Деца која одрастају са једним родитељeм

zvezdice, to je mozda zato sto mislis da mi ostale mozemo da zovemo tate da odrade nesto.
ne da ne mogu nego nikad nisam mogla i ne pada mi tesko iako je ziv i zdrav, jos sam i srecna kad on mene ne zove da sredim nesto :lol:

Ma ne znam. Meni je to u principu jako ruzno (to, matora kobila a ne moze nista bez tate. Nek' je on ziv i zdrav, i neka hoce da pomogne, ali moras malo i sama). A opet, ako hocu u potpunosti da budem iskrena prema sebi, mislim da bih i sama bila takva, a i on.

Ovo je za mene lično mnogo teška tema.

Da, treba razgovarati sa decom. I treba vagati šta reći. Ne možeš im sve kazati, a opet treba znati da deca kapiraju mnogo više nego što mislimo.

Ako dođe do razvoda, dete će neminovno patiti za roditeljem koji nije tu. I ništa mu to ne može nadomestiti.
Pogrešno bi bilo o tom roditelju koji nije tu pričati ružno. Dete ga voli, nedostaje mu još više i izraženije, pa ako čuje ružne priče o njemu onda će to biti još gore.
NIkako ne potencirati: "Ja sam ti bio/la i otac i majka. Ja sam te odgajio/la, ne onaj drugi roditelj.", jer t samo može da oteža.

A ako ne daj Bože dođe do smrti jednog od roditelja, tu zaista ne mogu biti pametan. Nekada kada sam bio klinac činilo mi se da bi mi lakše bilo da mi je otac umro, da ga nikada nisam upoznao, nego što sam rastao rastavljen od njega i viđao ga na kašičicu. Danas ipak mogu da zahvalim Bogu što sam ga ipak imao, pa makar i na tu kašičicu.

Ma ne znam. Meni je to u principu jako ruzno (to, matora kobila a ne moze nista bez tate. Nek' je on ziv i zdrav, i neka hoce da pomogne, ali moras malo i sama). A opet, ako hocu u potpunosti da budem iskrena prema sebi, mislim da bih i sama bila takva, a i on.

s moje tacke gledista, to te sprecava da u potpunosti odrastes ali postoji profil zena koje nikada ne odrastu u tom smislu i nista im ne fali.
ako ti je priroda takva, tj imas recimo dominantan arhetip persefone, izvucices iz sebe sekundarni arhetip na koji ces moci da se oslonis u kriznim situacijama. vec to sto si iskrena prema sebi, za mene znaci da je aktiviran :) .
uglavnom, nije to nista cudno ni ruzno, ima puno zena koje su takve. nemoj da zameras sebi nesto sto se ne desava a mozda bi se desilo da su okolnosti drugacije.

Back