Deca 1-3 godine (toddlers)

Ah, more..kao je bilo pre sto godina, a jos imam boju kao da smo se juce vratili :D

Znaci nista od moje setnje, lepo ste me utesile :D Neka, makar ce proci ova faza da hoce da stavi u usta sve (nadam se) pa i da uzme nesto prljavo sa zemlje, nije toliko bitno..
Danas bili u onom Zamku, igraonici na otvorenom, ona se igrala mi pili kafu..a ona samo otima deci cucle :D a ja idem i govorim mamama da paze..hahahhaha a ko im je kriv kad deca od 2-3 godine se igraju sa cuclama u ustima, koji ce im djavo uopste..ajd za spavanje ili eventualno neku utehu, ali pici dete veliko vec a cuclu ne vadi iz usta..

Uh, treba mi jedan savet:
Pre par dana počeo Strahinja da kašlje, ali samo kad zaspi pa posle nekih 10-15 min, i uglavnom ga to i probudi. Ddrugih simptoma nije imao do juče, kad je počeo i nos da curi, providne slinice, danas sve više i kašlje i slini.
Stavljam fiziološki i izvlačim pumpicom.
Da li postoji način na koji bih mogla da sprečim da se to razvije u nešto ozbiljno? Jel rano da vodim kod lekara?
Temperaturu nije imao.
Ja sam bila prehladjena cele prošle nedelje, još nisam ozdravila skroz, to je najverovatnije od mene pokupio - donela mu na poklon iz škole mama prosvetarka. A baš sam se trudila da ne duvam u njega i sl. ali eto...
Svaki savet dobrodošao :-)

jakov jos uvek nije prohodao, pusti se nekada na kratko ali to je sve, napravio je jednom 3 koraka sam i to pre deset dana, od tada se nije pustio

a parkice i automobile na zetone obilazimo i mi u sirokom luku, kako vidi nesto od toga tako pocinje prvo ushiceno da se cereka pa kada shvati da ne idemo tamo to preraste u urlik
svaki dan ga vodim u parkic ali nekada stvarno ne mogu, posebno sto ne hoda pa mi kicma odumire polako

i primetila sam da su mu interesantna starija deca, od 3-4 god pa nadalje, njegove vrsnjake ili ne vidi ili odlazi od njih, jel to normalno?

..naravno da jeste, vrshnjaci postaju zanimljivi dobrano iza drugog rodjendana..
..oni ljude i decu posmatraju kao veeeelike igrachke :lol: a i tako maleni osecaju da su vrshnjaci rivali..
..neka deca su trpeljivija, neka manje trpeljiva, ali sa dve godine se najlepshe igraju kad su okrenuti ledjima u ledja.. :)
..zato se i smatra da je vreme za vrshnjachku igru i socijalizaciju tek oko treceg rodjendana..

kaže meni pre par dana jedan novopečeni tata: mi našu bebu ostavljamo preko dana da puno bude sama, i kad plače ne reagujemo. želimo da se beba što pre osamostali i socijalizuje...savet psihijatra :eek::roll:

ti isti ograničavaju bebin podoj na tačno 6,5 minuta po dojci. kao ne treba joj više, i da se navikne da ne spava na dojci nego da sisa kad ima priliku....savet pedijatra i patronažne.

nisam imala šta da dodam. a oboje lekari.

kaže meni pre par dana jedan novopečeni tata: mi našu bebu ostavljamo preko dana da puno bude sama, i kad plače ne reagujemo. želimo da se beba što pre osamostali i socijalizuje...savet psihijatra :eek::roll:

ti isti ograničavaju bebin podoj na tačno 6,5 minuta po dojci. kao ne treba joj više, i da se navikne da ne spava na dojci nego da sisa kad ima priliku....savet pedijatra i patronažne.

:eek:

.. :dash: ..da skrenesh, nishta drugo..
..a shta i ochekivati od struke koja je do pre 20-30 godina smatrala da novorodjenche ne oseca bol :eek:
..odatle nam onaj nezni protokol po porodilishtima.. :(

Ali 6,5 minuta!!!
A treba njega pitati jel on svoj rucak svaki dan zavrsi za 6,5 minuta?!

- - - - - - - - - -

Jel ti lekari znaju da beba nije ni svesna da je odvojena od majke?
Da su joj sem hrane potrebne majcina blizina, kontakt koza o kozu, mamin miris i otkucaji srca,.blizina, zagrljaj?

ja sam pre ovog razgovora pokušala da ih "savetujem" iliti da im malo pričam o psihičkom razvoju deteta, ja kao psiholog jelte, ali sam videla da nema vajde, ipak lekari znaju najbolje.
pitala da li su čuli za skokove u razvoju, pa im preporučila i sajt sa kog nam je kristina stalno kačila tekstove, sa sve uvodom kako ja nisam znala mnogo toga i da se vredi informisati iz pravih izvora, bla bla, da ne ispadne da lekari nešto ne znaju, ali džaba. elem. odrašće i njihovo :)

nego. kupili mi onaj slinoizvlač na usisivač. super se pokazao, ALI moje dete već dva dana ima prave noćne more :sad2::sad2::sad2: sinoć se budila na svakih bukvalno pola sata i urla dere se mamice nemoj da me diraš sa usisivačem... :sad2::sad2::sad2: jedva smo je smirivali i tak što zaspe, ponovo....

i preko dana čim me vidi odmah mama nemoj da me diraš...užas.

tako da smo odustali i od inhalacija i od izvlačenja slinaca. pa šta nam bog da.
mislim nije više tako strašno, preko dana joj curka, ali su providni ili belkasti slinci. rastu joj 4 zuba odjednom...neki nazad, verovatno četvorke.

Nego vec duze vreme zaboravljam da pitam,
medo mi ne da da mu navucem pisu, nema sanse! Ne ne ne!
Nismo mu navlacili mesecima, bas dugo, i nedavno me podseti prijateljica.
Ja da probam, on ne da, i ne da!

Da odustanem?

- - - - - - - - - -

Zanima me koliko moze da se navuce,
mada sigurno ne moze puno.
Nemam pojma!
Muskarci i njihove pise... ahahah

Back