Deca u Srbiji i dalje kupuju alkohol i cigarete , a niko ne reakguje....

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
37.596
Iako je zakonom prodaja alkohola i cigareta najstrozije zabranjeno, ovaj zakon uopste ne vazi u Srbiji !
http://www.telegraf.rs/vesti/beogra...e-kupuju-cigarete-i-alkohol-a-niko-ne-reaguje
U Americi ko kupuje alkohol ili cigarete, a da izgleda mladje od 18, mora da pokaze svoju vozacku, pasos...da pokaze da ima vise od 18. godina, ako nema nece mu prodati.
Pre suu Americi bili cigarete na automatu da se kupe ,ali tu ako uhvate maloletnika sa kupuje cigarete, to se tretira kao kradja.
A u Srbiji maloletna deca mogu bez problma da kupe i alkohol i cigarete i da ih konzumiraju bez problema.....:sad2:

Kol'ko je meni poznato u Srbiji nema potrebe da se postuje bilo koji zakon. Ako bas maznes pare drzavi, onda se ganjas po sudovima do zastarevanja... ili podelis malo "stecenog" i nikom nista. Sve nize od toga se resava na "nizem rangu vlasti" po principu ja tebi ti meni...
Dakle, nije zabranjeno postovati zakon, ali te nista ne obavezuje da to radis.
Kada maloletnici kupuju duvan i alkohol, osim njihovih roditelja, koga bi to trebalo da je briga? Drzavu koja dobija novac od akciza?

U americi je zabranjna prodaj alkohola ispod 18 godina ali to ih ne sprecava u opijanju.

Drugo mladi u Americi su medju najvecim potrosacima opojnih droga...

Narkomanija je ko kuga u aMERICI.

Mene ne brine toliko alkohol u Srbiji koliko sekte... Njihovo delovanje je destruktivno.

Sektasi poput mormona su jako opasne, one cak promovisu pedofliju, inest... Sve je to doslo iz Amerike...

Maloletna deca ce kupovati cigarete i alkohol dok god im to roditelji dozvoljavaju.
Dok sam radila na trafici ne jednom mi se desavalo da roditelj posalje svoje dete da kupi cigarete i kad bih poslala to dete kuci jer je zabranjeno da se maloletnoj deci prodaju cigare,eto ti roditelja koji dolazi besan sa detetom i pocinje da urlice na mene sto sam se ja usudila da ne prodam detetu cigare,uzalud pokazujem nalepnicu na kojoj pise da se deci ne prodaju cigare i dalje nastavlja da besni i sve se zavrsava sa recima ima i drugih mesta gde se mogu kupiti cigare i jos dodaje na kraju ako sam ja dozvolio detetu da kupi cigare ko si ti da moje dete sprecis da kupi cigare. :mrgreen:

Maloletna deca ce kupovati cigarete i alkohol dok god im to roditelji dozvoljavaju.
Dok sam radila na trafici ne jednom mi se desavalo da roditelj posalje svoje dete da kupi cigarete i kad bih poslala to dete kuci jer je zabranjeno da se maloletnoj deci prodaju cigare,eto ti roditelja koji dolazi besan sa detetom i pocinje da urlice na mene sto sam se ja usudila da ne prodam detetu cigare,uzalud pokazujem nalepnicu na kojoj pise da se deci ne prodaju cigare i dalje nastavlja da besni i sve se zavrsava sa recima ima i drugih mesta gde se mogu kupiti cigare i jos dodaje na kraju ako sam ja dozvolio detetu da kupi cigare ko si ti da moje dete sprecis da kupi cigare. :mrgreen:

Кретенизам је ухватио дубок корен овде..

mrzi ih da dignu dupe i izadju po cigare

U americi je zabranjna prodaj alkohola ispod 18 godina ali to ih ne sprecava u opijanju.

Drugo mladi u Americi su medju najvecim potrosacima opojnih droga...

Narkomanija je ko kuga u aMERICI.

Mene ne brine toliko alkohol u Srbiji koliko sekte... Njihovo delovanje je destruktivno.

Sektasi poput mormona su jako opasne, one cak promovisu pedofliju, inest... Sve je to doslo iz Amerike...
Слажем се, могу замислити колико су заслепљени кад крштавају мртве!!!:eek:
Ваде их из гробова полураспале и крсте!:sad2:
А Велики Мормон може дозволити, или забранити венчања појединцима, или им чак ограничити сексуалну активност.:roll:
Једна од најгорих, можда и најгора секта!

A koliko to ima Mormona u Srbiji? Oko 100 sa sve 20 misionara (mladi Ameri) i sluzbenicima US ambasade...
I hajde lepo objasni mi gde to Mormoni u Srbiji promovisu pedofiliju i incest? Na Forumu imamo nekoliko mormonki i nisam primetio da su to ikada promovisale. Kada sam sluzbeno nekoliko puta bio u njihovoj crkvu u Beogadu nisam primetio nista od toga. Kada sam bio u njihovoj 'drzavi' Juti u Americi takodje... To je kao da si rekla zato sto je neki npr. pijani pravoslavac ili katolik u pijanom stanju nekoga silovao il ubio da su svi pravoslavci i katolici alkoholicari, silovatelji i ubice.

Слажем се, могу замислити колико су заслепљени кад крштавају мртве!!!:eek:
Ваде их из гробова полураспале и крсте!:sad2:
А Велики Мормон може дозволити, или забранити венчања појединцима, или им чак ограничити сексуалну активност.:roll:
Једна од најгорих, можда и најгора секта!

Pa oni ne krstavaju mrtve vec imaju 'krstenje za mrtve'. Dakle niko se ne vadi iz grobova. A o krstavanju za mrtve (mada je ono meni potpuna enigma) pisao je i apostol Pavle i Novom zavetu.

E sad, sto se tice prodaje alkohola i cigareta maloletnicima...
Tu su krivi na prvom mestu roditelji a potom u prodavci koji se plase da ce kupac da ode u drugu trafiku ili prodavnicu. Kada budu prvom roditelji naplatili kaznu ili oduzeli dete, i kada budu zatvorili prvu trafiku ili prodavnicu zbog prodaje cigareta i alkohola maliletnicima (i to posebno oko skola) mozda ce i ova 'tradicionalan obicaj' pusenja i opijanja kod klinaca polako poceti da nestaje.

E sad, sto se tice prodaje alkohola i cigareta maloletnicima...
Tu su krivi na prvom mestu roditelji a potom u prodavci koji se plase da ce kupac da ode u drugu trafiku ili prodavnicu. Kada budu prvom roditelji naplatili kaznu ili oduzeli dete, i kada budu zatvorili prvu trafiku ili prodavnicu zbog prodaje cigareta i alkohola maliletnicima (i to posebno oko skola) mozda ce i ova 'tradicionalan obicaj' pusenja i opijanja kod klinaca polako poceti da nestaje.
U vecini slucajeva prodavci se vise plase za svoje radno mesto,jer uglavnom roditelji koji dozvoljavaju maloj deci da kupuju cigare i alkohol su dobri sa vlasnikom te radnje ili trafike,i kad se desi da prodavac postuje zakon,dodje revoltiran roditelj i zali se vlasniku,vlasnik,naravno da ne bi ostao bez musterije kazni prodavca,i kad sledeci put opet dodje dete da kupuje mora dobro da razmisli sta ce uraditi jer ako se slucajno desi da naidje inspekcija,vlasnik ce poreci da je tako nesto odobrio,jer boze moj,vlasnik postuje zakon,i naravno tu prodavac najvise nagrabusi.
Dok god se na zakone koji se donose,bude gledalo na taj nacin,dotle se zakon nece ni postovati.
Dzabe sto su u pocetku kaznjavali one koji ne postuju zakon,nisu nastavili da ga sprovode na isti nacin kad je zakon i donet.

Jeste, a kad vlasniku zatvore kioski/radnju na 3 ili 5 dana jer je njegov prodavac prodao alkohol ili cigarete shvatice da mu prijateljstvo s musterijom nanosi vise zla nego dobrog. Onda nece kaznjavati prodavca jer ce shvatiti da je prodavac neprodajuci spasao prodavnicu/kiosk.

A sto se tice oduzimanja dece... Naravno da ne mislim da se zbog toga trebaju oduzimati ali ako je to u nekom slucaju 'kap koja je prelila casu' ili ako se samo postavi 'pojacani roditeljski nadzor' od strane CSR...

Misliš da je to što je dete kupilo cigare dovoljan razlog da se dete oduzme roditelju?
Pa deca se ne oduzimaju ni zbog mnogo gorih stvari, npr zbog prebijanja na sred ulice.
Naplata kazne je sasvim ok mera,kad bi mene pitali.

pa kad roditelj tera dete da krsi zakon, sta da se radi osim da se dete odvede kod rugog "roditelja" koji ce ga fino vaspitati :whistling:

Jao sto lupetate da su roditelji krivi sto deca puse pre 18-te ..jel ste vi nekad bili deca? Tako davno bese? Ili ste bili najposlusniji na svetu i niste probali cigaretu pre 18-te..ma daaaaj :lol:

Moja keva u zivotu nije zapalila niti popila, cistunica najveca otprilike, cale je pusio pa batalio, pio nije nikad, jedno pivo za rucak mozda..i vaspitali su me odlicno <3, pa sam opet u bunt tinejdz fazi pocela da pusim, kupovala sebi komotno cigare na trafici, a posle i alkohol u prodavnici..sa 15,16, opusteno. Tad nije bilo zakona da ne sme da se prodaju duvan i alkoholo maloletnicima. U kaficu sam sa 14 godina opusteno narucila plavi kurakao, secam se :lol:

Sad postoji zakon da je to zabranjeno (dakle ipak je malo bolje nego onda), ali se cesto ne postuje. I treba prijaviti onog prodavca ko nije ispostovao zakon, i to je to.

Back