Deca i njihovi odnosi

Vidim lepo ste se raspisali, dosta zanimljivo , hvala vam :-)
Mislim da je jedno dobro resenje , u vidu prevencije nauciti decu, tj. uciti ih postepeno da svet nije dobar i da druga deca nisu dobra kako im to u detinjstvu stariji cesto serviraju. Nekada se sama deca iznenade kada vide sta neka druga deca rade ili ne rade.

Vise volim da zive u uverenju da je svet dobar pa da se i razocaraju i u tom razocarenju postepeno menjaju ili ne menjaju misljenje, nego da ih naucim da je svet zao pa da prozive zivot u strepnji i strahu ne usudjujuci se verovati i voleti.

jeste...pa kad ga jednog dana realnost il neka situacija ošinu u glavu, a on bude nespreman...
i ja sam tako za mnoge stvari raso pod staklenim zvonom pa znam kako mi bilo kad sam se prvi put sučeljijo sa realnosti...

jeste...pa kad ga jednog dana realnost il neka situacija ošinu u glavu, a on bude nespreman...
i ja sam tako za mnoge stvari raso pod staklenim zvonom pa znam kako mi bilo kad sam se prvi put sučeljijo sa realnosti...

E sad, kao da si rekao nikad necu da plivam da se ne bih utopio ili necu da vozim da ne bih imao nesrecu...Svi treba da uzivamo u zivotu, da gresimo, da padamo, da se razocaramo, podignemo, poletimo. Ziveti stalno pod rucnom kocnicom nije zivot.

Koliko god pripremas dete da stvari mogu biti lose one uvek mogu biti i od toga losije...Ne mozemo mi decu pripremiti na toliko zlo koliko mu zivot moze doneti, zato je glupo i pokusavati to. Naravno da mu se moze i treba reci kako postoje ovakvi ili onakvi ljudi ali uveriti ga da su svi losi i da od svakog vreba razocarenje...Bolje onda i ne radjati decu.

Da.
Ali moram da prokomentarisem ovo sto si rekao da su djeca kaznjena premestanjem u drugo odjeljenje jer su u prethodnom bila maltretirana...
U vezi clanka sto je postavi Hakim Bej na temu djevojcice Jasmine, kako je brutalno maltretirana i prebacena u drugi razred (pojasnjenje za one koji nisu citali)...i na kraju kazu kako je nova razredna ..parafraziram...rekla djeci: "ona je bila zlostavljanja u prethodnom odjeljenju, budite dobri i pazljivi prema njoj!" Koja teska i notorna glupost!!!! To pedagog? Ona radi sa djecom? Pa ona im je rekla "maltretirana je, sad vi nastavite da je maltretirate." Lijepo joj je lupila pecat zrtve pravo na celo!
Pa zar tako sa djecom u tom uzrastu...ko da je samo potrebno ukljuciti dugme i novi drugari iz odjeljenja ce biti dobri prema njoj. Je li moguce da je ocekivala djeciju samilost? Samilost copora? Ona je to izgovorila samo da se otrese odgovornosti i krivicu prebaci na jadno dijete! Nevjerovatno!

Hoćeš da kažeš da deca generalno nemaju samilosti i da su čopor?
Da se u njima ne može probuditi dobro i empatija?

Eво и правног расплета

Škola kriva za samoubistvo učenika

http://vesti.krstarica.com/vesti-dana/skola-kriva-za-samoubistvo-ucenika/

И, што, рече један у коментару на текст, родитељима малих злостављача - ништа, без казне, њенте.

Mi smo imali nekoliko slučajeva teškog zlostavljanja, i SVE smo preduzeli...ali šta je to ''sve'' što škola može a preduzme? Ukori, smanjenje ocene iz vladanja, ''pojačan vaspitni i savetodavni rad'', obaveštavanje roditelja, zajendički roditeljski sastanci, vanredni roditeljski sastanci...uključivanje psihologa, pedagoga....i to je sve!
Dete ne možeš da izbaciš iz škole ako se roditelj ne slaže sa time, a policija ne može da reaguje ako ne dođe do nekih ozbiljnijih fizičkih povreda. Centar za socijalni rad je obavešten, ali već dve godine ''ne stiže'' da se pozabavi tim slučajem...
I sutra će danas ture u novine jer nismo ''sprečili'' zlostavljanje....samo niko da kaže kako se ono može sprečiti u današnjoj školi i po današnjim zakonima...

A, trenutni slučaj je dete koje je, zbog zlostavljanja došlo iz druge škole. Deca nisu mogla znati, niti su imala neki konkretan razlog da počnu da zlostavljaju to dete, ali bukvalno prve nedelje posle prebacivanja je počelo... Zlostavlja ga bukvalno celo odeljenje, a kolovođu zlostavljača smo pokušavali da prebacimo u drugu školu, čak se i njegovi roditelji složili, ali nijenda škola neće da ga primi, i tu je tačka! Ministarstvo je upoznato sa situacijom i ne reaguje.
Majka zlostavljanog deteta neće da ga izmesti u treću škou...tako da već par godina gledamo užasne stvari...
Ne opravdavam zlostavljanje i zlostavljače, ali ovde je, kanda, u pitanju psihološki profil žrtve, koja očito prosto traži da bude zlostavljana jer je to jedini način da skrene pažnju na sebe...
A ako s nešto nedajbože desi - mi ćemo biti krivi!

Inace ne znam kako neki ljudi ne kapiraju, ako je dzungla, onda ce biti lavova, ali ce biti najvise onih koji su ugnjetavani :lol:
Msm ne moze svako bii faca u dzungli.
ako ucis dete da zivi u dzungli, onda ga bolje nauci i da postoji dobra sansa da nayebe : D

Mi smo imali nekoliko slučajeva teškog zlostavljanja, i SVE smo preduzeli...ali šta je to ''sve'' što škola može a preduzme? Ukori, smanjenje ocene iz vladanja, ''pojačan vaspitni i savetodavni rad'', obaveštavanje roditelja, zajendički roditeljski sastanci, vanredni roditeljski sastanci...uključivanje psihologa, pedagoga....i to je sve!
Dete ne možeš da izbaciš iz škole ako se roditelj ne slaže sa time, a policija ne može da reaguje ako ne dođe do nekih ozbiljnijih fizičkih povreda. Centar za socijalni rad je obavešten, ali već dve godine ''ne stiže'' da se pozabavi tim slučajem...
I sutra će danas ture u novine jer nismo ''sprečili'' zlostavljanje....samo niko da kaže kako se ono može sprečiti u današnjoj školi i po današnjim zakonima...

A, trenutni slučaj je dete koje je, zbog zlostavljanja došlo iz druge škole. Deca nisu mogla znati, niti su imala neki konkretan razlog da počnu da zlostavljaju to dete, ali bukvalno prve nedelje posle prebacivanja je počelo... Zlostavlja ga bukvalno celo odeljenje, a kolovođu zlostavljača smo pokušavali da prebacimo u drugu školu, čak se i njegovi roditelji složili, ali nijenda škola neće da ga primi, i tu je tačka! Ministarstvo je upoznato sa situacijom i ne reaguje.
Majka zlostavljanog deteta neće da ga izmesti u treću škou...tako da već par godina gledamo užasne stvari...
Ne opravdavam zlostavljanje i zlostavljače, ali ovde je, kanda, u pitanju psihološki profil žrtve, koja očito prosto traži da bude zlostavljana jer je to jedini način da skrene pažnju na sebe...

u Americi takvi likovi onda dodju sa pistoljem jedan dan, i pocnu da pucaju redom sve nasrtavnike,decu, roditelje ko god se nadje :lol:
Imas bas dosta dokumentaraca o tome. Naravno sa pravom to rade, jer im prekipi, a posto niko ne uzima odgovornost onda nek se iskali na kome nadje ; D

u Americi takvi likovi onda dodju sa pistoljem jedan dan, i pocnu da pucaju redom sve nasrtavnike,decu, roditelje ko god se nadje :lol:
Imas bas dosta dokumentaraca o tome. Naravno sa pravom to rade, jer im prekipi, a posto niko ne uzima odgovornost onda nek se iskali na kome nadje ; D

Sa ovakvim zakonima to je vrlo realna situacija i kod nas...

Ја сам то помислио када сам читао први пут о овом дечку, давно је било...
Нису овде проблем школе, не могу оне да кажњавају, али по закону постоји навођење на самоубиство, чини ми се да је мали 7. разред.
За обијање трафике би добили Крушевац, а овакви случајеви тек тако пролазе.
Казна од 500к дин и 50к појединачна је смешна за овако нешто и није никаква превентивна мера.

Unapred se izvinjavam, sigurna sam da je ovakva ili slicna tema vec postojala, ali koliko mi se cini ista je opet aktuelna.
Citam u novinama o decaku koji je izvrsio samoubistvo zato sto su ga zlostavljali vrsnjaci iz skole, zatim citam tekst o devojcici, gimnazijalki koje je prezivela traumu zbog ponasanja njenih vrsnjaka prema njoj...
Nailazim na razlicite komentare citalaca koji vode polemiku da li roditelji treba da se umesaju i rese problem svoje dece ako ga imaju sa vrsnjacima? Ili treba da ih ''puste'' i nauce sami da se brane i bore za svoje mesto u drustvu? Naravno, kada ovo kazem , ne mislim na fizicka zlostavljanja , vec na ona druge vrste:ignorisanje, ogovaranje, odbijanje druzenja sa nekim detetom i slicno.
Moje dete nema problem sa tim, razgovarajuci sa njom, shvatam da u njihovom razredu toga trenutno nema i do sada nije bilo. Ali, da je moje dete u pitanju, ne znam kako bih se ponela, jer ne znam koje je resenje bolje. Mozda sam dosadna ,ali mene su potresle ove price. Pomislim, kako bi deci period skolovanja trebao biti jedan od najlepsih, a nekoj deci se prosto pretvori u pakao. Da li je u takvim slucajevima promena skole dobro resenje? I da li su deca postala osetljivija sada nego sto su bila nekada? Ili surovija?

jamislim da roditelj ne bi trebalo da se mesa ukoliko nije rec o ekstremnom zlostavljanju od strane vrsnjaka. medjutim do toga dodje uglavnom zbog greske tih istih roditelja koji ne uce svoju decu da se zauzmu za sebe. a to se uci od najranijih dana, bukvalno jos dok vam je dete u setalici. preciznije - od trenutka kada pocne da "primecuje" i drugu decu prilikom igranja.
takodje mislim da nije dobro menjati skolu. to je bezanje od problema, a ne resavanje.

I ovakvom konstatacijom onda vi svi lepo skinete odgovornost sa sebe, jer niti ste jaki niti iskreno hocete da se oduprete nepravdi.....................strasno, kad ovako govori jedan pedagog, sta ocekujete od dece, kad vi koji ih ucite idete linijom manjeg otpora i popustate pred zlom.

upravo tako najveci problem je u kucnom odgoju, ja se cesto nalazim u nedoumici sta da radim, moje djete je jos malo vjecito mu pricam da nije lepo tuci se posebno mu naglasavam da su djevojcice slabije i da prema njima mora bitio njezan, ranije sam mu branila da se tuce sa djecacica ali sam prisustovala u nekoliko navrata kad mu drugo djete baci pjesak u kosu a on nezna da uzvrati, pa sam ja morala da reagujem ( a sta ce biti kad nisam tu? ) i kad je poceo sam da se bori za svoja "prava" ako je bio u pravu vise ne reagujem mora nauciti da se sam bori za sebe ali ako nije u pravu onda mu skrenem paznju sta se sme a sta ne... da li je to pametno ili ne neznam ali najgore prodju mirna i nenasilna djeca, znam po sebi i nebi volela da i on bude kao ja da nezna da odgovori da se bori za sebe.

Види, то да је био у праву, често је врло пристрасна родитељска процена.
Мени је важно само да се не залећу на слабије од себе и да буду толерантни према онима што потпадају под "инкулзију" и да их бране. Деца морају сама да нађу своје место са што мање интервенције родитеља.

upravo tako najveci problem je u kucnom odgoju, ja se cesto nalazim u nedoumici sta da radim, moje djete je jos malo vjecito mu pricam da nije lepo tuci se posebno mu naglasavam da su djevojcice slabije i da prema njima mora bitio njezan, ranije sam mu branila da se tuce sa djecacica ali sam prisustovala u nekoliko navrata kad mu drugo djete baci pjesak u kosu a on nezna da uzvrati, pa sam ja morala da reagujem ( a sta ce biti kad nisam tu? ) i kad je poceo sam da se bori za svoja "prava" ako je bio u pravu vise ne reagujem mora nauciti da se sam bori za sebe ali ako nije u pravu onda mu skrenem paznju sta se sme a sta ne... da li je to pametno ili ne neznam ali najgore prodju mirna i nenasilna djeca, znam po sebi i nebi volela da i on bude kao ja da nezna da odgovori da se bori za sebe.
mislim da si pogresila. ali dobro je da si, kako sam shvatila, pocela da ga ucis da ne da na sebe. ima jedna devojcica u vrticu kod mog deteta koja bukvalno dozivi sok ukoliko je neko takne. ne mora to da bude udarac, dovoljno je samo da nekood dece bude malo grub prema njoj. devojcica to dozvi bas kao sok, jer ona zaista nikog ne dira i nije joj jasno zasto onda nju neko dira. dok sa druge strane, moje dete npr. ne preza od toga da uzvrati, cak je i pomalo divlji. ali opet mislimd a je bolje za nega da je takav nego da bude u soku kad god ga neko pogleda popreko.
imali smo situaciju juce bas, nije hteo da ide u vrtic kaze drugari mu ne daju da se igra sa kockicama. msm na kraju problem je bio u tome sto su drugari uzeli bas one kockice koje je on hteo, a one koje su ostale mu se nisus svidjale :roll: i sta se desilo? kazem mu ja da je to bilo u petak i da ce danas biti drugacije. ja ga pitam posle vrtica kako je bilo, a on sav srecan kaze - pa kako ti znas da citas misli, znala si da ce biti drugacije . :lol: a oni premestali igracke u drugu sobu pa se nisu ni igrali sa kockama :zcepanje:

Види, то да је био у праву, често је врло пристрасна родитељска процена.
Мени је важно само да се не залећу на слабије од себе и да буду толерантни према онима што потпадају под "инкулзију" и да их бране. Деца морају сама да нађу своје место са што мање интервенције родитеља.
jeste. imala sam par situacija sa jednom osobom koja je uvek kada je moje dete krivo natera ga da otrpi "vracanje" a kada je njeno krivo onda nikom nista. :roll:
kada se moja dva decaka potuku, oboje budu kaznjeni bez obzira ko je kriv :lol: uglavnom....

I ovakvom konstatacijom onda vi svi lepo skinete odgovornost sa sebe, jer niti ste jaki niti iskreno hocete da se oduprete nepravdi.....................strasno, kad ovako govori jedan pedagog, sta ocekujete od dece, kad vi koji ih ucite idete linijom manjeg otpora i popustate pred zlom.

Ok, prihvatam kritiku, šta bi ti, da si pedagog, učinio da si na mom mestu, a što ja i škola kao institucija već nismo učinili?

Volela bih da čujem konretne predloge i rešenja.

Unapred se izvinjavam, sigurna sam da je ovakva ili slicna tema vec postojala, ali koliko mi se cini ista je opet aktuelna.
Citam u novinama o decaku koji je izvrsio samoubistvo zato sto su ga zlostavljali vrsnjaci iz skole, zatim citam tekst o devojcici, gimnazijalki koje je prezivela traumu zbog ponasanja njenih vrsnjaka prema njoj...
Nailazim na razlicite komentare citalaca koji vode polemiku da li roditelji treba da se umesaju i rese problem svoje dece ako ga imaju sa vrsnjacima? Ili treba da ih ''puste'' i nauce sami da se brane i bore za svoje mesto u drustvu? Naravno, kada ovo kazem , ne mislim na fizicka zlostavljanja , vec na ona druge vrste:ignorisanje, ogovaranje, odbijanje druzenja sa nekim detetom i slicno.
Moje dete nema problem sa tim, razgovarajuci sa njom, shvatam da u njihovom razredu toga trenutno nema i do sada nije bilo. Ali, da je moje dete u pitanju, ne znam kako bih se ponela, jer ne znam koje je resenje bolje. Mozda sam dosadna ,ali mene su potresle ove price. Pomislim, kako bi deci period skolovanja trebao biti jedan od najlepsih, a nekoj deci se prosto pretvori u pakao. Da li je u takvim slucajevima promena skole dobro resenje? I da li su deca postala osetljivija sada nego sto su bila nekada? Ili surovija?

Meni se to desavalo u osnovnoj skoli od 1 do 8 razreda,izbegavali su me ali imala sam par drugarica iz drugih odelenja.Kad sam zavrsila 8 razred,poceli su neki da mi se javljaju,cak su i dolazile neke drugarice na vrata...ali ja to nisam zaboravila niti cu...Niti bih oprostila,gledam na njih kao obicne prolaznike.Uopste se nejavljamo!A u srednjoj je bilo najjbolje i nezaboravno sto znaci da nije bio problem u meni,nego neke decje "lude bube",ni sami nisu znali sta zele! :)

Back