Deca 1-3 godine (toddlers)

najsladji su kad spavaju, tad su jedino mirni :lol:
cicak, moj debeljko je imao 81cm i 13kg sa 13 meseci, tad smo isli na tu konotrolu i mmr.
kad procitam vas jelovnik, kontam da moje dete stvarno ne jede mnogo. ne znam odakle mu 15 kg :lol:
ustaje oko 8, pola 9. jede u roku pola sata. dorucak je hleb sa necim mlecnim, ponekad palenta, slanina, cureca prsa, omlet. oko 12.30 je vocna uzina, cisto voce-kombinacija nekoliko vocki, ili vocni jogurt I pola banana. ne dodajem keks. rucak oko 16 h kad se probudi- ono sto mi jedemo ili povrce+meso (kad je pasulj 2.dan ili tako nesto, ali ne verujem da porcija prelazi 200g). vecera je oko 20.30 kad se vratimo iz setnje I to je to. za veceru opet hleb plus nesto, ili griz, cokolino, itd. s anajvise 200ml mleka. ponekad se ogrebe za nesto slatko pre vecere. pije samo vodu, ne dajem mu sokove.
do pre3 nedelju dana pio je mleko pre spavanja, oko 150ml I ujutro oko 6, isto 150ml. sada vise nece. probala sam sinoc uz krofnu da mu uvalim mleko sa malo neskvika, nije hteo. kao da mu se iz nekog razloga zgadio ukus. necu forsirati, probacu za par nedelje opet da mu ponudim, mozda u medjuvremenu promeni misljenje :D

moram da pitam ove moje generacijske mame :D kako stoje stvari sa nosom.
kod nas nikako. ima 21 mesec, ali uopste nije spreman. retko kad prijavi sta je uradio, nema odredjeno vreme ili ritual (da se skloni ili sakrije negde) kada kaki, pa da mogu da probam tada da ga sednem na nosu. ponekad se igra sa njom, ponekad sedne (retko, priznajem, tu sam ja kriva, trebalo bi da pocnem da forsiram pricu), ali ne povezuje radnje :lol:

..ja mislim da sam vec pisala skoro, ali evo opet:
jaksha 13m 14,5kg i 83,5cm
aleksej 13,5m 12,2kg i 86cm..

..jelovnik slichno kao kvinsi,
mleko u 7-pola8
doruchak u devet, isti kao kod nje
uzina oko podne pred spavanje, voce i keks najcheshce, ili vocni jogurt, ali budu nekad i palachinke :)
ruchak u 15h, ono shto i mi jedemo,
posle ruchka jedna kinder lada i pola chashe soka, to je tradicija.. :)
vechera oko pola 8 ili osam i mleko pred spavanje za alekseja, u devet..
..ne vole lina, ali jedu sutlijash, griz, puding..to nekad bude vechera, ali nekad traze i neshto konkretno pre toga.. :lol:

moram da pitam ove moje generacijske mame :D kako stoje stvari sa nosom.
kod nas nikako. ima 21 mesec, ali uopste nije spreman. retko kad prijavi sta je uradio, nema odredjeno vreme ili ritual (da se skloni ili sakrije negde) kada kaki, pa da mogu da probam tada da ga sednem na nosu. ponekad se igra sa njom, ponekad sedne (retko, priznajem, tu sam ja kriva, trebalo bi da pocnem da forsiram pricu), ali ne povezuje radnje :lol:

..aleksej je bio na pola puta da skine pelene pre nego shto su se sad razboleli, sredinom aprila..
..samo sam chekala toplije vreme pa a obuchemo gace i isteramo stvar do kraja..
..sad smo faktichki sasvim na pochetku, ne trazi sam uopshte, a i buni se kad ga ponudim,
dacu mu fore josh malo pa kad zaredja toplo vreme opet cemo da se igramo..
..22,5 meseca..

ja cesto pravim palacinke za veceru, pa pojede jednu slanu sa krem sirom I pola slatke. pravim I proju I spanske pitice, sve to obozava. cokoladu mu ne dajem kod kuce, ubedila sam ga da cokolade ima samo kod babe :lol:
onda kad svratimo kod mojih, on odmah trazi "baba, fljafjlja (da, lakse mu je reci tako, nego jednostavno COKOLADA :lol:) I ona uvek ima za njega jednu kinder cokoladicu (one sto se svaki red pakuje odvojeno). kuci mu dam coko smoki na tacni od kafe oko 6,7 komada I sakrijem ostatak, ili malo vise od toga obicnog smokija. on posle sa tom tacnom ide I kuka po kuhinji I gleda da li moze da nadje gde sam sakrila :lol:
kod starijeg sina je fioka sa slatkisima mogla danima da stoji netaknuta, nista slatko nije hteo. mi ne jedemo preterano puno slatkise, odnosno ne kupujemo mnogo, ne znam kako je mali razvio toliku ljubav prema slatkisima :lol:

:lol:
..tachno znam kako pricha, takav je i jaksha bio, sa puno suglasnika jedan na drugi, od kojih je svaki drugi LJ.. :rotf:
..kashika je bila KA-KLJ
dosta je bilo DO-TLJ
otvori je O-TLJ
a svoju cuclu je zvao GLJ-KLJ.. :eek: :lol:

..sestrina cerkica progovara identichno tako.. :heart:

- - - - - - - - - -

..zao mi je shto njega nemam snimljenog kako pricha, kao shto imamo ovog malog brbljivca,
stvarno ga je trebalo titlovati svakom ko ga ne vidja na dnevnoj bazi.. :lol:

jos nesto da vas pitam. jeste li morale nakon poslednjeg savetovalista sa oko 18 meseci, da obidjete pojedinacno orl, oftamogola I logopeda? meni jos logoped ostao, I vadjenje krvi. koji smor, dok se zakaze, pa cekaj iako imas zakazano, pa dete nervozno, uzas jedan. a pregled kod svakog traje 2 min, samo da otaljaju I stave u karton.

Ivan je sa 14 meseci imao 79cm i 10,5 kg

otkad ide u vrtic nemam pojma kako jede tamo
popije ujutru mleko i tamo stize na dorucak
kad ga pokupimo, uvek kazu da je lepo jeo, to bude oko 15h
e onda njemu baka da klopu oko 16-16,30h, neku supicu mu skuva ili nesto od onoga sto mi jedemo
oko 18h jede voce, ili popije sok, ili dobije barnija
oko 19,30h vecera, mladi sir, pecenica, ili slanina ili tako nesto
lina i milupu odavno ne jede
i mleko pred spavanje

e da, krem bananicu dobije kad izadje iz vrtica, cim napusti dvoriste, od dede
to je neki njihov ritual

nismo isli kod logopeda, ortopeda ...mada se nosim mislju da ga sama odvedem, nesto mi se cini kad hoda da levi zglob ide ka unutra
mada imam i u planu kad otopli da ga vodim kod mojih pa da ga pustim da trci bos po dvoristu, ima i trave i peska i zemlje (nek trci kroz vinograd)

a sto se nose tiche
on je meni lepo sedeo na nosi, posle ustajanja, piski
jednom popodne ga ponudim, tacno znam oko 17h i tad kaki
kad uradi nesto okrene se kaze 'b'avo' kad ne uradi 'nema b'avo'
juce je vaspitacica prijavila da je sve obavio u nosu
medjutim
u poslednjih nedelju dve
kad spomenem nosu 'netec, netec, neeeeteeeec'
i dere se kao magarac, pa sam malo popustila
a bio mi je plan da skidam na leto, videcu kako ce to da ide

moj nema sanse da izdrzi duze od 10 sekundi na nosi, odmah ustaje. neko vece pre kupanja sam ga razgacila I on sedne par sekundi, pa ustane I tako par puta. ja pustila vodu na cesmi dok sedi. on ustane, napravi par koraka po kupatilu I piski na plocice :lol:

Danas sam najzad nasla gace za odvikavanje. Kupila sam 2*2kom velicinu 2-3 godine. Mala je bila razlika izmedju 18-24meseci i 2-3 godine, pa se sve mislim da bi mu onaj prvi bio mali. Kada sam vec bila tamo kupila sam mu i kupacke gacke i kapu za plazu. Ovde i najmanja deca nose kupacke gacke, niko nije gologuz. Kaze mi koleginica da je isti slucaj i u Italiji (kao zbog pedofilije). Jbt ne mogu da verujem da ce morati da se prcka u onoj "plastici" po ceo dan, svaki dan :dash: Kupila sam prosli put jednokratne pelene za kupanje ali bi nas kostalo ihahaj da koristimo samo njih (5 meseci, racunam 3 pelena dnevno, bankrotirala bih). I sad se razmisljam da mu probam gacke pa ako su dobre da kupim jos dvoje, pa da ih menjam da ne sedi u mokrim :think: Pa taman da mu uzmem i jos 2*2 gaca za odvikavanje?!

@Birice: Kada budem isla, da uzmem jedne i Arminu? Pa da budu "ko da su blizanci" :cepanje:

Cickava, i moj je sa 13 meseci bio visok 76 cm, i meni je to bilo nesto malo ali ebiga...na to ne mogu jos da uticem. Posle ce valjda sport malo da to popravi. Ja se stalno plasim da ne bude na mene visok (160), pu-pu valjda nije te srece :(

On sad ima 17 meseci, probala sam par puta da ga stavim na nonu ali dobije nervni slom. Odmah ustaje kao oparen, nema sanse da sedi na njoj. Plus sto nema stolicu u odredjeno doba dana kao neka deca, nekad je to ujutru, nekad popodne...uglavnom je kad se spremimo i izadjemo u setnju. Onda poludim kad moramo da se vratimo, a sva se preznojim dok se ne spremimo i on i ja i svucemo se sa drugog sprata sa sve prtljagom, pa kolica...ma haos, i onda se ukaka posle pola sata i 'ajd nazad...

A hrana....hm, sta bih rekla...ovih dana nista zivo nece da jede. Danas je pojeo pola pecenog jajeta za dorucak, tanjir supe za rucak i nista vise. Nece ni usta da otvori, samo gura kasiku rukom dalje od sebe. Uglavnom se ne nerviram kad slabije jede, nije vise novorodjence pa da se onoliko zderem, ali danas sam se bas iznervirala. Postala sam jedna od onih mama sto po celi dan trce za detetom sa tanjiricem, a mislila sam da to necu nikad raditi (...haha, sta sam sve mislila da nikad necu raditi :zcepanje: ) to mm ne da da se radi kad je on kod kuce, ali posto ga nema po celi dan a dete ipak MORA nesto da pojede, onda ja guram kad sta mogu...cini mi se da sto je stariji sve losije jede :(
a mozda mu ide i neki zub, nisam videla ali kad je proslog meseca izasla donja trojka isto nije hteo par dana nista da jede, verovatno mu je smetalo da zvace...nemam pojma, samo znam da me mnogo nervira kad nece da jede

Kvinsi, palacinke sam skroz zaboravila. To cu sad da pocnem, to moze da bude vecera ili dorucak. On obozava sve sto mi jedemo. Skroz sam zaboravila ba njih.

Sl.nedelje cu da ga vodim kod alergologa i nefrologa i da zavrsim sa njima. Pa da ga vodim na taj mmr i kontrolu, da vidim jel sta porastao.
Bas mi je nesto minijatura naspram vasih. :(
Otezao je definitivno, vise ne merimo ali ruke mi otpadaju, ali u vis kad god merim(a to je skoro nemoguce izmeriti jer se nonstop koprca), uvek mi ispadne 75cm, sto je meni malo. S druge strane, pre neki dan je uspeo da dohvati tanjir sa sanka, to nije mogao pre par nedelja.

Ja ne dajem slatko, Ali(uvek ima ali), necu da budem iskljuciva pa kad babe i dede daju ja se ne bunim.
Nek proba.
Probao je bananicu, medeno srce, euroblok. Po griz. I da, cokoladno mleko. Meni je to glupost ali svidja mu se sto je na slamcicu, to je tri puta pio.
Ja imam princip da napravim uvek obrok, ako pojede sve, mogu da mu daju sta hoce, malo naravno.
Smoki npr.jos nije probao.

Meni babe idu opasno na zivce sto mu stalno uvaljuju nesto slatko, zato mu ja ne dajem kuci jer znam da ce mu uvek nesto neko ubaciti u kljun dok sam ja na poslu. Da poludis. Valjda misle vise ce ih voleti ako mu tutnu bananicu pred rucak.

Za Uskrs sam odlepila, celi dan je jeo slatkise. Krenemo ujutru kod moje mame po jaja, sretne ga komsinica i uvali mu bananicu a da nije jos ni doruckovao, dok sam se okrenula on vec mulja i cokce...i tako je sve krenulo...pa dok smo obisli sve babe i kumove i ostale, svi po nesto slatko, "od zeke"...ne vredi sto sam ja govorila da nije jeo nista cestito ceo dan, ne slusaju ljudi, kuma mu je cak nasula i punu flasicu soka a mi se spremamo da krenemo kod sveki na rucak, naravno da je pocugao sav sok a rucak nije ni pogledao
kaze mm " 'ajd nemoj biti takva, pa to je jednom godisnje, nije svaki dan takav"....pa, msm nije, ali mu generalno babe daju vise nego sto ja mislim da treba, i to sve da ja ne vidim...kao da sam neka baba-vestica...posle kad bude imao cirkularni karijes i krnjotke od zuba, bice "sto te mama nije terala da peres zube?" :evil:

Ahahah...krnjotke.... prvi put cujem taj izraz... ahahah :))))
Dobra si. ;)

Ja juce bacila cetkicu u smece jer je uglavio iza krevetca pre par dana... danas htela da mu kupim novu ali nisam nasla.
Sutra cu.
Meni smesno koliko on brzo unisti cetkicu, to bi svakih 5 dana mogao kupovati novu... ahahahah...
a obozava da kao pere zube... cim udje u kupatilo zagleda gde je ahahahahah...

I bide!!! To mu je vrh, dodje do bidea i pusta vodu pa pere ruke. to bi mogao po celi dan.
Ahahahah :))))
Ili da muvalicom izvlaci prasinu ispod kreveta ili sanka... genetika... ahahahah...

ju sto sam se ja rasprdela, medo ovo medo ono... izvinjavam se... :mrgreen:

Ej, Cickava, eve me ;)
uskladjujem se nekako...mada nije lako

baba ga cuva dok sam ja na poslu al' nece da kuva, kao ne stigne od njega, pa se ja onda svaki dan razapinjem da kidnem ako ikako mogu ranije s posla da skuvam taj ebeni rucak...bas me to opterecuje, a sveki je u selu pored pa nije u mogucnosti da pripomogne

posle popodnevnog spavanja (oko 14-15h), ja dodjem kuci a on naspavan i oran za ludovanje, baba kidne kuci odmah (samelje je sirotu, ne mogu joj ni zameriti), a ja preuzimam....uvece kad zaspi sleduje mi pranje, peglanje i ostali divni poslici...ne legnem pre ponoci kako god okrenem, a ujutru u 6 zvoni sat :(

i tako sam se vec navikla na ovaj stadijum zombija
jako malo spavam, zaboravila sam kako izgleda kad legnes kad ti se prispava a ustanes ujutru kad se naspavas...kad li cu se ponovo ujutru probuditi sama od sebe naspavana i odmorna?!

ali ide nekako, sad mi je mnogo bolje nego dok je bio onako bas mali od par meseci...onaj period grceva necu nikad zaboraviti, pakao sa kamenim sisama istovremeno, rana od cr koja flisuje bez prekida 3 meseca....horor film
on je sad veci i fizicki je to sve za mene zahtevnije, ali glava mi je mnooogo bolje :D

I moj obozava da pere ruke u bideu, to mu je hit! Kupatilo mu je omiljeno mesto, a ja u tripu da se ne oklizne na plocicama pa ga samo isterujem odande ;)
i da otvara donje ladle iz kuhinje i izbacuje napolje sve
i da lupa daljinskim o parket sto jace moze
i kidise na terasu stalno, a posto se i toga bojim onda stalno drzim zatvorena balkonska vrata, kad je bilo toplo ovih dana prethodnih, bilo nam je u stanu kao u ekspres-loncu
i sve nesto pametno, ne znam odakle mu ideje i kako smislja da radi sve sto ne treba

a nece na noshu, nece da pere zube, uglavnom nece da se igra sam, nece da zaspi sam uvece u kreveticu....sto treba - to nece :roll:

Nije lako kran.
Svaki dan se vrti oko istog.
Ali za par godina kad porastu, nece vise ni hteti da se igraju sa nama. :(
Ja imam 'srecu' da sam kuci, jeste prednost s jedne strane ali s druge ako nista ne radis sem bavljenja decom,
Otupis nacisto. Stalno nesto citam, ucim, smisljam... da ne prolupam skroz... :))))

I ja kazem da je lakse sad... nego kad su manji... jeste zahtevnije ali nekako drugacije.

Probaj da kuvas za dva tri dana... pa cim dodjes s posla smugnes napolje... ;)))

Pozdrav kran... svracaj cesce... :zag:

Svratim ja cesto, ali uvece dok sve poradim po kuci i procitam sta ste ispisale prodje me volja da pisem i ja jer se vec predje na desetu temu...uvek kaskam...
kad skuvam npr boraniju, grasak, slatki kupus i tako ta jela, onda imamo za 2 dana pa je odmor za mamu
ali nesto mi bzvz da uvece ispecem meso i npr krompir za sutra :bljak: ne bih ga ni ja jela sutradan, nema sanse

ako ne mrzi nekog, neka pise sta kuvate i kad, kako to izvodite ako radite, kako ste uopste to organizovale?
Ja imam utisak da se nisam dobro organizovala, al n'umem bolje :D

Ja imam pravilo da uvek supe mora biti! Jos od kako sam ostala trudna!
Skuvam na veliko i imam bar 3 dana.
Npr.skuvam u ponedeljak(ti mozes nedelju vece), i mirna sam pon+uto+sreda za nas
a to meso i povrce iz supe izmiksam i imam za 2 dana za medu rucak, treci dan mu skuvam junetinu
e kad smo mirni sa supom, sve je lakse.
Ponedeljak npr. mojkanac(tako nekako se zove) od tog mesa iz supe i pilav ili snicle
Utorak ispecem pilecu dzigericu i crveni sos
Sredu spanac i jaja
Cetvrtak crvena corba

E da, i malo sam liniju dovela u red, ali treba mi jos min. 5 kg pa da udjem u garderobu od pre trudnoce, msm udjem ja i sad al' bolje da se ne gledam na ogledalo, sve kipi i puca na sve strane
a leto ide, treba se obnaziti... :eek: :eek: :eek:

pila sam neke "tabletice za kilice", al ilegalno da mm ne zna jer ce me grditi i reci da nisam normalna i da samo treba da pripazim sta jedem i da dvaput nedeljno trcim ili vezbam...aha, evo vec se vidim kako idem u teretanu i na aerobik i kod frizera i na kaficu s drugaricama...kad cujem recenicu "sve je stvar dobre organizacije" dodje mi da prikoljem tog sto je izrekao takvu mudrost, kod mene to ne pali nikako :(
tabletice nisu pomogle onoliko koliko sam ocekivala (i koliko su kostale, btw), sad sam ih obustavila pa se nadam da cu spontano izgubiti taj visak sto je preostao :zcepanje:

Sad ces zazaliti, Cickava, sto si mi rekla da pisem cesce, cela se leva strana zeleni od mojih govorancija, krenulo me ;)

aha, evo vec se vidim kako idem u teretanu i na aerobik i kod frizera i na kaficu s drugaricama...kad cujem recenicu "sve je stvar dobre organizacije" dodje mi da prikoljem tog sto je izrekao takvu mudrost, kod mene to ne pali nikako :(

Apropo kilica. Ja sam se nadala da cu skinuti tu bar pola viska sto imam, ali nemam vagu pa mi je bezveze da krecem sa nekom dijetom. Znam, ovo je samo izgovor :rumenka:, ali nikako da se nakanim da krenem. Mislila sam drzati onu UN dijetu jer mi ta najvise odgovara, ali ne znam kako cu izdrzati da kuvam Senioru i Junioru a da ja jedem ceo dan voce :sad2: Sto je najgore tacno znam sta radim pogresno ali nikako da se disciplinujem :dash: Treba mi samo neki upravnik zatvora koji bi mi visio iznad glave i prisecao me da ne smem kada krenem da otvaram frizider. Moracu Juniora da naucim da mi grokce kada otvaram isti :cepanje: On bi se uz to i ludo zabavio.

Jeste, draga, i ja isto znam sta radim pogresno, ali ne vredi kad sam labilna :D
Drzala sam ja pre par godina neku dijetu, u stvari vise je fora u nacinu spremanja hrane nego u samom odabiru namirnica, i super mi je bila. Znas ono: nema 4 bele smrti, nema przenja u ulju, zaprske, slatkisa, samo maslinovo ulje i morska so, vegeta nikako, meso sve sem svinjskog, ali krto i bareno ili peceno u rerni/rostilj, nema pohovanja i ostalih nezdravih stvari...nije bilo lako, ali ni preterano tesko jer kad su kile pocele da spadaju onda sam imala jos dodatnu motivaciju.
Ali tad smo mm i ja bili sami pa sam uspevala da kuvam posebno meni i njemu, sad jos sa Strahinjom to nema sanse da izvedem. Tri posebna rucka dnevno necu kuvati pa makar dozivotno bila nilski konj.

Back