Deca na povocu – Da ili Ne

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
397.250
Povodac za decu nije novo otkriće. Još 1939. godine časopis Woman’s Home Companion na naslovnoj strani prikazao je dete na povocu, što pokazuje da je praksa tada bila prihvaćena.Danas su mišljenja podeljena

Neki roditelji tvrde da su izbegli nesreće zahvaljujući povocu, dok ga drugi vide kao okrutno sredstvo koje „tretira decu kao pse“. Ipak, jedno je jasno – povodac ne može zameniti vaspitanje i neposredni nadzor roditelja.

Nekada su to bili povodi po ugledu na povoce za pse.Danas tržište nudi „prijateljskije“ verzije: rančeve sa povocem, često u obliku životinja i jarkih boja, zamišljene da ublaže osećaj sputanosti.

Povodac-za-decu-t.jpg

Ili vežeš malo duži povodac, a ono naviklo na kratki.
Deca jesu razlicita po temperamentu, medjutim cesto primecujem da isto tako imaju nerazjasnjen neverbalni odnos sa roditeljima. Obicno dete koje tako tek otrci ima roditelje koji cesto panice galame na njhi:. Lazaareee! gde ces?! gde si posao!? a gde si posao !? gde ces ko june? dolazi ovamo Lazare! i tako ide i dernja se na dete, dete bezi od nje/njega, i tako u krug. Bas cesto vidjam tu pojavu.
Mislim da je mnogo bolja metoda nauciti i navici dete da mu je prijatno da ide s tobom dok se drzite za ruke uz naravno odstupanja. Bez galame, bez stresa, bez vike, da uziva u tome i onda ce ono samo da uzme roditelja za ruku po navici. E onda odatle ga ucis. Da, ono ce u jednom trenutku da se otrgne i pozeleti da potrci trotorarom- sto zapravo i treba, jer je to takodje proces ucenja osamostaljivanja. I jeste i rizicno ali ako ispanicis tada - tada si usrao motku. Za njim, gledati nekoliko koraka u napred i realno proceniti koliko je opasno. I ako i jeste, uzeti ga- smireno: ok, hteo si malo sam, to je lepo ali ovde moramo da pazimo i na kola.
Znam, zvucim nadobudno, vise ovo govorim iz pesprektive da nema bolja opcija od toga.

Tako je, slažem se u potpunosti.
Detetu treba dati slobodu ali ga naučiti da se pazi i ponaša na ulici.
Roditelj koji vezuje dete to radi zbog svog komfora i potrebe za kontrolom.
Ruku roditelja ne može ništa zemenuti.
Ona ne samo da čuva, već pruža bliskost i ljubav detetu.

Back