Koliko je profesora književnosti sa decom nezaljubljenom u knjige.
.
''У мајстора кућа разваљена!''

...Тако то често бива...
Моја деца одрастају уз књиге, окружена књигама, и свакодневно се срећу са навиком читања, јер је у мојој породици нормално да свако увек чита по неку књигу.
Млађа, чак, једно време,око друге године живота, спавала је са књигом у наручју.

И кад се пробуди, прве речи су јој биле:''Меко? Кина?'' (''Где је млеко? Где је књига?'')

Међутим, на моје разочарење, њихово читалачко иксуство се развија сасвим другачије: док сам се у нижим разредима одушевљавала романима као што су ''Кроз пустињу и прашуму'', ''Краљевић и просјак'', ''Магареће године''...оне су са полица библиотеке бирале 100 наставака ''Џеронима Стилтона'' и све неке новокомпоноване романчиће за девојчице од по педесетак страна...''Цаца-фаца'' и слично...а са ''Томом Сојером'' су се једва избориле...

Док сам ја у вишим разредима гутала Ремарка, Хесеа и Хемингвеја...оне су читале све наставке Харија Потера, ''Твајлајта'', ''Купохоличарке''...
Иако су у средњој школи, још увек нису дотакле праву књижевност (мада млађа иде на читалачку секцију наше градске библиотеке).
Старија је управо јуче изјавила да јој не пада на памет да чита ''Ану Карењину'', јер је нико у разреду неће ни читати, сви ће само гледати филм.

Надам се само да су стекле навику и културу читања, а да ће се укус и читалачке потребе код њих тек развијати....