David Cronenberg

Truman

Elita
Poruka
23.780
U fazi sam gledanja njegovih filmova pa toplo preporučujem svim ljubiteljima horora. Prvo odgledah Videodrome, možda i njegov najpoznatiji film o izmenjenim stanjima svesti. Džejm Vuds bio sjajan ( obično sam navikao da ga gledam u nekim mafijaškim filmovim ). The Brood mi se izuzetno dopao ( psihološki horor o jednoj ludači, da ne otkrivam detalje ). Rabid je viđena tema - besnilo koje zahvata grad. Ranije sam gledao Muvu...
Koji su vaši utisci o ovom reditelju? Neki kažu da su mu noviji filmovi bleda senka, ali još ih nisam gledao.

Koji su vaši utisci o ovom reditelju? Neki kažu da su mu noviji filmovi bleda senka, ali još ih nisam gledao.

Ono što sam videla (Brood, Videodrome, Naked Lunch, eXistenZ, Dead Ringers, Spider, Dead Zone, Butterfly, History of Violence, Eastern Promises) je odlično, osim filma Crash koji mi baš nije legao, bilo mi je mnogo gadno.

Noviji filmovi jesu drugačiji, nema toliko užasa, ali to je valjda i normalno - ne može da pravi isti film čitavog života.
Glavni utisak mi je da je to čovek koji insistrira na nelagodnim temama i pričama (uvek se nešto jezivo dešava sa likovima, njihovom psihom ili telom, a najčešće kombinacija), da su mu filmovi često bizarni, ali nisu bez smisla za humor. Bez obzira kakav je žanr (horor, naučna fantastika, krimić) on dobro istraži tu temu... i uvek napravi film kome se vredi vratiti još koji put.

ja sam pogledao sam eXistenZ i koliko mi se film svideo dovoljno govori to da nisam mogao da izdrzim da ga pogledam do kraja.

p.s:eXistenZ je svakako jedan od najgorih filmova koji sam gledao

Iskreno nisam njegov fan,svakako je za postovanje to sto fura svoj fazon bez obzira na trendove kao sto je slucaj i sa Linc-om.Od njegovih filmova sam gledao Muvu,eXistenZ,Videodrom,Spider,Crash,The Dead Zone,A History of Violence ,.Meni se navise svideo The Dead Zone sto zbog Volkena,sto zbog price.eXistenZ me smorio.Filmovi su jednostavno specificni i mislim da se gledaocu svide ili ne svide,nema nesto izmedju.Meni se licno vise ne svidjaju nego sto svidjaju,jer mislim da su neke scene prenaglasene

Odgledah sada The Brood na vasu preporuku i mogu da kazem da je najveci utisak na mene ostavila gluma dece koja su ucestvovala u snimanju, naravno pored toga sto sama ideja za ovakav film ne moze svakome da padne na pamet.
Dakle, pitam se: kako navesti, nagovoriti, nauciti decu da glume one male monstrume? Drugo - scene u vrticu, kad deca stoje oko mrtve vaspitacice koja lezi u lokvi krvi i gledaju je. Mislim, da li bi neko od vas dozvolio da njegovo dete glumi u takvim scenama?
Inace, ova mala plava devojcica se zove Cindy Hinds i pojavljuje se i u The Dead Zone.

Odgledah sada The Brood na vasu preporuku i mogu da kazem da je najveci utisak na mene ostavila gluma dece koja su ucestvovala u snimanju, naravno pored toga sto sama ideja za ovakav film ne moze svakome da padne na pamet.
Dakle, pitam se: kako navesti, nagovoriti, nauciti decu da glume one male monstrume? Drugo - scene u vrticu, kad deca stoje oko mrtve vaspitacice koja lezi u lokvi krvi i gledaju je. Mislim, da li bi neko od vas dozvolio da njegovo dete glumi u takvim scenama?
Inace, ova mala plava devojcica se zove Cindy Hinds i pojavljuje se i u The Dead Zone.

jedino nisi reko sta mislis o filmu :D

Nikad ne bih nazvao Cronenberg-a rediteljem horor filmova, iako nekoliko komada spada u taj žanr. Njega pre svega zanimaju pitanja psihologije i tela, ''užas'' je tu samo kolateralni efekat. ''Videodrom'', ''eXistenz'' (koji je, zapravo, ''Videodrom'' za 21. vek), ''Crash'', ''The Fly''... svi su zainteresovani za ono što je neki od kritičara nazvao ''krizom tela''. Odnos psihe i telesnog, odnos telesnog (živog) i neživog... to su teme kojima se Cronenberg bavio najviše, i uvek na originalan način.
Posebno ga cenim što, kao malo koji reditelj danas, nikad ''ne mazi'' gledaoca. A opet, za razliku od Tarantina recimo, ne koristi šok radi šoka.

Nekako sam više očekivao više od Genija...čovek se probudi iz kome i zadobije paranormalne sposobnosti. Big deal...do sad viđeno hiljadu puta...

Film je iz '83 (a roman iz '79) - to što smo videli hiljadu puta je najvećim delom došlo nakon ovog filma... ali slažem se sa tobom, ovo je 'mali film' ... ali je lep - to što je, radi dobro... meni je to bilo dosta.

"Dangerous Method"
S obzirom da se film bavi i S/M vezom oženjenog Junga sa mladom pacijentkinjom i profesionalnim sukobom Junga i Frojda, od filma sam očekivao nešto manje sterilno i suzdržano. Jungova afera prosto ne deluje dovoljno uverljivo kada u scenama gde Fassbender spank-uje Kieru ima jedva mao više ''vatre'' nego u onim kada piše pismo Mortenssenu. Razmišljajući sada o filmu, stičem utisak kao da je Cronenberg sve vreme držao nogu na kočnici.

"Dangerous Method"
S obzirom da se film bavi i S/M vezom oženjenog Junga sa mladom pacijentkinjom i profesionalnim sukobom Junga i Frojda, od filma sam očekivao nešto manje sterilno i suzdržano. Jungova afera prosto ne deluje dovoljno uverljivo kada u scenama gde Fassbender spank-uje Kieru ima jedva mao više ''vatre'' nego u onim kada piše pismo Mortenssenu. Razmišljajući sada o filmu, stičem utisak kao da je Cronenberg sve vreme držao nogu na kočnici.

Nisam jos uvek gledao Dangerous method, ali ako te zanima spanking u mainstream filmu... tu je uvek dobri stari Young Adam -

Custard_YoungAdamPDVD_416-1.jpg

Custard_YoungAdamPDVD_420-1.jpg

... tu nema niceg sterilnog i suzdrzanog... sve je jako potentno :lol:...

Dangerous Method nisam uspela da pogledam do kraja. Film je nikakav, a Keira glumi jako lose i tesko je gledati ... kad pomislim kako je dobro glumila u P&P ili Atonement uopste mi nije jasno sta joj je David Cronenberg uradio da je sad ovako zeznula ulogu. Inace mislim da je Cronenberg precenjen.

Eto, sad će još ispasti da sam gledao film samo da bih video mainstream spankovanje...

Ipak, da ne bude zabune, ja ovom filmu dajem pozitivnu ocenu, overall. Samo mislim da tema kojom se bavi omogućava i zaslužuje upečatljiviji tretman.

Dangerous Method nisam uspela da pogledam do kraja. Film je nikakav, a Keira glumi jako lose i tesko je gledati ... kad pomislim kako je dobro glumila u P&P ili Atonement uopste mi nije jasno sta joj je David Cronenberg uradio da je sad ovako zeznula ulogu. Inace mislim da je Cronenberg precenjen.

Ne mislim da je precenjen jer ima dosta briljantnih filmova već u poslednjim ne liči na sebe...A što se tiče Kire nju svi pljuju, al ne u kontekstu da reditelj kriv. Nju su i ranije pljuvali...mada ne znam za koje filmove.

Back