vilijam je, kako kaže njegov otac, i dalje običan dečak. Obožava video igrice, sport i crtane filmove.link

„Znamo da svemir ima starost, zar ne? Oko 13,8 milijardi godina. Dakle, pre toga je sve bilo sažeto u singularitet – česticu manju od kvarka. Ako je gravitacija uvek postojala i delovala, onda bi svemir morao da bude beskonačno star. Ali nije. Ima početak. Dakle, nešto drugo je moralo da ga stvori”.
Hmm...čudi me da je već u startu napravio grešku. 🤔 Teorija Velikog Praska nije teorija o nastanku univerzuma kako se često pogrešno tumači već teorija o ponašanju univerzuma od trenutka Velikog Praska. Veliki Prasak je momenat do kog nauka teorijski može da ide u prošlost. Šta je bilo "pre" VP i da li to pitanje uopšte ima smisla mi ne znamo. Mi ne znamo da li univerzum ima ili nema početak jer u momentu singulariteta nisu važili današnji fizički zakoni. Tj. ne znamo da li je vreme uopšte postojalo tako da su odrednice "pre", "posle", "u momentu" besmislene tada.

Back